Najekonomicnija brzina na autoputu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citroen xm
#26 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
- insomnia78
#27 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
+1citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
Dobro, ja ponekad "divljam", ne po gradu doduse
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
-
Tkanton
#28 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Ides iz krajnosti u krajnosti, sa tobom se necu raspravljat, nevidim gdje je iko napiso da na 40 prebacis u 5....... i to nije uopste problem kad je auto napravljeno za toga, recimo nova vozila sa dsg mjenjacem danas idu 60 u 7 brzini......citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
Svako treba za svoje auto da osjeti kako je najlaske za motor, tad i najmanje trosi a ne da ruci ili da se trese zbog nedovoljne brzine
-
Mlad i Nevin
#29 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl 
Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Last edited by Mlad i Nevin on 17/07/2014 20:06, edited 1 time in total.
-
Tkanton
#30 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
I kod mene je kosmija divljo pa mu motokultivator prebrzo izletio iz krivine, kaze ide freza ko motor, najgore sto to on mrtav hladan ozbiljno govori, a to mu je jedno 5-6 nesreca u 7-8 godina i uvijek svi krivi a on nikad....insomnia78 wrote:+1citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
Dobro, ja ponekad "divljam", ne po gradu doduse
-
Mlad i Nevin
#31 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu
Mlad i Nevin wrote:Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl
-
citroen xm
#32 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu
Dobro, evo pričate o najštedljivijoj putnoj brzini. Ajd mi daj razliku potrošnje istog auta na otvorenom pri brzini od 80 i 100.Tkanton wrote:Ides iz krajnosti u krajnosti, sa tobom se necu raspravljat, nevidim gdje je iko napiso da na 40 prebacis u 5....... i to nije uopste problem kad je auto napravljeno za toga, recimo nova vozila sa dsg mjenjacem danas idu 60 u 7 brzini......citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
Svako treba za svoje auto da osjeti kako je najlaske za motor, tad i najmanje trosi a ne da ruci ili da se trese zbog nedovoljne brzine
-
citroen xm
#33 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu
Je li ti od kupovine do kuće otpao zadnji most?Mlad i Nevin wrote:Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl
- insomnia78
#34 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
-
Tkanton
#35 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu
Pa tema i jest postavljena da se raspravlja, ako znas nesto sto drugi neznaju napisi a ne podsmijavaj necije komentare...... ovaj forum je posto mjesto gdje se skupljaju dezurni pljuvaci i cekaju da pojedinac nesto napise pa da oni mogu popljuvatcitroen xm wrote:Dobro, evo pričate o najštedljivijoj putnoj brzini. Ajd mi daj razliku potrošnje istog auta na otvorenom pri brzini od 80 i 100.Tkanton wrote:Ides iz krajnosti u krajnosti, sa tobom se necu raspravljat, nevidim gdje je iko napiso da na 40 prebacis u 5....... i to nije uopste problem kad je auto napravljeno za toga, recimo nova vozila sa dsg mjenjacem danas idu 60 u 7 brzini......citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
-
citroen xm
#36 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Ne pljuvam već to o čemu raspravljate je smiješno. Vozi po propisima i bićeš najštedljiviji. Ako je recimo ograničenje 80, neka tolerancija je +10, a ne valja ni kada voziš više od 10 ispod ograničenja. Između 70 i 90 razlika u potrošnji je fakat nikakva. Možda par deca. Ako je 3-4 dece na 100 kilometara problem onda ne znam zašto se vozi auto.
-
Tkanton
#37 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Vidis da mozes lijepo pricat, tema je autoput i 10-20 Kmh cesto znaci i litra goriva visecitroen xm wrote:Ne pljuvam već to o čemu raspravljate je smiješno. Vozi po propisima i bićeš najštedljiviji. Ako je recimo ograničenje 80, neka tolerancija je +10, a ne valja ni kada voziš više od 10 ispod ograničenja. Između 70 i 90 razlika u potrošnji je fakat nikakva. Možda par deca. Ako je 3-4 dece na 100 kilometara problem onda ne znam zašto se vozi auto.
-
Sharif
#38 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Jel trosi 5,6 ili 7, sigurno nije neka astronomska razlika u godini dana.
Naravno zavisi koliko se prelazi godisnje (interesuje me koliko predje godisnje tipican vozac/-ica u Bosni?)
Gledam neke slike od prije par godina, i stvarno mi barem radi potrosnje nedostaje stari cumuras.
2 odraslih, 2 djece i pun gepek
Malme-Gedser-Berlin-MinKen-Bled-Plitvice-Podgora
i nazad
Podgora-Maribor-Regensburg-Hannover-Hamburg-Rostock-Malme
ukupno 4060km, 6.1l/100km i prosjek brzine 88km/h
Naravno zavisi koliko se prelazi godisnje (interesuje me koliko predje godisnje tipican vozac/-ica u Bosni?)
Gledam neke slike od prije par godina, i stvarno mi barem radi potrosnje nedostaje stari cumuras.
2 odraslih, 2 djece i pun gepek
Malme-Gedser-Berlin-MinKen-Bled-Plitvice-Podgora
i nazad
Podgora-Maribor-Regensburg-Hannover-Hamburg-Rostock-Malme
ukupno 4060km, 6.1l/100km i prosjek brzine 88km/h
-
citroen xm
#39 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Ja i pričam normalno svo vrijeme. Nađi mi gdje sam nekoga vrijeđao. Moje auto mogu gurati trojica na otvorenom i ne može ispod 7.5, bar ja nisam uspio, ali zato na otvorenom nisam uspio ni preko 8. Veću razliku ti pravi broj osoba u autu.
-
RahatHurmašica
#40 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
mislim da je 90 najoptimalnija brzina, i po potrošnji i po sigurnosti.
- _mufljuz_
#41 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
jest ali gamižeš sporije nego 20tonski natovareni tegljacRahatHurmašica wrote:mislim da je 90 najoptimalnija brzina, i po potrošnji i po sigurnosti.
- Drvosjeca iz Dejcica
#42 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Voziti sporo po autoputu ne znači sigurno. Voziti 90 je vrlo, vrlo, vrlo, opasno pogotovo na autoputevima gdje je frekvencija saobraćaja velika i gdje ima šlepera. Tada rizikujete da završite ispod 18 točkova kakvog šlepera ili da se neko zabije u vas i izađe kod motora, pa se kasnije žalite ako budete imali kome. Dakle optimalno je između 120-140, ako imate tempomat održavate brzinu tempomatom, ako imate napredne verzije sa radarima tim još bolje za vas. Naravno treba vremena da se navikne na takav režim vožnje ali kada jednom to savladate sve mimo toga je živa patnja. Vrlo važno pored svega je voditi računa i na uslove autoputa, je li mokar, pada li kiša, gustina saobraćaja...itd, obavezno paziti na brža vozila.
-
citroen xm
#43 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
Fakat, 90 na autoputu je dozvoljeno ali ne baš poželjno.
-
RahatHurmašica
#44 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
fucka mi se. Nikud ne zurim_mufljuz_ wrote:jest ali gamižeš sporije nego 20tonski natovareni tegljacRahatHurmašica wrote:mislim da je 90 najoptimalnija brzina, i po potrošnji i po sigurnosti.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#45 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
onda mozes i lokalnom cestom da ne ometas saobracajRahatHurmašica wrote: fucka mi se. Nikud ne zurim
- supercali
#46 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
ko kaze da ometa?
ionako imaju 2 trake pa je prestigni
ionako imaju 2 trake pa je prestigni
- bitanga_sa_otesa
#47 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
zna se za sta sluzi autoput ,ne sluzi sigurno za gamizanje i stednju goriva....
- supercali
#48 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
90 sigurno nije gamizanje
- bitanga_sa_otesa
#49 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
cijela tema je gamizanje ,i bilo koja rasprava o stedljivosti ,ekonomicnosti ,racunicama jel se isplati ili ne isplati piljenju u board kompjuter i voznji 60 u 7 brzini i na 1000 obrtaja.shvatite vec jednom nije auto za fukaru,za one koji nemaju da sipaju postoji jeftiniji prevoz u vidu cipelcuga,bicikla,tramvaja,voza i autobusa!
- insomnia78
#50 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu
bitanga_sa_otesa wrote:cijela tema je gamizanje ,i bilo koja rasprava o stedljivosti ,ekonomicnosti ,racunicama jel se isplati ili ne isplati piljenju u board kompjuter i voznji 60 u 7 brzini i na 1000 obrtaja.shvatite vec jednom nije auto za fukaru,za one koji nemaju da sipaju postoji jeftiniji prevoz u vidu cipelcuga,bicikla,tramvaja,voza i autobusa!