Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Rasprave o vjerskim temama.
Kroksica

#26 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Kroksica »

Dodjite-k-meni wrote:
insomnia78 wrote: A zabranjeno poslije oprati ruke, sta li?

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Nije zabranjeno, ali nije ni naređeno. U tome je problem. Muslimani izvršavaju one higijenske radnje koje su im vjerom naređene i misle da je to samo po sebi dostatno za održavanje higijene i da su samim time superiorniji od onih koji to ne rade. Vidjeli smo i ja i ti WC-ove koji nemaju ni papira ni sapuna, nego samo boce ili unisko postavljene česme. I mnogi ljudi će se poslije samo oprat vodom i fantazirat o "zvončićima" koje prljavi kršćani za sobom nose i sl., a na ruci i pod noktima nose ostatke vlastitog fecesa. Nisam protiv da se iko podapire poslije obavljanja nužde, ali mislim da je barem za javne zahode puno praktičnija i čišća opcija papir.
Dustaban in disguise?

A sta ti radis u hali u kojoj nema ni sapuna ni papira? Elegantno išetaš?
I kako ba pranje ruka nije naredjeno? Za pocetak, imas naredjen abdest 5 puta dnevno gdje se ruke obavezno peru, i to do iza lakata. Zatim imas naredbe o ciscenju i pranju citavog tijela pa se da zakljuciti da je OBAVEZNO i pranje ruka nakon koristenja WC skoljke, eventualno cucavca, zavisno gdje si. Druga stvar, u Islamu nije zabranjena troslojna violeta pa tako troslojna violeta + voda=behar guza.

Ne mogu da vjerujem o cemu pisem. :facepalm:
Kroksica

#27 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Kroksica »

harač wrote:a smiješno mi je što svi udare na islam kao na najnazadniju religiju. što se ne porediš sa šintoizmom npr. japan nije crna rupa univerzuma :D

prethodno malo ironično, naravno. u japanu je do 71% stanovništva "ireligiozno" (ateisti, agnostici, skeptici, naturalisti etc.)

[quote="rage_guy"]Nije Zapad uspjesniji jer imaju Krscanstvo umjesto Islama, nego zato sto se Zapad vise distancirao od svoje dominantne religije, nego ovi na "islamskim" prostorima. :D
[/quote]
Image
Dodjite-k-meni

#28 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Dodjite-k-meni »

Kroksica wrote: A sta ti radis u hali u kojoj nema ni sapuna ni papira? Elegantno išetaš?
I kako ba pranje ruka nije naredjeno? Za pocetak, imas naredjen abdest 5 puta dnevno gdje se ruke obavezno peru, i to do iza lakata. Zatim imas naredbe o ciscenju i pranju citavog tijela pa se da zakljuciti da je OBAVEZNO i pranje ruka nakon koristenja WC skoljke, eventualno cucavca, zavisno gdje si. Druga stvar, u Islamu nije zabranjena troslojna violeta pa tako troslojna violeta + voda=behar guza.

Pa iskreno da ti kažem, radije bih otišao u žbunje i tamo se poslužio papirom u prirodnoj formi, nego išta improvizirao u takvoj hali (koje se nažalost viđaju i nasred Sarajeva, a lokalnom stanovništvu zbog akomodiranosti takvom načinu života uopće ne dolazi do glave koliki kulturni šok doživljavaju turisti sa Zapada kad se s takvim nečim suoče).
Nadalje, nisam tvrdio da ne postoje higijenski propisi o pranju u islamu, nego da su isti krajnje nepraktični i da sama ritualna povezanost tih radnji s vjerom ograničava ljude u tim pitanjima. Abdest 5 puta dnevno je sasvim nekoristan, bolje se jednom dnevno otuširati šamponom nego se 5 puta ispirati ogromnim količinama vode bez sapuna, plus još riskirati upalu zimi i sl. Sapun nije naređen, kao ni papir, samim time mnogi će ih muslimani odbaciti ili ne smatrati važnim, iz jednostavne činjenice da nisu obavezni. Time se dolazi do apsurdne situacije da imamo populaciju koja je uvjerena u vlastitu higijensku nadmoć nad "prljavim" Zapadnjacima koji se "ne znaju niti izuti kad ulaze u svoju bogomolju" (copyright by jedan sarajevski efendija kad sam s njim ušao u teološku raspravu), dok na terenu imamo poprilično suprotnu i nakaradnu situaciju.

U prilog takvim situacijama, pogledati molim od 10. minute nadalje:

https://www.youtube.com/watch?v=yL8_ABbRzQ4

Također, možete kritizirati i kršćanstvo koliko god hoćete, i sigurno da ima materijala, ali napredak Zapada nije uvjetovan samo sekularizacijom kako vi to objašnjavate, nego samom prirodom kršćanstva, uostalom, koje je vrlo fleksibilnije i spremnije prihvatiti nove stvari i ukomponirati ih u svoj vjerski i kulturni krug. Recimo, od navedenih točaka teško da se išta slično može zamjeriti kršćanstvu, dok sve što biste kršćanstvu eventualno zamjerili, vrlo vjerojatno vrijedi i za islam. To je, uostalom, razlog i pojave samog sekularizma u kršćanskom svijetu.
belfy

#29 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by belfy »

papir u prirodnoj formi je drvo... just sayin'. mada mi je interesantno zamisliti nekoga kako nakon velike nuzde trlja guzicom o drvo. :D
Stoner

#30 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Stoner »

U većini stvari se slažemo. Ne znam za ostali muslimanski svijet jer ih nisam plaho ni upoznavao. Ali dobro znam kakvi su muslimani u BiH.

Dosta drugačiji. Ti polaziš od premise da muslimani BiH apsolutno i bez pogovora prihvataju sve što je Islamom naređeno, bez imalo kritičkog mišljenja i zdravorazumskog rasuđivanja. E, zbog toga je tvoja teorija da musliman ne pere guzicu sapunom jer mu isti nije naređen jako glupa.

Danas postoje bidei, tuševi, mlazevi ugrađeni u šolju, toalet papir, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju. I većina muslimanske populacije to i koristi.

Glumi muslimana jedan dan i reci drugim muslimanima da opereš guzicu samo tako da nakvasiš ruku i otareš prkno i vidi kakva će reakcija biti.

Što se tiče ostalog, Islamski svijet zaostaje i to je činjenica. Na sve moguće načine. Iz perspektive jednog ateiste, jedini razlog vidim u tome što nije bilo reforme Islama. Ako je bude, onda bi Islamski svijet mogao zamijeniti Zapad.
rage_guy

#31 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by rage_guy »

Bujrum majstore wrote:
rage_guy wrote:Nije Zapad uspjesniji jer imaju Krscanstvo umjesto Islama, nego zato sto se Zapad vise distancirao od svoje dominantne religije, nego ovi na "islamskim" prostorima. :D
Imas na dolaru "In God We Trust" al to je namazana fora,
svi smo nasi, samo jasi. :D
The rest we monitor. :D
apsidejzi

#32 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by apsidejzi »

Dodjite-k-meni wrote: Vidjeli smo i ja i ti WC-ove koji nemaju ni papira ni sapuna, nego samo boce ili unisko postavljene česme.
@dustaban?
harač

#33 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by harač »

dustabana nisam zapamtio kao kršćanskog apologetu :D
Bafakkar

#34 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Bafakkar »

Ovaj thread defintivno kadidira za jedan od najkomicniji na cijelom forumu :mrgreen: :thumbup:
Dodjite-k-meni wrote:
Nadalje, nisam tvrdio da ne postoje higijenski propisi o pranju u islamu, nego da su isti krajnje nepraktični i da sama ritualna povezanost tih radnji s vjerom ograničava ljude u tim pitanjima. Abdest 5 puta dnevno je sasvim nekoristan, bolje se jednom dnevno otuširati šamponom nego se 5 puta ispirati ogromnim količinama vode bez sapuna, plus još riskirati upalu zimi i sl.
bespotrebna i neekonomicna potrosnja vode je pokudjena, cak i onda kada te vode ima u ogrmonim kolicinama.

Imam Ahmad (6768) and Ibn Maajah (419) narrated from ‘Abdullah ibn ‘Amr ibn al-‘Aas (may Allah be pleased with him) that the Prophet (blessing and peace of Allah be upon him) passed by Sa‘d when he was doing wudoo’, and he said, “What is this extravagance, O Sa‘d?” He said: Can there be any extravagance in wudoo’? He said, “Yes, even if you are on the bank of a flowing river.”

Dalje jesi li svijestan da se svaka seksualno zdrava osoba koja ima zenu/muza vrlo vjerovatno mora kupati skoro pa svaki dan :D

Dalje - da je ostatak mokrace (ili fekalija) na bilo kojem djelu odjece ili tijela :-) (naravno ukljucujuci i ves) iskljucivi razlog za nevalidnost molitve.

Ukoliko postoji realna opasnost po zdravlje, dozvoljen je tejemum (zamjena za abdest bez vode).

One of the sahaba (may Allah be pleased with him) did tayamum even though water was available on a cold night.
The people didn't agree so they went to the Messenger :saw: The Messenger asked this Sahabi, why did you not make wudu when water was available?
He said: Oh messenger of Allah :saw: It is a cold night and I fear sickness/death/disease will strike me If I make wudu, and as Allah said in the Qur'an "Do not through yourselves into hardship"
The Prophet :saw: smiled at this and approved.

Sapun nije naređen, kao ni papir, samim time mnogi će ih muslimani odbaciti ili ne smatrati važnim, iz jednostavne činjenice da nisu obavezni. Time se dolazi do apsurdne situacije da imamo populaciju koja je uvjerena u vlastitu higijensku nadmoć nad "prljavim" Zapadnjacima koji se "ne znaju niti izuti kad ulaze u svoju bogomolju" (copyright by jedan sarajevski efendija kad sam s njim ušao u teološku raspravu), dok na terenu imamo poprilično suprotnu i nakaradnu situaciju.
Sapun nije naredjen, stvarno nije. :mrgreen: Nego jesil ti svjestan da se radi o arabiji u 6-7 stoljecu. Nazalost bio strajk Nive-a i Dove-a u to doba u Arabiji.
Također, možete kritizirati i kršćanstvo koliko god hoćete, i sigurno da ima materijala, ali napredak Zapada nije uvjetovan samo sekularizacijom kako vi to objašnjavate, nego samom prirodom kršćanstva, uostalom, koje je vrlo fleksibilnije i spremnije prihvatiti nove stvari i ukomponirati ih u svoj vjerski i kulturni krug. Recimo, od navedenih točaka teško da se išta slično može zamjeriti kršćanstvu, dok sve što biste kršćanstvu eventualno zamjerili, vrlo vjerojatno vrijedi i za islam. To je, uostalom, razlog i pojave samog sekularizma u kršćanskom svijetu.
Super, hajde nam pricaj o krscanstvu. De se ostavi Islama i "pranja nakon nuzde"... Zar stvarno nemas nesto malo ozbiljnije i pametnije pricati - recimo to o krscanstvu. Evo ja sam zainteresovan da saznam vise.
Kroksica

#35 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Kroksica »

Dodjite-k-meni wrote:
Kroksica wrote: A sta ti radis u hali u kojoj nema ni sapuna ni papira? Elegantno išetaš?

Pa iskreno da ti kažem, radije bih otišao u žbunje i tamo se poslužio papirom u prirodnoj formi, nego išta improvizirao u takvoj hali (koje se nažalost viđaju i nasred Sarajeva, a lokalnom stanovništvu zbog akomodiranosti takvom načinu života uopće ne dolazi do glave koliki kulturni šok doživljavaju turisti sa Zapada kad se s takvim nečim suoče).
Nadalje, nisam tvrdio da ne postoje higijenski propisi o pranju u islamu, nego da su isti krajnje nepraktični i da sama ritualna povezanost tih radnji s vjerom ograničava ljude u tim pitanjima. Abdest 5 puta dnevno je sasvim nekoristan, bolje se jednom dnevno otuširati šamponom nego se 5 puta ispirati ogromnim količinama vode bez sapuna, plus još riskirati upalu zimi i sl. Sapun nije naređen, kao ni papir, samim time mnogi će ih muslimani odbaciti ili ne smatrati važnim, iz jednostavne činjenice da nisu obavezni. Time se dolazi do apsurdne situacije da imamo populaciju koja je uvjerena u vlastitu higijensku nadmoć nad "prljavim" Zapadnjacima koji se "ne znaju niti izuti kad ulaze u svoju bogomolju" (copyright by jedan sarajevski efendija kad sam s njim ušao u teološku raspravu), dok na terenu imamo poprilično suprotnu i nakaradnu situaciju.

U prilog takvim situacijama, pogledati molim od 10. minute nadalje:

https://www.youtube.com/watch?v=yL8_ABbRzQ4

Manje kosta kubik vode nego pakovanje Violete.
shin

#36 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by shin »

Bafakkar

#37 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Bafakkar »

shin wrote:
Odlican video. Ja svakako mislim da postoji vise razloga, ali vrlo vjerovatno da je i Gazali jedan od njih (naravno ovo govorim sa zadrskom, jer osim par procitanih knjiga ne znam sve o ucenju Gazalija. Covjek je napisao preko 100 knjiga i ja sam za njega nista).

Ali tuga jeste da je neshvatanje vaznosti nauke jos uvijek uveliko prisutno u islamskom svijetu. Nadam se da ce se i to promjeniti sa globalicijom - polako se mjenja.
JThomas

#38 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by JThomas »

svaka monoteistička religija želi totalnu kontrolu nad svim aspektima života svojih vjernika i propisuje bukvalno sve što se može propisati. tu se one razlikuju u kozmetičkim detaljima. a na zapadu se država rano razvela od religije i u tome je sva razlika, u praksi i u državi, a ne u teoriji. strogih i arbitrernih obaveza u jevrejstvu ima više nego u kršćanstvu i islamu zajedno, ali svejedno imaju najviše nobelovaca na broj ljudi.
animals

#39 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by animals »

O cemu vi raspravljate..o guzi i vodi :D :D
hillbill

#40 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by hillbill »

Bafakkar wrote:
shin wrote:
Odlican video. Ja svakako mislim da postoji vise razloga, ali vrlo vjerovatno da je i Gazali jedan od njih (naravno ovo govorim sa zadrskom, jer osim par procitanih knjiga ne znam sve o ucenju Gazalija. Covjek je napisao preko 100 knjiga i ja sam za njega nista).

Ali tuga jeste da je neshvatanje vaznosti nauke jos uvijek uveliko prisutno u islamskom svijetu. Nadam se da ce se i to promjeniti sa globalicijom - polako se mjenja.
prvi korak je..BOGA U DZAMIJU...FIZIKU U SKOLU.....PRILICNO JEDNOSTAVNO.............ali je malo komplikovano...iz guzice u glavu
swanfilter

#41 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by swanfilter »

Meni najgore, ovaj pacenik konta da je 5x abdest na dan ujedno i tus/kupanje za muslimana ...
Iknar

#42 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by Iknar »

sje je dok Bog dozvoli
kada dođe vrijeme kazne onda nema povratka
dakle za sve stvari koje se događaju na zemlji prije/sada/ubuduce
apsidejzi

#43 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by apsidejzi »

harač wrote:dustabana nisam zapamtio kao kršćanskog apologetu :D
Nisam ni ja, ali sam ga zapamtio kao vatrenog kriticara imaginarnih flasa u muslimanskim wc-ima. Mozda je odlucio opet promijeniti svjetonazor. :D
animals wrote:O cemu vi raspravljate..o guzi i vodi :D :D
AleksoMKD

#44 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by AleksoMKD »

Vlazna maramica rules.
Od potencijala progresa do nacina brisanja guzice.

Nema religioznije teme na forumu Odina mi. :lol:
prenosnik

#45 Re: Islam i islamska civilizacija - potencijal progresa

Post by prenosnik »

odina ti i imana?
Locked