Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
krater

#26 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by krater »

dječak sa šibicama wrote:Sta je sa Osmicama, hoce li neko konacno renovirati ono ruglo?

Nekad bjese eminentni objekat, Toma Zdravkovic svaki vikend gostovao, trazila se karta vise. Iz glavne sale kroz stakleni zid, pucao pogled na cijelo Sarajevo.
Na Trebeviću uskoro novi objekti, posao za 50 osoba

Kompanija “Emirates” kupila je nekadašnji kultni restoran Osmice na Trebeviću, a “Sunnyland” širi svoje kapacitete prema Zlatištu.

Ove informacije za Dnevni avaz je potvrdio Amer Ćorić, član kolektiva “Emiratesa”, koji je rekao da su od početka imali stragediju da taj park raste iz dana u dan.

– Imamo nove planove tako da će se vjerovatno taj pojas širiti i eventualno smještajnim kapacitetima, rekao je Ćorić.

O visini ulaganja rano je govoriti jer još traje izrada studije izvodljivosti. Dodao je da će sigurno otvoriti nova radna mjesta, odnosno zaposliti oko 50 ljudi.

– Za “Osmice još ne znamo, dvoumimo se, ima još nekoliko koncepata u kojem smjeru da idemo i kako da se dalje razvijamo. Postoji plan širenja “Sunnylanda”, ali to neće biti naselje zatvorenog tipa poput Osenika, Popovića… Sve će biti otvoreno i dostupno, rekao je Ćorić.

Podsjetimo da je vlasnik Sunnylanda, odnosno firme “Emirates”, šeik Mohammed al Qasimi. Zabavni park Sunnyland sastoji se od alpin coastera, restorana, igraonica itd.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by mk ultra »

napredak je dobio novog vlasnika
evo i od mene od neki dan, sa malo čudne lokacije :mrgreen:
Image
agent_zero

#28 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by agent_zero »

mk ultra wrote:napredak je dobio novog vlasnika
evo i od mene od neki dan, sa malo čudne lokacije :mrgreen:
Image
Gdje si ovo tačno?

Mislim, znam otprilike, ali baš me tačno zanima :)
Haris033

#29 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Haris033 »

Image

"Napredak" daleko najljepše mjesto na Trebeviću. Bio više puta ove godine za vrijeme onh velikih vrućina. Od svih mjesta na Trebeviću, tamo nekako najviše vremena ostanem. One klupice u hladovini u borovoj šumi su za 10! :izet: Zatim, terasica kada već zahladni,sa pogledomna grad, pa se pojede pastrmka, zatim "divlji" konji koji navrate kao gosti...

Od prije 3 mjeseca su počeli sa renoviranjem objekta i proširenjem kapaciteta i sadržaja, tako da u napravili neku stazicu kroz šumu, pa iza hotela, mjesta za ražanj, zimsku baštu i sl.

Mjesta poput Sunnynland-a, Pina i sl. me odbijaju iz više razloga. Mnogo ljudi, galama, no alkohol...
Brus mi je ok, mada mi ona muzika uživo nije baš cool. :-D

Nadam se da će sa vremenom asfaltirati i proširiti postojeću cestu, jer ova je katastrofa, a o parking prostoru da ne pričam. :-)
Last edited by Haris033 on 24/10/2017 13:07, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#30 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by mk ultra »

agent_zero wrote:
Gdje si ovo tačno?

Mislim, znam otprilike, ali baš me tačno zanima :)
Spustao se prema dolovima od bob staze, sumskim putem

Slika je tacno iznad dolova
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#31 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by bitanga_sa_otesa »

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#32 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by konektovan »

Pa kad prdi ošteceno i porušeno, bolje i kafanu otvoriti.
bitanga_sa_otesa

#33 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

konektovan wrote: Pa kad prdi ošteceno i porušeno, bolje i kafanu otvoriti.
najbolje je dudlaonu neku ,da mogu brude s torbicama i bradama doc da se slikaju za instastori.valjda ce im asfaltirat da ne prljaju gume na audijima i beNweima :lol:
konektovan

#34 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote: Pa kad prdi ošteceno i porušeno, bolje i kafanu otvoriti.
najbolje je dudlaonu neku ,da mogu brude s torbicama i bradama doc da se slikaju za instastori.valjda ce im asfaltirat da ne prljaju gume na audijima i beNweima :lol:
Nemoj me pogresno shvatiti, ako se ne moze vratiti ono što je bilo ranije, onda je bolje i ovo trenutno, pa ce mozda nekad neka nova vlast inati sluha, pa vratiti objekat u prvobitnu funkciju. Ova sad nece sigurno
bitanga_sa_otesa

#35 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

konektovan wrote:
Nemoj me pogresno shvatiti, ako se ne moze vratiti ono što je bilo ranije, onda je bolje i ovo trenutno, pa ce mozda nekad neka nova vlast inati sluha, pa vratiti objekat u prvobitnu funkciju. Ova sad nece sigurno
moze se vratiti i sad u prvobitnu funkciju ,ali se nece,jer je u interesu zatupljivanje sirih narodnih masa.sve su uradili,a i dalje rade na tome da zatupljuju omladinu glupostima.kome treba opservatorija i zvijezde?ili bilo sta drugo nauciti... bolje cuclat nargilu i drkat po ajIfonu...
_Scarlett_

#36 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by _Scarlett_ »

bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:
moze se vratiti i sad u prvobitnu funkciju ,ali se nece,jer je u interesu zatupljivanje sirih narodnih masa.sve su uradili,a i dalje rade na tome da zatupljuju omladinu glupostima.kome treba opservatorija i zvijezde?ili bilo sta drugo nauciti... bolje cuclat nargilu i drkat po ajIfonu...
Pa obnovi opservatoriju ti.

Jbt, mi smo samo sposobni za kukanje kako nista ne valja a ne znamo napraviti nesto sami.

Je li opservatorija bolja od kafica? Nesumjivo.

Je li renoviran objekat i sredjen kafic bolji od napustene rusevine pune fekalije? Jeste.
bitanga_sa_otesa

#37 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

_Scarlett_ wrote: Pa obnovi opservatoriju ti.
daj pare :D
Better Man

#38 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Better Man »

_Scarlett_ wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
konektovan wrote:
Pa obnovi opservatoriju ti.

Jbt, mi smo samo sposobni za kukanje kako nista ne valja a ne znamo napraviti nesto sami.

Je li opservatorija bolja od kafica? Nesumjivo.

Je li renoviran objekat i sredjen kafic bolji od napustene rusevine pune fekalije? Jeste.
Za ovo bi i Hadžibajrić i svi u OV Stari grad, koji su glasali da se objekat da u zakup da bi se napravila kafana, trebali biti obješeni na sred Marijinog dvora sa velim natpisom oko vrata, tako da ljudi znaju zašto je bagra obješena.
JThomas

#39 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by JThomas »

nema objekta koji se tom logikom ne može pretvoriti u nargila bar (manji) ili hotel (veći)...
karanana

#40 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by karanana »

sta definise neku zgradu opervatorijom?
je li to njen fizicki polozaj, neki odredjeni namjestaj, oprema pretpostavljam?
kako je to izgledalo prije rata? sta je bilo unutra?

znaci ovi astronomi traze samo objekat i renovaciju interijera? a sta je onda sa opremom i drugim stvarima? ja sam tamo na komentarima iz zajebancije napisao zasto se ne napravi neki deal gdje bi oboje na obostranu korist moglo funkcionisati. astrolozi nemaju ni 100 maraka za mjesecnu kiriju a kamoli pola miliona za renovaciju. taj neki kafandzija ima. fino nek on renovira kafanu a nek renovira i astrolozima gore taj tavan ili kupolu ili odakle vec observiraju. sta ce im prostorija dole? mada sumnjam da ce iko pristati na to. mozda kafandzija gore planira neku jebaonu na tavanu imati.
JThomas

#41 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by JThomas »

do zadnje rečenice bez jebačine... :mrgreen: :mrgreen:
Haris.ba

#42 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Haris.ba »

Pa hoće astronomi da uzimaju pinku od iznajmljivanja prostorije. :D

Malo bacaš pogled na zvijede, a para liježe.

P.S.
Pričali su mi da valjda je dobar položaj za astronome na Trebeviću. Nije džaba tamo bila taj Opservatorij. Šteta bi bilo to upropastiti. Nek kafandžija dobije pravo da proširi prostorije, ali uz uslova da taj dio koji treba astronomima bude renoviran.
Bloo
Globalna šefica

#43 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Bloo »

Haris.ba wrote:Pa hoće astronomi da uzimaju pinku od iznajmljivanja prostorije. :D

Malo bacaš pogled na zvijede, a para liježe.

P.S.
Pričali su mi da valjda je dobar položaj za astronome na Trebeviću. Nije džaba tamo bila taj Opservatorij. Šteta bi bilo to upropastiti. Nek kafandžija dobije pravo da proširi prostorije, ali uz uslova da taj dio koji treba astronomima bude renoviran.
Zar ovo nije jedini astronomski astronomski opservatorij u BiH?
konektovan

#44 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by konektovan »

Jeste, jedini u BiH.
Bloo
Globalna šefica

#45 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Bloo »

konektovan wrote:Jeste, jedini u BiH.
Kontam da se nije šta promijenilo :)

"...dograđene su dvije kupole sa instrumentima za promatranje neba, a pored kule podignuta je i posebna zvjezdarnica na kojoj se nalazila treća kupola, prečnika 8 metara.
Opservatorij, koji je vremenom postao jednim od simbola Trebevića i Sarajeva, imao je sve uvjete za višednevni boravak astronoma, te biblioteku i fotolaboratorij.
Tokom posljednjeg rata Opservatorij na Trebeviću je pretrpio teška oštećenja, a proces rekonstrukcije usporen je zbog nedostatka finansijskih sredstava.
U okviru obnove planirano je postavljanje jedne kupole, a unutrašnjost bi bila uređena kao multimedijalni prostor za predavanja iz astronomije.

Mislim da bi se raja iz Oriona i snašla za opremu, ako bi se finansijski pomogla rekonstrukcija objekta.
konektovan

#46 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by konektovan »

Ja nešto kontam da je i ta raja iz oriona, malo nesposobna, obzirom da je prošlo više od 20 godina a nisu uspjeli bar od donacija nešto pokrenuti...
Bloo
Globalna šefica

#47 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Bloo »

konektovan wrote:Ja nešto kontam da je i ta raja iz oriona, malo nesposobna, obzirom da je prošlo više od 20 godina a nisu uspjeli bar od donacija nešto pokrenuti...
Njima je objekat samo dan na korištenje 60-tih godina.
Mislim da ima dosta posla oko infrastrukture samog objekta, te odvod vode, struja..ogroman projekat.
Thorgerson

#48 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by Thorgerson »

_Scarlett_ wrote: Je li renoviran objekat i sredjen kafic bolji od napustene rusevine pune fekalije? Jeste.
Nije.

Sve ste pretvorili u kafice.

Ja sam za to da se radije urusi samo od sebe nego da vas tu gledam sa onim crijevima u zvaljama.
popi

#49 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by popi »

E, baš vala :thumbup:
_Scarlett_

#50 Re: Trebevic, Opservatorijo, Bob Staza, Vidikovac

Post by _Scarlett_ »

Thorgerson wrote:
_Scarlett_ wrote: Je li renoviran objekat i sredjen kafic bolji od napustene rusevine pune fekalije? Jeste.
Nije.

Sve ste pretvorili u kafice.

Ja sam za to da se radije urusi samo od sebe nego da vas tu gledam sa onim crijevima u zvaljama.
E pa ne moze to tako: ti ces nastaviti da sjedis ispred monitora i da kukas kako sve treba ici u kurac ako nije po tvom.

Ovi ce da kupuju, sredjuju i obnavljaju kako im je volja.

Oni ce zaraditi, ti ces kukati.

Jbg.
Locked