Koja je onda svrha sudova ako se njihove presude ne postuju? Koliko vidim tu su dobri svi osim stranaka u sporu. Advokati, vjestaci svoje sigurno naplate, dok su i sudije vjerujem placene kako treba. Moze ovo stanje trajati neko vrijeme ali ce sve vise ljudi poceti utjerivati "pravdu" licno sto ce nas dovesti u stanje divljeg zapada.
@postavljaca teme
Ako si konto angazovat utjerivace cemu godine zajebavanja sa sudovima i presudama?
Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u RS
Moderator: _BataZiv_0809
-
sabanss
- O'zone
- Globalni moderator
#27 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140917078
Čist račun duga ljubav.
Teško je kad čovjek mora da uči na svojim greškama ali šta'š tako je kako je.
Imao sam dosta dodira sa dugovanjima koja su nastajala od nesrećnih okolnosti do namjera da se drugo lice prevari.
Naplata koju oštečeni uspiju realizovati poslije sudskih postupaka je stvarno mizerna jer procesi traju pretjerano dugo čak dotle da određeni pravni subjekti prestanu da postoje (mada to ne bi trebalo biti moguće dok god ima otvorenih potraživanja) a fizička lica ne ispale iz zemlje i sretno se smjeste negdje u tuđini.
Ko radi kao pravni subjekt najbolji način je avansna uplata a ko pozajmljuje pare uzimanje zaloga za dati novac (sve potvrđeno putem notara normalno) sve ostalo je previše rizično.
Čist račun duga ljubav.
Teško je kad čovjek mora da uči na svojim greškama ali šta'š tako je kako je.
Imao sam dosta dodira sa dugovanjima koja su nastajala od nesrećnih okolnosti do namjera da se drugo lice prevari.
Naplata koju oštečeni uspiju realizovati poslije sudskih postupaka je stvarno mizerna jer procesi traju pretjerano dugo čak dotle da određeni pravni subjekti prestanu da postoje (mada to ne bi trebalo biti moguće dok god ima otvorenih potraživanja) a fizička lica ne ispale iz zemlje i sretno se smjeste negdje u tuđini.
Ko radi kao pravni subjekt najbolji način je avansna uplata a ko pozajmljuje pare uzimanje zaloga za dati novac (sve potvrđeno putem notara normalno) sve ostalo je previše rizično.
-
Sa_u_srcu
#28 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
Nije ovdje pozajmica u pitanju. Ovdje je stan bio u pitanju ali da ne objasnjavam trajalo bi predugo, naravno da nisam posudio novac... Cuj cemu sudovi, pa evo ja idem pravnim putem, sve sto je trebalo uraditi ja sam uradio i sta ja mogu vise tu napraviti. Postoji i rok izvrsenja, do 2018 i ako nesto ne poduzmem za ove 4 godine, mogu mahati usima.
A nikad sud u rs nece postupiti po presudama kantonalnog suda ili opcinskog, kako, ne znam i niie mi jasno.
A nikad sud u rs nece postupiti po presudama kantonalnog suda ili opcinskog, kako, ne znam i niie mi jasno.
-
condy
#29 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
To ti je uobičajena praksa. Uvijek to čine, prenose imovinu na rodbinu da se povjerilac ne bi mogao namiriti.Sa_u_srcu wrote:Dakle, molim pomoc pravnika koji imaju slicno iskustvo.
Radi se o dugu koji osoba koja danas zivi na podrucju Bratunca ima prema meni i radi se oko 20 hiljada maraka.
Proces je pokrenut pred opcinskim sudom, gdje sam dobio.
Zatim je otisao na kantonalni, gdje sam opet dobio.
Zatim je on podnio apelaciju ustavnom sudu...koji je odbio njegove zahtjeve i prihvatio presude opcinskog, odnosno kantonalnog suda u sarajevu.
Sada je na redu izvrsenje, ali je debil svu svoju imovinu prebacio na djecu koja zive vani i sada imam problem jer ne znam sta da radimo.
Svaki savjet nekog pravnika ili nekog sa slicnim iskustvom je dobro dosao. Hvala.
Po meni, napravljen je propust u sudskom postupku, jer si u tom postupku trebao predložiti donošenje mjere osiguranja iz člana 271. ZPP-a, a koja se odnosi na zabranu otuđenja imovine, i na taj način ga preduhitriti. Ovu mjeru si mogao tražiti i prije podnošenja tužbe, tokom postupka i nakon pravosnažnog okončanja postupka. Imao si dug vremenski period da to učiniš, ali to nisi uradio i to je greška tvoja ili tvog punomoćnika koji te zastupa. Ta zabrana se mora bilježi u zemljišnim knjigama, i svako otuđenje imovine poslije upisane zabrane nema nikakvo pravno dejstvo. Sud to ne može za tebe raditi po službenoj dužnosti, već isključivo na tvoj prijedlog.
Pošto si propustio da osiguraš sudsku mjeru zabrane, sad imaš mogućnost da dokazuješ da je zaključio ugovor kojim je otuđio imovinu, s jedinim ciljem da bi tebi onemogućio namirenje po pravosnažnoj presudi, i da je taj ugovor zbog toga prividan ( lažan ) ugovor shodno članu 66. Zakona o obligacionim odnosima. U novom sudskom postupku, moraš utvrditi ništavnost tog ugovora. Taj sudski postupak ima dozu rizika, ali mislim da imaš dobre šanse, ako se odlučiš za novu tužbi i novi sudski proces.
Clan 271. Zakona o parničnom postupku FBiH.
Radi osiguranja novcanog potraživanja mogu se odrediti slijedece mjere:
1) zabrana protivniku osiguranja da otudi, sakrije, optereti ili raspolaže odredenom
imovinom u vrijednosti koja je dovoljna za osiguranje potraživanja predlagaca
osiguranja. Ova zabrana ce se zabilježiti u odgovarajucim javnim registrima;
Samo da ti napomenem, namirenje i provođenje presude je najteže. Teško ide prodaja imovine, stana, kuće, zemljišta u izvršnom postupku, ali kad ima imovinu, tad imaš neke šanse da se namiriš.
Rok za izvršenje sudske presude od 10 godina ( zastarni rok ), prekidaš podnošenjem prijedloga za izvršenje, nakon čega taj rok ispočetka počinje da teče. Negdje si napisao da imaš još par godina do zastare. Podnesi prijedlog za izvršenje, bez obzira što nema imovine, i prekinit ćeš taj rok, i on onda počinje teći ispočetka.
-
Sa_u_srcu
#30 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
Hvala puno, tako cemo nesto i pokrenuti samo sto je sada adresa za taj dio sudskog postupka sud u srebrenici.
Mene jos samo nesto zanima, advokat mi je rekao pa da vidim jel istina, imam li ja pravo na naknadu stete cak i u smrtnom slucaju njega? Tj. Mogu li mu od djece dug traziti?
Mene jos samo nesto zanima, advokat mi je rekao pa da vidim jel istina, imam li ja pravo na naknadu stete cak i u smrtnom slucaju njega? Tj. Mogu li mu od djece dug traziti?
-
condy
#31 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
Kada dužnik umre, za njegove obaveze- dugove u tvom slučaju, odgovaraju njegovi nasljednici-djeca ali samo do vrijednosti nasljeđene imovine. ( npr. ako su nasljedili imovinu čija je procjenjena novčana vrijednost 10.000 KM, odgovaraju samo do tog iznosa ). Pošto je on već prenio najvredniju imovinu za svoga života svojoj djeci, tebi je najvažnije pokušati osporiti taj ugovor kojim je prenio imovinu na djecu. U ovom slučaju moraju biti tuženi i on i djeca.Sa_u_srcu wrote:Hvala puno, tako cemo nesto i pokrenuti samo sto je sada adresa za taj dio sudskog postupka sud u srebrenici.
- daxon
#32 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
Koliko shvaćam, dolaziš u situaciju "bolje išta nego ništa", u tom slučaju, bolja opcija od utjerivača duga je prodaja svojih potraživanja.Sa_u_srcu wrote:avetinja wrote:Platiš ljude, pa kada mu nabildane kockaste glave dođu na vrata, vidjet ćemo kolika daMu ima.
tako ce i biti.
Dakle, postoje ljudi koji legalno otkupe tvoja potraživanja sa svim sudskim odlukama, naravno ti dobijaš manji iznos nego što su potraživanja, a oni već znaju kako da naplate dug u cijelosti skupa sa kamatama.
Pokušaj ga izblefirati da vidiš reakciju, probaj tom liku reći kako ćeš svoja potraživanja prodati nekom opakom liku, tipa Turković, Elez i slične pojave, pa više neće biti dužan tebi već njima, a u tom slučaju, neka mu je Bog na pomoći...
-
Sa_u_srcu
#33 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
Tako cemo nesto i pokusati napraviti...sutra imam rano susret sa advokatom pa cemo vidjeti, a koje su to legalni utjerivaci dugova i te firme sto se bave tom problematikom. Ime, sjediste?
- muminovic
#34 Re: Kako naplatiti potrazivanja od osobe koja danas zivi u R
Imas registrovano drustvo ALFA FAKTORING (registrovani su kao agencija za naplatu potrazivanja), ali su male sanse da ce ti otkupiti dug, jer prije nego otkupe prvo proveravaju bonitet lica.
Sto je sasvim normalno, tako da tu nemas skoro nikakve sanse, ali provjeri.
Sto je sasvim normalno, tako da tu nemas skoro nikakve sanse, ali provjeri.