Dali biste gradili Bosnu i Hercegovinu???
-
Stari
Mislim da bi sve bilo u starom stilu trebalo bi izabrati objekat koji bi se gradio radnom akcijom. Ja sam da se gradi zeljeznicka pruga od Varesa do Banovica....(moja fix ideja ne uzimajte je preozbiljno) ....trasa nije previse dugacka, povevezivala bi glavni grad sa Tuzlom i dalje prema Hrvatskoj (Banovici - Brcko -Vinkovci-....), a i Srbiji Banovici-Zivinice -Zvornik- Loznica-.....ako bi ova radna akcija uspijela ....onda uzeti neki glomazniji projekat ...recimo auto-stradu ....Gorazde- Sarajevo-Zenica -.....Bihac.
-
St.Germain
#32 Re: Dali biste gradili Bosnu i Hercegovinu???
LED wrote:Koliko bi vas pristalo na to da ucestvujete u izgradnji Bosne i Hercegovine.
Koliko se sjecate ORA (omladinskih radnih akcija)
Sta mislite o tome da se isto pokrene i sada, primjera radi, recimo na izgradnji ovog autoputa Vc.
Ja sam isao na dvije, prije rata i mogu vam reci nisam nikad znao sta mi to idemo praviti i graditi, islo se radi cuge, da se zbari kakva treba ako si maher i nesto vise, ili ljepse receno da se druzimo. Mogu vam reci a nadam se da ce neki od forumasa i potvrditi bilo je nezaboravno dobro i pored ufuranih brigadira, ali ko je mario. Kad si mlad boli te qrac.
Dobivala se i neka simbolicna lova, par prnja, majice, pantole i pokoje odijelo sa logom ORA’86, itd.
Dali mislite da bi nesto slicno imalo efekta danas. I dali bi se mladi udruzili barem oko te ideje u ovoj danasnjoj situaciji...???
uz ovakvo ekonomsko i drustveno uredjenje
- stickitout
Pa se svi u onaj bazen veliki naguraju da se raskisele....Fair Life wrote:Tjentiste 70-te ??hananah wrote:... E Hercegovino moja i Sutjesko, e tamo sam ja bila na radnim akcijama
- Fair Life
Ma ja... sve p'jano ko majka, a poneko k'o od majke... sesir i carape (carape na nogama, da se razumijemo, a ne kao sto su neki naucili nataketi ih na glavu).stickitout wrote:Pa se svi u onaj bazen veliki naguraju da se raskisele....Fair Life wrote:Tjentiste 70-te ??hananah wrote:... E Hercegovino moja i Sutjesko, e tamo sam ja bila na radnim akcijama
-
summeja
REPUBLIKA SRPSKA, Š T A J E T O, TOG NEMA...ima "NEKAKVA" šumska,gdje su doveženi ,naseljeni Srbi iz Srbije, i iz Hrvatske,ali nije to nikakva republikaThe_Fluid wrote:Zrinski, zrinski, chetiri poruke a zoom vetj mashe okicama..Zrinski wrote:Federacija????? Što ti je to???? I koji je to grb federacije???redar wrote:Pozz..
Ma ja mislim da u 90% slucajeva nece niko da djaba radi.
S
Na kraju krajeva kakva je sad situacija morali bi imati naj manje dvije vrste "udarnicki znacki" , ono jedna da lici na kokardu a druga na grb Federacije.
.
N
ozz..
----
Glede teme,
ne da se sjetjamo, i bili na njima, fina vremena, i Vodenjak, to tje se sve desiti chim se kutarishemo ovih shovinista (ako ih se kutarishemo), u Bosni i Hercegovini ima puno ljudi, shto znachi i u Federaciji i u RS, koji bi radili za krevet i dva redovna obroka.
HAJMO BOSNO BOSNO BOSNO, HAJMO HERCEGOVINO!!!!!!!!!!!!1
-
Semjon Semjonovic
Toozla wrote:Summeja, bil' ti znala isplest dzemper sa vuckom na prsima...
- Fair Life
Koliko se sjecam tema je:
Da li biste gradili Bosnu i Hercegovinu???
Izgleda da je danas mnogima "laksa puska od lopate" i da bi je lakse prihvatili da im je neko pruzi... nego lopatu i kramp.
Patriotizam "nekad i sad" ??

Udarnicka znacka
Interesantna zivotna prica o ucescu na izgradnji pruge... ovdje.
Izgleda da je danas mnogima "laksa puska od lopate" i da bi je lakse prihvatili da im je neko pruzi... nego lopatu i kramp.
[size=150]pise: MILE STOJIC[/size][color=white]__[/color][size=134]11.07.2003[/size] wrote:Šamac - Sarajevo
U utorak, 8. lipnja, puštena je u rad obnovljena kontaktna mreža na željezničkoj pruzi Šamac - Sarajevo, što je bio i povod specijalne konferencije za tisak. Generalni direktor Željezničke korporacije Bosne i Hercegovine Ivan Knezović rekao je da se ratna šteta na bosanskohercegovačkim željezničkim trasama procjenjuje na milijardu eura, a da su zemlje Europske unije u svrhu obnove željezničke mreže dosad donirale preko 25 tisuća. Nakon toga članovi državnog predsjedništva sjeli su u vlak i provozali se od Sarajeva do Šamca i natrag.
Željeznička pruga Šamac - Sarajevo izgrađena je neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a pustio ju je u pogon osobno Josip Broz Tito svojim historijskim govorom na otvaranju Nove željezničke stanice u Sarajevu, 1948. godine. (Mi smo, naime, tako zvali sve Titove govorancije). Karakteristična za ovu prugu je činjenica da je ona izgrađena tzv. dobrovoljnim omladinskim radom. Pod parolom "Mi gradimo prugu - pruga gradi nas", stotine tisuća mladih iz cijele bivše Jugoslavije vrlo primitivnim alatkama, najčešće lopatama i krampama, probilo je ovu trasu kroz brdovitu Bosnu. Drugi dio slogana odnosio s na socijalističku izgradnju ličnosti, koja se uglavnom odnosila na moralno političko obrazovanje u duhu marksizma i službeno proklamiranoga bratstva i jedinstva.
Dobrovoljni omladinski rad bio je na početku prisilan, da bi s razvojem socijalizma on sve više postajao lijep oblik zajedničkog druženja mladih ljudi. Tako je druga radna akcija Šamac - Sarajevo, koja je počela u ljeto 1976. godine, organizirana u svrhu probijanja paralelnog željezničkog kolosijeka, bila lijep oblik omladinske zabave. Mladići i djevojke ponešto su tu prčkali, ali najteže poslove obavljala je profesionalna građevinska operativa. Zapovjednici ove radne akcije bili su sjajni momci Bogić Bogićević i Filip Vuković (danas nastanjen u Sydneyu). Omladinske radne akcije u drugoj fazi samoupravnog socijalizma bile su lijepa mjesta druženja i nezaboravnih susreta.
Dobrovoljni rad valoriziran je udarničkim značkama. Žuljevitim rukama mladići i djevojke gradili su mostove, ceste i pruge, koje će na koncu dvadesetoga stoljeća biti dinamitom bačeni u zrak. Ta legendarna pruga izgradila je i luku Bosanski Šamac na rijeci Savi.
To mjesto prvi se put spominje 1725. godine, kao Lukačev Šanac (njem. Schanz - rov, prokop). Iz Šamca je u travnju 1992. protjerano bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, a znamenita pruga koja vodi prema Sarajevu i moru na više je mjesta bila potpuno minirana i porušena. Nije nam poznato je li ijedan od aktualnih članova Predsjedništva BiH sudjelovao na jednoj od dvije radne akcije izgradnje pruge, mada se sumnja da su neki sudjelovali u njenom rušenju. Sad kad vlakovi ponovno kloparaju, valja se sjetiti davnih i lijepih udarničkih pjesama naše mladosti: "Šamac - Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga ljeta". Ili: "Šamac -Sarajevo, to je naša dika, izgraditi prugu sve do Dubrovnika". Pjesama što slave naš Skadar na Bojani.

Udarnicka znacka
Interesantna zivotna prica o ucescu na izgradnji pruge... ovdje.
-
LED
#41 Re: Dali biste gradili Bosnu i Hercegovinu???
Valjda gljiva Ludara. Ali nije bitno, mlad si naucit ces.St.Germain wrote:LED wrote:Koliko bi vas pristalo na to da ucestvujete u izgradnji Bosne i Hercegovine.
Koliko se sjecate ORA (omladinskih radnih akcija)
Sta mislite o tome da se isto pokrene i sada, primjera radi, recimo na izgradnji ovog autoputa Vc.
Ja sam isao na dvije, prije rata i mogu vam reci nisam nikad znao sta mi to idemo praviti i graditi, islo se radi cuge, da se zbari kakva treba ako si maher i nesto vise, ili ljepse receno da se druzimo. Mogu vam reci a nadam se da ce neki od forumasa i potvrditi bilo je nezaboravno dobro i pored ufuranih brigadira, ali ko je mario. Kad si mlad boli te qrac.
Dobivala se i neka simbolicna lova, par prnja, majice, pantole i pokoje odijelo sa logom ORA’86, itd.
Dali mislite da bi nesto slicno imalo efekta danas. I dali bi se mladi udruzili barem oko te ideje u ovoj danasnjoj situaciji...???
uz ovakvo ekonomsko i drustveno uredjenjeti si se ludih gljiva najeo
O kakvom ekonomskom uredjenju pricas.
Kakvo je to ekonomsko urednjenje bilo 1948 (vidi citat gore, Fair Life) pa omladina opet isla. Istina bilo je pod prisilom, ali pravdam to korisnim za drzavu. Shvati to kao jedan nacin poreza drzavi koji je u svim ekonomskim i drustveno uredjenijim drzavama obavezan.
Drugo, spominjes o drustveno uredjenje. Sta si ti doprinijeo time sto si protiv tih akcija da se drustvo oko tebe popravi, ili sta bi to ti radio. Mislim da te akcije mogu uveliko doprinijeti da se uredi drustvo bas onako kako nam svima treba, a ne drustvo kako nam godi.
Eto procitao si komentare svih ucesnika, jesi li naisao na negativna iskustva ucesnika tih radnih akcija, nisi niti ces ih naci. I sve su to izgradjeni ljudi danas, siguran sam.
I na kraju ima li smisla da jedna ekonomski i drustveno razvijena zemlja pravi radne akcije da bi se gradila.
Naravno da nema kao sto nema ni tvoj komentar...
-
LED
Nije ni onda poslije 1945 bilo bolje vrijeme. Krvili su narodi i tada medju sobom, cetnici su imali krvave ruke, ustase jos vise, i narodi nisu bas bili odusevljeni jedni drugima, ali nije tada bilo medija kojima je bio zadatak da ti truju pamet, nego samo je postojao cilj: Da se ide dalje i da se izgradi drzava. Odmah da se ogradim da ne zagovaram da se zaboravi proslost i krene u buducnost...Zlocini moraju biti kaznjeni.Fair Life wrote:Koliko se sjecam tema je:
Rad je jedino sto nas moze poceti vaditi. Kad vecina ljudi svoje slobodno vrijeme bude trosila najmanje na politiku, onda cemo i osjetiti promjene. Znaci svima nama treba bilo kakva obaveza, i jos kad bi se to spojilo sa korisnim???
-
rumenko
druga su to vremena bila.....ne kazem da je bilo bolje ili gore ali sve je bilo drugacije...od ljudi do vazduha....bio sam na jednoj akciji i iz danasnje perspektive mi je godra jer ipak je to bilo neko neobicno iskustvo....malo ono se ko osamostalis (opet fulih temu)...a bi ja eto iz zajebancije mada nisu vise godine za toga ali bi otis'o jedan mjesec....mislim da bi se odmorio pravo da izadjem malo iz ove kapitalisticke masinerije gdje mi je svaki minut isplaniran od kad otvorim oci dok ne legnem u krevet....(izgleda da mi je vrijeme za godisnji)......sta ono bi pitanje....
-
Liska
Zanimljiva ideja iako nerealna. Ucestvovao sam na radnoj akciji Kumrovec 1983. godine. Nisam vise isao jer su akcije uglavnom bile ljeti i nisam mogao ici zbog treninga a i more mi je bilo draze. Brat mi je isao svake godine na jednu ili dvije akcije godisnje. Bio je i brigadir. Nemoguce je porediti ondasnju i danasnju omladinu. Na akcijama se i radilo ali se bogami i islo u partizane (eufemizam za jebacinu
). Nisu se dobijale pare i mogao si otici u neke dijelove zemlje gdje bi inace tesko dosao. Ne znam cime bi privukli danasnju omladinu za bilo kakvu akciju. Patriotizam je vec potrosena roba, a nema ni para da bi im mogao platiti taj rad. Nitko vise nije spreman da radi par orgazama potrosi 15 dana ili jedan mjesec negdje u planini fizicki radeci 8-10 h na dan. S tim sto sam siguran da bi se pojavili i problemi tipa nacionalnih brigada, trasa koje bi se radile i slicnih stvari. Ovako nesto bi moglo biti organizirano od strane drzavnih organa kad bi ih imali u stvarnosti, a ne samo na papiru. Znam da ja ne bih isao, sem ako bi placali izvanredno. Djaba sam ratovao, djaba se razbolio a sad je samo na meni da se zajebajem i borim s fantomima rata.
-
digger
Sve ima svoje Amman. Odmah poslije Drugog rata, nije se imalo ni hljeba a o mesu da ne govorimo. Sjecam se da smo se hranili sa hljebom koji je bio kombinacija psenice i kukuruznog brasna: tezak, ljepljiv, i ne bas najprijatnijeg ukusa. Ali mnogi su tek na akcijama imali tri solidna obroka dnevno sa nesto mesa jer kod kuce to nisu mogli da si priuste.Amman wrote:ORA u BiH :? Ne mogu od smijeha stva :D rno
Izgradnja je bila "masovna pojava" jer je svako znao da ako napravi puteve, pruge i industrijske objekte, imace i sansu da radi za njih ili u njima. To je bila dobra ideja i praksa koja je dala odlicne rezultate.
Srecom, nije bilo bogatasa ni profitera koji su se vozali u svojim autima dok su drugi radili. Radilo se za sebe, za svoje, i za sutra.
Danas, stotine hiljada ili vise nemaju ni posla ni sutrasnjice. Naravno, nemaju ni love a ni kompjutera kako bi bar mogli da zamisljaju kroz imidze i video da moze biti bolje.
Za mnoge--ne znaci da to mora da vazi za tebe--nemogucnost da rade je sramota a ne namjera da budu besposlicari.
ORA su imale svoju ulogu i danas bi mogle da imaju. Oni, koji bi ucestvovali na istim, bolje bi se osjecali, a radeci jedni s drugim, shvatili su da nam druge nema nego da zajedno zivimo--i radimo.
To sto su bile obojene crvenom komunistickom bojom, nista ne znaci. Danas imamo vise boja, ali manje ponosa, malo vjere u drugoga, i nedovoljne vjere u sami sebe.
I samo da te podsjetim: svijet nije nastao tek nakon tvog rodjenja.