"Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
julisiz es grant

#26 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by julisiz es grant »

Nipošto moj post na toj temi nije bio upućen tebi, već onoj dvojici (onaj sa likom Karla Marksa na avataru i još neki, čini mi se nedobrovoljac) koji su se "sporili" sa onim LBVIEW, koji je opet furao drugu priču.
Naravno da je bilo prelaza sa svih gubitničkih strana na stranu koja pobjeđuje, kao i u svim ratovima. Mislim da je čak i prvooptuženi za prebilovački masakr, Ivan Jovanović "Crni", bio potkraj rata u partizanima, što mu je valjda i pomoglo da se kasnije naseli u Vojvodini i godinama mirno živi.
Živio ti meni ;-) ...i reci koju pametnu i na temu, ako imaš.
radostan dan

#27 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

i reci koju pametnu i na temu, ako imaš.
ma...ne volim teme koje se bave prebiranjem kostiju, pa i kad su srpske u pitanju.
šta da ti napišem...prebilovci su samo jedna stanica. hercegovina je prepuna jama i mislim da joj po -intenzitetu, žaru i sladostrašću (grozan ali surovo tačan termin) nema premca u bih. ma i šire.
drag mi je platon, ali istina još draža..., tako da u pomenuto moram ubrojati i jame koje su punili i partizani.
otvorio si zajebanu temu i počeo je istraživati...
julisiz es grant

#28 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:
i reci koju pametnu i na temu, ako imaš.
ma...ne volim teme koje se bave prebiranjem kostiju, pa i kad su srpske u pitanju.
šta da ti napišem...prebilovci su samo jedna stanica. hercegovina je prepuna jama i mislim da joj po -intenzitetu, žaru i sladostrašću (grozan ali surovo tačan termin) nema premca u bih. ma i šire.
drag mi je platon, ali istina još draža..., tako da u pomenuto moram ubrojati i jame koje su punili i partizani.
otvorio si zajebanu temu i počeo je istraživati...
Ja sam svojevremeno (ne znam da li pod ovim ili drugim, banovanim nickom) otvorio temu "Zločini ustanika 1941" i otvorio je postom o jami Čavkarici kod Bileće. Tu je 03. septembra 1941. pobacano nekoliko stotina Bošnjaka iz Bilećkih sela (procjene idu do 700, vjerovatniji je ipak broj od oko 400 osoba) od strane "ustanika", jer tih prvih mjeseci rata četnici i partizani (za razliku od recimo Srbije) nisu bili razvrstani u različite vojne formacije, već je to bila još uvijek prilično bezlična ustanička masa, sastavljena od ljudi pobjeglih ispod ustaškog noža, često željnih osvete, i pokojeg komuniste u vođstvu.
Naravno, osim Golubinke (jame u Šurmancima gdje su skončali Prebilovčani) i Čavkarice, bila je i jama u Koritima kod Gacka, Bivoljem Brdu i Vidovom polju kod Stoca, Jagodnjača kod Ljubinja itd. O ovim jamama, kao i o bošnjačkim stratištima na Drini i u Sandžaku, punih 45 godina nije bilo uputno govoriti mimo zvanične partizanske istoriografije (istini za volju treba reći da su jame u koje su bacani Srbi, za razliku mjesta na kojima su ubijani Bošnjaci, dobrim dijelom bile obilježene, makar i bezličnim komunističkim spomen-pločama).
julisiz es grant

#29 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

I ponavljam..meni su Prebilovci ipak od svih zločina posebni. Primjera radi, u Koritsku jamu pobacani su muškarci, 167 njih (u dva navrata), strašna brojka, ali muškarci. U Šurmance su pobacani isključivo žene, djeca i starci (ako isključimo one koji su kasnije dovoženi iz Sarajeva i bacani tu).
U većini drugih jama ljudi su ubijeni pa pobacani. Ovdje su bacani živi.
Kod ranijih zločina često je insceniran povod. Ovdje nikakvog povoda nije bilo.
U drugim mjestima (Gacku, Nevesinju, Ljubinju) postojala je duga istorija međusobnih ubijanja sa obje strane (Srba i Bošnjaka), pa su mnoge rane iz WW1 i poraća još bile nezaliječene. U Prebilovcima toga nije bilo. Jedna srpska enklava u pretežno katoličkom kraju teško da je ranije činila neko zlo ili predstavljala prijetnju.
I još jednom..u Prebilovcima nije bilo direktnog poticaja sa strane ili "odozgo". Po rezultatu se čini da, nažalost, nije ni bio potreban.
otac_makarije

#30 Re: Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

Martinez_ wrote:A na internetu sad čitam da je crkva sa kosturnicom u Prebilovcima sravljena sa zemljom 1992.
Ne samo da je spomen kosturnica (tada u izgradnji) u Prebilovcima dignuta u vazduh već i svi ostali spomenici ustaškim žrtvama na prostorima Hercegovine. Temeljno i sistematski ...

za pokretača teme - osim pohvale za temu, samo par zapažanja. neću se rasplinjavati već ću za svaku tvrdnju ću dati po jedan dva primjera a ostalo prepuštam istraživanju:
nisu samo ovdje bacani živi ljudi u jame, imaš primjer širom Hercegovine da su ljudi dovoženi i živi bacani (na razne načine, ustaše su bile veoma invetivne u mučenju)
nije ovo jedino mjesto gdje su gotovo isključivo djeca i žene stradale. Recimo selo Čavaš u Popovom Polju - preko 100 žitelja, većinom žena i djece pobijeno u jednom danu, ovo naravno nije jedini primjer
što se tiče pretpostavke da je u tom kraju bilo medjusobnih ubijanja u prethodnom vremenu pa je ostala zla krv i to je vrlo didkutabilno. Dovoljno je pogledati strukturu žrtava na početku da se jasno vidi da nema govora o osveti već o sistematskom uništavanju.

Interesanto je u svemu ovom pokušati odgonetnuti ulogu katoličke crkve.
julisiz es grant

#31 Re: Prebilovci 1941.

otac_makarije wrote:
Martinez_ wrote:A na internetu sad čitam da je crkva sa kosturnicom u Prebilovcima sravljena sa zemljom 1992.
Ne samo da je spomen kosturnica (tada u izgradnji) u Prebilovcima dignuta u vazduh već i svi ostali spomenici ustaškim žrtvama na prostorima Hercegovine. Temeljno i sistematski ...

za pokretača teme - osim pohvale za temu, samo par zapažanja. neću se rasplinjavati već ću za svaku tvrdnju ću dati po jedan dva primjera a ostalo prepuštam istraživanju:
nisu samo ovdje bacani živi ljudi u jame, imaš primjer širom Hercegovine da su ljudi dovoženi i živi bacani (na razne načine, ustaše su bile veoma invetivne u mučenju)
nije ovo jedino mjesto gdje su gotovo isključivo djeca i žene stradale. Recimo selo Čavaš u Popovom Polju - preko 100 žitelja, većinom žena i djece pobijeno u jednom danu, ovo naravno nije jedini primjer
što se tiče pretpostavke da je u tom kraju bilo medjusobnih ubijanja u prethodnom vremenu pa je ostala zla krv i to je vrlo didkutabilno. Dovoljno je pogledati strukturu žrtava na početku da se jasno vidi da nema govora o osveti već o sistematskom uništavanju.

Interesanto je u svemu ovom pokušati odgonetnuti ulogu katoličke crkve.
Međusobnog ubijanja je bilo ranije, ali nikada ovako masovnog kao u WW2. U hercegovačkom ustanku 1875. stradavali su civili na obje strane, u WW1 Srbi su bili ubijani, a iza rata je bilo slučajeva ubijanja bošnjačkih porodica od strane bivših kmetova i crnogorskih komita (primjera radi, u Koritsku jamu bačeni su članovi porodice Dizdarević, pa je jama bila poznata i kao "Dizdaruša"). Naravno da se radi o sistematskom zatiranju čitavih sela u vrijeme NDH, samo kažem da su bar neki od ubica iz redova Bošnjaka mogli biti motivisani osvetom i tako lakše navedeni da učestvuju u zločinima. Tamo gdje su živjeli pretežno Srbi i Hrvati (a to je slučaj sa Prebilovcima) taj motiv osvete je isključen.
radostan dan

#32 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

pa ne treba ti motiv...zločin se desio 4 mjeseca po prvim poznatim masovnim ubijanjima, strijeljanjima, deportacijama i klanjima po hrvatskoj, bosni, lici, baniji, kupresu, kordunu, cazinu, itd...
samo u hercegovini, dakle bez hrvatske i bosne, jasenovca, jadovna i sl, za 4 mjeseca, do 06.08.1941. godine, je izvršeno preko 30 masovnih egzekucija, što klanjem i bacanjem u jame, što bacanjem živih, što strijeljanjem, negdje sa manjim, a negdje sa većim brojem nastradalih nego u prebilovcu...
dakle, dok je stiglo do prebilovaca, to je već postao standard.

ps.
jesam li ja nešto permutovao, ili ti -zaginu- na temi o koncertu galije?
Bodkin

#33 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

Bivsi nick @PT? :)

Sent from my Lumia
iscrtani čovek

#34 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by iscrtani čovek »

Prebilovci su uistinu doživeli tešku sudbinu, i u ovom ratu su sravnjeni sa zemljom, i spomen kosturnica srušena.
Za pola veka, dva puta doživeti takva stradanja, stvarno je užasno.
Ljudi sa ovih prostora, iako se upinju da se prikažu različitim od komšije, u stvari su po mentalitetu, navikama, duhu gotovo potpuno isti. I to mi je najveća misterija mržnje na ovim prostorima, jer se zapravo ne mrze različiti, već oni koji su gotovo isti, čak i jezik/jezici su im gotovo isti, jedino se religije razlikuju.
Mislim da je katolička crkva dobrim delom kumovala za to što je hrvatski nacionalizam otišao u najekstremniju moguću varijantu-ustaštvo. Jer tu čak ni primarni cilj nije bio stvaranje nacionalne države, i to je bilo sekundarno, primarni cilj je postao istrebljenje drugog naroda.
Sličnih masakra je bilo svuda. U selu Čelebić u livanjskom polju 41, ubijeno je dosta žena i staraca. Zaklali su i dete staro šest sati.
julisiz es grant

#35 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:pa ne treba ti motiv...zločin se desio 4 mjeseca po prvim poznatim masovnim ubijanjima, strijeljanjima, deportacijama i klanjima po hrvatskoj, bosni, lici, baniji, kupresu, kordunu, cazinu, itd...
samo u hercegovini, dakle bez hrvatske i bosne, jasenovca, jadovna i sl, za 4 mjeseca, do 06.08.1941. godine, je izvršeno preko 30 masovnih egzekucija, što klanjem i bacanjem u jame, što bacanjem živih, što strijeljanjem, negdje sa manjim, a negdje sa većim brojem nastradalih nego u prebilovcu...
dakle, dok je stiglo do prebilovaca, to je već postao standard.

ps.
jesam li ja nešto permutovao, ili ti -zaginu- na temi o koncertu galije?
Gdje ti je ta tema o Galiji, znam davno nešto da je bilo, ali ne sjećam se jesam li, i šta sam, pisao? :D
julisiz es grant

#36 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

iscrtani čovek wrote:Prebilovci su uistinu doživeli tešku sudbinu, i u ovom ratu su sravnjeni sa zemljom, i spomen kosturnica srušena.
Za pola veka, dva puta doživeti takva stradanja, stvarno je užasno.
Ljudi sa ovih prostora, iako se upinju da se prikažu različitim od komšije, u stvari su po mentalitetu, navikama, duhu gotovo potpuno isti. I to mi je najveća misterija mržnje na ovim prostorima, jer se zapravo ne mrze različiti, već oni koji su gotovo isti, čak i jezik/jezici su im gotovo isti, jedino se religije razlikuju.
Mislim da je katolička crkva dobrim delom kumovala za to što je hrvatski nacionalizam otišao u najekstremniju moguću varijantu-ustaštvo. Jer tu čak ni primarni cilj nije bio stvaranje nacionalne države, i to je bilo sekundarno, primarni cilj je postao istrebljenje drugog naroda.
Sličnih masakra je bilo svuda. U selu Čelebić u livanjskom polju 41, ubijeno je dosta žena i staraca. Zaklali su i dete staro šest sati.
Drago mi je da se život vraća u Prebilovce. Ima ovdje dosta tekstova o sadašnjosti sela:

http://www.prebilovci.net/latinica/aktuelno/index.php
dustaban

#37 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by dustaban »

Ja sam nesta malo cuo oko ovoga a sad ste me bas zainteresovali. Procitao sam ovaj Lovrwnovicev tekst i sta da covjek kaze... jebiga ovdje je stvarno tolika koncentracija zla da me cudi kako vise uopce ima suzivota i u tragovima-

Ali u svemu tome mi je najodvratnija ova nekakva neprincipijelna tolerantnost prema jednima i potpuna iskljucivost prema drugima. Evo sad razmisljam o HOS-u. Nikako mi nisu jasne ove bosnjacke simpatije prema tim ustashama, po meni bez ikakvog smislenog razloga osim onog - neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.

Ako vec treba da se mrzimo, onda bi "red" bio da Bosnjaci mrze Srbe zbog Foce, Srebrenice, Hrvate zbog Dretelja... Hrvati da brze Bosnjake zbog Grabovice i Srbe... jebiga, zbog svega, a Srbi opet da Mrze jedne zbog Jasenovca, ove druge zbo... jebiga vjecne mrznje prema Turcima...

Ali mi nikako ne ide u glavu ova ljubav prema Blazu Kraljevicu koji je kanio zavrsiti ideju NDH ?!

Dakle, mrzimo se, jebiga imamo vise razloga za mrznju nego za ljubav, ali da to makar bude s nekim rezonom!
radostan dan

#38 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

ma kakvi turci, ne zanosi se da je odgovor -odakle mržnja spram srba i bošnjaka u hercegovini- u guslarskom pojanju za kosovom ravnim i muratom silnim, istrazi poturica i sl...to je nekad bilo...
VCorp

#39 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by VCorp »

dustaban wrote:Ja sam nesta malo cuo oko ovoga a sad ste me bas zainteresovali. Procitao sam ovaj Lovrwnovicev tekst i sta da covjek kaze... jebiga ovdje je stvarno tolika koncentracija zla da me cudi kako vise uopce ima suzivota i u tragovima-

Ali u svemu tome mi je najodvratnija ova nekakva neprincipijelna tolerantnost prema jednima i potpuna iskljucivost prema drugima. Evo sad razmisljam o HOS-u. Nikako mi nisu jasne ove bosnjacke simpatije prema tim ustashama, po meni bez ikakvog smislenog razloga osim onog - neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.

Ako vec treba da se mrzimo, onda bi "red" bio da Bosnjaci mrze Srbe zbog Foce, Srebrenice, Hrvate zbog Dretelja... Hrvati da brze Bosnjake zbog Grabovice i Srbe... jebiga, zbog svega, a Srbi opet da Mrze jedne zbog Jasenovca, ove druge zbo... jebiga vjecne mrznje prema Turcima...

Ali mi nikako ne ide u glavu ova ljubav prema Blazu Kraljevicu koji je kanio zavrsiti ideju NDH ?!

Dakle, mrzimo se, jebiga imamo vise razloga za mrznju nego za ljubav, ali da to makar bude s nekim rezonom!

Koja ljubav prema Blažu ? Većina ne zna ni ko je bio on, a ja jos nisam upoznao Bosnjaka da brani ustaše i zastupa njihova mišljenja. 99,99 % Bosnjak ne bi ni htjelo bilo kakvu federaciju s Hrvatskom i BiH. Nisu Bosnjaci takvi da brane ustase i velicaju ih jer nije u njihovom duhu to za razliku recimo od nekih Srba koji brane četnike unatoč njihovom fašizmu i zatvaraju oči.
radostan dan

#40 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

izvini, jel se ti zajebavaš?
Bodkin

#41 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:izvini, jel se ti zajebavaš?
pravi se lud. ali da odgovorim na tvoj post iznad, ja nissam shvatio toliku mrznju srba prema bosnjacima iskazanu u zadnjem ratu. mogu shvatiti prema hrvatima ostalu iz ww2 i kroz medije nafuranu da hrvati nisu platili za zlocine nego su nagradjeni drzavom. ali prema bosnjacima...
radostan dan

#42 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

skoncentriši se samo na hercegovinu, pošto je ona tema...i prisjeti se jedne naše diskusije, završene tvojim - :thumbup: , moram na basket, nastavljamo priču obavezno...
dok si se ti vratio, ni diskusije, ni teme...nema,pojela maca. :zoka: :wink:
znam da znaš koji je moj odgovor, a ja neću da čovjeku skrećem sa teme... :thumbup:
LBVIEW

#43 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
pravi se lud. ali da odgovorim na tvoj post iznad, ja nissam shvatio toliku mrznju srba prema bosnjacima iskazanu u zadnjem ratu. mogu shvatiti prema hrvatima ostalu iz ww2 i kroz medije nafuranu da hrvati nisu platili za zlocine nego su nagradjeni drzavom. ali prema bosnjacima...
Ovdje nije mjesto za tu diskusiju, otvori temu. Inace smatram da je ovo je vrlo bitno pitanje za sagledavanje srpsko-bosnjackih odnosa jucer,danas,sutra.
Bodkin

#44 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by Bodkin »

radostan dan wrote:skoncentriši se samo na hercegovinu, pošto je ona tema...i prisjeti se jedne naše diskusije, završene tvojim - :thumbup: , moram na basket, nastavljamo priču obavezno...
dok si se ti vratio, ni diskusije, ni teme...nema,pojela maca. :zoka: :wink:
znam da znaš koji je moj odgovor, a ja neću da čovjeku skrećem sa teme... :thumbup:
LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
Ovdje nije mjesto za tu diskusiju, otvori temu. Inace smatram da je ovo je vrlo bitno pitanje za sagledavanje srpsko-bosnjackih odnosa jucer,danas,sutra.
ok, primio k znanju.

@radosni ne sjecam se da smo kucali na tu temu iskreno ali ok. mozda nekad naleti opet. pozz
radostan dan

#45 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

julisiz es grant wrote: O ovom zločinu potresno je pisao stari mostarski biskup Alojzije Mišić u svom pismu nadbiskupu Stepincu u novembru 1941,
nije ni njegovo maslo baš za ramazana, al dobro, daj šta daš...

Primjer toga je pismo koje je Mišić poslao Stepincu 7. studenog 1941. o ustaškim zločinima oko Mostara, tokom prvih šest mjeseci rata:

"Ljude se hvatalo ko zvjerinje. Klalo, ubijalo, – žive u ponor bacalo. Ženske, majke s djecom, odrasle djevojke, djecu žensku i mušku bacali su u jame. Podžupan u Mostaru g.[ospodin] Baljić muhamedanac, javno izgovara, ko činovnik, mora bi da šuti ne da telali, da je u Ljubinju samo u jednu jamu 700 šizmatika bačeno. Od Mostara i Čapljine odvezla je željeznica šest punih vagona žena, majka i djevojaka, djece ispod deset godina do stanice Šurmanci, gdje su izvagonirani, odvedeni u brda, žive matere s djecom bacali u duboke propunte. Sve je strmoglavljeno i ubijeno. U župi Klepci iz okolnih sela N. N. 3.700 šizmatika ubijeno je. Jadnici, bili su mirni. Dalje ne nabrajam. Predaleko bih otišao. U samom gradu Mostaru na stotine ih je vezalo, odvodilo izvan grada pa ko živine ubijali.
Došlo napokon preseljavanje masa u Srbiju. Moraju ostaviti sve, samo 50 kg ponijeti sobom, prisilno odlaze. Jauk, plač, žalost, – bježanje u sve strane, čak i Musoliniju u Rim otišla deputacija. Šta su govorili, tražili, može
se misliti i naslućivati.
otac_makarije

#46 Re: Prebilovci 1941.

Post by otac_makarije »

julisiz es grant wrote:Međusobnog ubijanja je bilo ranije, ali nikada ovako masovnog kao u WW2. U hercegovačkom ustanku 1875. stradavali su civili na obje strane, u WW1 Srbi su bili ubijani, a iza rata je bilo slučajeva ubijanja bošnjačkih porodica od strane bivših kmetova i crnogorskih komita (primjera radi, u Koritsku jamu bačeni su članovi porodice Dizdarević, pa je jama bila poznata i kao "Dizdaruša"). Naravno da se radi o sistematskom zatiranju čitavih sela u vrijeme NDH, samo kažem da su bar neki od ubica iz redova Bošnjaka mogli biti motivisani osvetom i tako lakše navedeni da učestvuju u zločinima. Tamo gdje su živjeli pretežno Srbi i Hrvati (a to je slučaj sa Prebilovcima) taj motiv osvete je isključen.
evo još jedan primjer - jun 1941- jama Pandurica kod Ljubinja. U njoj je između ostalih viđenijih Ljubinjaca skončao i pravoslavni sveštenik Božidar Šarenac, sin sveštenika Šćepana Šarenca, koji je 1918 zajedno sa najuglednijim ljubinjskim Srbima na crkvenom oltaru zakleo crnogorske komite da ne čine zlo i ne svete se ljubinjskim šuckorima muslimanima i hrvatima.

kao što već rekoh kakva crna osveta, sistematsko zatiranje
julisiz es grant

#47 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:
julisiz es grant wrote: O ovom zločinu potresno je pisao stari mostarski biskup Alojzije Mišić u svom pismu nadbiskupu Stepincu u novembru 1941,
nije ni njegovo maslo baš za ramazana, al dobro, daj šta daš...

Primjer toga je pismo koje je Mišić poslao Stepincu 7. studenog 1941. o ustaškim zločinima oko Mostara, tokom prvih šest mjeseci rata:

"Ljude se hvatalo ko zvjerinje. Klalo, ubijalo, – žive u ponor bacalo. Ženske, majke s djecom, odrasle djevojke, djecu žensku i mušku bacali su u jame. Podžupan u Mostaru g.[ospodin] Baljić muhamedanac, javno izgovara, ko činovnik, mora bi da šuti ne da telali, da je u Ljubinju samo u jednu jamu 700 šizmatika bačeno. Od Mostara i Čapljine odvezla je željeznica šest punih vagona žena, majka i djevojaka, djece ispod deset godina do stanice Šurmanci, gdje su izvagonirani, odvedeni u brda, žive matere s djecom bacali u duboke propunte. Sve je strmoglavljeno i ubijeno. U župi Klepci iz okolnih sela N. N. 3.700 šizmatika ubijeno je. Jadnici, bili su mirni. Dalje ne nabrajam. Predaleko bih otišao. U samom gradu Mostaru na stotine ih je vezalo, odvodilo izvan grada pa ko živine ubijali.
Došlo napokon preseljavanje masa u Srbiju. Moraju ostaviti sve, samo 50 kg ponijeti sobom, prisilno odlaze. Jauk, plač, žalost, – bježanje u sve strane, čak i Musoliniju u Rim otišla deputacija. Šta su govorili, tražili, može
se misliti i naslućivati.
Upravo si iznio citat na koji sam mislio. Mislim da je ovo maksimum koji se mogao realno (uzevši sve okolnosti trenutka) očekivati od tako visoko pozicioniranog katoličkog sveštenika (čelnik dijeceze, pandan vašem episkopu). Da je Stepinac JAVNO ovako progovorio na vrijeme (a ne tek u jesen 1943. nakon što su mu Nijemci ubili brata), mnogo štošta bi bilo drukčije. Sve više od toga (npr. da katolički sveštenik pređe partizanima, dakle ideološkom neprijatelju) bilo je iluzorno očekivati (vlč. Svetozar Ritig bio je izuzetak).
radostan dan

#48 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

nije to maximum...on ne nastupa sa humanističkih pozicija, miroljubive koegzistencije i vjerske tolerancije, kako se danas voli reći.
on nastupa sa pozicija interesa katoličke crkve i ndh, unijaćenja pravoslavnih u katolike. njegov cilj je isti kao i političko-vojnog vrha ndh-a, samo su sredstva drugačija -

Jedno vrijeme bio je izgled da će veliki broj šizmatika preći u zajednicu katoličke Crkve; medjutim, postavljeni za stožernike i logornike zloupotrebili su položaj, iskoristili nastrane instikte masa, podražili slabije ljudske strane, da je strahota šta je iz toga proizašlo...
Nije čudo da je usljed ovako nesretnih prilika pitanje prelaza šizme na katolicizam u Hercegovini do kraja stradao. Krvološtvo stožernika, logornika, divljaštvo pojedinih, nerazumijevanje viših oblasnika, teško je škodilo nesamo vjerskom nego i nacijonalnom dobru....

Da je g.[ospodin] Bog dao pozvanima uvidjavnost, razbor; da je spretnije, gladje, zgodimice provadjano pitanje prelaza na
katolicizam, umnožio bi se broj katolika barem za jedno pet do šest stotina hiljada. Toliko treba B.[osni] H.[ercegovini] da od 700.000 tisuća [?] skoči na jedan milijon i tri stotine tisuća, – tako postane relativna većina...

To nije u korist hrvatskoj ni katoličkoj sv. stvari. Iza nekoliko godina, svak i svi osudjivat će ovakav nepromišljen rad i djelovanje, a u sadašnjici propušćamo vrlo lijepe zgode i prilike, da ih iskoristimo u dobro hrvatske i svete katoličke stvari. Od manjine da postanemo u BH većina. Da ne gledamo milosti iz tudje ruke, nego da mi dijelimo milosti...

Ovo smatram ko svetu i uzvišenu našu stvar, stoga je preuz višenom Presidijumu dojavljujem u interesu hrvatstva i
katoličanstva,Ne treba biti veliki optimista, ali toliko zdrava pamet, hladan sud i pogled donose: sa nastranim patarenima-muhamedancima za 200 godina ništa koristi u svakom pogledu, – sa grkoistočnim, nama vrlo blizim, najdulje 20-30 godina najdivniji izgledi.”
julisiz es grant

#49 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

radostan dan wrote:nije to maximum...on ne nastupa sa humanističkih pozicija, miroljubive koegzistencije i vjerske tolerancije, kako se danas voli reći.
on nastupa sa pozicija interesa katoličke crkve i ndh, unijaćenja pravoslavnih u katolike. njegov cilj je isti kao i političko-vojnog vrha ndh-a, samo su sredstva drugačija -

Jedno vrijeme bio je izgled da će veliki broj šizmatika preći u zajednicu katoličke Crkve; medjutim, postavljeni za stožernike i logornike zloupotrebili su položaj, iskoristili nastrane instikte masa, podražili slabije ljudske strane, da je strahota šta je iz toga proizašlo...
Nije čudo da je usljed ovako nesretnih prilika pitanje prelaza šizme na katolicizam u Hercegovini do kraja stradao. Krvološtvo stožernika, logornika, divljaštvo pojedinih, nerazumijevanje viših oblasnika, teško je škodilo nesamo vjerskom nego i nacijonalnom dobru....

Da je g.[ospodin] Bog dao pozvanima uvidjavnost, razbor; da je spretnije, gladje, zgodimice provadjano pitanje prelaza na
katolicizam, umnožio bi se broj katolika barem za jedno pet do šest stotina hiljada. Toliko treba B.[osni] H.[ercegovini] da od 700.000 tisuća [?] skoči na jedan milijon i tri stotine tisuća, – tako postane relativna većina...

To nije u korist hrvatskoj ni katoličkoj sv. stvari. Iza nekoliko godina, svak i svi osudjivat će ovakav nepromišljen rad i djelovanje, a u sadašnjici propušćamo vrlo lijepe zgode i prilike, da ih iskoristimo u dobro hrvatske i svete katoličke stvari. Od manjine da postanemo u BH većina. Da ne gledamo milosti iz tudje ruke, nego da mi dijelimo milosti...

Ovo smatram ko svetu i uzvišenu našu stvar, stoga je preuz višenom Presidijumu dojavljujem u interesu hrvatstva i
katoličanstva,Ne treba biti veliki optimista, ali toliko zdrava pamet, hladan sud i pogled donose: sa nastranim patarenima-muhamedancima za 200 godina ništa koristi u svakom pogledu, – sa grkoistočnim, nama vrlo blizim, najdulje 20-30 godina najdivniji izgledi.”
Velika je razlika, bar po meni, između prevjeravanja i fizičkog zatiranja. Svaki sveštenik raduje se prelasku što više ljudi u svoju vjeru, to im i jeste cilj. Možda je ovaj ostarjeli čovjek koji će uskoro iza ovog pisma i umrijeti zaista naivno vjerovao da pravoslavci rado hrle u novu vjeru (dok je muslimane, kao što se vidi na kraju pisma, baš "lijepo" okarakterisao). Uzmemo li u obzir da je bilo katoličkih sveštenika koji su otovoreno pozivali na ubijanje, pa i onih koji su u njemu učestvovali, ovaj biskup je cvijeće i kovilje, što bi vi rekli.
radostan dan

#50 Re: "Evo naše dece"-Prebilovci 1941.

Post by radostan dan »

o jb mu miša, ovo sam mislio da preskočim, al kad već insistiraš ...uzgred,bodkine pozdrav...

Manjina ne smije biti nasilna. Spretno mora vijugati. Ko hoće da
postane snažan mora biti pametan, oprezan, smišljen u porabi sredstava koja bi mogla dovesti do cilja.

Uz poznate nezadovoljnike i muhamedanci digli glave u B.[osni] H.[ ercegovini]. Muhamedanci su opće nacijonalno nesvijesni. Stoljećima naučili su ne raditi, olako živiti. Izgubili stare posjede i položaje. Spor Hrvata i Srba gledaju da iskoriste u svoju korist. Kažu: – trebaju nas jedni i drugi, – koristimo se!

U sadanjim teškim okolnostima nužda je da su muhamedanci na strani Hrvata. To je nužni imperativ državničke uvidjavnosti.

Treba dakle prema muhamedancima opreza i obzira, da su uz Hrvate a ne protiv, – ama, jer je kod njih nacijonalna svijest niska, naročito kod njihove mase, pa i sama inteligencija radi obiteljskih prilika bliže su Kemal paši, Carigradu nego Zagrebu, – ne smijemo se u njih odveć pouzdavati. Ko orijentalci oni materijalno licitiraju.

Svačiji su. Vjerski zagriženi, antikršćani, – stoga, štediti ih, ali vele se u njih ne pouzdavati.

nema ovdje elemenata religioznog, samo političkog i državnog...ako je uspio da -zakukulji- na primjeru pravoslavaca, ovdje je -do koske- ogolio poziciju.

možda je tačno je poređenje koje pominješ, ali opor ukus ostaje.
ima jedno bolje pismo, od drugog sveštenika, ako isčeprkam - proslijediću.
Post Reply