Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Moderator: anex
-
StupskaBitanga
#26 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
da smo normalna država to bi bilo normalno a pošto nismo to je izuzetak a ne pravilo
- Antifriz+
#27 Re: Trzni lanac
aless wrote:Je.o drzavu gdje je plus firmi ako daje plate redovno, i uplacuje doprinose. Halo pasa to je osnovno a nikakav plus.Antifriz+ wrote:DzejAr wrote:Da, upravo tako kao sto ste procitali.
Trzni lanac Bingo, "kralj dobrih cijena" (jer svoje radnike placa kao nadnicare) je ovih dana svojim uposlenicima zabranio konzumiranje cigareta u svojim objektima, ali pored toga i konzumiranje kafe u toku radnog vremena!!!
Gdje je kraj bahatosti nasih privatnika, tj. robovlasnika?
Ima li u ovoj drzavi ikakve inspekcije koja se bavi zakonom o radu?
Gdje su sindikati koji su izgleda davno dusu prodali djavolu?
Danas radnici Binga, sutra ko zna ko...
Ko god ti je to rekao slagao je sigurno... Možda se u nekom prodajnom objektu šefu digao pa zabranio zbog ispijanja po nekoliko kafa dnevno od strane pojedinaca, ali da je generalno zabranjeno nije sigurno. I još nešto, Bingo za razliku od drugih svoje radnike plaća redovno mjesec za mjesec, plaća doprinose, radnici koriste godisnje odmore u zakonskom okviru... To je provjereno....
Drug moj ovo je Bosna i bar na Tuzlanskom kantonu je privatnicima normalno da minimalne plaće isplaćuju sa zakašnjenjem od par mjeseci, da u sedmici nemaš slobodnog dana, da godišnji ne koristiš, da radnici zdravstvene knjižice ne mogu ovjeriti jer doprinosi nisu plaćeni... A Bingo ti je jedan od rijetkih koji je kontra toga i sa plaćama većim od minimalca vjeruj mi...
-
zrakomlat
#28 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Pa ako su zabranili cigare, neka su, nema smisla da te na kasi radnik/ca maltretira zadahom od taze ispušene cigarete, to je tako odvratno i meni koji konzumiram cigarete, a ne nekome ko je nepušač.
- Hajvan
#29 Re: Trzni lanac
aless wrote:
Je.o drzavu gdje je plus firmi ako daje plate redovno, i uplacuje doprinose. Halo pasa to je osnovno a nikakav plus.
iseli se iz istih stopa i vrati državljanstvo..
(nemoj samo reci da nemas gdje… j.bo ta opavdanja)
-
jefferson
#30 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Mislim da je ovdje u pitanju ispijanje kafe pred musterijama.zemse wrote:Na zapadu ne znam da ima firme u kojoj se smije pusiti, negdje se treba izlaziti izvan kruga firme da bi se moglo zapaliti, prema tome, ok za Bingo.dufa wrote:Neka kafu piju prije i poslije posla a ne ocekivati da neko placa njihovo ispijanje kafe na radnom mjestu. Pusenje ne treba ni spominjati jer to ni po zakonu nije dozvoljeno u zatvorenim prostorijama, ma da se ne postuje.
Sto se tice kafe, u toku radnog vremena OK za zabranu, a sto se tice pauze, to ti niko ne moze sprijeciti da je popijes u svoje slobodno vrijeme.
-
jefferson
#31 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Ma nema nista ovdje ne humano. Ne moze se pusiti. Jbt u normalnom svijetu ne mozes nigdje pusiti sim u svojoj kuci i autu.
- It_is_a_Leclerc
#32 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Pa normalno.
Poslodavac je procijenio da ispijanje kafa po vazdan, puškaranje po ćoškovima i pred vratima, šteti produktivnosti, učinkovitosti i ugledu osoblja.
Ako nekom smeta, ima vrlo velik broj nepušača koji bi se za platu, doprinose i godišnji odmor odrekli navike kafe.
Poslodavac je procijenio da ispijanje kafa po vazdan, puškaranje po ćoškovima i pred vratima, šteti produktivnosti, učinkovitosti i ugledu osoblja.
Ako nekom smeta, ima vrlo velik broj nepušača koji bi se za platu, doprinose i godišnji odmor odrekli navike kafe.
- Šveđanin
#33 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Ispijanje kafe pred musterijama, wtf?
Ne znam sta bi vam rekao, ali da sam ja vlasnik necega, nema teorije da bi dozvolio pusenje u firmi. Kafa na pauzi da, pusenje jok.
Skickat från min iPhone via Tapatalk
Ne znam sta bi vam rekao, ali da sam ja vlasnik necega, nema teorije da bi dozvolio pusenje u firmi. Kafa na pauzi da, pusenje jok.
Skickat från min iPhone via Tapatalk
- Saian
#34 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
sve na pravni fakultet liferovat, pa nek tamo pushe, ha ja 
- McMoy
#35 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
DzejAr wrote:Poznaje li iko kakve novinare koji bi ovo ispitali (ako jos ima ljudi koji se u ovoj zemlji bave tom profesijom na posten nacin) i pretresli u medijima?
Mislim da se bahatosti privatnika konacno treba stati u kraj, a u trgovinskom sektoru je situacija krajnje alarmantna kada su u pitanju prava radnika.
Bakir Hadžiomerović, "60 minuta".
- fatality
#36 Re: AW: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje
Ja mislim da je problem ona nasa takozvana "proljevusa". Ljudi garant srknu kafu i onda po vazdan u cenifi sto naravno steti produktivnosti. Sve u svemu razumijem ovaj korak i podrzavam ga !
sa fontela
sa fontela
-
Drinski
#37 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
BIngo je mjesto gdje se ispoljava mahalska logika vlasnika.
Cigarete su svakako zabranjene, a kafa se moze zabraniti tj. njeno ispijanje samo u toku radnog vremena, ali ne i pauze.
Ovima sto kazu: "otiđi pa vidi kako je kod mene", bih poručio da svoje probleme rješavaju sa svojim vlasnikom, a nakon što pročitam njihove postove shvatim kako zrtva pedofila i sama postane pedofil.
Cigarete su svakako zabranjene, a kafa se moze zabraniti tj. njeno ispijanje samo u toku radnog vremena, ali ne i pauze.
Ovima sto kazu: "otiđi pa vidi kako je kod mene", bih poručio da svoje probleme rješavaju sa svojim vlasnikom, a nakon što pročitam njihove postove shvatim kako zrtva pedofila i sama postane pedofil.
-
Dzontra_Volta
#38 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Nema "toplog obroka" jer je u normalnim zemljama uključen u platu. Kod nas je izmišljen "topli obrok" kao dio plate koji se ne oporezuje.zemse wrote:Ne smije se ni u autu pusiti ako ima djece na zadnjem sjedistu. Isto je mislim i za kuce. Da, NEMA NI LOVE ZA JEBENI TOPLI OBROK! Mozete to zamisliti,NA ZAPADU NEMA TOPLOG OBROKA i znate sta je jos tu vaznije za reci, nije ga nikad ni bilo! TOPLOG OBROKA NE SAMO DA NEMA NA ZAPADU, NEGO GA NIKAD NIJE NI BILO. STO ZNACI, NE SAMO DA POSLODAVCI NE PLACAJU TOPLE OBROKE, NEGO NEMAJU NI POJMA STA JE TO NI ZBOG CEGA NIJE HLADNI OBROK.jefferson wrote:Ma nema nista ovdje ne humano. Ne moze se pusiti. Jbt u normalnom svijetu ne mozes nigdje pusiti sim u svojoj kuci i autu.
-
filozofija
#39 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Ovaj potez Binga je za respekt!DzejAr wrote:Da, upravo tako kao sto ste procitali.
Trzni lanac Bingo, "kralj dobrih cijena" (jer svoje radnike placa kao nadnicare) je ovih dana svojim uposlenicima zabranio konzumiranje cigareta u svojim objektima, ali pored toga i konzumiranje kafe u toku radnog vremena!!!
Naravno da kao kupac ne želim gledati radnika kako pije kafu u toku radnog vremena, niti udisati smrad njegove cigarete i ostataka, pogotovu u jutarnjim satima. Elem, ne kontam o kakvoj bahatosti ti pričaš, jer ce Bingo ovim potezom samo povecati broj kupaca. Cim radnici ne piju kafu u toku radnog vremena, odmah imaju vremena i mogucnosti da meni kao kupcu pruze bolje i brže usluge. A cinjenica da ne smrde po cigaretama je jos jedan plus s moga aspekta.
Zakon o radu i sindikati mogu ovaj potez samo podržati, a ni u kome slučaju kritikovati. Pušenje i ispijanje kafe u toku radnog vremena ne spadaju u ljudska prava i ne znam zašto bi uopće imali ikakvu povezicu sa Zakonom o radu ili sa Sindikatom.
-
Drinski
#40 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Vaas dvojica se niste razumjeli, Bingo je zabranio konzumaciju kafe na pauzi.filozofija wrote:Ovaj potez Binga je za respekt!DzejAr wrote:Da, upravo tako kao sto ste procitali.
Naravno da kao kupac ne želim gledati radnika kako pije kafu u toku radnog vremena, niti udisati smrad njegove cigarete i ostataka, pogotovu u jutarnjim satima. Elem, ne kontam o kakvoj bahatosti ti pričaš, jer ce Bingo ovim potezom samo povecati broj kupaca. Cim radnici ne piju kafu u toku radnog vremena, odmah imaju vremena i mogucnosti da meni kao kupcu pruze bolje i brže usluge. A cinjenica da ne smrde po cigaretama je jos jedan plus s moga aspekta.
Zakon o radu i sindikati mogu ovaj potez samo podržati, a ni u kome slučaju kritikovati. Pušenje i ispijanje kafe u toku radnog vremena ne spadaju u ljudska prava i ne znam zašto bi uopće imali ikakvu povezicu sa Zakonom o radu ili sa Sindikatom.
-
Drinski
#41 Re: Trzni lanac
aless wrote:
Je.o drzavu gdje je plus firmi ako daje plate redovno, i uplacuje doprinose. Halo pasa to je osnovno a nikakav plus.
-
filozofija
#42 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Sada sam pričao sa osobom koja radi u Bingo i koja kaže da je to apsolutna laž. Na pauzi se može konzumirati što god se poželi. Bingo je navodno zabranio konzumiranje kafe u toku radnog vremena - na radnom mjestu.Drinski wrote: Vaas dvojica se niste razumjeli, Bingo je zabranio konzumaciju kafe na pauzi.
-
Dzontra_Volta
#43 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Ne vjerujem ja da oni puše i piju kafu pred kupcima, nego se zabiju u onaj neki magacin i tamo puše i kafenišu. Pa loše procijene stanje u radnji, pa ona jedna što je ostala na kasi ne stiže ništa. Pa po prodavnici krenu: "Mirsada, dolazi, vidi koliko je ovaj Faks! Šemso, de izvagaj paradajz, ja sam na kasi, nemam kad!" i sl. A Mirsada i Šemso onda mrzovoljni dođu jer si ih prekinuo u ćeifu, pa onda i mušterijama neugodno.
-
Drinski
#44 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
OK.Sada sam pričao sa osobom koja radi u Bingo i koja kaže da je to apsolutna laž. Na pauzi se može konzumirati što god se poželi. Bingo je navodno zabranio konzumiranje kafe u toku radnog vremena - na radnom mjestu.
Ali, onaj radnik na radnom mjestu i ne moze piti kafu, nema da tako kazemo prakticnu mogućnost.
Uostalom, evo neka se javi postavljac teme, pa kaze sta je kod njega bilo.
- Država
#45 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
STRAŠNO!!!
Znači, umjesto da ispijaju kafe, radnici će morati raditi. Sramota...

Znači, umjesto da ispijaju kafe, radnici će morati raditi. Sramota...
- P.Starck
#46 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Što se pušenja tiče, zakonom je zabranjeno u javnim objektima ali je poslodavac, vlasnik i td. ako želi dozvoliti da pušači puše u objektu dužan obezbjediti za to prostor ili označiti prostor van objekta za pušenje. Poslodavac ne može zabraniti svojim radnicima da puše, ali može zahtjevati da neosnovano ne napuštaju objekat u kome rade za vrijeme rada, osim na pauzi. Kršenje se smatra povredom radne dužnosti. U toku radnog dana radnik ima pravo na jednu pauzu od pola sata.
To je Zakon! Kome se ne sviđa politika > stranaka > izbori > parlament, pa neka ga mijenja.
To je Zakon! Kome se ne sviđa politika > stranaka > izbori > parlament, pa neka ga mijenja.
- OldMayor
#47 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
I sta je ovdje cudno? Pa to je odlicna stvar.
Vani jbt ne smijes pusiti na poslu, ne smijes na javnim mjestima, ne smijes u kaficu, ne smijes u svom jebenom stanu, nego moras na balkon izac i zapalit.
Bosnji malo sto pusi kuci, sto pusi po parkovima, stanicama, kaficima, autobusima, tramvajima, trolama, gdje god stigne i sad mu kraj zivota jer ne smije i na poslu zapalit.
Ma mars.
I to za kafu isto tako. Halo ba, pa to je radno mjesto jbt. Da ne govorimo da je tu vecina radnih mjesta vezana za direktan rad sa klijentima.
Izvoli brate pola sata, izadji na livadu, zapali i vrati se.
Svaka cast ako je takva odluka.

Vani jbt ne smijes pusiti na poslu, ne smijes na javnim mjestima, ne smijes u kaficu, ne smijes u svom jebenom stanu, nego moras na balkon izac i zapalit.
Bosnji malo sto pusi kuci, sto pusi po parkovima, stanicama, kaficima, autobusima, tramvajima, trolama, gdje god stigne i sad mu kraj zivota jer ne smije i na poslu zapalit.
Ma mars.
I to za kafu isto tako. Halo ba, pa to je radno mjesto jbt. Da ne govorimo da je tu vecina radnih mjesta vezana za direktan rad sa klijentima.
Izvoli brate pola sata, izadji na livadu, zapali i vrati se.
Svaka cast ako je takva odluka.
- matsuda
#48 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Kafe se ne zabranjuju samo zbog gubitka vremena. Pauza za kafu od 15-ak minuta moze znaciti i povecanje produktivnosti. Ono cemu kafe stete, pogotovo na nasim prostorima, jesu odnosi u firmi jer predstavljaju zbirnu tacku za mahalanje i ogovaranje sto dovodi do rasta tenzija medju radnicima i pogorsanja odnosa medju radnicima. Nije sve tako jednostarno.
Zabrani cigareta se protivim i na svom radnom mjestu, ali razumijem ih zbog pozara (nama su zabranili pusenje na poslu pa smo se poceli kriti po kotlovnici i pusiti, kasnije su nam iz razumljivih razloga skinuli zabranu). Razumijem da cigare prate kafu, a i pozar su imali, tako da...
I dok smo na temu Binga: Sta predstavljaju oni zastitari? Poslovodje? Sefove smjene? Vlasnike trgovackog lanca? Skoro pa sam poceo zaobilaziti Bingo zbog njih.
Zabrani cigareta se protivim i na svom radnom mjestu, ali razumijem ih zbog pozara (nama su zabranili pusenje na poslu pa smo se poceli kriti po kotlovnici i pusiti, kasnije su nam iz razumljivih razloga skinuli zabranu). Razumijem da cigare prate kafu, a i pozar su imali, tako da...
I dok smo na temu Binga: Sta predstavljaju oni zastitari? Poslovodje? Sefove smjene? Vlasnike trgovackog lanca? Skoro pa sam poceo zaobilaziti Bingo zbog njih.
Last edited by matsuda on 14/08/2014 09:21, edited 1 time in total.
-
colt
#49 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Postavljač teme se izjasnio (pročitaj unazad) da ne radi u Bingu.Znači tipična mahalska priča.Ono, čuo sam i sad mahalam po forumu . .Drinski wrote:OK.Sada sam pričao sa osobom koja radi u Bingo i koja kaže da je to apsolutna laž. Na pauzi se može konzumirati što god se poželi. Bingo je navodno zabranio konzumiranje kafe u toku radnog vremena - na radnom mjestu.
Ali, onaj radnik na radnom mjestu i ne moze piti kafu, nema da tako kazemo prakticnu mogućnost.
Uostalom, evo neka se javi postavljac teme, pa kaze sta je kod njega bilo.
U ostalom, sindikat i Zakon o radu ne raspravljaju o kafama i cigaretama . .
- Kemal Malovčić
#50 Re: Trzni lanac "Bingo" radnicima zabranio konzumiranje kafe
Kafa je najbolja stvar na svijetu bio bih spreman na šake sa nekim ko mi ne da kafe.