Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta 18.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Ricken

#26 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Ricken »

mostarac_2009 wrote:
Black swan wrote:ja fakat ne mogu shvatiti ta otpuštanja
ajde da otpuštaju 100 ljudi pa i nekako ali toliko...
uvijek se može tim ljudima naći posla unutar firme...

ne znam nisam pametan

Eh da je samo to Microsoft. On ce otpustiti jos 50,000 ljudi kad nadje jeftiniju radnu snagu. Za sve je kriv sistem/drzava kad mu to dopusta. To govori da covjek nema nikakva prava i da je ROB! To nazalost dovodi do anarhije i ratova...a to znaju poznavaoci istorije. Isti scenario pred 2. svijetski rat....
Kako nemaš prava?

Imaš svako pravo osnovati svoje preduzeće, plasirati genijalnu ideju koja će ti omogučiti da zaposliš tih 18.000 ljudi. I da kad skontaš da imaš probleme u poslovanju da nemožeš zaraditi toliko da ih nahraniš, ti ih jarane pošalji na čekanje, oprobani recept post komunističkih ekonomija.

Mada si za drugi dio upravu, ovakva situacija vodi ratovima i nezadovoljstvu, ali nije za to kriv Micosoft, niti preduzetnici koji sele kapital na istok zbog jeftine radne snage, već birokratski aparati stvoreni samo radi sebe samih.
dinooh

#27 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by dinooh »

mostarac_2009 wrote:
Ajatolah_ wrote:
mostarac_2009 wrote:Zasto da jedan robovlasnik "zaposli" 10 robova, kad taj posao mogu 2 roba odraditi...
Umjesto što ironično postavljaš ovo pitanje, postavi ga sebi sasvim ozbiljno. Zašto držati 8 radnika viška? Ti otvori firmu, zaposli ljude koji ti trebaju plus 50-toricu koji ti ne trebaju. Neka ih, grehota da budu nezaposleni. Ha ja. Sretno i javi kako ide posao.
Nije to poenta. Poenta je u sistemu koji ne vidi vrijednost covjeka. On ce platiti jednog kineza dolar na sat, umjesto da placa recimo 20 dolara na sat u Americi. Sa takvom ideologijom i bez zastite radnika ce dovesti srednju klasu na onu najnizu...i to dovodi do robovlasnickog sistema gdje na kraju 1% uziva a ostalih 99% robuje :!:
onda ti nemoj kupovati nase domace proizvode jer radnici u tim firmama dobiju placu i do 5 puta manje nego u Njemackoj. Kupujmo Njemacko jer bolje cijene radnike.
mostarac_2009

#28 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

Ljudi koji vide malo vecu sliku znaju o cemu pricam. Nimalo nam se dobro ne pise. Ovakav ekonomski trend u svijetu dovodi do revolucije. EU je brod koji tone i raspast ce se za par godina. Nikad ljudi u istoriji covjecanstva nisu mogli zivjeti u zajednicama pa nece ni sad. Daj covjeku palac i uzet ce ti cijelu ruku. Isto u danasnjici...kapitalisti ce biti sve pohlepniji i pohlepniji dok u ljudima (robovima) ne provre. Populacija raste...a broj radnih mjesta se smanjava...jadna nam je majka :run:
agnostic_front

#29 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by agnostic_front »

mostarac_2009 wrote:Ljudi koji vide malo vecu sliku znaju o cemu pricam. Nimalo nam se dobro ne pise. Ovakav ekonomski trend u svijetu dovodi do revolucije. EU je brod koji tone i raspast ce se za par godina. Nikad ljudi u istoriji covjecanstva nisu mogli zivjeti u zajednicama pa nece ni sad. Daj covjeku palac i uzet ce ti cijelu ruku. Isto u danasnjici...kapitalisti ce biti sve pohlepniji i pohlepniji dok u ljudima (robovima) ne provre. Populacija raste...a broj radnih mjesta se smanjava...jadna nam je majka :run:
A ti za sebe smatraš da vidiš tu veću sliku?
detroit-mercy

#30 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by detroit-mercy »

mostarac_2009 wrote:Ljudi koji vide malo vecu sliku znaju o cemu pricam. Nimalo nam se dobro ne pise. Ovakav ekonomski trend u svijetu dovodi do revolucije. EU je brod koji tone i raspast ce se za par godina. Nikad ljudi u istoriji covjecanstva nisu mogli zivjeti u zajednicama pa nece ni sad. Daj covjeku palac i uzet ce ti cijelu ruku. Isto u danasnjici...kapitalisti ce biti sve pohlepniji i pohlepniji dok u ljudima (robovima) ne provre. Populacija raste...a broj radnih mjesta se smanjava...jadna nam je majka :run:
Je li se smanjava ili smanjuje :mrgreen:
I ono naslo o ekonomiji pisati :mrgreen: .
detroit-mercy

#31 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by detroit-mercy »

agnostic_front wrote:
A ti za sebe smatraš da vidiš tu veću sliku?
Ima i jos par koji vide tu vecu sliku :mrgreen:. Doro je nas onaj Ceh smjestio gdje stvarno pripadamo, ovo su samo dokazi koji potkrepljuju tvrdnju :skoljka: .
agnostic_front

#32 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by agnostic_front »

Ma ovo je tamo za politike gdje se može šupljirati o propasti kapitalizma.
Kakvi su divovi propadali, ovo je ništa.
mostarac_2009

#33 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

detroit-mercy wrote:

Ti ocito volis da te crncuge guze u Detroitu. Jos malo pa neces imati bijelca u Detroitu sa takvim ogranicenim mozgom kao sto ti imas :lol:
Mnogo ti je fino sa crncugama u Detroitu :lol:
insomnia78

#34 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by insomnia78 »

Gledo ti na jutjubu?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#35 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Truba »

easy wrote:

ne znam nisam pametan
Microsoft <> Merhamet
ne znam vala... ja se više oslanjam na socijalni nauk katoličke crkve i nekako emotivno gledam na ekonomske odnose

vidim bil dijeli milijarde uokolo... ne znam... ne bih volio da se otpuštaju ljudi iz firme gdje sam ja dioničar
ne kažem da to nije ispravno i opravdano nego jednostavno mislim da se moglo naći rješenje

za ljude...

dobiće vjerovatno i otpremnine možda i pakete dionica ne znam ali opet... nisam za otkaze
možda zato neću nikad imati svoju firmu
insomnia78

#36 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by insomnia78 »

Al bas nadje merhametli ustanovu :D, cuj KC i socijalni nauk, ogrizla u zlatu dok vjernici npr u Juznoj americi i Africi umiru od gladi

agnostic_front

#37 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by agnostic_front »

mostarac_2009 wrote:To sto ti gore navodis je jedno fasisticko, sebicno i egocentricno razmisljanje sto ce dovesti ovaj svijet do propasti!

Zasto slobodno ne kazes da si za jedan robovlasnicki sistem?

mostarac_2009 wrote:Ti ocito volis da te crncuge guze u Detroitu. Jos malo pa neces imati bijelca u Detroitu sa takvim ogranicenim mozgom kao sto ti imas :lol:

a vi kako te?
detroit-mercy

#38 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by detroit-mercy »

mostarac_2009 wrote:
detroit-mercy wrote:

Ti ocito volis da te crncuge guze u Detroitu. Jos malo pa neces imati bijelca u Detroitu sa takvim ogranicenim mozgom kao sto ti imas :lol:
I ono naslo pisat o fasizmu, eknomiji i brinuti se o propasti svijeta :mrgreen:
E moj jado :skoljka: .
detroit-mercy

#39 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by detroit-mercy »

Black swan wrote:
easy wrote:

ne znam nisam pametan
Microsoft <> Merhamet
ne znam vala... ja se više oslanjam na socijalni nauk katoličke crkve i nekako emotivno gledam na ekonomske odnose

vidim bil dijeli milijarde uokolo... ne znam... ne bih volio da se otpuštaju ljudi iz firme gdje sam ja dioničar
ne kažem da to nije ispravno i opravdano nego jednostavno mislim da se moglo naći rješenje

za ljude...

dobiće vjerovatno i otpremnine možda i pakete dionica ne znam ali opet... nisam za otkaze
možda zato neću nikad imati svoju firmu
Sta ti ono bjese po zanimanju :mrgreen: pa da nastaviom dalje :mrgreen: .
Stoner

#40 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Stoner »

Već ga mogu zamislit sa dvadeset kg viška i masnom kosom. Ostaci pizze i mrske mu Coca-Cole pored računara. Ljut i isfrustriran današnjim odnosom snaga u svijetu i nepravdom koja dopušta čovjeku da riskira i pokrene biznis, napravi inovaciju, zaposli desetine hiljada ljudi i obogati nacionalnu ekonomiju za ko zna koliko milijardi dolara i ko zna koliko milijardi dolara poreza. Zove jarana da popričaju o tome kako su svi glupi i kako društvo nije spremno za njih, ali svejedno će oni dići revoluciju.

Samo da popiju još tri-četiri kafice. Evo još malo, jebaće nam majku svima, znao je drug Tito šta radi.
mostarac_2009

#41 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

Stoner wrote:Već ga mogu zamislit sa dvadeset kg viška i masnom kosom. Ostaci pizze i mrske mu Coca-Cole pored računara. Ljut i isfrustriran današnjim odnosom snaga u svijetu i nepravdom koja dopušta čovjeku da riskira i pokrene biznis, napravi inovaciju, zaposli desetine hiljada ljudi i obogati nacionalnu ekonomiju za ko zna koliko milijardi dolara i ko zna koliko milijardi dolara poreza. Zove jarana da popričaju o tome kako su svi glupi i kako društvo nije spremno za njih, ali svejedno će oni dići revoluciju.

Samo da popiju još tri-četiri kafice. Evo još malo, jebaće nam majku svima, znao je drug Tito šta radi.
O cemu ti? :?

Cas si za kapitalizam a onda si sa komuniste. Oprijedijeli se....
Drinski

#42 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Drinski »

insomnia78 wrote:Smjesno
Pa eto bil' ti drz'o deset nepotrebnih radnika u firmi?

Ja jednom majci i jednom komsiji objasanjavao da nase privatizovane firme ne mogu opstati sa ovolikim brojem radnika koji su naslijeđeni sa firmom od drzavnog vlasnika, nego da sam na mjestu novog gazde napravio bih sistematizaciju i podijelio otkaze, pa da vidimo sta se moze napraviti sa ostatkom tima.
jedva sam zivu glavu izvukao od priče: đe su pare, pokrali pare pa sada otpustaju radnike, kakav je to direktor, kako su mogli prije raditi i sl.
Stoner

#43 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by Stoner »

Drinski wrote:
insomnia78 wrote:Smjesno
Pa eto bil' ti drz'o deset nepotrebnih radnika u firmi?

Ja jednom majci i jednom komsiji objasanjavao da nase privatizovane firme ne mogu opstati sa ovolikim brojem radnika koji su naslijeđeni sa firmom od drzavnog vlasnika, nego da sam na mjestu novog gazde napravio bih sistematizaciju i podijelio otkaze, pa da vidimo sta se moze napraviti sa ostatkom tima.
jedva sam zivu glavu izvukao od priče: đe su pare, pokrali pare pa sada otpustaju radnike, kakav je to direktor, kako su mogli prije raditi i sl.
Klasičan primjer koliko je socijalizam glup i da nema veze sa realnošću.
rekla-kazala

#44 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by rekla-kazala »

Većih problema od tih 18.000 radnika ima mnogo više od 18.000.
Na leđa proizvoda i proizvođača su se natovarili svi paraziti od političkih, administrativnih, finansijskih pa do trgovačkih.
Tako da proizvod koji je relativno povoljan na izlazu iz proizvodnje dok stigne do kase u trgovini utrostruči cijenu i postaje preskup i nedostupan samom proizvođaču. Naravno za političare, administraciju i finansijere je još uvijek povoljan jer oni određuju pravila igre.
Proizvođač je dozvolio da ga jebe ko stigne i tu je glavni problem.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#45 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by crysis »

kod nas je malo specifična situacija , nemozes na zapadu otpustit silu radnika kojima si duzan bruku plata i doprinosa tek tako, razapeli bi te sudovi .moras im svaki dolar isplatit pa onda na ulicu i socijalu. samo se kod nas moze dat otkaz a bit ljudima duzan po 40 plata, jer sudovi kod nas sluze samo zato nek ih imamo radi tamo neke europe.
mostarac_2009

#46 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

crysis wrote:kod nas je malo specifična situacija , nemozes na zapadu otpustit silu radnika kojima si duzan bruku plata i doprinosa tek tako, razapeli bi te sudovi .moras im svaki dolar isplatit pa onda na ulicu i socijalu. samo se kod nas moze dat otkaz a bit ljudima duzan po 40 plata, jer sudovi kod nas sluze samo zato nek ih imamo radi tamo neke europe.
Varas se. Amerika je zemlja gdje mozes krepati na ulici a da se niko i ne pocese po guzici. To je prava slika kapitalizma - sistem gdje se samo gleda interes. U Americi mozes raditi 20 godina u jednoj firmi i da te sutra otpuste iz "nekog" razloga i da ti namjesti da si izbacen svojom krivicom i onda nista ne dobijas od drzave/firme. Letis na ulicu i nemas pravo na ikakvu socijalu. Samo u slucaju da firma bas propadne onda imas sansu da dobijes "otrepmninu" od koje ne mozes zivjeti.

U BiH ljudi jos uvijek imaju srce, ako nista! A o bivsoj Jugoslaviji mogu svi zavidjeti...zato su je zapadne sile i htjele unistiti kako se fina rijec ne bi prosirila i na zapad i na taj nacin dovelo do pobune robova protiv kapitalista.
sema911s

#47 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by sema911s »

sve neki menadzeri znalci a svi na birou,.,

pogledajte ko je otpusten gdje i zasto,.,

u finskoj otpusteno(prekinut ugovori o djelu,. tu spadaju razni studenti, neki mali istrazivivaci) odnosno svi oni koji nisu bili direktno vezani za firmu,.,

brojka od18,000 je ukupan broj zaposlenih u nokia,., i posto nema nokia-e moras ih otpustit da im nedas otpremnine i sta vec ali obecat da ces ih zaposlit u novu firmu microsoft,,.,

sto bise se reklo ti ljudi rade samo promjenili naziv firme,,.,
mostarac_2009

#48 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

sema911s wrote:sve neki menadzeri znalci a svi na birou,.,

pogledajte ko je otpusten gdje i zasto,.,

u finskoj otpusteno(prekinut ugovori o djelu,. tu spadaju razni studenti, neki mali istrazivivaci) odnosno svi oni koji nisu bili direktno vezani za firmu,.,

brojka od18,000 je ukupan broj zaposlenih u nokia,., i posto nema nokia-e moras ih otpustit da im nedas otpremnine i sta vec ali obecat da ces ih zaposlit u novu firmu microsoft,,.,

sto bise se reklo ti ljudi rade samo promjenili naziv firme,,.,

Nije to poenta teme. Mnogi nisu razumijeli ovu temu. Tema je danasnji trend i nacin poslovanja gdje covjek ima sve manju vrijednost.

U Americi trenutno vlada veliko nezadovoljstvo ljudi. Manipulise se laznim brojkama o zaposljavanju a malo ko zaposljava. Velika je inflacija a plate manje. Gubi se srednja klasa. Dakle uskoro ce se svesti na kapitaliste (2%) i fukaru (98%) koji ce prezivljavati.

I ovo sto ima novih radnih mjesta to su radna mjesta na odredjeno vrijeme gdje ti sutra mogu reci da im vise ne trebas a na taj nacin drzava ne prisiljava vlasnika da obezbjedi beneficije (zdravstveno). O medicinskim troskovima u Americi da i ne pricam...i sa zdravstvenim osiguranjem troskovi su ogromni. Dakle opet, sve se gleda kroz interes.

Koliko je covjek sebican govore i mnogi komentari na ovoj temi...."mojoj guzici je dobro i ne zanima me kako je ostalima i sta ce se desiti ako sutra dobijem otkaz". Ta ideologija ce i dovesti ovo covjecanstvo do propasti jer se izgubila moralna vrijednost covjeka i pohlepa ce ga unistiti.
mali_balon

#49 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mali_balon »

mostarac_2009 wrote:
Nije to poenta teme. Mnogi nisu razumijeli ovu temu. Tema je danasnji trend i nacin poslovanja gdje covjek ima sve manju vrijednost.

......
Dalje nisam citao, vidi se da nisi u BiH odavno boravio vise od 1 godine
mostarac_2009

#50 Re: Najveći broj otkaza u historiji firme: Microsoft otpušta

Post by mostarac_2009 »

mali_balon wrote:
mostarac_2009 wrote:

......
Dalje nisam citao, vidi se da nisi u BiH odavno boravio vise od 1 godine

Jesam...a to je rezultat tranzicije kapitalizma u jedan sistem gdje ljudi nisu naucili biti sebicni. A po vrh svega toga nam se i nacionalizam mijesa i imamo to sto imamo. Gdje to ima na svijetu da ljudi uzimaju bolovanje kad im je ceif i da im to prolazi? Daj molim te i nemoj mi pricati da te skanjaju u BiH kad pojma nemas da u BiH ljudi jos uvijek imaju SRCE. Na zapadu bi ti rekli da ostanes kuci nakon bolovanja.
Post Reply