NOVO O SRBIMA U RATNOM SARAJEVU

cpt.picard

Post by cpt.picard »

Ma "smesni" su. "Svi ste vi Risto Djogo", il kako se vec zvao oanj kreten sa srne.

I mi smo cudan narod, sta uradismo sami sebi. Staces kad ne znamo kako treba, i u ta-ta pretjeramo... :lol:
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Fena news

Predsjednica Društva za ugrožene narode-sekcija za BiH Fadila Memišević smatra da je izjava premijera Republike Srpske Pere Bukejlovića na konferenciji "Istinom do pravde", koja je u petak održana na Palama, "kampanja i jeftin efekt za stjecanje popularnosti na najružniji način".

"Govoriti, bez argumenata, da je bio genocid nad srpskim narodom je nešto što čovjeka mora zbilja iritirati", izjavila je Memišević u subotu za egenciju FENA.

Ona je kazala da je Društvo za ugrožene narode, kao organizacija za ljudska prava, uvijek govorila i tražila istinu.

"Govorili smo o stradanju srpskog naroda. I taj narod je stradao u Sarajevu, ali od Karadžićevih i Mladićevih granata, i to treba reći. A šta je genocid, to se zna, jer poslije njega se stavlja tačka. I, ako je bilo planskog i sistematskog uništavanja, to je onda za ovih deset godina bilo moguće dokazati. Ali je simptomatično da je prvi gest gospodina Bukejlovića bio da organizira konferenciju za štampu pod nazivom 'Istinom do pravde', s obzirom da je Vlada RS imala mogućnost da u ovih deset godina temeljito istraži stradanje srpskog naroda i to objelodani, ali ne na ovaj način", izjavila je Memišević.

Ponovila je da se Društvo za ugrožene narode zalaže za to da se kaže i objelodani istina. Osobno, kaže, ne bi voljela da postoji tabu tema, a dodaje kako nema budućnosti dok se srpski narod ne suoči s prošlošću, konačno pogleda se u ogledalo i prizna, kako bi stvarno došlo do pomirenja i kako bi žrtve doživjele satisfakciju i olakšanje za svoje beskrajne patnje.

Na kraju, Memišević smatra simptomatičnim i to što je konferencija "Istinom do pravde" održana na Palama, mjestu koje je, prema njenim riječima, tri i po godine bilo sinonim za stradanje i genocid nad jednim narodom u BiH.

"I to je cijeli svijet i priznao - to je bio genocid nad Bošnjacima", izjavila je predsjednica Društva za ugrožene narode-sekcija za BiH Fadila Memišević.
Toozla

Post by Toozla »

industrija, napusi se crncu za ovaj clanak..... :shock:
....Sarajevo se davno izjasnilo po ovome pitanju....
..."Dani" su jos '97. pisali o ovome, a i gomila forumasa je priznala stradanje sarajevskih srba....

...probaj se izvinuti za ne djela iz vlastite avlije.....to jos nismo vidjeli....
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Evo ti jos jedna laz Nezavisne novine prenose :)

Na više prijedorskih grobalja juče je sahranjeno 125 posmrtnih ostataka Bošnjaka i jednog Hrvata iz Prijedora stradalih tokom rata. Zajedničkoj dženazi i pogrebnom ispraćaju je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, te brojni državni i lokalni zvaničnici. Ostaci su ekshumirani iz prijedorskih masovnih grobnica Jakrina Kosa kod Ljubije, Starih Kevljana kod Kozarca i Turijaka kod Gradiške/Bosanske Gradiške. Vjerski obred je služio poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, a prisustvovao je i župnik Prijedorske župe Marijan Stojanović. Cerić je upozorio da se zlo više nikada ne smije ponoviti, ali ni zaboraviti, jer "tuga treba da bude nada, osveta pravda, a majčina suza molitva da se nikad i nikom ne ponove Prijedor i Srebrenica". "Niti su zločine činili samo drugi, niti je opravdanje za zločin ako se počini u odbrani, niti ratni zločin može biti vezan za nacionalni interes, niti optuženi mogu biti heroji bilo kojeg naroda",

Gdje su masovne grobnice Srba? de mi pokazi...
Toozla

Post by Toozla »

...evo ja sam bio svjedok stradanja srba u sarajevu.....vidio sam svojim ocima par situacija i vjeruj mi nisam mogao nista uciniti da zastitim ljude....
....istina....pojedini Srbi su stradali u Sarajevu.... :( ...to nije trebalo da se desi....zao mi je....

....haj' nam sad ti reci o zlocinima VRS nad gradjanima Sarajeva...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Industrija wrote:
Toozla wrote:industrija, napusi se crncu za ovaj clanak..... :shock:
....Sarajevo se davno izjasnilo po ovome pitanju....
..."Dani" su jos '97. pisali o ovome, a i gomila forumasa je priznala stradanje sarajevskih srba....

...probaj se izvinuti za ne djela iz vlastite avlije.....to jos nismo vidjeli....
A zar to u Sarajevu nije veci MORALNI zlocin nego zlocin u Srebrenici jer se desio pred Alijinim vratima. Par hiljada je Srba ubijeno u Sarajevu, i nemoguce je da Alija to nije odobrio.
Svaka glava palog Srbina na liniji fronta, naplacivana je glavama mojih komsija po povratku razjarenih saboraca poginulog, zeljnih osvete!

Grad je u principu bio daleko od fronta, u njemu nije ni metak opaljen ako se ne racuna pucnjava srpske vojske i ubijanje ca 800 civila na opstini i paljevina 1/4 grada da bi se stanovnistvo protjeralo. A protjerano je. Mnogo je protjerano @industrijo... Od nas ca 40 000 koji nismo imali dovoljno dobar srpski pedigre ostalo je na opstini manje od 5000 ljudi...
A velim, nikad vas niko ni poprijeko pogledao nije...

Sad te pitam, sta bi se desilo sa nesrbima da ste kojim slucajem vi bili u Sarajevu gadjani sa brda skoro 4 godine?

Ne pravdam..
Proklet bio svaki onaj koji je ubio civila na pravdi boga!

I bas u ovoj recenici pocinje razlika izmedju tebe i mene!
Ja ovo gore sto podebljah i rekoh - i mislim tako!
Problem je u tome sto TI ne mislis a to samo pokazuje koliki si slabic, kukavica, koliko si zaveden i koliko su ti um pomracili!
Vecina vas ne vidi shumu od drveta! Trazite zrtvu svakog palog Srbina da bi se za nju kachili kao za spasenje od boga poslano! Zmirite nad sopstvenim zlodjelima, ali ja ti kazem, progledat cete!
Kad tad...

Ne zato sto to meni ili slicnima treba vec iz prostog razloga sto da bi VI isli dalje - morate da se s prosloscu suocite!

Ne bih vam bio na mjestu!
hananah

Post by hananah »

Srbi koji su stradali, hajde bilo ih je, ali nije toliko koliko kazu da jeste. Na zalost :(
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Industrija wrote:
Toozla wrote:...evo ja sam bio svjedok stradanja srba u sarajevu.....vidio sam svojim ocima par situacija i vjeruj mi nisam mogao nista uciniti da zastitim ljude....
....istina....pojedini Srbi su stradali u Sarajevu.... :( ...to nije trebalo da se desi....zao mi je....

Sta mene pitas o zlocinama Srba? Nemam ja pojma o tome. Ja nisam htio pucati ni na one Muslimane koji su mi bili na nisanu, kad sam bio na ratistu. To su ljudi iza kojih su zena, djeca...a ne neke mete iz video igre.
AKO je istina to sto govoris, pogresno si mjesto izabrao za iznosenje stavova koje iznosis!
Toozla

Post by Toozla »

Industrija wrote:
Toozla wrote:...evo ja sam bio svjedok stradanja srba u sarajevu.....vidio sam svojim ocima par situacija i vjeruj mi nisam mogao nista uciniti da zastitim ljude....

Sta mene pitas o zlocinama Srba? Nemam ja pojma o tome. Ja nisam htio pucati ni na one Muslimane koji su mi bili na nisanu, kad sam bio na ratistu. To su ljudi iza kojih su zena, djeca...a ne neke mete iz video igre.
...pa kako onda znas za stradanja Srba u opkoljenom Sarajevu kad nisi bio tu.... :shock: :shock: :shock:
...ovo se naziva dvolicnost....
Toozla

Post by Toozla »

Industrija wrote: Znam o stradanju Srba u Sarajevu, jer su mi tu ubijeni rodjaci.
...a sta cemo sa svim ubijenim i ranjenim sarajlijama(svih nacionalnosti) koji ti nisu bili rodjaci.....
....daj nam tvoje misljenje sta se desavalo u Sarajevu od '92. do '95. i ko se branio a ko je bio agresor....
Panasonic

Post by Panasonic »

Industrija wrote:Sjecam se jedne situacije...Sjedimo mi na polozaju, i vidimo muslimanske vojnike i bez problema smo ih mogli ubiti, jer su bili relativno blizu i na cistini...I jedan kaze..:"Hocemo li pucati'" a ovaj drugi odgovara :"Ma necemo...gdje ces covjeka ubiti" . E sad, on je to rekao kroz polu salu...a to je ono sto mi je ostalo u sjecanju. Ta mi je recenica bas pokazala neki besmisao rata, i koliko covjek toliko pobudali u ratu, da zaboravi da su sa druge strane ljudi...

Znam o stradanju Srba u Sarajevu, jer su mi tu ubijeni rodjaci.
Nemoj srat'
U dijalogu između dvije ili više osoba, jedna od njih može da:
1. - priča gluposti. Navodi slušaoca na nešto neistinito i pokušava ga uvjeriti da je to istinito.
2. - laprda. Činjenice koje potkrepljuju te neistine sve više nalikuju lakrdiji i sve su manje uvjerljive.
3. - sere. Naprosto je nevjerovatno šta dotična osoba neće reći kako bi sugovornike uvjerila u neistine koje govori.

Uostalom sta komentarisemo ovu temu kad znamo da Srbi vole 'lagiti'.
DonDavudes

Post by DonDavudes »

dobili smo :oops:
da nismo nebi ti zucno raspravljao na sajtu koji se zove sarajevo-x

mrzis ovaj grad a ne mozes bez njega :oops: klasicni kompleksas ;)
Panasonic

Post by Panasonic »

Jednostavno da jednostavnije ne moze biti. Zbog Srebrenice gdje su ubijeni muslimanski civili samo tako, Srbi nastoje da svim silama izjednace broj svojih poginulih civila.
redar

Post by redar »

Pozz..

Eto ja cu ti odgovoriti za Bugojno Indusrija:

Srbe u Bugojnu su ubijali i protjerali Hrvati a ne Muslimani.
Pitaj slobodno Bugojance sto su sada u BL.
Nisi ba naj bolje iformisan cini mi se.
Ne mozes samo jedne novine da procitas pa da se vines u visine ovakvih dislkusija. To ti je socijalno samoubistvo ...

ozz..
RPM

Post by RPM »

fukara_tz wrote: Gdje su masovne grobnice Srba? de mi pokazi...
Kako to mislis de pokazi ... :? :D ... pa zrtve genocida, u ovom slucaju nad Sorabima, isto kao u slucaju Oric vjerovatno zive i rade u Bijeljini, Zvorniku itd. ... :D ... da ih zovnemo telefonom ... :? :D
fukara_tz

Post by fukara_tz »

RPM wrote:
Kako to mislis de pokazi ... :? :D ... pa zrtve genocida, u ovom slucaju nad Sorabima, isto kao u slucaju Oric vjerovatno zive i rade u Bijeljini, Zvorniku itd. ... :D ... da ih zovnemo telefonom ... :? :D
:lol: ja ba...

Ma postalo je stvarno nemoguce citati ove teme....hvala zoom sto si ga obriso...zivot da ti se smuci...

Nisam vam nikad spomeno a sad mi je na um palo, kad se kod nas desila Kapija (znate kad smo sami sebe ubijali heeh) da su dzenaze i sahrane te djece pocele u 3 ujutro....zamislite sad kakve su to zvijeri pobijes djecu i jos ne das da se sahrane....srbi su konstatno u to vrijeme grantirali Tuzlu i zato je sahrana bila u ranu zoru...i zamisli sad neko ko je izgubio nekoga na toj Kapiji i dodje ovdje i cita ovog cetnika sta sve pise i sl...mislim mogu ja to ignorisati al ne treba im uopste dozvoliti da pisu ovdje....samo onima sa zdravim razumom...

Isto se odnosi i za ove optuzbe za Srbe u Sarajevu...radi par pojedinacnih slucajeva ubistava sad treba cetniku dozvoliti da ovdje pise...i jos mu objasnjavati i nesto mu priznavati....to u startu treba obrisati a mi cemo zdruzenim snagama napisati kako je sta bilo u kojem gradu pa nek citaju ako hoce....

Ma S od Srebrenice ne treba dozvoliti da spominju....nek idu vise u tri pm..
digger

Post by digger »

Danas u Oslobodjenju, Senka Kurtovic komentarise oko Perine izjave u napisu pod imenom "Pero s onoga svijeta."

Ne bi li bilo tacnije: "Sero s ovoga svijeta?"
buddha

Post by buddha »

Tako je OFIRNO ocigledno, da je ova prica o logorima lansirana samo iz razloga da bi se izbjegla prica o njegovoj odgovornosti u sudjelovanju u mutnim radnjama proteklih godina, ali narod takav kakav je, progutace i tu splachinu vladajuceg naci-bloka

Neka nama hljeba, bit ce i igara 8)

narod stvarno nishta nije bolje ni zasluzhio osim ovog reality-koshmara ala Freddie Krueger
Fair Life

Post by Fair Life »

tahograf wrote:POMOZ BOG !
Image

Procitaj imena... jedno do drugog sahranjeni.
rei

Post by rei »

fukara_tz wrote:
RPM wrote:
:lol: ja ba...

Ma postalo je stvarno nemoguce citati ove teme....hvala zoom sto si ga obriso...zivot da ti se smuci...

Nisam vam nikad spomeno a sad mi je na um palo, kad se kod nas desila Kapija (znate kad smo sami sebe ubijali heeh) da su dzenaze i sahrane te djece pocele u 3 ujutro....zamislite sad kakve su to zvijeri pobijes djecu i jos ne das da se sahrane....srbi su konstatno u to vrijeme grantirali Tuzlu i zato je sahrana bila u ranu zoru...i zamisli sad neko ko je izgubio nekoga na toj Kapiji i dodje ovdje i cita ovog cetnika sta sve pise i sl...mislim mogu ja to ignorisati al ne treba im uopste dozvoliti da pisu ovdje....samo onima sa zdravim razumom...

Isto se odnosi i za ove optuzbe za Srbe u Sarajevu...radi par pojedinacnih slucajeva ubistava sad treba cetniku dozvoliti da ovdje pise...i jos mu objasnjavati i nesto mu priznavati....to u startu treba obrisati a mi cemo zdruzenim snagama napisati kako je sta bilo u kojem gradu pa nek citaju ako hoce....

Ma S od Srebrenice ne treba dozvoliti da spominju....nek idu vise u tri pm..

potpuno se slazem...
jebač of sarajevo

Post by jebač of sarajevo »

Momci i devojke...svi zločini u Bosni se moraju do kraja istražiti...dakle, i oni u Sarajevu...pa ne vidim razloga da se bunite jer treba sve potanko i polako ispitati i sve reči o zločinima, pa i o onim u sarajevu...
BECHO

Post by BECHO »

Sta li bi tek na ovo rekao Mirko Pejanovic? 8)
baja_honolulu

Post by baja_honolulu »

slazem se. zlocin je zlocin. sve treba ispitati i pohapsiti na svim stranama.
ja sam silom prilika bio u armiji bih i nagledao sam se zlocina nad svojim sunarodnjacima civilima po alipasinu i svrakinu, a pogotovo kod kuca mladjena.
digger

Post by digger »

jebacˇ of sarajevo wrote:Momci i devojke...svi zlocˇini u Bosni se moraju do kraja istrazˇiti...dakle, i oni u Sarajevu...pa ne vidim razloga da se bunite jer treba sve potanko i polako ispitati i sve recˇi o zlocˇinima, pa i o onim u sarajevu...
Tacno, istina se mora saznati.

Ali postoje li granice oko takvih politickih (ne strucnih) "istrazivanja?" Sarajevo nije nekakva neprohodna gudura a istovremeno je centar domacih i EU strucnjaka za ovakva pitanja. Ili treba pretpostaviti da ce deset godina od danas biti potrebno postavljati identicno pitanje kao gore?

Moze li se ta politicka igra jednom zavrsiti bez da sluzi izazovu drugim kada to necija politika zahtijeva?
Post Reply