Zbog cega ? Vozim auto bez klime, godisnje preko 20 000km, vecinom ljeti. Nemam klimu. I ne treba mi. Nemam ja nista protiv klime, volio bi da je imam, ali nije sad smak svijeta ako nemam klimu.staradis wrote:Klima je zaista potreba
Savjet za kupovinu automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
novi_korisnik
#26 Re: Savjet za kupovinu automobila
-
citroen xm
#27 Re: Savjet za kupovinu automobila
I ja vozim auto bez klime i ne smeta mi. Imao sam auto sa klimom i nisam je koristio ili veoma malo. Sada imam šiber i njega maksimalno koristim. Čovjek sada kupuje auto za malo para, a ljeto već prolazi. Do sledećeg ljeta ko zna šta se može izdešavati, možda bude imao za novo pa će da mijenja. Za taj novac kada nađe auto u dobrom stanju neka ne gleda ima li ili nema klimu. I uzmi u obzir da za tu cijenu obično piše "klima radi, ali je treba napuniti". Aha, šta ima "napuniti".
-
530i
#28 Re: Savjet za kupovinu automobila
novi_korisnik wrote:Zbog cega ? Vozim auto bez klime, godisnje preko 20 000km, vecinom ljeti. Nemam klimu. I ne treba mi. Nemam ja nista protiv klime, volio bi da je imam, ali nije sad smak svijeta ako nemam klimu.staradis wrote:Klima je zaista potreba![]()
Fakat si ne logican. Jos samo da kazete da je zaista potreba imati el. podizace i parking senzore.
Jest smak svijeta. I el. podizači su puno jednostavnije rješenje od vintlanja ručice. I parking senzori kod nepreglednih auta...elegantno rješenje.
Ljeti bez klime sam se preznojavao kao životinja kakva, klimu upališ i mnogo je bolje....apsolutno nema anti-klima argumenta nijednog.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#29 Re: Savjet za kupovinu automobila
ja vozim auto sa automatskom klimom, i ugašena je stalno.. auto mi stoji u garaži kad je sunčano tako da mi nije potrebno
ventilaciju upalim zimi, ljeti ne radi ništa
http://www.pik.ba/artikal/12839218/vw-l ... asat-polo/
http://www.pik.ba/artikal/13536606/volkswagen-lupo/
http://www.pik.ba/artikal/13305485/fiat ... -sporting/
ugl. izbor ti se svodi na mini automobile bilo kojeg proizvođača
sve ti je to isto
ventilaciju upalim zimi, ljeti ne radi ništa
http://www.pik.ba/artikal/12839218/vw-l ... asat-polo/
http://www.pik.ba/artikal/13536606/volkswagen-lupo/
http://www.pik.ba/artikal/13305485/fiat ... -sporting/
ugl. izbor ti se svodi na mini automobile bilo kojeg proizvođača
sve ti je to isto
-
staradis
#30 Re: Savjet za kupovinu automobila
Pogledajmo pasljedna tri ljeta. Vrućine su ogromne i opasne. Velikom broju ljudi smeta sve preko 26+ uz to ide Buka od otvorenog prozora pa nervoza od znojenja. Ovo se da smanjiti ako je auto više klase da dobrom izolacijom ali se takva rijetko voze kod nas.
Čak ne volim kad je klima na 20 a vani 30+ ali mnogo pomogne samo par stepeni dole.
Zato mi je potrebna.
Čak ne volim kad je klima na 20 a vani 30+ ali mnogo pomogne samo par stepeni dole.
Zato mi je potrebna.
- mk ultra
#31 Re: Savjet za kupovinu automobila
http://www.pik.ba/artikal/11918695/meri ... -flx-team/
za te pare jedino ovo ima klimu, a da može normalno ići kad se upali
za te pare jedino ovo ima klimu, a da može normalno ići kad se upali
-
citroen xm
#32 Re: Savjet za kupovinu automobila
Ja bih pogledao svakako ova dva primjerka, čak i prije ovu limuzinu jer izgleda veoma očuvano auto.
http://v2.pik.ba/artikal/12184123/peugeot-306/#detaljno
http://v2.pik.ba/artikal/11586084/peugeot-306/
Nemam ja ništa protiv klime, ali onda vi čovjeku nađite auto u solidnom stanju sa ispravnom klimom za 4 hiljade maksimalno.
http://v2.pik.ba/artikal/12184123/peugeot-306/#detaljno
http://v2.pik.ba/artikal/11586084/peugeot-306/
Nemam ja ništa protiv klime, ali onda vi čovjeku nađite auto u solidnom stanju sa ispravnom klimom za 4 hiljade maksimalno.
- mk ultra
#33 Re: Savjet za kupovinu automobila
ma znam za to, slijedim proceduru servisa i izmjene gasa..
klima ako radi, mora da izbaca ispod 5°C kad je uključena
garantujem da kod 90% auta koja je imaju ne radi kako bi trebala da radi..
klima ako radi, mora da izbaca ispod 5°C kad je uključena
garantujem da kod 90% auta koja je imaju ne radi kako bi trebala da radi..
-
Mlad i Nevin
#34 Re: Savjet za kupovinu automobila
Ovo ljeto je više bilo za grijanja, kakva ba klima 
U tom budžetu može biti:
1. Klimu treba 'napuniti'
2. Klima ispravna al ako je upališ morat će te neko pogurati jer ne možeš krenuti.
U tom budžetu može biti:
1. Klimu treba 'napuniti'
2. Klima ispravna al ako je upališ morat će te neko pogurati jer ne možeš krenuti.
-
lavic
#35 Re: Savjet za kupovinu automobila
Ne znam ko ti je rekao da P 206 se puno kvari, ja imam vec 5.5 godina P206, 1.1 benzin i vozi ga zena stalno.Rossonero86 wrote:
Izbor prvi mi je bio škosa fabia ali se jako rijetko nadje ispod 4000 pa onda i peugeot 206 ali mi je većina rekla da se jako puno kvari pa onda još u opticaju su fiat punto,renault clio itd.
![]()
Za tih 5.5 godina i 50000 km po gradu, promjenio dvije kugle sa lafetama u paketu,jednu krajnicu, oba stabilizatora, jedan aksijalni lezaj, potisni lezaj kvacila i hladnjak koji je procurio.
Po meni to nije lose uopste, i sumnjam da bi na drugom autu manje promjenio.
Cijene dijelova meni nisu skupe i ima ih svuda.
-
emko1234
#36 Re: Savjet za kupovinu automobila
dobar auto realno za te pare. dobra i oprema.citroen xm wrote:Sad slučajno naletih na PIK-u. Ne volim Hyundai, ali uz korekciju cijene ovo možda nije loš izvor. Izgleda solidno očuvan, ima i platneni panorama krov, mala potrošnja, za grada se ubilo.
http://v2.pik.ba/artikal/13525431/hyund ... -2001-god/
kakav vw lupo, tih se auto kod nas nije prodalo 500. a svi ovi gore sto su u njemackoj vozeni su presli barem 200k.
sad zamisli 200k km na onom autu.
-
530i
#37 Re: Savjet za kupovinu automobila
A 150 hiljada u Atosu je nešto bolje? Ovakav Hyundai sigurno nije najbolji izbor, hem je iz klase niže u odnosu na Polo, Punto, 206, hem ima ozbiljnu kilometražu za svoju klasu...a nema ni klimu.
-
novi_korisnik
#38 Re: Savjet za kupovinu automobila
530i wrote:novi_korisnik wrote:Zbog cega ? Vozim auto bez klime, godisnje preko 20 000km, vecinom ljeti. Nemam klimu. I ne treba mi. Nemam ja nista protiv klime, volio bi da je imam, ali nije sad smak svijeta ako nemam klimu.staradis wrote:Klima je zaista potreba![]()
Fakat si ne logican. Jos samo da kazete da je zaista potreba imati el. podizace i parking senzore.
Jest smak svijeta. I el. podizači su puno jednostavnije rješenje od vintlanja ručice. I parking senzori kod nepreglednih auta...elegantno rješenje.
Ljeti bez klime sam se preznojavao kao životinja kakva, klimu upališ i mnogo je bolje....apsolutno nema anti-klima argumenta nijednog.
Da hoces reci da je prije 30 godina vecina naroda stoka bila. Nemam nista od dodatne opreme i nista mi ne treba. Klima mi ne treba, lagano odvitlam sva 4 prozora i lagano, parking senzor mi ne treba znam parkirati i bez nejga. Vitlanje prozora mi ne smeta imam misice nisam curica a bogme ni pedercic. Opet kazem fino je imati klimu, ali daleko od toga da je potreba. Potreba je imati samo sigurnosne sisteme, ali samo one najosnovnije, ABS, AirBag i eto kod ovih novijih ESP. Servo mi isto ne treba. Istina je vozim auto staro 22 godine, koje nema nista od dodatne opreme. Ali sam sa njim obisao vise nego sto ce vecina vas obici sa svojim novim vozilicama koji imaju svakakvih guzobolja unutra. Istina je i da bi volio imati bolje auto, trenutno nemam mogucnsoti i necu. Da skacem sa jednog magarca starog 22 godine, na nekog jos goreg magarca starog 15 godina mi ne treba. Kad budem imo para kupicu sebi novo do tada uzivam vozati ovo sto imam. Ove godine sam sa tim istim autom išao u Austriju obisao Crnu Goru i Srbiju i uzduz i poprijeko. Bosnu da ne govorim. Iduce godine planiram sa tim istim vozilom put u Tursku i Grčku.
Edit: Nigdje ja nisam reko da klima nije dobra..
-
citroen xm
#39 Re: Savjet za kupovinu automobila
U potpunosti se slažem i otprilike u istoj sam situaciji. Vozim auto koje od opreme ima samo šiber i ništa mi ne fali. Je li lakše sa dosta opreme? Jeste. Ali u principu vrlo lako se bez nje može. Da čovjek kupuje auto od 10000 KM pa da se klima podrazumjeva. Ovako za maksimalno 4000 KM najbitnije je da je auto u što boljem stanju. Opet kažem, nađite čovjeku auto u odličnom stanju sa ispravnom napunjenom klimom za 4000 KM i svaka čast. Ovako je lako tuđim k..... gloginje mlatiti.
- klaki
#40 Re: Savjet za kupovinu automobila
Sad rece ne kvari se cesto a ne moze vise od 40kmh uz brdo? Mozda se ne kvari jer je vec pokvareno?dinooh wrote:Ne kvari se cesto, bar ovaj frend sta mi ima. Kupio prije 2 godine i nije bilo kvara. Samo sto je nejak, 1,4HDI, ne moze 40kmh uz brdo, a nije veliko brdo.Rossonero86 wrote:Jel imao neko iskustvo sa peugeotom 206? Mnogi kažu da se jako brzo kvari i da su dijelovi skupi,e sad kako rekoh nisam previse iskusan sa vozilicama a vidim i na piku da ih se dosta prodaje
Ili se mozda ulijenilo auto jer ne vozi brzo, moze li do toga biti?
Kako god moze taj motor uz brdo bez problema, pogotovo ako si sam u autu.
- dinooh
#41 Re: Savjet za kupovinu automobila
on kaze da nije nista u njega ulagao osim ulja koje je mijenjao. Bio sam sa njim kad ga je tek kupio i tada je imao snage, ali u meduvremeu izgubio. Do cega moze biti, sta se pokvarilo?klaki wrote:Sad rece ne kvari se cesto a ne moze vise od 40kmh uz brdo? Mozda se ne kvari jer je vec pokvareno?dinooh wrote:Ne kvari se cesto, bar ovaj frend sta mi ima. Kupio prije 2 godine i nije bilo kvara. Samo sto je nejak, 1,4HDI, ne moze 40kmh uz brdo, a nije veliko brdo.Rossonero86 wrote:Jel imao neko iskustvo sa peugeotom 206? Mnogi kažu da se jako brzo kvari i da su dijelovi skupi,e sad kako rekoh nisam previse iskusan sa vozilicama a vidim i na piku da ih se dosta prodaje
Ili se mozda ulijenilo auto jer ne vozi brzo, moze li do toga biti?
Kako god moze taj motor uz brdo bez problema, pogotovo ako si sam u autu.
- mk ultra
#42 Re: Savjet za kupovinu automobila
e hoćeš klimu, hoćeš mlađe godište, hoćeš da je oko 3500KM, hoćeš da je malo prešao....emko1234 wrote:dobar auto realno za te pare. dobra i oprema.citroen xm wrote:Sad slučajno naletih na PIK-u. Ne volim Hyundai, ali uz korekciju cijene ovo možda nije loš izvor. Izgleda solidno očuvan, ima i platneni panorama krov, mala potrošnja, za grada se ubilo.
http://v2.pik.ba/artikal/13525431/hyund ... -2001-god/
kakav vw lupo, tih se auto kod nas nije prodalo 500. a svi ovi gore sto su u njemackoj vozeni su presli barem 200k.
sad zamisli 200k km na onom autu.
mislim da kupac ima nemoguće uvjete
jedino da traži auto iz 96-99, koje ima klimu
-
530i
#43 Re: Savjet za kupovinu automobila
Neću da kažem, jer nije bila stoka, naprosto tehnologija napreduje pa je klima uređaj dostupan danas u svim automobilima. Nekad su ljudi stanovali u pećinama pokriveni kožom od bizona, danas imaju kuću ili stan s normalnim krevetom. Jesu li oni curice ili pederčići?novi_korisnik wrote:
Da hoces reci da je prije 30 godina vecina naroda stoka bila. Nemam nista od dodatne opreme i nista mi ne treba. Klima mi ne treba, lagano odvitlam sva 4 prozora i lagano, parking senzor mi ne treba znam parkirati i bez nejga. Vitlanje prozora mi ne smeta imam misice nisam curica a bogme ni pedercic. Opet kazem fino je imati klimu, ali daleko od toga da je potreba. Potreba je imati samo sigurnosne sisteme, ali samo one najosnovnije, ABS, AirBag i eto kod ovih novijih ESP. Servo mi isto ne treba. Istina je vozim auto staro 22 godine, koje nema nista od dodatne opreme. Ali sam sa njim obisao vise nego sto ce vecina vas obici sa svojim novim vozilicama koji imaju svakakvih guzobolja unutra. Istina je i da bi volio imati bolje auto, trenutno nemam mogucnsoti i necu. Da skacem sa jednog magarca starog 22 godine, na nekog jos goreg magarca starog 15 godina mi ne treba. Kad budem imo para kupicu sebi novo do tada uzivam vozati ovo sto imam. Ove godine sam sa tim istim autom išao u Austriju obisao Crnu Goru i Srbiju i uzduz i poprijeko. Bosnu da ne govorim. Iduce godine planiram sa tim istim vozilom put u Tursku i Grčku.
Edit: Nigdje ja nisam reko da klima nije dobra..
Ne bih sad da ulazim dalje u diskusiju odakle ti pare za skakanje po Turskoj i Austriji sa autom 92. godište, a pri tom nemaš za bolje, to je već tvoj problem...
Moja topla preporuka svima je probati sa klimom i ostalim dodacima....klima nema kontraargumenta. Prozori se mogu držati otvorenim u nekoj sporijoj gradskoj vožnji, niko na 80 ili 120 ne drži otvoren prozor jer mu je vruće...nego upali običnu ventilaciju i u kabinu od 45 stepeni upuhuje "ohlađenih" 35 stepeni zraka...
- basicm
#44 Re: Savjet za kupovinu automobila
Ja bih dao pola auta za klimu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- kritichar
#45 Re: Savjet za kupovinu automobila
hajde mi poredajte ova auta, ako možete, ako ima kakav komentar može i to
prvi na listi bi trebao biti najpouzdaniji, najisplativiji (uloženo-dobijeno), sa najmanje glavobolja
Megan
Focus
307
Stilo
odnosi se samo na dizele
prvi na listi bi trebao biti najpouzdaniji, najisplativiji (uloženo-dobijeno), sa najmanje glavobolja
Megan
Focus
307
Stilo
odnosi se samo na dizele
-
volan
#46 Re: Savjet za kupovinu automobila
Of prijatelja ili familije uzeti poznato auto a ostatak potrositi na preventivan servis I temeljit servis.Alternativno dacia Logan 2006/2007 1.4 benzin od prvog vlasnika.Provjeriti servisnu knjigu, starost guma i akumulatora.
-
zrakomlat
#47 Re: Savjet za kupovinu automobila
Koje sranje od komentara.YogaBonitoRonaldinho wrote:Ovaj što otvori 4 prozora umjesto klime je retard ali ono teškiPostupak i komentar retardirane osobe koja voza golf 2
- insomnia78
#48 Re: Savjet za kupovinu automobila
Super je to a sta ako imas dijete, opet da otvoris prozore? 
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
- Ringhio
#49 Re: Savjet za kupovinu automobila
Bas bi to bilo zanimljivo vidjet, 80-90 i 4 otvorena prozora, bilo bi zanimljivo i dozivit 
Mislim da bi me propuh odmah zik-zik, moro bi metnut vate u uheta prije otog eksperinmenta.
Mislim da bi me propuh odmah zik-zik, moro bi metnut vate u uheta prije otog eksperinmenta.
- madner
#50 Re: Savjet za kupovinu automobila
Klima manje trosi od otvorenih prozora.