S jedne strane, koga god da poznajem a da, recimo, JEDE gitaru ili crta fenomenalno, rekao mi je da je u određenom periodu svog života proveo jedno tri-četiri godine radio samo to, satima i satima, svaki dan. I tako se dostižu visine. Ali, s druge strane, I JA SAM proveo isto toliko vremena crtajući, pa ipak nisam na tom nivou. Imam talenta, ali nedovoljno. Oni su ga jednostavno imali više (na primjer, ovaj moj drug: http://brankorakic.blogspot.com/ ).
Moja majka , recimo, ima nevidjen talenat za slikanje. Znam to prepoznati, ali ne znam objasniti. Pošto je rođena na selu, njoj jednostavno nije bilo moguće studirati umjetnost, i nije nikad razvila taj talenat, ali svejedno slika bolje, premda "naivnije" i tehnički nesavršeno, od većine akademskih slikara koje poznajem. Kako? Odakle potiče taj talenat? Nemoguće je odgovoriti na ta pitanja. Budući da smo na podforumu religija, pretpostavljam da bi se moglo reći da je talenat dokaz postojanja neke univerzalne kreativne (stvaralačke) snage prirode, ili svemira. Nečega što ja kao agnostik ne personificiram, ali čije postojanje prepoznajem.