Vožnja, bez obzira na potrošnju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Mlad i Nevin

#26 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Mlad i Nevin »

Nije dzaba ogranicenje 130, to omogucava neki kompromis između brzine i potrosnje. Putujes relativno brzo uz prihvatljivu potrosnju ( pogotovo ko ima 6 stepeni prenosa ).

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Better Man

#27 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Better Man »

Vozim normalno. Volim da uživam u vožnji uz dobru muziku. Na ovo malo komada našeg autoputa 120 km je sasvim dovoljno. Sve preko je budalaština.
O'zone
Globalni moderator

#28 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by O'zone »

Volim Karaulu a volim i Vlašić.

Ovo našeg autoputa što ima nije mi mrsko jer nije toliko dosadan kao recimo u Italiji gdje je samo pravac :roll:

Ne vozim brzo, moje vozilo mi ne dopušta a opet mi bilo smješno kad sam sa Felicijom na autoputu vozio 130 km/h i prestigao bruku vozila a samo 3 ili 4 puta bio prestignut :lol:

Da imam jače vozilo Hmmmmmmm 8-)
sparky

#29 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by sparky »

titinho wrote:
kad govorimo o potrosnji covjek koji trosi kako kaze 75 litara(i dalje mislim nemoguce) na 100km
decko nije rekao da mu auto trosi 75 litara na 100km/h nego na 1 sat rada u najzescem rezimu, dakle zakucana kazaljka od obrtaja (mislim da je kod njega na satu do 7), auto od cca 200-250ks.

ovaj ostatak posta je ok, svakom svacije. :run:
radostan dan

#30 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by radostan dan »

vlašić, čemerno i crnogorske popizdine - uživancija.
autoput - dosada.
vojvodina - tolika depresija da mi dođe da se upucam...nikad mi nije bilo jasno kako se neko stumba na pravom i dobrom putu, na kom vidiš u daljinu po 5 kilometara, ispred, iza, lijevo, desno...dok se nisam i tamo provozao.
80 - prosjek.
ako me neko pegla, pretičem.
ako vidim iz sebe jače auto, sklonim se da ne peglam.
ne poštujem ograničenja, ali i ne jurcam...80-90 , gdje može i 100.
sve preko, a na našim putevima i sa našim autima, za mene je besmisleno, bez obzira koju mašinu da voziš.
jedino pravilo koje nikad nisam prekršio, izuzev u nekim pustarama je - preticaje na punoj liniji...

volim kada uhvatim tempo i da ga zadržim, i to mi najčešće zamjeraju...ne volim da spuštam ispod 80, bez obzira na put/cestu, opterećenost iste, zavoje, krivine.

volim kad prepoznam, ovo što insomnija piše, moj stil u nekom drugom, i pratim bez želje da preteknem...nekad se desi obrnuto, lik prati i sve ok...

ne smeta mi ako neko vodi dijalog u autu, ali ja ne volim puno da laprdam dok vozim...muzika, zvuk motora, ponašanje auta i slično, tim se zanimam, a laprdam u kafani.

e da, imam ružnu naviku - ne volim kafe pauze, pauze za protezanje nogu, kupovine od 5 minuta i slično.
rute volim u cugu da odradim.
staradis

#31 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by staradis »

statistika kaze da je najveci uzrok nesreca
1. preveiak brzina
2. neispravnost automobila

ali vidim ovdje su svi pametniji. sigurno je poznati balkanski fazon nece mene.
Mlad i Nevin

#32 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Mlad i Nevin »

I ja vala najvise volim drzati tempo 80-90 i niposto ispod (osim kad su kamere u pitanju), no to mogu izvoditi jedino poslije ponoći kad sam sam na cesti. Preko dana na vecini pravaca se jedva nabere 80 od silnih kamiončuga, krntija koje jedva sebe vuku, traktora ,freza itd.

U takvim uslovima nema smisla ni preticati, obilazim jedino vozila koja idu cak ispod 60.
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
drndalo

#33 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by drndalo »

Nego zna li neko kakva je situacija saobracajno na relaciji SA-Maglaj-Doboj-Derventa-Bos./Slav.Brod? Ista normalizovano, nisam od nakon poplava isao tamo, a moram iduce sedmice ?
Optimist

#34 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Optimist »

drndalo wrote:Nego zna li neko kakva je situacija saobracajno na relaciji SA-Maglaj-Doboj-Derventa-Bos./Slav.Brod? Ista normalizovano, nisam od nakon poplava isao tamo, a moram iduce sedmice ?
Ja isao u cetvrtak. Prohodan put, na dva mjesta gdje su bili odroni se ide malo sporije, na jednom dijelu je popravka skoro zavrsena (na ovom dijelu je bujica bila odnijela jednu citavu traku u duzini mozda 100-tinjak metara), a na drugom ima nekih 50-ak metara makadama (tu je kliziste bilo odnijelo dio puta). Obje ove lokacije su na dionici Maglaj-Doboj.

Jos uvijek se nalaze kese po drvecu okolo, na osnovu kojih se da zakljuciti da je visina vode na tom dijelu puta bila oko 2 metra. :roll:
Optimist

#35 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Optimist »

radostan dan wrote:vlašić, čemerno i crnogorske popizdine - uživancija.
autoput - dosada.
vojvodina - tolika depresija da mi dođe da se upucam...nikad mi nije bilo jasno kako se neko stumba na pravom i dobrom putu, na kom vidiš u daljinu po 5 kilometara, ispred, iza, lijevo, desno...dok se nisam i tamo provozao.
80 - prosjek.
ako me neko pegla, pretičem.
ako vidim iz sebe jače auto, sklonim se da ne peglam.
ne poštujem ograničenja, ali i ne jurcam...80-90 , gdje može i 100.
sve preko, a na našim putevima i sa našim autima, za mene je besmisleno, bez obzira koju mašinu da voziš.
jedino pravilo koje nikad nisam prekršio, izuzev u nekim pustarama je - preticaje na punoj liniji...

volim kada uhvatim tempo i da ga zadržim, i to mi najčešće zamjeraju...ne volim da spuštam ispod 80, bez obzira na put/cestu, opterećenost iste, zavoje, krivine.

volim kad prepoznam, ovo što insomnija piše, moj stil u nekom drugom, i pratim bez želje da preteknem...nekad se desi obrnuto, lik prati i sve ok...

ne smeta mi ako neko vodi dijalog u autu, ali ja ne volim puno da laprdam dok vozim...muzika, zvuk motora, ponašanje auta i slično, tim se zanimam, a laprdam u kafani.

e da, imam ružnu naviku - ne volim kafe pauze, pauze za protezanje nogu, kupovine od 5 minuta i slično.
rute volim u cugu da odradim.
Sa vecinom se slazem, izuzev sto ja volim nas autoput, ali ne volim hrvatski na dionici Brod-Zagreb upravo zbog monotonije.

A za ovo boldirano kao da si mene pitao. :lol:
lajkujMe

#36 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by lajkujMe »

Nemam previse iskustva s voznjom u druge gradove, jbg ne putujem puno. Vozio 3 puta do zenice, jednom do Visokog i 2 puta do Tuzle. I grad Sarajevo naravno.

Hajmo prvo od AutoPuta, iskreno dosadan je, vozim do maksimuma na njemu (nije mi neko auto sada ne moze vise od 140 meni se cini), uglavnom autoput gas do poda, svijedno se cini sporo nekako :D

Tuzla, iskreno meni merak tu voziti, nema opustanja nego oci sirom otvorene i uvijek ima izazova. Iskreno izbjegavam tu da preticem iako sam mogao, jednostavno ne cini mi se dovoljno sigurnim da ja sa svojom kantom pokusavam preteci. Tako da sam prosli put 20 minuta se vucao iza kamiona, hajde dok smo se penjali uz karaulu kamion isao prosjecno 60 km'h patnja je bila dok smo se spustali, nije preko 30 km'h isao a jos mi levat daje lijevi zmigavac svugdje, ja sam ga nazvao kamion "svugdje preticat mozes" :D iza nas dvoje napravila se kolooooonaaaaaaaaaa i svi cekaju da ja preteknem ahahahah koje otcepljenje kad sam ga pretekao napokon :lol: :lol: :lol: svidja mi se na Karauli da cak i oni agresivci i divljasi imaju respecta pa se vidi na voznji da i bas ne smiju sve raditi :D

Grad Sarajevo :oops: PATNJA!!!! Tu sam agresivac, upalim muziku do daske i jbm sve zivo ako se stvori guzva, a oni koji zive ovdje znaju da guzve u Sarajevu jedino nema izmedju 2-5 ujutru :D I nedeljom uuuu ta lijepa nedelja ujutru posebno, nigdje nikoga. Tu se dodje i do 120 km'h na sat, ravno a pustinja, cak i drotovi odmaraju nedeljom :D
Optimist

#37 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Optimist »

lajkujMe wrote:Nemam previse iskustva s voznjom u druge gradove, jbg ne putujem puno. Vozio 3 puta do zenice, jednom do Visokog i 2 puta do Tuzle. I grad Sarajevo naravno.

Hajmo prvo od AutoPuta, iskreno dosadan je, vozim do maksimuma na njemu (nije mi neko auto sada ne moze vise od 140 meni se cini), uglavnom autoput gas do poda, svijedno se cini sporo nekako :D

Tuzla, iskreno meni merak tu voziti, nema opustanja nego oci sirom otvorene i uvijek ima izazova. Iskreno izbjegavam tu da preticem iako sam mogao, jednostavno ne cini mi se dovoljno sigurnim da ja sa svojom kantom pokusavam preteci. Tako da sam prosli put 20 minuta se vucao iza kamiona, hajde dok smo se penjali uz karaulu kamion isao prosjecno 60 km'h patnja je bila dok smo se spustali, nije preko 30 km'h isao a jos mi levat daje lijevi zmigavac svugdje, ja sam ga nazvao kamion "svugdje preticat mozes" :D iza nas dvoje napravila se kolooooonaaaaaaaaaa i svi cekaju da ja preteknem ahahahah koje otcepljenje kad sam ga pretekao napokon :lol: :lol: :lol: svidja mi se na Karauli da cak i oni agresivci i divljasi imaju respecta pa se vidi na voznji da i bas ne smiju sve raditi :D

Grad Sarajevo :oops: PATNJA!!!! Tu sam agresivac, upalim muziku do daske i jbm sve zivo ako se stvori guzva, a oni koji zive ovdje znaju da guzve u Sarajevu jedino nema izmedju 2-5 ujutru :D I nedeljom uuuu ta lijepa nedelja ujutru posebno, nigdje nikoga. Tu se dodje i do 120 km'h na sat, ravno a pustinja, cak i drotovi odmaraju nedeljom :D

Istovremeno pises kako vozis kantu i ides sporo uz Karaulu a onda po gradu lijecis svoje komplekse kad je guzva, a kad je vikend vozis 120 na mjestima gdje je najvece ogranicenje 60? Jesi li ti svjestan sta znaci razlika od 20 km/h preko ogranicenja u kriticnom momentu, a sta 60 km/h?
supercali

#38 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by supercali »

sparky wrote:
titinho wrote:
kad govorimo o potrosnji covjek koji trosi kako kaze 75 litara(i dalje mislim nemoguce) na 100km
decko nije rekao da mu auto trosi 75 litara na 100km/h nego na 1 sat rada u najzescem rezimu, dakle zakucana kazaljka od obrtaja (mislim da je kod njega na satu do 7), auto od cca 200-250ks.

niko ne moze izracunati koliko trosi na 1 sat rada (mislim moze al to bord nikad ne pokazuje)

njemu bord pokazuje trenutnu potrosnju goriva kad stisne gas
znaci teoretski da tako vozi 100 km trosio bi 75 litara na 100 km
SSemir

#39 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by SSemir »

insomnia78 wrote:Nema mi nista draze nego kad ujutru krenem na poso, nema nesto pretjerane guzve i na izlazu iz grada "potrefim" nekog ko vozi lijepo a brzo, pa se gonimo do odredista
Neki dan je lik s kamionom se uvalio ispred mene na kruznom i ja psujem al ga je lik tako dobro vozio da ga nisam htio preteci nego sam uzivo vozeci iza njega

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
najgotivnije kad naidjem tako na nekog, koga ne moram preteci, brzina 80-90 kmh, i taman, par puta tako neko na mene naidje, pa na kraju kad stajem, blicne mi ili svirne. nije mi nikad dosadno voziti u takvim situacijama
insomnia78

#40 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by insomnia78 »

Bravo to je to

mirzet87sa

#41 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by mirzet87sa »

sparky wrote:

bivse od auto od skoro 500ks nisam mogao nabiti na 75l, uvijek bio pod punim gasom. na max brzini trosio oko 40-45l, 6.2 kubikaza.
ontopic, trenutno auto vozim sporije, laganije.. nije zbog potrosnje ili sta slicno, vec uzivam u tome. a po gasu idem jedino ako neko izaziva, to ne odbijam.. :D
betametazon

#42 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by betametazon »

insomnia78 wrote:Vala vise volim oko sebe imati ljude koji voze brze al znaju sta rade nego isprepadane il stedise
Ljudi su ubjedjeni da ako vozis sporo to je i sigurno
Nije, ako pravis gluposti opasnost si ko i onaj koji vozi brzo
Onaj dedo sto se vuce 40 i ne zna za retrovizore nego samo vidi ispred sebe
moze napraviti i vece sranje nego onaj sto se lijepi za karambolku
Nema mi nista draze nego kad ujutru krenem na poso, nema nesto pretjerane guzve i na izlazu iz grada "potrefim" nekog ko vozi lijepo a brzo, pa se gonimo do odredista
Neki dan je lik s kamionom se uvalio ispred mene na kruznom i ja psujem al ga je lik tako dobro vozio da ga nisam htio preteci nego sam uzivo vozeci iza njega

Bravo momak - MOZE. Ali ga ne napravi. Nego ga naprave klinceviti "sumaheri" koji zavrse sa prepolovljenim utima i visestrukim ubistvima neduznih ljudi :)
Zovem se Zelena

#43 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by Zovem se Zelena »

Stari mi je profi vozač i dosta caka sam pokupila od njega. Rekla bih da sam defanzivni vozač, nema divljanja bez neke potrebe. Prvo što mi je rekao kojom brzinom se penješ tom se i spuštaj, mada se ne držim uvijek toga.

Ne volim gradsku vožnju jer je stresna. Uvijek se trudim pratiti dva, tri auta ispred i zvjeram po retrovizorima. Ne volim autoput jer je monotono.

Najviše volim blage uzbrdice i krivine. Tu si malo dam oduška i glumim Šumija. Obično je tada malo agresivnija vožnja. Ako imam saputnike, držim se propisa. Najvažnije mi je da poznajem mogućnosti svog auta, koliko mu treba da ubrza i hoće li mi povući gdje treba.

Rijetko vozim više od 20km/h preko ograničenja. Uglavnom sam na magistrali oko 100, sve preko toga mi je glupo i bespotrebno obzirom na naše puteve. Volim ga spržit od Bijambara preko Nišića :mrgreen:

Rijetko pretičem auto jače od mog, ako vozimo sličnom brzinom. Mrzim kad vozim 80, papak mi se zalijepi i izviruje da me pretekne. I kad to konačno uradi spusti se na 70. Koje materine pretičeš.

Mrzim kad me nizbrdo pretekne i onda se ne skida sa kočnice. Zar nije udobnije držati se oko 60 i laganini...

Ne izlijećem, ne trzam, ne divljam. A nisam penzioner :-)

Mjesečno prelazim oko 1000km i mislim da sam prošla sve moguće situacije u saobraćaju. Ukoliko nisam sigurna u neku radnju, ne radim je.
Last edited by Zovem se Zelena on 19/07/2014 15:10, edited 1 time in total.
JThomas

#44 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by JThomas »

moj golf 4 tdi troši 3,1 na otvorenoj cesti, a u gradu se popne na 4, 4,5 kad upalim i klimu.

ma nekad k'o nešto pokušavam paziti, a nekad i ne.
supercali

#45 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by supercali »

mirzet87sa wrote:
sparky wrote:

bivse od auto od skoro 500ks nisam mogao nabiti na 75l, uvijek bio pod punim gasom. na max brzini trosio oko 40-45l, 6.2 kubikaza.
ontopic, trenutno auto vozim sporije, laganije.. nije zbog potrosnje ili sta slicno, vec uzivam u tome. a po gasu idem jedino ako neko izaziva, to ne odbijam.. :D
pa nece pokazivati jer vjerovatno ima limit do koje cifre pokazuje
recimo na mom autu najvise pokazuje 30 trenutnu i to je to a osjetis da jos vise vuce kako stisces gas
sparky

#46 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by sparky »

mirzet87sa wrote:
sparky wrote:

esso_sa wrote:Moram vam postaviti print screen loga sa moje elektronike motora. Potrosnja 75L/h kad je pun gas :D Bas bi me zanimalo sta bi ove forumske stedise (sto ugase motore na autoputu i razviju jedra kroz siber da idu na vjetar :D ) rekle na to :lol:
moja skromna nagadjanja mi govore da bi on tebe oderao :D na nekoj pravolinijskoj trci, al to nije tema. eto ubacio sam njegov post.
supercali wrote:
sparky wrote:
titinho wrote:

niko ne moze izracunati koliko trosi na 1 sat rada (mislim moze al to bord nikad ne pokazuje)

njemu bord pokazuje trenutnu potrosnju goriva kad stisne gas
znaci teoretski da tako vozi 100 km trosio bi 75 litara na 100 km
jesi li ti ikad pogledao u bord dok stojis na semaforu? kako mislis da se izracuna potrosnja auta koje radi u leru?
a sad i ti procitaj njegov post jer ocito ne citate sve redom.

ugodan dan zelim
ado_sar

#47 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by ado_sar »

Zovem se Zelena wrote:Stari mi je profi vozač i dosta caka sam pokupila od njega. Rekla bih da sam defanzivni vozač, nema divljanja bez neke potrebe. Prvo što mi je rekao kojom brzinom se penješ tom se i spuštaj, mada se ne držim uvijek toga.

Ne volim gradsku vožnju jer je stresna. Uvijek se trudim pratiti dva, tri auta ispred i zvjeram po retrovizorima. Ne volim autoput jer je monotono.

Najviše volim blage uzbrdice i krivine. Tu si malo dam oduška i glumim Šumija. Obično je tada malo agresivnija vožnja. Ako imam saputnike, držim se propisa. Najvažnije mi je da poznajem mogućnosti svog auta, koliko mu treba da ubrza i hoće li mi povući gdje treba.

Rijetko vozim više od 20km/h preko ograničenja. Uglavnom sam na magistrali oko 100, sve preko toga mi je glupo i bespotrebno obzirom na naše puteve. Volim ga spržit od Bijambara preko Nišića :mrgreen:

Rijetko pretičem auto jače od mog, ako vozimo sličnom brzinom. Mrzim kad vozim 80, papak mi se zalijepi i izviruje da me pretekne. I kad to konačno uradi spusti se na 70. Koje materine pretičeš.

Mrzim kad me nizbrdo pretekne i onda se ne skida sa kočnice. Zar nije udobnije držati se oko 60 i laganini...

Ne izlijećem, ne trzam, ne divljam. A nisam penzioner :-)

Mjesečno prelazim oko 1000km i mislim da sam prošla sve moguće situacije u saobraćaju. Ukoliko nisam sigurna u neku radnju, ne radim je.
Bravo :thumbup:
supercali

#48 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by supercali »

sparky wrote: jesi li ti ikad pogledao u bord dok stojis na semaforu? kako mislis da se izracuna potrosnja auta koje radi u leru?
a sad i ti procitaj njegov post jer ocito ne citate sve redom.

ugodan dan zelim
do mene citao sam mehanicki pa sam mislio 75l/100km

e sad kao sto vidimo napisao je log od auta
znaci nije mu auto pokazalo to nego dijagnostika kao sto sam i napisao da ti auto ne moze mjeriti tu potrosnju nego tek kad ga prikopcas na neku od sprava
radostan dan

#49 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by radostan dan »

a tek što mrzim likove kad idem iza takvih - na pravcu stisne lolaš gas do 120, a poslije pola minute panično druka kočnicu pred običnom krivinom i spušta na 40.
5 kilometara iza takvog me -polomi- kao 300 km vožnje u cugu...
strendžere koji ne poznaju put razumijem, ali da domaći tako voze rutu - :roll:
obično imaju jača auta...zato prevaspitno djelujem na njih. ne mogu im ništa na pravcu, ali se zalijepim se sa šklopocijom iza pred svaku krivinu, sa izbačenim žmigavcem...popuste poslije 2 minuta, na prvom pravcu. :D
konstantna vožnja i normalan tempo - zakon.
supercali

#50 Re: Vožnja, bez obzira na potrošnju

Post by supercali »

radostan znas kako ja gledam na takve opisane ili su kreteni da tako rade uvijek ili tom cestom voze prvi put pa ne znaju kakve su krivine
Post Reply