Bingo preuzima Interex centre?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kox

#26 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by kox »

Joly123456 wrote:
skafiskafsnjak wrote:Odlicno... jos da je otjerati ove Konzume, Mercatore i ostala govna

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Treba bingo otjerati, ove firme barem na vrijeme i sve uredno placaju radnicima dok ovo djubre od binga se ponasa kao robovlasnik
Bingo sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplaćuje na vrijeme, bar je to sigurno radio do prije par mjeseci. Merkator, Konzum i drugi strani lanci domaće dobavljače isplaćuju sa velikim odgodama, što značajno utiče na to da manje firme ostanu bez obrtnih sredstava i otežava im poslovanje.
(Ovo mi je pričao prijatelj koji za jednu finansijsku instituciju prati način poslovanja ovih trgovačkih lanaca, ne znam 100% da li je tačno)
saiks

#27 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by saiks »

Danguba wrote:
Joly123456 wrote:Seljacina unistava firmu, ne znam kako mu dozvolise da kupi interex jadni radnici tek sad su nadrljali
a bez Binga bi radili gdje???
A bez Konzuma bi radili gdje? Sta ti mislis da konzum zaposljava ljude iz Hrvatske?
Danguba

#28 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Danguba »

kox wrote:
Joly123456 wrote:
Treba bingo otjerati, ove firme barem na vrijeme i sve uredno placaju radnicima dok ovo djubre od binga se ponasa kao robovlasnik
Bingo sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplaćuje na vrijeme, bar je to sigurno radio do prije par mjeseci. Merkator, Konzum i drugi strani lanci domaće dobavljače isplaćuju sa velikim odgodama, što značajno utiče na to da manje firme ostanu bez obrtnih sredstava i otežava im poslovanje.
(Ovo mi je pričao prijatelj koji za jednu finansijsku instituciju prati način poslovanja ovih trgovačkih lanaca, ne znam 100% da li je tačno)
Sigurno da je tako.
Senad je toliko pedantan da malte ne zna koliko mu koji objekat struje trosi.
Ja mu skidam kapu na uspjehu od nicega. Zaposlio je sirom BiH na hiljade radnika. On ima sasvim dovoljno da nista vise ne radi ali ga treba podrzavati jer zaposljava. Znam da nije raj na zemlji raditi za bilo koga pa i za njega ali se nema izbora u ovakvom vremenu.
Danguba

#29 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Danguba »

saiks wrote:
Danguba wrote:
Joly123456 wrote:Seljacina unistava firmu, ne znam kako mu dozvolise da kupi interex jadni radnici tek sad su nadrljali
A bez Konzuma bi radili gdje? Sta ti mislis da konzum zaposljava ljude iz Hrvatske?
Ovdje je rijec o Intereksu ali nema veze. Svako kome se ne svidja raditi za Bingo moze to rijesiti jednostavno. :wink:

Kada sam rekao ''bez Binga'' mislio sam na ono gore sto sam napisao. Zaposljava hiljade radnika a moze sve to rasprodati i ostatak zivota zivjeti ko hadzija a sta ce radnici? Na ulicu?
zrakomlat

#30 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by zrakomlat »

Bingo je OK, u Mostaru radi extra, čitav grad kupuje u njemu, a vikendom se može vidjeti i dosta auta s Hr registracijama. Ne razumijem kako neko ima potrebu da se muhajem registruje i pljuje po uspješnoj domaćoj firmi ko ovaj pacijent prije par postova.
Obzirom da se nalazi na sjevernom ulazu u grad, a Interex na južnom, preuzimanje bi bilo ovamo odličan potez, ako je istina.
neki

#31 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by neki »

zrakomlat wrote:Bingo je OK, u Mostaru radi extra, čitav grad kupuje u njemu, a vikendom se može vidjeti i dosta auta s Hr registracijama. Ne razumijem kako neko ima potrebu da se muhajem registruje i pljuje po uspješnoj domaćoj firmi ko ovaj pacijent prije par postova.
Obzirom da se nalazi na sjevernom ulazu u grad, a Interex na južnom, preuzimanje bi bilo ovamo odličan potez, ako je istina.
Ocito da je Bingo toliko narastao da je postao ozbiljna prijetnja konkurenciji..
U zadnje vrijeme poplava novoregistrovanih nickova koji su ovdje samo da oblate Bingo
Drinski

#32 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

kox wrote: Bingo sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplaćuje na vrijeme, bar je to sigurno radio do prije par mjeseci. Merkator, Konzum i drugi strani lanci domaće dobavljače isplaćuju sa velikim odgodama, što značajno utiče na to da manje firme ostanu bez obrtnih sredstava i otežava im poslovanje.
Jeli ti pričao da Bingovi dobavljači plaćaju Senadu sto se njihovi proizvodi prodaju na policama Binga?
Drinski

#33 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

neki wrote: Ocito da je Bingo toliko narastao da je postao ozbiljna prijetnja konkurenciji..
U zadnje vrijeme poplava novoregistrovanih nickova koji su ovdje samo da oblate Bingo
Evo ja nisam novoregistrovani, a smatram da je Bingo potpuno nekorektno preduzece u odnosu na kupce.
Drinski

#34 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

Danguba wrote: Ja mu skidam kapu na uspjehu od nicega.
NIko, pa ni Bil GEjts nije uspio "od ničega".
Zaposlio je sirom BiH na hiljade radnika. On ima sasvim dovoljno da nista vise ne radi ali ga treba podrzavati jer zaposljava.
Ma da, on to radi zbog radnika, a ne zbog love.
kox

#35 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by kox »

Drinski wrote:
kox wrote: Bingo sve obaveze prema radnicima i dobavljačima isplaćuje na vrijeme, bar je to sigurno radio do prije par mjeseci. Merkator, Konzum i drugi strani lanci domaće dobavljače isplaćuju sa velikim odgodama, što značajno utiče na to da manje firme ostanu bez obrtnih sredstava i otežava im poslovanje.
Jeli ti pričao da Bingovi dobavljači plaćaju Senadu sto se njihovi proizvodi prodaju na policama Binga?
To ti se plaća u svakom tržnom centru, što je bolja pozicija na policama to je i veća cijena.
SSemir

#36 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

Drinski wrote:Jeli ti pričao da Bingovi dobavljači plaćaju Senadu sto se njihovi proizvodi prodaju na policama Binga?
a je li tebi ko pricao da se to tako radi svugdje u svijetu? osim, naravno, u seoskim prodavnicama..
je li tebi ko pricao da se razlicito placa polozaj proizvoda na polici, police u visini covjekovog normalnog pogleda su najskuplje, one najnize poloce su najjeftinije?
je li tebi ko pricao da veliki i utjecajni trgovacki lanci postavljaju uslove novim proizvodjacima koji zele uci u objekat?
saa

#37 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by saa »

Drinski wrote:
Danguba wrote:
Zaposlio je sirom BiH na hiljade radnika. On ima sasvim dovoljno da nista vise ne radi ali ga treba podrzavati jer zaposljava.
Ma da, on to radi zbog radnika, a ne zbog love.
Čovjek radeći u svom interesu čini veliku uslugu i radi u interesu šire zajednice. Je li on treba da radi ko konj, zadužuje se, ulaže novac i svoju energiju samo da bi radio za radnike?
DaffyDuck

#38 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by DaffyDuck »

kox wrote:
Drinski wrote:
To ti se plaća u svakom tržnom centru, što je bolja pozicija na policama to je i veća cijena.
Upravo! Tako funkcionisu trzni centri, nije Senad izmislio pravila.
Joly123456

#39 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Joly123456 »

Danguba wrote:
a bez mercatora, konzuma, interexa gdje bi ti radnici radili, mozda bi im ti dao posao.
kox

#40 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by kox »

Ako Mercator/Konzum gebiru isplaćuju prema broju postova onda ohladi malo, ne znam kako ćeš nastaviti ako te banuju :D
Azrail

#41 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Azrail »

SSemir wrote:
Drinski wrote:Jeli ti pričao da Bingovi dobavljači plaćaju Senadu sto se njihovi proizvodi prodaju na policama Binga?
a je li tebi ko pricao da se to tako radi svugdje u svijetu? osim, naravno, u seoskim prodavnicama..
je li tebi ko pricao da se razlicito placa polozaj proizvoda na polici, police u visini covjekovog normalnog pogleda su najskuplje, one najnize poloce su najjeftinije?
je li tebi ko pricao da veliki i utjecajni trgovacki lanci postavljaju uslove novim proizvodjacima koji zele uci u objekat?
Coca Cola je jedini proizvođač koji diktira trgovačkim lancima umjesto obrnuto :)
Drinski

#42 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

kox wrote:
Drinski wrote: Jeli ti pričao da Bingovi dobavljači plaćaju Senadu sto se njihovi proizvodi prodaju na policama Binga?
Tacno, ali zasto se onda i to ne kaze¨javno, odnosno zasto se precutkuje?
saa wrote: Čovjek radeći u svom interesu čini veliku uslugu i radi u interesu šire zajednice. Je li on treba da radi ko konj, zadužuje se, ulaže novac i svoju energiju samo da bi radio za radnike?
Ne treba. Ja i tvrdim da on to radi iz vlastitih interesa.
I ja radim zbog svojih interesa, a ne tuđih.
SSemir wrote: a je li tebi ko pricao da se to tako radi svugdje u svijetu? osim, naravno, u seoskim prodavnicama..
Drago mi je da sam nasao sagovornika koji se razumije u materiju.
Kada Senad (li neki drugi Senad, sasvim svjedeno) nama kaze da kupujemo domaće, da li onda kaze i komercijalistima da samo dozvoljavaju ulaz domaćoj robi ili se vodi nekim drugim motivima, odnosno ako se vodi drugim motivima - zasto onda prodaje "muda pod bubrege"?
kox

#43 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by kox »

Ne znam vala da se prešutkuje, tako je u svakom TC-u pa vjerovatno i u Bingu.
Drinski

#44 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

kox wrote:Ne znam vala da se prešutkuje, tako je u svakom TC-u pa vjerovatno i u Bingu.
Drugim rijecima, da bi prodavao kod Binga nije dovoljno da budes domaći proizvođač, nego se samo trazi lova, kao i kod svih drugih trznih centara?
A ima li on kakve odvojene cjenike za strane i domaće dobavljače ili su uslovi plaćanja isti?
SSemir

#45 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

Joly123456 wrote: a bez mercatora, konzuma, interexa gdje bi ti radnici radili
radili bi u bingu, logicno
kox

#46 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by kox »

Drinski wrote:
kox wrote:Ne znam vala da se prešutkuje, tako je u svakom TC-u pa vjerovatno i u Bingu.
Drugim rijecima, da bi prodavao kod Binga nije dovoljno da budes domaći proizvođač, nego se samo trazi lova, kao i kod svih drugih trznih centara?
A ima li on kakve odvojene cjenike za strane i domaće dobavljače ili su uslovi plaćanja isti?
To stvarno ne znam, ali prema broju domaćih proizvoda na njihovim policama u poredjenju sa npr. Mercatorom čini mi se da u Bingo ulaze mnogo lakše. Da se razumijemo, ne mislim da je Bingo humanitarna organizacija i većinu svoje kupovine silom prilika obavljam u Mercatoru (iako i tamo kupujem skoro isključivo bh proizvode), ali sam reagovao na tvrdnju da Bingo ne plaća svoje radnike.
SSemir

#47 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

Drinski wrote:Drugim rijecima, da bi prodavao kod Binga nije dovoljno da budes domaći proizvođač, nego se samo trazi lova, kao i kod svih drugih trznih centara?
bingo ima ugovor sa brojnim domacim proizvodjacima o proizvodnji raznih proizvoda koji se prodaju kao bingova robna marka, pa ce cesto vidjeti na samim pakovanjima logo od binga.
nesto slicno kao i sto ima konzum svoju eobnu marku K+, i vecinom su to proizvodi iz hrvatske.
tako isto i bingo ima svoju robnu marku, i to su najcesce (ako ne i 100%) proizvodi nastali u bosni.

imas li jos kakav genijalan argument?voljan sam ga pobiti, imam viska vremena. ocito da te ne ide sa pljuvacinom i mrznjom svega uspjesnog domaceg. treba malo i edukovan biti da bi uspio imati dobre argumente.
Drinski

#48 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

SSemir wrote: bingo ima ugovor sa brojnim domacim proizvodjacima o proizvodnji raznih proizvoda koji se prodaju kao bingova robna marka, pa ce cesto vidjeti na samim pakovanjima logo od binga.
nesto slicno kao i sto ima konzum svoju eobnu marku K+, i vecinom su to proizvodi iz hrvatske.
tako isto i bingo ima svoju robnu marku, i to su najcesce (ako ne i 100%) proizvodi nastali u bosni.
Aha, zanimljivo, jako lijepo, toliko lijepo da se na čas zaboravi da je moje neodgovoreno pitanje bilo:
imas li jos kakav genijalan argument?voljan sam ga pobiti, imam viska vremena. ocito da te ne ide sa pljuvacinom i mrznjom svega uspjesnog domaceg. treba malo i edukovan biti da bi uspio imati dobre argumente.
Ma nista ti moj druze nemas, a edukacije ponajmanje, a uspjeh uvijek cijenim osim ako nije zasnovan na potkradanju jal drzave jal radnika.
drugtito2011

#49 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by drugtito2011 »

Pa evo par informacija od nekoga ko je radio sa Mercatorom, Konzumom, itd...

Samo da te stave na listu dobavljača je koštalo oko 3000 EUR. Ulistavanje svakog artikla (gleda se BAR cod) je 100 EUR.
Onda nalaćuju: unapredjenje poslovanja svaka 3 mjeseca, pozicioniranje artikla svaka 3 mjeseca, plaćanje prije roka casas conto 3-5%, pa ako hoćeš posebnu policu budi spreman odvojiti pozamašnu cifru, itd... Uglavnom na netto cijenu prema njima ima još najmanje 15-20% dodatnih rabata.

Na kraju još i ako roba ide u komisionu prodaju, onda je to posebna priča- Na kraju mjeseca oni prave odjavu, pa plaćaju ono što prodaju ali nakon 60 do 150 dana. A što ne prodjau vrate, pa onda tu vraćeju robu možeš slobodno baciti jer je ambalaža uglavnom oštećena. Ovo su podaci od prije 2 godine i 100% su tačni.

Što se tiče plaćanja tu je Konzum objedljivo NAJGORI. S njima je sve na akobogda pa i kad ti obećaju, opet nije sigurno.

A za ove što pričaju protiv Binga. Ma kako bilo on je domači brand. Osim trgovine pokrenuo je VLASTITU proizvodnju jaja, mlijeka, corn flipsa, i pokreće proizvodnju povrća u plastenicima. I za razliku od Todorića, BINGO novac ostavlja u BiH.
kox

#50 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by kox »

Drinski wrote: Ma nista ti moj druze nemas, a edukacije ponajmanje, a uspjeh uvijek cijenim osim ako nije zasnovan na potkradanju jal drzave jal radnika.
To za Bingo nikada nisam čuo, pa ako bi to mogao malo obrazložiti.
Post Reply