Linux

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
ferratilis

#26 Re: Linux

Post by ferratilis »

krakatoa wrote:Kako je dobar ovaj limux mint MATE to je drama. Fluidnost, sigurnost, podrška,... sve 10
Upravo sam htio otvoriti novu temu, pa vidjeh tvoj komentar. Imam 64bitni Intel procesor, a tamo na njihovom sajtu ima ponuđena x86, AMD 64bit i Mac verzija. Zar stvarno ne postoji verzija za 64bitni Intel? :( fakat mi se sviđa OS po ovom što sam vidio na netu, kontam instalirati na laptop

EDIT: pardon, mislio sam na Ubuntu MATE, mislio sam da je to isto. Zna li neko odgovor na prvobitno pitanje? :D
krakatoa

#27 Re: Linux

Post by krakatoa »

ferratilis wrote:
krakatoa wrote:Kako je dobar ovaj limux mint MATE to je drama. Fluidnost, sigurnost, podrška,... sve 10
Upravo sam htio otvoriti novu temu, pa vidjeh tvoj komentar. Imam 64bitni Intel procesor, a tamo na njihovom sajtu ima ponuđena x86, AMD 64bit i Mac verzija. Zar stvarno ne postoji verzija za 64bitni Intel? :( fakat mi se sviđa OS po ovom što sam vidio na netu, kontam instalirati na laptop

EDIT: pardon, mislio sam na Ubuntu MATE, mislio sam da je to isto. Zna li neko odgovor na prvobitno pitanje? :D
Ubuntu mmate i linux mate su identični, samo izgled malo drugačiji. Možeš taj x64 AMD na intel, i kod mene je tako isto
kolegione

#28 Re: Linux

Post by kolegione »

Vijetnamac13 wrote:eh ovako
pobrisao ja stari ubuntu
nesto cackao i zajebavao se i ostala samo osmica
instaliram maloprije ubuntu 14
iskljucio sam secure boot kao i fast up
instalirao sam sve na racunar i ubuntu mi je potvrdio uspjesnu instalaciju
i kad sam restartovao nije mi se pojavio uopste okvir da biram sistem vec ucitalo mi windows

ima li ko savjet jer nista ne nadjoh od pomoci
Nije ti se dobro instalirao tvoj ubuntu jer u svakom slucaju moralo ti je po*ebati grub, ako si dobro instalirao, opcija je slijedeca ako si iskljucio secure boot ukljuci uefi boot i legacy boot u biosu nakon toga u Windowsu izbrisi tj ostavi praznu particiju kao i kreni opet instalaciju uzmi alongside Windows 8 i onda javi sta je bilo
kolegione

#29 Re: Linux

Post by kolegione »

ferratilis wrote:

Ako koristis dual displays izbjegavaj Ubuntu mate probaj sa linux Mint cinammon ili mate ako si pocetnik ako si vec koristio Arch linux (Manjaro) su top izbori
ferratilis

#30 Re: Linux

Post by ferratilis »

Čitao sam neki članak "Best Linux distros for 2015" i piše da je Ubuntu MATE trenutno najbolji distro za laptope, zato i namjeravam instalirati. Ne koristim dual screen pa mi to ne predstavlja problem.

btw kako je sa instalacijom drivera za grafičku na linuxu, jel previše komplikovano?
kolegione

#31 Re: Linux

Post by kolegione »

ferratilis wrote:Čitao sam neki članak "Best Linux distros for 2015" i piše da je Ubuntu MATE trenutno najbolji distro za laptope, zato i namjeravam instalirati. Ne koristim dual screen pa mi to ne predstavlja problem.

btw kako je sa instalacijom drivera za grafičku na linuxu, jel previše komplikovano?
Moras nam reci koja ti je grafa :) mada vecinom dodje sama u predinstalaciji neces imati problema Ubuntu mate ce ti raditi onda kao sat jos mozes staviti compiz conky manager da izgleda prelijepo :=)
daors

#32 Re: Linux

Post by daors »

ferratilis wrote:

AMD64 ili x86_64 je 64-bitna implemantacija na x86 instrukcijskom setu. Na ovim procesorima mozes pokretati i 32-bitne i 64-bitne sisteme, za razliku od IA64 koji je rezervisan samo za 64-bitne sisteme.

AMD je prvi izbacio ove procesore pa se umjesto x86_64 vrlo cesto mogu naci i oznake AMD64

Moja preporuka je Linux Mint Cinnamon :). Graficki je malo zahtjevniji od MATE-a, ali je meni puno ljepsi i funkcionalniji. Btw. MATE je fork od GNOME 2 DE-a
daors

#33 Re: Linux

Post by daors »

ferratilis wrote:Čitao sam neki članak "Best Linux distros for 2015" i piše da je Ubuntu MATE trenutno najbolji distro za laptope, zato i namjeravam instalirati. Ne koristim dual screen pa mi to ne predstavlja problem.

Vrlo vjerovatno neces morati nista instalirati ;).
U vise od 90% slucajeva (u mom slucaju) nakon zavrsetka instalacije nije potrebno nista dodatno instalirati. Ranije je bilo problema sa ATI i NVIDIA karticama jer sami proizvodjaci nisu htjeli napraviti kvalitetne drivere za svoje proizvode. U zadnje vrijeme se situacija poprilicno popravila.

A najlakse ti je da podignes Linux sa live CD-a pa da isprobas. Nece ti dirati postojece stanje na laptopu
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#34 Re: Linux

Post by crysis »

kolegione wrote:

Moras nam reci koja ti je grafa :) mada vecinom dodje sama u predinstalaciji neces imati problema Ubuntu mate ce tgergeri raditi onda kao sat jos mozes staviti compiz conky manager da izgleda prelijepo :=)
nepostoji compiz conky manager, nego compiz manager i conky manager.linux sam nadje sve drajvere.
ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom. ovo gore je jedna od najboljih distri u 2015 oj.
ja vozim linux mint 17.2KDE x 64 i prezaqovoljan sam i brzinom i vrhunskom grafikom.
kolegione

#35 Re: Linux

Post by kolegione »

crysis wrote:
nepostoji compiz conky manager, nego compiz manager i conky manager.linux sam nadje sve drajvere.
ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom. ovo gore je jedna od najboljih distri u 2015 oj.
ja vozim linux mint 17.2KDE x 64 i prezaqovoljan sam i brzinom i vrhunskom grafikom.
izvinjavam se zaboravio sam staviti zarez :)
ferratilis

#36 Re: Linux

Post by ferratilis »

Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#37 Re: Linux

Post by crysis »

[quote="ferratilis"]Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.[/quote

imas more foruma za ubuntu na netu ,fino se registruj na neki od njih i postavi pitanja za sve sto te muci i ljudi ce ti odgovoriti brzinom svjetlosti.
daors

#38 Re: Linux

Post by daors »

crysis wrote: ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom.

Kako mislis zaostaje? Mint je napravljen na ubuntuu i debianu.
daors

#39 Re: Linux

Post by daors »

ferratilis wrote:Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.
Izgleda da je to stari problem na Chromeu. Vidim da se raja odavno zali. Probaj staviti --start-maximized paramtar u launcher (shortcut) sa kojim startas Chrome.

Code: Select all

google-chrome %U --start-maximized 
a probaj i ovu varijantu, ako ova iznad ne bude radila

google-chrome --start-maximized %U  
Koristim Firefox i Chromium i sa njima nemam problema. Kod mene je cinnamon.
Moze biti da je neki problem sa window managerom u kombinaciji sa Chromeom
bezVolana

#40 Re: Linux

Post by bezVolana »

samo da upratim
ferratilis

#41 Re: Linux

Post by ferratilis »

daors wrote:
ferratilis wrote:Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.
Izgleda da je to stari problem na Chromeu. Vidim da se raja odavno zali. Probaj staviti --start-maximized paramtar u launcher (shortcut) sa kojim startas Chrome.

google-chrome %U --start-maximized 
a probaj i ovu varijantu, ako ova iznad ne bude radila

google-chrome --start-maximized %U  
Koristim Firefox i Chromium i sa njima nemam problema. Kod mene je cinnamon.
Moze biti da je neki problem sa window managerom u kombinaciji sa Chromeom
Hvala. Našao sam ovo rješenje na zvaničnim forumima i pomoglo mi je. Ipak bi volio riješiti problem generalno, evo primjetio sam i u Clementine i VLC playeru istu stvar. Još uvijek sam početnik s Linuxom, ali učim :D Ima dosta nekih stvari koje vidim, ali ne znam čemu služe, npr. ovo %U u shortcutu i sl. Ali na Windows se def. ne vraćam, ko nauči baratati Linuxom miljama je ispred onog što Windows može, plus Steam postaje sve bolji i bolji :D
bezVolana

#42 Re: Linux

Post by bezVolana »

ferratilis wrote:... ali ne znam čemu služe, npr. ovo %U u shortcutu i sl. Ali na Windows se def. ne vraćam, ko nauči baratati Linuxom miljama je ispred onog što Windows može, plus Steam postaje sve bolji i bolji :D
eo ovdje pri dnu ima fino objasnjenje, sa primjerom, nije samo nabacano 5 tona gikovskih izraza :D
http://www.linuxquestions.org/questions ... -u-819992/
i ja skontala da ne znam cemu znaci pa proguglala :-D
crysis

#43 Re: Linux

Post by crysis »

daors wrote:

linux mint se brze razvija u poslijednje vrijeme od ubuntua. na to sam mislio.jer kako je canonnical prekinuo saradnju sa ubuntuom mint ide malo brze sto se tice same kvalitete distre.inace debian je dedo a ovi su ocevi i unuci.
daors

#44 Re: Linux

Post by daors »

crysis wrote:
daors wrote:

linux mint se brze razvija u poslijednje vrijeme od ubuntua. na to sam mislio.jer kako je canonnical prekinuo saradnju sa ubuntuom mint ide malo brze sto se tice same kvalitete distre.inace debian je dedo a ovi su ocevi i unuci.
Drug, za ovo boldirano si nesto zestoko pomjesao.
Mint ekipa razvija Cinnamon DE, a i ostale DE-e prilagodjava sebi dok Ubuntu gura Unity. Osim sto Mint jos uvijek nudi i systemd i upstart "bazni" dio je skoro identican kod oba.
ferratilis wrote: Hvala. Našao sam ovo rješenje na zvaničnim forumima i pomoglo mi je. Ipak bi volio riješiti problem generalno, evo primjetio sam i u Clementine i VLC playeru istu stvar. Još uvijek sam početnik s Linuxom, ali učim :D Ima dosta nekih stvari koje vidim, ali ne znam čemu služe, npr. ovo %U u shortcutu i sl. Ali na Windows se def. ne vraćam, ko nauči baratati Linuxom miljama je ispred onog što Windows može, plus Steam postaje sve bolji i bolji :D
Bice da je neka zvrcka sa MATE-om. Kod mene i VLC i Clementine se vrate u stanje u kojem su bili nakon zatvaranja. Mozda se javi jos neko sa rjesenjem :)

U pricu Windows vs Linux necu da ulazim. Znam samo da ne poznajem nikoga ko se vratio na Windowse nakon par dana koristenja Linuxa ;)

Koju distru ti vozis @bezVolana :)
crysis

#45 Re: Linux

Post by crysis »

sorry , greska.
mislio sam na ovo a napisao drugacije,iako je objava stara dvije godine. ubuntua kde nema a koje su relacije izmzdju kubuntua i kde zajednice neznam al najnovija kubuntu kde distra postoji.

http://www.linuxzasve.com/jedan-od-klju ... s-ubuntuom
ferratilis

#46 Re: Linux

Post by ferratilis »

daors wrote:Bice da je neka zvrcka sa MATE-om. Kod mene i VLC i Clementine se vrate u stanje u kojem su bili nakon zatvaranja. Mozda se javi jos neko sa rjesenjem :)
Riješio sam problem tako što sam izbrisao Chrome i očistio sistem sa BleachBit. Vratio sam se na Firefox. Otkako nema Chromea nemam problema ni sa VLC i Clementine.
bezVolana

#47 Re: Linux

Post by bezVolana »

daors wrote: Koju distru ti vozis @bezVolana :)
kod mene je ubuntu, mislim da je 14 04, ubuntu mi ej trebao za neki projekat na kojem sam radila a ta verzija bila aktuelna i stabilna i to je to
iskreno, nisam toliko u tome da sada pratim distros, instaliram razlicite poredim gledam..
mozda odlucim da se zainteresujem, za pocetak sam upratila temu i prolazim neki kurs :nerd:
vejza00

#48 Re: Linux

Post by vejza00 »

moze li mala pomoc, tek sam instalirao linux, ali mi fali plug in, tj na forumu nemogu vidjeti kad je neko postavio klip sa youtube, moezete li mi pomoci kako da ga instaliram. unaprijed hvala

edit
napravio :D
vejza00

#49 Re: Linux

Post by vejza00 »

da li neko zna zasto nekad ne mogu snimiti podatke na usb, kaze mi da je read only, a na properties ne da ukljuciti opciju read and write
Qler

#50 Re: Linux

Post by Qler »

jesi probao iz terminala, mislim da ide

chmod -rw komanda....
Post Reply