Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
krakatoa wrote:Kako je dobar ovaj limux mint MATE to je drama. Fluidnost, sigurnost, podrška,... sve 10
Upravo sam htio otvoriti novu temu, pa vidjeh tvoj komentar. Imam 64bitni Intel procesor, a tamo na njihovom sajtu ima ponuđena x86, AMD 64bit i Mac verzija. Zar stvarno ne postoji verzija za 64bitni Intel? fakat mi se sviđa OS po ovom što sam vidio na netu, kontam instalirati na laptop
EDIT: pardon, mislio sam na Ubuntu MATE, mislio sam da je to isto. Zna li neko odgovor na prvobitno pitanje?
krakatoa wrote:Kako je dobar ovaj limux mint MATE to je drama. Fluidnost, sigurnost, podrška,... sve 10
Upravo sam htio otvoriti novu temu, pa vidjeh tvoj komentar. Imam 64bitni Intel procesor, a tamo na njihovom sajtu ima ponuđena x86, AMD 64bit i Mac verzija. Zar stvarno ne postoji verzija za 64bitni Intel? fakat mi se sviđa OS po ovom što sam vidio na netu, kontam instalirati na laptop
EDIT: pardon, mislio sam na Ubuntu MATE, mislio sam da je to isto. Zna li neko odgovor na prvobitno pitanje?
Ubuntu mmate i linux mate su identični, samo izgled malo drugačiji. Možeš taj x64 AMD na intel, i kod mene je tako isto
Vijetnamac13 wrote:eh ovako
pobrisao ja stari ubuntu
nesto cackao i zajebavao se i ostala samo osmica
instaliram maloprije ubuntu 14
iskljucio sam secure boot kao i fast up
instalirao sam sve na racunar i ubuntu mi je potvrdio uspjesnu instalaciju
i kad sam restartovao nije mi se pojavio uopste okvir da biram sistem vec ucitalo mi windows
ima li ko savjet jer nista ne nadjoh od pomoci
Nije ti se dobro instalirao tvoj ubuntu jer u svakom slucaju moralo ti je po*ebati grub, ako si dobro instalirao, opcija je slijedeca ako si iskljucio secure boot ukljuci uefi boot i legacy boot u biosu nakon toga u Windowsu izbrisi tj ostavi praznu particiju kao i kreni opet instalaciju uzmi alongside Windows 8 i onda javi sta je bilo
Ako koristis dual displays izbjegavaj Ubuntu mate probaj sa linux Mint cinammon ili mate ako si pocetnik ako si vec koristio Arch linux (Manjaro) su top izbori
Čitao sam neki članak "Best Linux distros for 2015" i piše da je Ubuntu MATE trenutno najbolji distro za laptope, zato i namjeravam instalirati. Ne koristim dual screen pa mi to ne predstavlja problem.
btw kako je sa instalacijom drivera za grafičku na linuxu, jel previše komplikovano?
ferratilis wrote:Čitao sam neki članak "Best Linux distros for 2015" i piše da je Ubuntu MATE trenutno najbolji distro za laptope, zato i namjeravam instalirati. Ne koristim dual screen pa mi to ne predstavlja problem.
btw kako je sa instalacijom drivera za grafičku na linuxu, jel previše komplikovano?
Moras nam reci koja ti je grafa mada vecinom dodje sama u predinstalaciji neces imati problema Ubuntu mate ce ti raditi onda kao sat jos mozes staviti compiz conky manager da izgleda prelijepo :=)
AMD64 ili x86_64 je 64-bitna implemantacija na x86 instrukcijskom setu. Na ovim procesorima mozes pokretati i 32-bitne i 64-bitne sisteme, za razliku od IA64 koji je rezervisan samo za 64-bitne sisteme.
AMD je prvi izbacio ove procesore pa se umjesto x86_64 vrlo cesto mogu naci i oznake AMD64
Moja preporuka je Linux Mint Cinnamon . Graficki je malo zahtjevniji od MATE-a, ali je meni puno ljepsi i funkcionalniji. Btw. MATE je fork od GNOME 2 DE-a
ferratilis wrote:Čitao sam neki članak "Best Linux distros for 2015" i piše da je Ubuntu MATE trenutno najbolji distro za laptope, zato i namjeravam instalirati. Ne koristim dual screen pa mi to ne predstavlja problem.
Vrlo vjerovatno neces morati nista instalirati .
U vise od 90% slucajeva (u mom slucaju) nakon zavrsetka instalacije nije potrebno nista dodatno instalirati. Ranije je bilo problema sa ATI i NVIDIA karticama jer sami proizvodjaci nisu htjeli napraviti kvalitetne drivere za svoje proizvode. U zadnje vrijeme se situacija poprilicno popravila.
A najlakse ti je da podignes Linux sa live CD-a pa da isprobas. Nece ti dirati postojece stanje na laptopu
Moras nam reci koja ti je grafa mada vecinom dodje sama u predinstalaciji neces imati problema Ubuntu mate ce tgergeri raditi onda kao sat jos mozes staviti compiz conky manager da izgleda prelijepo :=)
nepostoji compiz conky manager, nego compiz manager i conky manager.linux sam nadje sve drajvere.
ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom. ovo gore je jedna od najboljih distri u 2015 oj.
ja vozim linux mint 17.2KDE x 64 i prezaqovoljan sam i brzinom i vrhunskom grafikom.
crysis wrote:
nepostoji compiz conky manager, nego compiz manager i conky manager.linux sam nadje sve drajvere.
ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom. ovo gore je jedna od najboljih distri u 2015 oj.
ja vozim linux mint 17.2KDE x 64 i prezaqovoljan sam i brzinom i vrhunskom grafikom.
Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.
[quote="ferratilis"]Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.[/quote
imas more foruma za ubuntu na netu ,fino se registruj na neki od njih i postavi pitanja za sve sto te muci i ljudi ce ti odgovoriti brzinom svjetlosti.
ferratilis wrote:Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.
Izgleda da je to stari problem na Chromeu. Vidim da se raja odavno zali. Probaj staviti --start-maximized paramtar u launcher (shortcut) sa kojim startas Chrome.
Koristim Firefox i Chromium i sa njima nemam problema. Kod mene je cinnamon.
Moze biti da je neki problem sa window managerom u kombinaciji sa Chromeom
ferratilis wrote:Imam jedan mali problem, ali nisam "power user" pa mi treba pomoć. Naime, na Ubuntu MATE mi Google Chrome ne ostaje razvučen preko cijele radne površine (maximize) nego to moram raditi svaki put kada ga pokrenem. Chrome je jedina aplikacija s kojom imam taj problem, nervira me. Zna li neko kako napraviti da je Chrome na pokretanju razvučen preko cijele radne površine? Thanks.
Izgleda da je to stari problem na Chromeu. Vidim da se raja odavno zali. Probaj staviti --start-maximized paramtar u launcher (shortcut) sa kojim startas Chrome.
Koristim Firefox i Chromium i sa njima nemam problema. Kod mene je cinnamon.
Moze biti da je neki problem sa window managerom u kombinaciji sa Chromeom
Hvala. Našao sam ovo rješenje na zvaničnim forumima i pomoglo mi je. Ipak bi volio riješiti problem generalno, evo primjetio sam i u Clementine i VLC playeru istu stvar. Još uvijek sam početnik s Linuxom, ali učim Ima dosta nekih stvari koje vidim, ali ne znam čemu služe, npr. ovo %U u shortcutu i sl. Ali na Windows se def. ne vraćam, ko nauči baratati Linuxom miljama je ispred onog što Windows može, plus Steam postaje sve bolji i bolji
ferratilis wrote:... ali ne znam čemu služe, npr. ovo %U u shortcutu i sl. Ali na Windows se def. ne vraćam, ko nauči baratati Linuxom miljama je ispred onog što Windows može, plus Steam postaje sve bolji i bolji
crysis wrote:
ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom.
Kako mislis zaostaje? Mint je napravljen na ubuntuu i debianu.
linux mint se brze razvija u poslijednje vrijeme od ubuntua. na to sam mislio.jer kako je canonnical prekinuo saradnju sa ubuntuom mint ide malo brze sto se tice same kvalitete distre.inace debian je dedo a ovi su ocevi i unuci.
crysis wrote:
ubuntu u zadnje vrijeme zaostaje za linux mintom.
Kako mislis zaostaje? Mint je napravljen na ubuntuu i debianu.
linux mint se brze razvija u poslijednje vrijeme od ubuntua. na to sam mislio.jer kako je canonnical prekinuo saradnju sa ubuntuom mint ide malo brze sto se tice same kvalitete distre.inace debian je dedo a ovi su ocevi i unuci.
Drug, za ovo boldirano si nesto zestoko pomjesao.
Mint ekipa razvija Cinnamon DE, a i ostale DE-e prilagodjava sebi dok Ubuntu gura Unity. Osim sto Mint jos uvijek nudi i systemd i upstart "bazni" dio je skoro identican kod oba.
ferratilis wrote:
Hvala. Našao sam ovo rješenje na zvaničnim forumima i pomoglo mi je. Ipak bi volio riješiti problem generalno, evo primjetio sam i u Clementine i VLC playeru istu stvar. Još uvijek sam početnik s Linuxom, ali učim Ima dosta nekih stvari koje vidim, ali ne znam čemu služe, npr. ovo %U u shortcutu i sl. Ali na Windows se def. ne vraćam, ko nauči baratati Linuxom miljama je ispred onog što Windows može, plus Steam postaje sve bolji i bolji
Bice da je neka zvrcka sa MATE-om. Kod mene i VLC i Clementine se vrate u stanje u kojem su bili nakon zatvaranja. Mozda se javi jos neko sa rjesenjem
U pricu Windows vs Linux necu da ulazim. Znam samo da ne poznajem nikoga ko se vratio na Windowse nakon par dana koristenja Linuxa
sorry , greska.
mislio sam na ovo a napisao drugacije,iako je objava stara dvije godine. ubuntua kde nema a koje su relacije izmzdju kubuntua i kde zajednice neznam al najnovija kubuntu kde distra postoji.
daors wrote:Bice da je neka zvrcka sa MATE-om. Kod mene i VLC i Clementine se vrate u stanje u kojem su bili nakon zatvaranja. Mozda se javi jos neko sa rjesenjem
Riješio sam problem tako što sam izbrisao Chrome i očistio sistem sa BleachBit. Vratio sam se na Firefox. Otkako nema Chromea nemam problema ni sa VLC i Clementine.
kod mene je ubuntu, mislim da je 14 04, ubuntu mi ej trebao za neki projekat na kojem sam radila a ta verzija bila aktuelna i stabilna i to je to
iskreno, nisam toliko u tome da sada pratim distros, instaliram razlicite poredim gledam..
mozda odlucim da se zainteresujem, za pocetak sam upratila temu i prolazim neki kurs
moze li mala pomoc, tek sam instalirao linux, ali mi fali plug in, tj na forumu nemogu vidjeti kad je neko postavio klip sa youtube, moezete li mi pomoci kako da ga instaliram. unaprijed hvala