Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
muminovic

#26 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by muminovic »

Zviz wrote:Ja imam dojam da danci imaju bar 1/4 ima racun i Svicarskoj. Ovdje nebitno jel demode auto ili hiper novo moderno skoro svako 4 ima ovogodisnju svicarski vinjetu. Po statitsici za zimovanje Svicarska je na pri dnu od top 10 destinacija tako da to nemoze opravadti te vinjete, a da opet nako radi vozikanja idu cisto sumljam. Svi ovi arapcici sto drze Pizza ono ovo, svicarska vinjeta. Nesto jugovica isto sam primjetio imaju svicarku na sajbi.
Mozda idu na odmor, da uzivaju, cisto sumnjam da ima mnogo onih koji su spremni imat 0% dobiti na novac koji lezi na banci, ili cak da placa da mu banka cuva novac.

Ekomomicnije mu je stedit u Danskoj ili nekoj drugoj drzavi EU, ili kupit stan pa izdavat, poslovni prostor, pokrenut business ili slicno.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#27 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Zviz »

muminovic wrote:
Zviz wrote:Ja imam dojam da danci imaju bar 1/4 ima racun i Svicarskoj. Ovdje nebitno jel demode auto ili hiper novo moderno skoro svako 4 ima ovogodisnju svicarski vinjetu. Po statitsici za zimovanje Svicarska je na pri dnu od top 10 destinacija tako da to nemoze opravadti te vinjete, a da opet nako radi vozikanja idu cisto sumljam. Svi ovi arapcici sto drze Pizza ono ovo, svicarska vinjeta. Nesto jugovica isto sam primjetio imaju svicarku na sajbi.
Mozda idu na odmor, da uzivaju, cisto sumnjam da ima mnogo onih koji su spremni imat 0% dobiti na novac koji lezi na banci, ili cak da placa da mu banka cuva novac.

Ekomomicnije mu je stedit u Danskoj ili nekoj drugoj drzavi EU, ili kupit stan pa izdavat, poslovni prostor, pokrenut business ili slicno.
U Danskoj ti je 0% moras imati vec brdo da bi imao zarade. Evo ti primjer moji starci su zlatne musterije u bankama, moj brat isto - sve gold neke usluge privilegije i sta vec... i nema imaju na ustedjevinu skoro nista. Nema ovdje tradicije za to, koliko si stavio toliko ti je. Nema zarade idi radi pa zaradi. Tako nekako, u mojoj banci moram imati dotoka mjesecnog preko 8.000€ da bi imao nesto od toga.
muminovic

#28 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by muminovic »

Zviz wrote:
muminovic wrote:

U Danskoj ti je 0% moras imati vec brdo da bi imao zarade. Evo ti primjer moji starci su zlatne musterije u bankama, moj brat isto - sve gold neke usluge privilegije i sta vec... i nema imaju na ustedjevinu skoro nista. Nema ovdje tradicije za to, koliko si stavio toliko ti je. Nema zarade idi radi pa zaradi. Tako nekako, u mojoj banci moram imati dotoka mjesecnog preko 8.000€ da bi imao nesto od toga.
Da, ali su zato i krediti vjerovatno jako povoljni, stambeni, mozda je kamata samo 3-4%.

U BIH je kamata na stan do 9.5% :-)
muminovic

#29 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by muminovic »

Pazi ovo:

Belgijanci najbogatiji u EU

Financijski pokazatelji Belgijanaca stoje odlično. Na kraju prošle godine, belgijsko bogatstvo iznosnilo je 981 milijardi eura ili 254,7 posto BDP-a, što je povećanje u odnosu na 2011. kada je iznosilo 941 milijardi eura. Drugim riječima, belgijske obitelji najbogatije su u eurozoni

Prema podacima Eurostata iz 2011, Belgijanci su najbogatiji Europljani iza Švicarske, koja nije članica eurozone i čije bogatstvo po glavi stanovnika iznosi 133.334 eura. Prosječna štednja i investicije Belgijanske porodice iznosila je 67.518 eura, što je daleko više od Francuza (41.407 eura) i Nijemaca (38.702 eura). Belgijancima su se približili Nizozemci, sa prosječno vrijednom imovinom od 61.219 eura u 2011. Ove procjene ne uključuju vrijednost nekretnina, koju Belgijska središnja banka procjenjuje na više od bilijun eura.

Jedno od objašnjenja belgijskog fenomena odnosi se na činjenicu da su Belgijanci među najvećim štedišama na svijetu. Na kraju 2012, unatoč niskim kamatnim stopama, uštedjeli su rekordnih 15.6 posto prihoda ili 230 milijardi eura, u odnosu na 218 milijardi godinu ranije.

Belgijsko nasljedstvo, koje se sastoji i od vrijednosnih papira, također se temelji na povoljnom oporezivanju kapitala. Cijene nekretnina povoljnije se nego u susjednim zemljama, što omogućava Belgijancima da prilikom kupnje posegnu dublje u vlastitu ušteđevinu.

Krajem lipnja 2007. godine, kada je burza stajala najbolje, obiteljsko bogatstvo u Belgiji procijenjeno je na 882 milijarde eura, a krajem 2008. na 795 milijardi eura.
Zviz

#30 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Zviz »

muminovic wrote:
Da, ali su zato i krediti vjerovatno jako povoljni, stambeni, mozda je kamata samo 3-4%.

od 1,5 do 3% najjeftiniji krediti za kuce i stanove u svijetu.

U BiH 9,5% :run:
dinooh

#31 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by dinooh »

Zviz wrote:
muminovic wrote:

od 1,5 do 3% najjeftiniji krediti za kuce i stanove u svijetu.

U BiH 9,5% :run:
vi nemate pa vam banka mora izaci u susret. Sreca pa mi u BiH imamo para i mozemo sebi priustiti 9,5
muminovic

#32 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by muminovic »

Ha ha ha :-)
Zviz

#33 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Zviz »

dinooh wrote: vi nemate pa vam banka mora izaci u susret. Sreca pa mi u BiH imamo para i mozemo sebi priustiti 9,5
Drug salu na stranu, ali 9.5% je ludiloooo.
jefferson

#34 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by jefferson »

Zviz wrote:
dinooh wrote: vi nemate pa vam banka mora izaci u susret. Sreca pa mi u BiH imamo para i mozemo sebi priustiti 9,5
Drug salu na stranu, ali 9.5% je ludiloooo.
Politika. Ljudi ne kontaju da ova nacionalisticka politika ustvari drzi kamate visokim.
Niko nece spustati kamate u politicki nestabilnoj drzavi.
I banka mora pare posuditi, zato kada nama suste kreditni rejting ljudi govore: koga boli qrtz za kreditni rejting, ili : pa zar mi imamo rejting. Sve se svodi na zajebanciju. Ne kontaju da je tu srz problema.
El malagueño

#35 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by El malagueño »

Ko o cemu, Zviz o dijaspori i parama. :lol:
muminovic wrote:Pazi ovo:

Belgijanci najbogatiji u EU

Financijski pokazatelji Belgijanaca stoje odlično. Na kraju prošle godine, belgijsko bogatstvo iznosnilo je 981 milijardi eura ili 254,7 posto BDP-a, što je povećanje u odnosu na 2011. kada je iznosilo 941 milijardi eura. Drugim riječima, belgijske obitelji najbogatije su u eurozoni

Prema podacima Eurostata iz 2011, Belgijanci su najbogatiji Europljani iza Švicarske, koja nije članica eurozone i čije bogatstvo po glavi stanovnika iznosi 133.334 eura. Prosječna štednja i investicije Belgijanske porodice iznosila je 67.518 eura, što je daleko više od Francuza (41.407 eura) i Nijemaca (38.702 eura). Belgijancima su se približili Nizozemci, sa prosječno vrijednom imovinom od 61.219 eura u 2011. Ove procjene ne uključuju vrijednost nekretnina, koju Belgijska središnja banka procjenjuje na više od bilijun eura.

Jedno od objašnjenja belgijskog fenomena odnosi se na činjenicu da su Belgijanci među najvećim štedišama na svijetu. Na kraju 2012, unatoč niskim kamatnim stopama, uštedjeli su rekordnih 15.6 posto prihoda ili 230 milijardi eura, u odnosu na 218 milijardi godinu ranije.

Belgijsko nasljedstvo, koje se sastoji i od vrijednosnih papira, također se temelji na povoljnom oporezivanju kapitala. Cijene nekretnina povoljnije se nego u susjednim zemljama, što omogućava Belgijancima da prilikom kupnje posegnu dublje u vlastitu ušteđevinu.

Krajem lipnja 2007. godine, kada je burza stajala najbolje, obiteljsko bogatstvo u Belgiji procijenjeno je na 882 milijarde eura, a krajem 2008. na 795 milijardi eura.
Belgijanci najbogatiji ali u limburgu mjesecu (obviously ne u Limburgu provinciji, jer i Holandski i Belgijski Limburg su teske vukojebine). Ta prica o stedisama moze macku o rep. Zasto? Zato sto u citavom granicnom podrucju se je naselilo hiljade i hiljade holandjana koji su tu zbog: 1-jeftinijh kuca 2 - manjih poreza 3 - vise prostora 4 jeftinijih osiguranja (recimo zdravsteno u holandiji kosta oko 100 eura mjesecno po osobi. Prosjecna familija znaci mjesecno 400 eura placa samo na zdravsteno. I kad ti se nesto desi sve troskove do 350 eura u godini snosis sam. U Belgiji je cini mi se 100 eura po porodici mjesecno i sve ti placeno). A rade u Holandiji, i najvise para trose upravo u NL. Pare drze na banci u belgiji (neki i u luxemburgu). Jer u NL na ustedjevine po poreznom sistemu se predvidja da imas profit of 4% na ustedjevinu. Na to ide 30% poreza. Efektivno znaci, 1,2% placas svake godine na ustedjevinu.

A ta prica o drzanju kinte u svici je nidje veze. Zna se kako je svica postala poznata po bankama - to je bilo prvenstveno zbog 1 neutralnosti, 2 bankovne tajne. Bankovna tajna je toliko limitirana zadnjih godina da to nije bitan faktor. Trenutno (po mojoj procjeni) najvise koriste drzave i internacionale organizacije svicarsku zbog stednje, upravo zbog neutralnosti. A nije svudje u EU 100 000 garantovano u slucaju da banka propadne. U NL je to 37.000 po racunu i to garantuje Holandska Drzavna Banka (nema nista sa Evropskom Centralnom Bankom).
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#36 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by corolla02 »

Na Marketu uglavnom, na tekucem dovoljno samo za mjesecne dadžbine, štednje na banci nemam jer su kamate ispod 1%... Dalje, crni fond u kući(čitaj pod jastukom) sa par stoja i u novčaniku maximalno $40 kesa za stvari gdje kartica ne pomaze :-D
Danguba

#37 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Danguba »

Po bankama u BiH ali i to cu da podignem. :-)
Posteno zaradjeni novac jos ti hoce da oporezuju. Uvezali se sa svima tako da je skoro nemoguce negdje drzati pare a da te ne nadju. Zato je rupa u zidu najbolja. :D
animals

#38 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by animals »

Ja nemam dovoljno velik jastuk, za moje novce.. :D
Zviz

#39 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Zviz »

Ja opet ne kontam ako neko drzi 40-50.000€ u zidu ili jastuku. Fakat nemozes nigdje iz kuce prnuti ...
Danguba

#40 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Danguba »

Zviz wrote:Ja opet ne kontam ako neko drzi 40-50.000€ u zidu ili jastuku. Fakat nemozes nigdje iz kuce prnuti ...
:-)

Imam ja jednu komsinicu inace njemacki penzioner. Ode ti ona tako jednom kod djece u Njemacku a lopovi provale u kucu. Sve su nesto pokupili ali novac i zlato nisu. Ko god je upita za taj slucaj ona se pofali kako nisu znali da je u kutiji(od kreme) ona drzala nesto novca i zlato. Nije proslo par dana dok je kona na pijacu otisla, otisla je i kutija sa kremom.(komplet) :D

...i tako se sjetim onog fazona iz autobusa kada povicu ''pazite se izgleda da su dzeparosi u autobusu'' a ono svi mahinalno tamo gdje mu je novcanik. :D

Gdje drazati ili ulagati steceni novac? Pitanje za milion dolara.
Danas je ideja skuplja od novca a nismo svi Tesle. Sve sto bih radio a pogotovu u BiH je rizik iz vise razloga pa da ih sada ne nabrajam.
Nekretnina nekih imam i stvarno mi glupo ulagati u to vise(opet imam razloga za to).
Cuvat za ne daj Boze da se ima i da se ne zavisi od drugoga a i pomoci drugoga ako ti kipe pare. Pitanje gdje cuvati?
Banke ovakve onakve, globalizacija, uvezivanje planetarnih sistema...ne volim ni to da svako zna gdje i koliko imam.
Rupa u zidu mi izgleda najprivlacnije rjesenje. Mnogi ljudi su napustali svoja ognjista a zlato i novac su zakopavali. Onaj ko je prezivio, dobro mu je doslo.
Zviz

#41 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Zviz »

Danguba wrote:
Zviz wrote:Ja opet ne kontam ako neko drzi 40-50.000€ u zidu ili jastuku. Fakat nemozes nigdje iz kuce prnuti ...
:-)

Imam ja jednu komsinicu inace njemacki penzioner. Ode ti ona tako jednom kod djece u Njemacku a lopovi provale u kucu. Sve su nesto pokupili ali novac i zlato nisu. Ko god je upita za taj slucaj ona se pofali kako nisu znali da je u kutiji(od kreme) ona drzala nesto novca i zlato. Nije proslo par dana dok je kona na pijacu otisla, otisla je i kutija sa kremom.(komplet) :D

...i tako se sjetim onog fazona iz autobusa kada povicu ''pazite se izgleda da su dzeparosi u autobusu'' a ono svi mahinalno tamo gdje mu je novcanik. :D

Gdje drazati ili ulagati steceni novac? Pitanje za milion dolara.
Danas je ideja skuplja od novca a nismo svi Tesle. Sve sto bih radio a pogotovu u BiH je rizik iz vise razloga pa da ih sada ne nabrajam.
Nekretnina nekih imam i stvarno mi glupo ulagati u to vise(opet imam razloga za to).
Cuvat za ne daj Boze da se ima i da se ne zavisi od drugoga a i pomoci drugoga ako ti kipe pare. Pitanje gdje cuvati?
Banke ovakve onakve, globalizacija, uvezivanje planetarnih sistema...ne volim ni to da svako zna gdje i koliko imam.
Rupa u zidu mi izgleda najprivlacnije rjesenje. Mnogi ljudi su napustali svoja ognjista a zlato i novac su zakopavali. Onaj ko je prezivio, dobro mu je doslo.

Ja kad sam oko 2000 godine govorio, da ce benzin poskupiti za nekih 80-100% tadasnje cijene ljudi su mi se smijali te mi govorili, da nebudi naivan, kao mozda poskupi 10% za 10 godina bla bla... reko dobro. Nije proslo ni 5-6 godina cijene pocele da skacu - jest jedan je covjek tad rekao, znas ti racunati. 2004 sam prognozirao da ce 2010 doci do ekonomske krize jacih razmjera opet su ljudi mi se ismijavali itd. Ja cu ti i sad reci, najdalje do 2023 imati ces skoro totalnu paralizaciju po pitanju nekretnina. Ja vec danas poznam ljude koji su kupili kucu i ulozili dodatno u nju bar 1/4 njene cijene, a danas nemogu da povrate prodajom 1/3 ukupnog "troska" tj. ulaganja sa kupovinom. Doci ce do drasticnog pada cijena na kuce, jer ce drzave poceti se stiti od socijalnih nestabilnosti, te ce morati stati u kraj cijenama na nekretnine, postanarstvo i tako to. Dozivjet ces opet period drzavnih stanova koje ce ljudi dobivati preko firmih na koristenje, koje ce morati sklapati ugovor sa drzavom. Doci ce doba jedne vrste drzavno / privatne kooperacije kako bi se radna mjesta sacuvala. Doci ce do otpora protov "globalizaciji" odnosno do laganong premjestanja radnih mjesta iz drzave u drzavu. Ko je god kupio nekretninu sa inicjativom da je proda i na njoj zaradi je trebao kupiti 90ih a najdalje prodati do 2009 godine. Vi vec sada mozete da primjetiti kako skoro sve banke ravnaju kad su u pitanju financiranja nekretnina. Primjer iz Danske, a misim da je najdrasticniji u Europi te mozda kao i pionirski - jednostavno nije vise moguce dobiti kredit za nekretninu u tkz. ne atraktivnim dijelovim drzave po njihovim procjenama. Citava zapadna obala je bukvalno receno na prodaji i cijene padaju iz dana u dan, jer nema banke koja nudi kredit, jer tamo jednostavno nema posla vise - mrtva zona po tom pitanju. Slicne stvari se dogadja u Njemackoj tj. istocnoj a pogotovi u sjeverno istocnom dijelu gdje Njemacke banke skoro pa ne dopustaju kredite za nekretnine u tim regionima - nesto poljaka kupuje preko poljskih banki mada ce to postati rizik kad stupi na stangu zastita nacionalnog interesa.

Eevropske drzave (tj. pretezno zapadno-sjeverne) ne mogu ziviti sa slobodnim kretanjem rada i trenutnom "globalizacijom", te ce u sto kracem roku se morati zatvoriti, a po drugoj strani su dovoljno mocne da zatavranje ce imati utjecaja na globalizaciju sto nije nista novo nego sto je npr. 80ih god. u novinama pisalo pritisak iz Azije tj. odnosilo se najvise na Japan. Globalizacija nije nista drugo nego vrsta pitiska na trend koji kako ko stigne da utjece se odnosi na ostale.

Sto se banki tice, ja i dalje sam odgovorno uvjeren, da su male drzavice poput Singapura, Andore i Lihtenstajna pa cak i Svicarke najbolja opcija. Te drzave nece nikada nastojati da pokrave svoj bankarski ugled, i prije su oni isto bili pod pritiskom oko transparentnosti. Inace to su drzave koje ce biljeziti najvece standarde narednih godina a Luksemburge im moze prikljuciti po pitanju standarada ali sve dok su dio EU oni ce nastojati, da budu transparentni.

Sto se ideja tice - treba gledati kvotu discipline, kulturu te podrucije. Poljuprivreda je najjaca industrija na svijetu koja ce prezivite sve krizi i tumulte. Jednostavno bez nje nije nista moguce. U BiH vidim ogroman potencijal u mirco agrikulturi na jednan jako jeftin nacin sa izuzetno finim proditom na racun mentalitet i prehrambene dispipline.
Keiko

#42 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by Keiko »

Ja u ovdasnjoj banci mada malo stedim jer vecinu 'viska' guram u penziju. Stednja mi je samo za neke obicne stvari poput godisnjeg, poreza / osiguranja za auto, minornih neocekivanih troskova, itd.

Uplacujem jos i u investicijski fond.
mu_jo

#43 Re: Da li dijaspora stedi novac u bankama ili jastuku?

Post by mu_jo »

!
Zar nije najbolja stednja " investicija" u kucu ili stan.

Zivis u svom, placas kamatu koja nije velika, dobijes olaksice na porezu a cijene nekretnina rastu. Tako da je jeftinije kupiti kucu ili stan i placati kamatu neko stanovati u iznajmljenom objektu.

Tako je bilo bar do sada, kako ce biti u buducnosti sam bog zna!

Jastuk vremenom otvrdne pa covjeka zaboli vrat. :razz:
Post Reply