Škotski referendum

Post Reply
Gojeni H

#26 Re: Škotski referendum

Post by Gojeni H »

U Sjevernom moru nema bas onoliko nafte koliko to zeli da prikaze gos'n Alexander.
Dakle, ima nafta i viski. To je otprilike to sto se ekonomije tice.

Inace, napravljeno je to veoma cudno ... naime, ljudi koji su Skoti i rodili su se u Skotskoj a zive u Engleskoj, Velsu ili Tajlandu nemaju pravo glasa.
U isto vrijeme, Englez koji ima prijavljeno mjesto boravka u Glazgovu, ima pravo glasa na referendumu.

Uglavnom, lojalisti su na javne debate poslali polu-sposobne ljude koje je Alexander Salmond pojeo u pola daha.
Ako Skoti izglasaju nezavisnost, djelimicna odgovornost je i na sadasnjoj administraciji.

Skotskoj predvidjam prvo drasticni a onda nesto sporiji pad u slucaju nezavisnosti. Osudjena je na propast.
sinuhe

#27 Re: Škotski referendum

Post by sinuhe »

Niall Ferguson koji se protivi nezavisnoj Skotskoj.
http://www.nytimes.com/2014/09/15/opini ... share&_r=0

http://www.heraldscotland.com/politics/ ... 1410464869
He said the idea of the nation state was " profoundly unScottish" and that Scots had always been cosmopolitan and internationalist in outlook.

Scots were not the "victim" of British imperialism overseas, he said.

"Scots were in the engine room, and on the bridge".
Last edited by sinuhe on 18/09/2014 20:37, edited 1 time in total.
Gojeni H

#28 Re: Škotski referendum

Post by Gojeni H »

Robin Williams (RIP) on golf and Scots

Gojeni H

#29 Re: Škotski referendum

Post by Gojeni H »

S druge strane, iako nepojmljivo "u se, na se, poda se" Bosnjacima:

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#30 Re: Škotski referendum

Post by sabina1 »

Opetja033 wrote:
Klavikula wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Kakav god bio rezultat, samo održavanje refernduma može imati uticaja na Španiju, tamošnjim seperatistima se daje razlog za održavanje referenduma koje Španija odbija.

Što se tiče Škota, njima dobro jedan i drugi rezultat, ako bude YES upravljaće sami sobom, ako bude NO dobiće više prava od UK i autonomije nego što sada imaju.
u Kataloniji je takodjer najavljen referendum.

ako jedan od ova dva referenduma prodje (u Kataloniji su vece sanse) pitanje je kako ce Europa izgledati kroz 10ak godina.
Uz malu razliku: Katalonci svojim referendumom mogu guzicu obrisati dok je skotski referendum u potpunosti validan. Po spanskom ustavu Madrid mora raspisati referendum, nikakav regionalni parlament.
Dakle Katalonija ce i nakon "referenduma" biti dio Spanije makar i izlaznost i glasovi za samostalnost bili 100%. Ne brkajte ta dva referenduma jer su dijametralno suprotni.
Upravo tako.

Mislim da Škotska treba da bude nezavisna - privredno razvijena , obrazovana , bogata....ne vidim niti jedan razlog zašto bi svoj novac slali u London , Veliku Britaniju svakako ne vole ?
Ukoliko postanu nezavisni u svim međunarodnim institucijama će imati velikog i moćnog neprijatelja - Englesku.
It_is_a_Leclerc

#31 Re: Škotski referendum

Post by It_is_a_Leclerc »

Opetja033 wrote: Pa za toliko imaju nafte: 20-30 godina. Sasvim dovoljno da ne bankrotiraju. Za taj podatak vjerovatno nisi znao jer ne bi izletio sa ovakvom tvrdnjom.
Ko kontrolira naftu ? Ko je koncesionar i šta on misli o škotskoj nezavisnosti ?! :wink:

Škotska država dugoročno vodi u autodestrukciju, jer taj dio UK-a je prečvrsto ekonomski vezan za ostatak da njegovo eventualno otcjepljenje ne bi uzrokovalo tektonske poremećaje.
karanana

#32 Re: Škotski referendum

Post by karanana »

ja ni ne kontam njihov status sada. kao dio su zemlje velike britanije ali i sada imaju svoje sportske reprezentacije i druge ne znam ti ni ja kakve stvari koje ih cine drzavom, tako da mi nije jasno ni sta ce dobiti ni sta ce izgubiti.
spreca

#33 Re: Škotski referendum

Post by spreca »

tvsabina wrote:
Upravo tako.

Mislim da Škotska treba da bude nezavisna - privredno razvijena , obrazovana , bogata....ne vidim niti jedan razlog zašto bi svoj novac slali u London , Veliku Britaniju svakako ne vole ?
Ukoliko postanu nezavisni u svim međunarodnim institucijama će imati velikog i moćnog neprijatelja - Englesku.
pa koji ih je kurac tjero da do sada budu u uniji
Šveđanin

#34 Re: Škotski referendum

Post by Šveđanin »

Negdje na tviteru..

Image
strong69

#35 Re: Škotski referendum

Post by strong69 »

Neka im Englezi zatvore svoje tržište ili ih uslove da postignu određene kriterije za izvoz u Englesku... Pa da vidim sta ce onda.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Bodkin

#36 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

strong69 wrote:Neka im Englezi zatvore svoje tržište ili ih uslove da postignu određene kriterije za izvoz u Englesku... Pa da vidim sta ce onda.

Zasto bi? Nije politika svugdje na svijetu konfrontacija kao na balkanu. Pogledaj strukturu izvoza engleske. Pogledaj koliko biznisa engleskog ima u skotskoj
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#37 Re: Škotski referendum

Post by sabina1 »

spreca wrote:
tvsabina wrote:
Upravo tako.

pa koji ih je kurac tjero da do sada budu u uniji
Englesko oružje.

Početkom dvadesetog vijeka u britanskoj imperiji sunce nikada nije zalazilo.
Kontrolisali su čitav svijet.
Zar da ne kontrolišu sjever vlastitog ostrva ?

Škotima želim sretnu nezavisnost....
Stoner

#38 Re: Škotski referendum

Post by Stoner »

Ma što bi propali čovječe, pa Škotska je ekonomija od preko 200 milijardi $ a neki kažu bankrotirat će za šes' mjeseci. :mrgreen:

Praviti neke projekcije o tome kakva će škotska ekonomija biti ako se osamostale je glupavo, može to biti super a može biti i katastrofa ali to uglavnom zavisi od Škota.
Dovoljno je to konkurentno i diferencirano tržište da se Škoti mogu osloniti na sebe u svakom slučaju.
strong69

#39 Re: Škotski referendum

Post by strong69 »

Bodkin wrote:
strong69 wrote:Neka im Englezi zatvore svoje tržište ili ih uslove da postignu određene kriterije za izvoz u Englesku... Pa da vidim sta ce onda.

Zasto bi? Nije politika svugdje na svijetu konfrontacija kao na balkanu. Pogledaj strukturu izvoza engleske. Pogledaj koliko biznisa engleskog ima u skotskoj
Ne znam zasto bi, ne poznajem njihovu situaciju. Razmisljam ekonomski. Velicina trzista Engleske kao i zemalja u kojima Englezi i danas imaju primat bila bi mi dovoljan razlog da se nikada ne odvojim od njih.

Sad, iskreno, ne poznajem istoriju i ne znam je li bila krvava i je li sila vladala... Ali nisu mi jasne ove secesionisticke politike u uredenim zemljama koje su jako liberalne za razliku od nas.
Stoner

#40 Re: Škotski referendum

Post by Stoner »

spreca wrote: pa koji ih je kurac tjero da do sada budu u uniji
Zinula im guzica. Željeli i oni svoje carstvo i svoje kolonije pa uložili petinu BDP-a za kolonijalna osvajanja i kad su propala eto ti bankrota.
Onda eto ti Engleza sa pričom " evo mi ćemo vam pomoći, uslovi su ti i ti". :mrgreen:
p206

#41 Re: Škotski referendum

Post by p206 »

mene zanima šta će biti sa onim zlatom što su pokrali po čitavom svijetu, hoće li i to bratski dijeliti
kad vidiš kurs britanske funte, odmah vidiš neku anomaliju
da historija nije bila takva da je otkrićem Amerike otišla u smjeru kolonijalizma i na mlin zemljama zapadne Evrope (Britanija, Francuska, Španija i Portugal), danas bi Britanija bila samo otok na periferiji svijeta
Opetja033

#42 Re: Škotski referendum

Post by Opetja033 »

strong69 wrote:Ali nisu mi jasne ove secesionisticke politike u uredenim zemljama koje su jako liberalne za razliku od nas.
Mozda zato sto liberali tih regija ipak imaju odredjenu dodju znanja i ponosa kada je historija sopstvenog naroda u pitanju. Mozda zato sto je samo u glavama "kosmopolitskih" Bosnjaka liberalizam povezan sa pljuvanjem i nipodastavanjem svog naroda, zemlje, jezika, kulture, naslijedja. Mozda zato sto liberali tih zemalja ne pate od kompleksa nize vrijednosti i inferiornosti... mozda...
Stoner

#43 Re: Škotski referendum

Post by Stoner »

p206 wrote:mene zanima šta će biti sa onim zlatom što su pokrali po čitavom svijetu, hoće li i to bratski dijeliti
da historija nije bila takva da je otkrićem Amerike otišla u smjeru kolonijalizma i na mlin zemljama zapadne Evrope (Britanija, Francuska, Španija i Portugal), danas bi Britanija bila samo otok na periferiji svijeta
bla , bla, bla...kolonijalisti, imperijalisti, help castro chavez tito

I Armada i Francuzi su pokušali, al quqi.
Britanija je IZMISLILA industrijsku revoluciju i dok su recimo... Bosanci!... okopavali krompir Englez je pravio privredne sajmove.. Oxford je star ko Bosna.
Britanska funta bi bila slabija da je tako kako ti kažeš.
Bodkin

#44 Re: Škotski referendum

Post by Bodkin »

Opetja033 wrote:
strong69 wrote:Ali nisu mi jasne ove secesionisticke politike u uredenim zemljama koje su jako liberalne za razliku od nas.
Mozda zato sto liberali tih regija ipak imaju odredjenu dodju znanja i ponosa kada je historija sopstvenog naroda u pitanju. Mozda zato sto je samo u glavama "kosmopolitskih" Bosnjaka liberalizam povezan sa pljuvanjem i nipodastavanjem svog naroda, zemlje, jezika, kulture, naslijedja. Mozda zato sto liberali tih zemalja ne pate od kompleksa nize vrijednosti i inferiornosti... mozda...
:? kako je ovo odgovor na pitanje @stronga?
p206

#45 Re: Škotski referendum

Post by p206 »

Stoner wrote:
p206 wrote:mene zanima šta će biti sa onim zlatom što su pokrali po čitavom svijetu, hoće li i to bratski dijeliti
bla , bla, bla...kolonijalisti, imperijalisti, help castro chavez tito

I Armada i Francuzi su pokušali, al quqi.
Britanija je IZMISLILA industrijsku revoluciju i dok su recimo... Bosanci!... okopavali krompir Englez je pravio privredne sajmove.. Oxford je star ko Bosna.
Britanska funta bi bila slabija da je tako kako ti kažeš.
kakav Kastro, Čavez i Tito, o čemu ti?
oni jesu kolonijlisti i imperijalisti, a to nosi sa sobom otimanje tuđih prirodnih resursa, zlata između ostalog... i time se ponose, čak bi im bila uvreda reći da nisu bili to
koliko bi bili jaki bez kolonija, dovoljno pokazuje činjenica da ih je jedna razrušena Njemačka (i podjeljena 45 godina) prešišala ekonomski
leo karan

#46 Re: Škotski referendum

Post by leo karan »

Zasto vecina misli da je skotska nezavisnost gotova stvar...?

Licno mislim da ce ipak izglasati da ostaju u uniji.
Uspjeli su zastrasiti malo 5-6% glasaca kampanjom i to ce im taman biti dovoljno.
Skoti su to,
ono radi, dobro mu relativno..glasanjem ZA ide u neku laganu neizvjesnost. Nece ba ljudi nikakvu avanturu...
Zive, ne prezivljavaju..
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#47 Re: Škotski referendum

Post by Hame_ »

Bog je izmislio viski da Škoti ne bi zavladali svijetom :mrgreen:
Stoner

#48 Re: Škotski referendum

Post by Stoner »

p206 wrote:
kakav Kastro, Čavez i Tito, o čemu ti?
oni jesu kolonijlisti i imperijalisti, a to nosi sa sobom otimanje tuđih prirodnih resursa, zlata između ostalog... i time se ponose, čak bi im bila uvreda reći da nisu bili to
koliko bi bili jaki bez kolonija, dovoljno pokazuje činjenica da ih je jedna razrušena Njemačka (i podjeljena 45 godina) prešišala ekonomski
Pa jesu oni jedini imperijalisti na svijetu? Pa i Bosna je osvajala tuđe zemlje... :zoka:

Da nije bilo britanskog imperijalizma ne bi bilo ni parlamentarne demokratije, industrijske revolucije a i generalno čovječanstvo je najviše obogatilo Britansko Carstvo.
Njemačka ih je prešišala jer ima za petnaest miliona veću populaciju, samim tim veću radnu snagu i više potrošača,investitora i štediša. Imaju više jakih susjeda, a Britanija je ostrvo.
I Konkvistadori su zlato otimali pa je španjolska valuta devalvirala upravo zbog toga :mrgreen:
skenderija04

#49 Re: Škotski referendum

Post by skenderija04 »

Bude sta bude, i jedni i drugi su pokazaki kako se rjesavaju svari u drugoj deceniji XXI vijeka.

Jedni pored drugih, jedan nosi majicu YES, drugi 10 metara dalje nosi NO i bez problema.

Kako ce kome biti nije moj problem. Dovoljno su svjesni i nacionalno i ekonomski da znaju sta in je raditi,
Last edited by skenderija04 on 18/09/2014 23:53, edited 1 time in total.
amoninan

#50 Re: Škotski referendum

Post by amoninan »

Image

podsjeti me na jednu epizodu Newsroom-a :D
Post Reply