Danguba wrote:Zviz wrote:Ja opet ne kontam ako neko drzi 40-50.000€ u zidu ili jastuku. Fakat nemozes nigdje iz kuce prnuti ...
Imam ja jednu komsinicu inace njemacki penzioner. Ode ti ona tako jednom kod djece u Njemacku a lopovi provale u kucu. Sve su nesto pokupili ali novac i zlato nisu. Ko god je upita za taj slucaj ona se pofali kako nisu znali da je u kutiji(od kreme) ona drzala nesto novca i zlato. Nije proslo par dana dok je kona na pijacu otisla, otisla je i kutija sa kremom.(komplet)
...i tako se sjetim onog fazona iz autobusa kada povicu ''pazite se izgleda da su dzeparosi u autobusu'' a ono svi mahinalno tamo gdje mu je novcanik.
Gdje drazati ili ulagati steceni novac? Pitanje za milion dolara.
Danas je ideja skuplja od novca a nismo svi Tesle. Sve sto bih radio a pogotovu u BiH je rizik iz vise razloga pa da ih sada ne nabrajam.
Nekretnina nekih imam i stvarno mi glupo ulagati u to vise(opet imam razloga za to).
Cuvat za ne daj Boze da se ima i da se ne zavisi od drugoga a i pomoci drugoga ako ti kipe pare. Pitanje gdje cuvati?
Banke ovakve onakve, globalizacija, uvezivanje planetarnih sistema...ne volim ni to da svako zna gdje i koliko imam.
Rupa u zidu mi izgleda najprivlacnije rjesenje. Mnogi ljudi su napustali svoja ognjista a zlato i novac su zakopavali. Onaj ko je prezivio, dobro mu je doslo.
Ja kad sam oko 2000 godine govorio, da ce benzin poskupiti za nekih 80-100% tadasnje cijene ljudi su mi se smijali te mi govorili, da nebudi naivan, kao mozda poskupi 10% za 10 godina bla bla... reko dobro. Nije proslo ni 5-6 godina cijene pocele da skacu - jest jedan je covjek tad rekao, znas ti racunati. 2004 sam prognozirao da ce 2010 doci do ekonomske krize jacih razmjera opet su ljudi mi se ismijavali itd. Ja cu ti i sad reci, najdalje do 2023 imati ces skoro totalnu paralizaciju po pitanju nekretnina. Ja vec danas poznam ljude koji su kupili kucu i ulozili dodatno u nju bar 1/4 njene cijene, a danas nemogu da povrate prodajom 1/3 ukupnog "troska" tj. ulaganja sa kupovinom. Doci ce do drasticnog pada cijena na kuce, jer ce drzave poceti se stiti od socijalnih nestabilnosti, te ce morati stati u kraj cijenama na nekretnine, postanarstvo i tako to. Dozivjet ces opet period drzavnih stanova koje ce ljudi dobivati preko firmih na koristenje, koje ce morati sklapati ugovor sa drzavom. Doci ce doba jedne vrste drzavno / privatne kooperacije kako bi se radna mjesta sacuvala. Doci ce do otpora protov "globalizaciji" odnosno do laganong premjestanja radnih mjesta iz drzave u drzavu. Ko je god kupio nekretninu sa inicjativom da je proda i na njoj zaradi je trebao kupiti 90ih a najdalje prodati do 2009 godine. Vi vec sada mozete da primjetiti kako skoro sve banke ravnaju kad su u pitanju financiranja nekretnina. Primjer iz Danske, a misim da je najdrasticniji u Europi te mozda kao i pionirski - jednostavno nije vise moguce dobiti kredit za nekretninu u tkz. ne atraktivnim dijelovim drzave po njihovim procjenama. Citava zapadna obala je bukvalno receno na prodaji i cijene padaju iz dana u dan, jer nema banke koja nudi kredit, jer tamo jednostavno nema posla vise - mrtva zona po tom pitanju. Slicne stvari se dogadja u Njemackoj tj. istocnoj a pogotovi u sjeverno istocnom dijelu gdje Njemacke banke skoro pa ne dopustaju kredite za nekretnine u tim regionima - nesto poljaka kupuje preko poljskih banki mada ce to postati rizik kad stupi na stangu zastita nacionalnog interesa.
Eevropske drzave (tj. pretezno zapadno-sjeverne) ne mogu ziviti sa slobodnim kretanjem rada i trenutnom "globalizacijom", te ce u sto kracem roku se morati zatvoriti, a po drugoj strani su dovoljno mocne da zatavranje ce imati utjecaja na globalizaciju sto nije nista novo nego sto je npr. 80ih god. u novinama pisalo pritisak iz Azije tj. odnosilo se najvise na Japan. Globalizacija nije nista drugo nego vrsta pitiska na trend koji kako ko stigne da utjece se odnosi na ostale.
Sto se banki tice, ja i dalje sam odgovorno uvjeren, da su male drzavice poput Singapura, Andore i Lihtenstajna pa cak i Svicarke najbolja opcija. Te drzave nece nikada nastojati da pokrave svoj bankarski ugled, i prije su oni isto bili pod pritiskom oko transparentnosti. Inace to su drzave koje ce biljeziti najvece standarde narednih godina a Luksemburge im moze prikljuciti po pitanju standarada ali sve dok su dio EU oni ce nastojati, da budu transparentni.
Sto se ideja tice - treba gledati kvotu discipline, kulturu te podrucije. Poljuprivreda je najjaca industrija na svijetu koja ce prezivite sve krizi i tumulte. Jednostavno bez nje nije nista moguce. U BiH vidim ogroman potencijal u mirco agrikulturi na jednan jako jeftin nacin sa izuzetno finim proditom na racun mentalitet i prehrambene dispipline.