Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Kinesko prkno

#26 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Kinesko prkno »

L u c i f e r wrote:
Kinesko prkno wrote: Zato sto je Bog stvorio ljude da mu se klanjaju i dive,boje njegove kazne i cekaju nagradu na onom svijetu
Ali zašto bi jednom svemogućem i vječnom biću bilo bilo potrebno i/ili ugodno da mu se neko klanja i divi... :-)
Jebga zaboravio naredat kamaru smajlija :roll:
IcedMFEarth

#27 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Image

:D
L u c i f e r

#28 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

Kinesko prkno wrote:
L u c i f e r wrote:
Kinesko prkno wrote: Zato sto je Bog stvorio ljude da mu se klanjaju i dive,boje njegove kazne i cekaju nagradu na onom svijetu
Ali zašto bi jednom svemogućem i vječnom biću bilo bilo potrebno i/ili ugodno da mu se neko klanja i divi... :-)
Jebga zaboravio naredat kamaru smajlija :roll:
Ma nebitno, činjenica je da to teisti zaista tvrde... :)
aurelio89

#29 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by aurelio89 »

Valjda bi pitanje trebalo biti " Da li je religija potrebna? "

ne znam zasto bi bila potrebna, mozda djeluje kao da bi ljudi bili fini i dobri, ustvari to je stvar odgoja, nije potrebno da religija to uci covjeka...
limeni

#30 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by limeni »

aurelio89 wrote:Valjda bi pitanje trebalo biti " Da li je religija potrebna? "

ne znam zasto bi bila potrebna, mozda djeluje kao da bi ljudi bili fini i dobri, ustvari to je stvar odgoja, nije potrebno da religija to uci covjeka...
danasnji vakat pokazuje da upravo vjera treba u stvaranju licnosti. ja samo rijetko cuo za klosara, narkomana ili razbojnika iz bas vjerske porodice dok ovi bogohuljci prednjace sto se tice kradje, klosarluka, alkohola i razvedenih brakova tj slomljenih porodica.
ne kazem ja da je svaki vjernik automatski bolji ljudi jer imas ljudi koji se prave da su vjernici a u dusi nosi negativnu energiju kao sto su zavist, strah, mrznja..
irac300

#31 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

limeni wrote:

danasnji vakat pokazuje da upravo vjera treba u stvaranju licnosti. ja samo rijetko cuo za klosara, narkomana ili razbojnika iz bas vjerske porodice dok ovi bogohuljci prednjace sto se tice kradje, klosarluka, alkohola i razvedenih brakova tj slomljenih porodica.
ne kazem ja da je svaki vjernik automatski bolji ljudi jer imas ljudi koji se prave da su vjernici a u dusi nosi negativnu energiju kao sto su zavist, strah, mrznja..
I onda malo pogledaš vijesti pa vidiš nekakav ISIL, sve fino odgojeni mladići u duhu vjere.
animals

#32 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

limeni wrote:
E moj limeni..nek si ti nesto pametno napisao :-)
limeni

#33 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by limeni »

irac300 wrote:
limeni wrote:

I onda malo pogledaš vijesti pa vidiš nekakav ISIL, sve fino odgojeni mladići u duhu vjere.
oni su zalutali nije to ni v od vjere. te ljude vodi unutrasnji nemir, to je ta negativna energija koji sam spomenuo. nema tu ljubavi, pravde..
irac300

#34 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

limeni wrote: "
oni su zalutali nije to ni v od vjere. te ljude vodi unutrasnji nemir, to je ta negativna energija koji sam spomenuo. nema tu ljubavi, pravde..
Reci to njima. Po čemu si ti vjernik, a oni nisu?
limeni

#35 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by limeni »

irac300 wrote:
limeni wrote: "
Reci to njima. Po čemu si ti vjernik, a oni nisu?
nisam ja ni od koga bolji covjek ili veci vjernik niti me to opterecuje, svaki covjek ce licno za sebe odgovarati.
ovo je samo moje licno misljenje jer ne volim silu i tezim ka nekoj umjerenosti, ne volim radikalne pristupe.
sad ko je upravu ja ili takvi ljudi ne znam niti je to moja stvar, ima gospodar koji u svakog insana poznaje srce i njegove namjere.
fatamorgana

#36 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

animals wrote:
L u c i f e r wrote:
I jos su to vecinom siromasni i bijedni ljudi..koji sarkazam..
I neuki dodao bih ....
apsidejzi

#37 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Chagalj wrote:
sizifinho wrote:Imam ja pitajne:
Ako je čovjek dobar, cijeli život je radio većinski dobro a kad bi nekom učinio loše osjećao je duboku krivicu i pokušao je ispraviti...ali ipak ne prihvata Boga, eto u ovom slučaju Allaha, ne vjeruje da je Kur`an njegova riječ itd, gdje je njegovo mjesto nakon smrti?
odgovor je u Kuranu

ako si bio dobar a nevjernik, naplata za dobro dolazi na ovome svijetu, u vidu zdravlja, imetka, srece i ostalih blagodati, ali na onome svijetu nemas nista

ako si bio vjernik i dobar covjek, imas nagradu i na ovome i na buducem svijetu, ako ne na ovome sigurno imas na buducem.
Kad pobozni ljudi pocnu davati fetve tjerajuci ljude od vjere...
dustaban

#38 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

U obilju drugih rasprava o religiji pitanje nepotrebnosti Religije, cak i bez problematiziranja Boga i Vjere, je konstatno prisutno. Dakle svakome mora biti jasno da religija nije uslov veze covjek-bog vec je nepotrebni posrednik u tome. Pogotovo sad sa globalnom i potpunom umrezenoscu (internetom) ogoljena je i ucinjena nepotrebnom uloga mnogih posrednika koji zive na racun POSREDOVANJA izmedju covjeka i znanja, covjeka i covjeka, covjeka i boga...

E pa tome je dosao kraj.

Ali naravno ta ubleha ce jos potrajati jer je ipak nekima potrebna. A oni su jos jaki.

Image
apsidejzi

#39 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

dustaban wrote: Dakle svakome mora biti jasno da religija nije uslov veze covjek-bog vec je nepotrebni posrednik u tome.
Nije uslov ali je najvaznija sekundarna strvar ako zelis ostati vjernik. Ima ih kamara koji su prestali u potpunosti klanjati i postiti kada su se odvojili od dzemata. Ja sam prvi za individualnost ali efekat grupe je nesto sto nikada ne bih potcjenjivao.

S druge strane, zajedno smo jaci. U nekom perfektnom svijetu bi religija bila apsurdna ali mi ne zivimo u perfektnom svijetu pa stoga grupna pripadnost igra veliku ulogu u osjecaju sigurnosti s kud ces bolju povezanost nego religijsku.

Kao sto imam obicaj reci: Kur'an ne nudi rjesenje za savrseno drustvo nego optimalno. Kada uzmes u obzir sve faktore, meni je draze da imam islamsku zajednicu nego da je nemam.
dustaban

#40 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

apsidejzi wrote:
dustaban wrote: Dakle svakome mora biti jasno da religija nije uslov veze covjek-bog vec je nepotrebni posrednik u tome.
#1) Nije uslov ali je najvaznija sekundarna strvar ako zelis ostati vjernik. Ima ih kamara koji su prestali u potpunosti klanjati i postiti kada su se odvojili od dzemata. Ja sam prvi za individualnost ali efekat grupe je nesto sto nikada ne bih potcjenjivao.

#2) S druge strane, zajedno smo jaci. U nekom perfektnom svijetu bi religija bila apsurdna ali mi ne zivimo u perfektnom svijetu pa stoga grupna pripadnost igra veliku ulogu u osjecaju sigurnosti s kud ces bolju povezanost nego religijsku.

#3) Kao sto imam obicaj reci: Kur'an ne nudi rjesenje za savrseno drustvo nego optimalno. Kada uzmes u obzir sve faktore, meni je draze da imam islamsku zajednicu nego da je nemam.
Tri grube zablude u jednom postu koje iscu kratke replike!

#1) Zar je grupno klanjanje neophodno da bi se obratilo bogu?! I opcenito molitva.

#2) Dakle bitno je GRUPISATI SE ! Za sto a protiv cega?! Ovime si najbolje opisao smisao religije - grupisanje (segregacija) a ne Bog!

#3) Po cemu su ti "kuranska drustva" optimalna? Postoji li ijedno takvo drustvo u funkciji pa da se ugledamo na njega?
L u c i f e r

#41 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by L u c i f e r »

dustaban wrote:Postoji li ijedno takvo drustvo u funkciji pa da se ugledamo na njega?
:izet:
Chagalj

#42 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

apsidejzi wrote:
Chagalj wrote:
sizifinho wrote:Imam ja pitajne:
Ako je čovjek dobar, cijeli život je radio većinski dobro a kad bi nekom učinio loše osjećao je duboku krivicu i pokušao je ispraviti...ali ipak ne prihvata Boga, eto u ovom slučaju Allaha, ne vjeruje da je Kur`an njegova riječ itd, gdje je njegovo mjesto nakon smrti?
odgovor je u Kuranu

ako si bio dobar a nevjernik, naplata za dobro dolazi na ovome svijetu, u vidu zdravlja, imetka, srece i ostalih blagodati, ali na onome svijetu nemas nista

ako si bio vjernik i dobar covjek, imas nagradu i na ovome i na buducem svijetu, ako ne na ovome sigurno imas na buducem.
Kad pobozni ljudi pocnu davati fetve tjerajuci ljude od vjere...
to nije moja fetve nego jednostavno info iz Kurana

vidi sam
Allah kaze:

20. Onome ko bude želio nagradu na onom svijetu – umnogostučićemo mu je, a onome ko bude želio nagradu na ovom svijetu – daćemo mu je, ali mu na onom svijetu nema udjela.
ako si bio vjernik i dobar covjek, imas nagradu i na ovome i na buducem svijetu, ako ne na ovome sigurno imas na buducem
Allah kaze:

97. Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

vidis da to nije iz moje glave nego iz Kurana info.
Towelie

#43 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Chagalj, postoji cela jedna nauka o razumevanju kur'anskih ajeta, tefsir. Tumacenje ajeta navrat-nanos ili po licnom nahodjenju vodi pogresnom razumevanju ajeta ili njihovoj zloupotrebi. Najbolji primer je 5. ajet sure Et-Tevbe, koji se cesto zloupotrebljava od strane ateista.

Inace, ja se slazem sa tvojim objasnjenjem, ali se ne slazem sa metodologijom koju si koristio
aurelio89

#44 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by aurelio89 »

Allah kaze:

97. Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.

vidis da to nije iz moje glave nego iz Kurana info.[/quote]

eh sad eto tipican primjer manipulacije, u ovom slucaju "Bog" daje covjeku ultimatum: ako covjek cini dobro, bio muskarac ili zena, A VJERNIK JE, Mi cemo dati da prozivi lijep zivot...itd .... dakle ona osoba koja cini dobro a nije vjernik nece dobiti lijep zivot cak i ako cini puno vise ljepsih i boljih stvari od vjernika... :) sto znaci da los vjernik koji lose cini (kao npr ISIS koji se bavi terorizmom) ti losi vjernici su navodno bolji od najboljeg nevjernika. Ima li smisla da je tako??? NE!
Chagalj

#45 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Towelie wrote:Chagalj, postoji cela jedna nauka o razumevanju kur'anskih ajeta, tefsir. Tumacenje ajeta navrat-nanos ili po licnom nahodjenju vodi pogresnom razumevanju ajeta ili njihovoj zloupotrebi. Najbolji primer je 5. ajet sure Et-Tevbe, koji se cesto zloupotrebljava od strane ateista.

Inace, ja se slazem sa tvojim objasnjenjem, ali se ne slazem sa metodologijom koju si koristio
kako bi ti odgovorio na pitanje?
Towelie

#46 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Pisem s mobilnog sad pa ne mogu, ako zelis napisacu odgovor kad budem pri kompjuteru.
Chagalj

#47 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

aurelio89 wrote:Allah kaze:

vidis da to nije iz moje glave nego iz Kurana info.

eh sad eto tipican primjer manipulacije, u ovom slucaju "Bog" daje covjeku ultimatum: ako covjek cini dobro, bio muskarac ili zena, A VJERNIK JE, Mi cemo dati da prozivi lijep zivot...itd .... dakle ona osoba koja cini dobro a nije vjernik nece dobiti lijep zivot cak i ako cini puno vise ljepsih i boljih stvari od vjernika... :) sto znaci da los vjernik koji lose cini (kao npr ISIS koji se bavi terorizmom) ti losi vjernici su navodno bolji od najboljeg nevjernika. Ima li smisla da je tako??? NE![/quote]

ovdje treba pojasnjenje

kad se kaze vjernik onda se misli na osobu sa kojom je Allah zadovoljan, ne misli na "vjernike" koji cine zlodjela po iraku, nedao mi Bog biti takav vjernik pa proljevati tudju krv kao da ubijaju muhe a ne ljude.

na lijep zivot se misli , sreca i sirina prsa, da si zadovoljan u dusi.

a ako je nevjernik isto moze dobiti sretan i zadovoljan zivot ali sta poslije smrti, sta ces ocekivati od BOga u kojeg nisi vjerovao. cemu se nadati?
apsidejzi

#48 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

dustaban wrote:
apsidejzi wrote: #1) Nije uslov ali je najvaznija sekundarna strvar ako zelis ostati vjernik. Ima ih kamara koji su prestali u potpunosti klanjati i postiti kada su se odvojili od dzemata. Ja sam prvi za individualnost ali efekat grupe je nesto sto nikada ne bih potcjenjivao.

#2) S druge strane, zajedno smo jaci. U nekom perfektnom svijetu bi religija bila apsurdna ali mi ne zivimo u perfektnom svijetu pa stoga grupna pripadnost igra veliku ulogu u osjecaju sigurnosti s kud ces bolju povezanost nego religijsku.

#3) Kao sto imam obicaj reci: Kur'an ne nudi rjesenje za savrseno drustvo nego optimalno. Kada uzmes u obzir sve faktore, meni je draze da imam islamsku zajednicu nego da je nemam.
Tri grube zablude u jednom postu koje iscu kratke replike!

#1) Zar je grupno klanjanje neophodno da bi se obratilo bogu?! I opcenito molitva.

#2) Dakle bitno je GRUPISATI SE ! Za sto a protiv cega?! Ovime si najbolje opisao smisao religije - grupisanje (segregacija) a ne Bog!

#3) Po cemu su ti "kuranska drustva" optimalna? Postoji li ijedno takvo drustvo u funkciji pa da se ugledamo na njega?
Nisu to zablude nego tvoj nedostatak sive mozdane mase nijeu stanju obuhvatiti receno.

1) Lijepo je receno da grupno klanjanje NIJE NEOPHODNO ali si ti opet nekako shvatio da jeste. Da se ponovim: NIJE USLOV ALI JE NAJVAZNIJA SEKUNDARNA STVAR. Nadam se da sada vidis razliku.

2) Jeste,bitno se grupisati.Protiv koga? Protiv onih koji bi me zaklali samo zato sto sam turcin. Za detalje pronadji youtube isjecak u kojem dzeneral Mladic govori o osveti u Srebrenici... Kod tih ljudi je sigurno bilo i ateista ali su nastradali jer su imali muslimanska imena. Opet da sam sebe citiram posto tvoj nedostatak inteligencije ozbiljno me zabrinjava: U PERFEKTOM SVIJETU RELIGIJA BI BILA APSURDNA ALI MI NE ZIVIMO U PERFEKTNOM SVIJETU.

3) Kur'ansko drustvo je optimalno jer ogranicene resurse dijeli pravedno i svima daje jednaku sansu za sticanje ali i gubitak istih. Primjer takvog drustva je u dobu Omera ibn Abdul Aziza gdje su sudije mijenjale profesiju jer se znalo desiti da po dvije tri godine nemaju ni jednog jedinog sudskog spora. Ljudi su se pridrzavali Kur'ana i nije bilo potrebe za sudijama. Omer im je morao dodatno placati kako bi ljudi ostajali na radnom mjestu posto im je bilo dosadno na poslu. Citaj malo druge literarute osim onih lazi sto ti podmecu stand up komicari u polupjanom stanju...
dustaban

#49 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by dustaban »

apsidejzi wrote: Nisu to zablude nego tvoj nedostatak sive mozdane mase nijeu stanju obuhvatiti receno.
Da sam onaj stari uzvratio bih ti istom mjerom tj. rekao bih da si imbecil, konjina i idiot. Ali ja to naravno necu reci jer ja sam kulturan posto me religija nije zaustavila u mom intelektualnom razvoju. Moje oruzje je snaga argumenta i britka rijec. A ti si tu nemocan
:mrgreen:

A sad da ti odgovorim
apsidejzi wrote: 1) Lijepo je receno da grupno klanjanje NIJE NEOPHODNO ali si ti opet nekako shvatio da jeste. Da se ponovim: NIJE USLOV ALI JE NAJVAZNIJA SEKUNDARNA STVAR. Nadam se da sada vidis razliku.
U cemu je razlika? Da li je nesto neophodno ili je "najvaznija sekundarna stvar"! Ja tvrdim da je potpuno nepotrebno i da uopste nije vazno! Kakve veze ima klanjanje sa vjerovanjem u Boga? Neko mu se klanja, neko hoda na koljenima, neko se njise dok moli, neko meditira... neko krsti ovako, neko onako, neko ispruzi dlanove... to su tek nekakve ljudske gestikulacije kojima ljudi, kao, ostvaruju kontakt sa bogom. I hajde neka to rade i neka vjeruju da je to tako, ali zar nije presmjesno tvrditi da se kile skidaju samo sklekovima, a ne trcanjem, dizanjem tegova, trbusnjacima...
apsidejzi wrote: 2) Jeste,bitno se grupisati.Protiv koga? Protiv onih koji bi me zaklali samo zato sto sam turcin. Za detalje pronadji youtube isjecak u kojem dzeneral Mladic govori o osveti u Srebrenici... Kod tih ljudi je sigurno bilo i ateista ali su nastradali jer su imali muslimanska imena. Opet da sam sebe citiram posto tvoj nedostatak inteligencije ozbiljno me zabrinjava: U PERFEKTOM SVIJETU RELIGIJA BI BILA APSURDNA ALI MI NE ZIVIMO U PERFEKTNOM SVIJETU.
I sta sad? Ti se grupises sa svojima da te ne bi zaklali oni sto su se grupisali oko druge vjere kako bi se sacuvali od vas koji bi njih da zakoljete jer oni su prvi poceli sa klanjem... Alal vjera religijama kako su vas fino grupisale sve sa namjerom da se medjusobno pokolj... pardon sve sa namjerom da se sjedinite vjerom u jednog Boga !
O majko moja, sta ucinise od vas...
apsidejzi wrote: 3) Kur'ansko drustvo je optimalno jer ogranicene resurse dijeli pravedno i svima daje jednaku sansu za sticanje ali i gubitak istih. Primjer takvog drustva je u dobu Omera ibn Abdul Aziza gdje su sudije mijenjale profesiju jer se znalo desiti da po dvije tri godine nemaju ni jednog jedinog sudskog spora. Ljudi su se pridrzavali Kur'ana i nije bilo potrebe za sudijama. Omer im je morao dodatno placati kako bi ljudi ostajali na radnom mjestu posto im je bilo dosadno na poslu. Citaj malo druge literarute osim onih lazi sto ti podmecu stand up komicari u polupjanom stanju...
Izvini ali ovo sto pises mi lici na... komunizam. To je jos "optimalniji" sistem jer sve fino svima dijeli jednako, svi rade, niko nikog ne zajebava, plus... ne zajebava ih ni religija!
E da. lijepo zamisljeno, ali... jebiga. U medjuvremenu vidimo svojim ocima, samo to ne zelite priznati, kako kjafirska skandinavska drustva ispadose optimalnija od sve i jednog islamskog eksperimenta.

Haj sad ti opet o mojoj mozdanoj masi, to je tvoj nivo.
apsidejzi

#50 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

dustaban wrote: A sad da ti odgovorim
Haj da vidimo i to cudo :D
apsidejzi wrote: 1) Lijepo je receno da grupno klanjanje NIJE NEOPHODNO ali si ti opet nekako shvatio da jeste. Da se ponovim: NIJE USLOV ALI JE NAJVAZNIJA SEKUNDARNA STVAR. Nadam se da sada vidis razliku.
U cemu je razlika? Da li je nesto neophodno ili je "najvaznija sekundarna stvar"! Ja tvrdim da je potpuno nepotrebno i da uopste nije vazno! Kakve veze ima klanjanje sa vjerovanjem u Boga? Neko mu se klanja, neko hoda na koljenima, neko se njise dok moli, neko meditira... neko krsti ovako, neko onako, neko ispruzi dlanove... to su tek nekakve ljudske gestikulacije kojima ljudi, kao, ostvaruju kontakt sa bogom. I hajde neka to rade i neka vjeruju da je to tako, ali zar nije presmjesno tvrditi da se kile skidaju samo sklekovima, a ne trcanjem, dizanjem tegova, trbusnjacima...
[/quote]
Ja sam govorio o grupnom klanjanju al to ti je haman promaklo. :-)

Nemam snage dalje citirati... Zivi u svojoj iluziji da si napredan i pametan...
Locked