Najekonomicnija brzina na autoputu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen xm

#26 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
insomnia78

#27 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
+1
Dobro, ja ponekad "divljam", ne po gradu doduse :D

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Tkanton

#28 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Tkanton »

citroen xm wrote:Divljanje ne praktikujem zbog drugih razloga, a ne potrošnje. A to što ćeš ti uštediti u odnosu na moju normalnu vožnju time što ćeš militi po putu i na 40 prebacivati u petu, okačim ja to mačku o rep.
Ides iz krajnosti u krajnosti, sa tobom se necu raspravljat, nevidim gdje je iko napiso da na 40 prebacis u 5....... i to nije uopste problem kad je auto napravljeno za toga, recimo nova vozila sa dsg mjenjacem danas idu 60 u 7 brzini......

Svako treba za svoje auto da osjeti kako je najlaske za motor, tad i najmanje trosi a ne da ruci ili da se trese zbog nedovoljne brzine
Mlad i Nevin

#29 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Mlad i Nevin »

Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl :D

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Last edited by Mlad i Nevin on 17/07/2014 20:06, edited 1 time in total.
Tkanton

#30 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Tkanton »

insomnia78 wrote:
+1
Dobro, ja ponekad "divljam", ne po gradu doduse :D

I kod mene je kosmija divljo pa mu motokultivator prebrzo izletio iz krivine, kaze ide freza ko motor, najgore sto to on mrtav hladan ozbiljno govori, a to mu je jedno 5-6 nesreca u 7-8 godina i uvijek svi krivi a on nikad....
Mlad i Nevin

#31 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Mlad i Nevin »

Mlad i Nevin wrote:Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl :D

citroen xm

#32 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Tkanton wrote:
Ides iz krajnosti u krajnosti, sa tobom se necu raspravljat, nevidim gdje je iko napiso da na 40 prebacis u 5....... i to nije uopste problem kad je auto napravljeno za toga, recimo nova vozila sa dsg mjenjacem danas idu 60 u 7 brzini......

Svako treba za svoje auto da osjeti kako je najlaske za motor, tad i najmanje trosi a ne da ruci ili da se trese zbog nedovoljne brzine
Dobro, evo pričate o najštedljivijoj putnoj brzini. Ajd mi daj razliku potrošnje istog auta na otvorenom pri brzini od 80 i 100.
citroen xm

#33 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Mlad i Nevin wrote:Moj Ford Eskort DIZEL je kostao 550 KM. Za te pare se ne moze kupiti ozbiljan polovan bicikl :D

Je li ti od kupovine do kuće otpao zadnji most? :D
insomnia78

#34 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

:D

Tkanton

#35 Re: Odg: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Tkanton »

citroen xm wrote:
Tkanton wrote:

Dobro, evo pričate o najštedljivijoj putnoj brzini. Ajd mi daj razliku potrošnje istog auta na otvorenom pri brzini od 80 i 100.
Pa tema i jest postavljena da se raspravlja, ako znas nesto sto drugi neznaju napisi a ne podsmijavaj necije komentare...... ovaj forum je posto mjesto gdje se skupljaju dezurni pljuvaci i cekaju da pojedinac nesto napise pa da oni mogu popljuvat
citroen xm

#36 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Ne pljuvam već to o čemu raspravljate je smiješno. Vozi po propisima i bićeš najštedljiviji. Ako je recimo ograničenje 80, neka tolerancija je +10, a ne valja ni kada voziš više od 10 ispod ograničenja. Između 70 i 90 razlika u potrošnji je fakat nikakva. Možda par deca. Ako je 3-4 dece na 100 kilometara problem onda ne znam zašto se vozi auto.
Tkanton

#37 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Tkanton »

citroen xm wrote:Ne pljuvam već to o čemu raspravljate je smiješno. Vozi po propisima i bićeš najštedljiviji. Ako je recimo ograničenje 80, neka tolerancija je +10, a ne valja ni kada voziš više od 10 ispod ograničenja. Između 70 i 90 razlika u potrošnji je fakat nikakva. Možda par deca. Ako je 3-4 dece na 100 kilometara problem onda ne znam zašto se vozi auto.
Vidis da mozes lijepo pricat, tema je autoput i 10-20 Kmh cesto znaci i litra goriva vise
Sharif

#38 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Sharif »

Jel trosi 5,6 ili 7, sigurno nije neka astronomska razlika u godini dana.
Naravno zavisi koliko se prelazi godisnje (interesuje me koliko predje godisnje tipican vozac/-ica u Bosni?)

Gledam neke slike od prije par godina, i stvarno mi barem radi potrosnje nedostaje stari cumuras.

2 odraslih, 2 djece i pun gepek
Malme-Gedser-Berlin-MinKen-Bled-Plitvice-Podgora
i nazad
Podgora-Maribor-Regensburg-Hannover-Hamburg-Rostock-Malme

ukupno 4060km, 6.1l/100km i prosjek brzine 88km/h
citroen xm

#39 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Ja i pričam normalno svo vrijeme. Nađi mi gdje sam nekoga vrijeđao. Moje auto mogu gurati trojica na otvorenom i ne može ispod 7.5, bar ja nisam uspio, ali zato na otvorenom nisam uspio ni preko 8. Veću razliku ti pravi broj osoba u autu.
RahatHurmašica

#40 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by RahatHurmašica »

mislim da je 90 najoptimalnija brzina, i po potrošnji i po sigurnosti.
_mufljuz_

#41 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by _mufljuz_ »

RahatHurmašica wrote:mislim da je 90 najoptimalnija brzina, i po potrošnji i po sigurnosti.
jest ali gamižeš sporije nego 20tonski natovareni tegljac :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#42 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Voziti sporo po autoputu ne znači sigurno. Voziti 90 je vrlo, vrlo, vrlo, opasno pogotovo na autoputevima gdje je frekvencija saobraćaja velika i gdje ima šlepera. Tada rizikujete da završite ispod 18 točkova kakvog šlepera ili da se neko zabije u vas i izađe kod motora, pa se kasnije žalite ako budete imali kome. Dakle optimalno je između 120-140, ako imate tempomat održavate brzinu tempomatom, ako imate napredne verzije sa radarima tim još bolje za vas. Naravno treba vremena da se navikne na takav režim vožnje ali kada jednom to savladate sve mimo toga je živa patnja. Vrlo važno pored svega je voditi računa i na uslove autoputa, je li mokar, pada li kiša, gustina saobraćaja...itd, obavezno paziti na brža vozila.
citroen xm

#43 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by citroen xm »

Fakat, 90 na autoputu je dozvoljeno ali ne baš poželjno.
RahatHurmašica

#44 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by RahatHurmašica »

_mufljuz_ wrote:
RahatHurmašica wrote:mislim da je 90 najoptimalnija brzina, i po potrošnji i po sigurnosti.
jest ali gamižeš sporije nego 20tonski natovareni tegljac :mrgreen:
fucka mi se. Nikud ne zurim
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#45 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by bitanga_sa_otesa »

RahatHurmašica wrote: fucka mi se. Nikud ne zurim
onda mozes i lokalnom cestom da ne ometas saobracaj
supercali

#46 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by supercali »

ko kaze da ometa?
ionako imaju 2 trake pa je prestigni
bitanga_sa_otesa

#47 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

zna se za sta sluzi autoput ,ne sluzi sigurno za gamizanje i stednju goriva....
supercali

#48 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by supercali »

90 sigurno nije gamizanje
bitanga_sa_otesa

#49 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

cijela tema je gamizanje ,i bilo koja rasprava o stedljivosti ,ekonomicnosti ,racunicama jel se isplati ili ne isplati piljenju u board kompjuter i voznji 60 u 7 brzini i na 1000 obrtaja.shvatite vec jednom nije auto za fukaru,za one koji nemaju da sipaju postoji jeftiniji prevoz u vidu cipelcuga,bicikla,tramvaja,voza i autobusa!
insomnia78

#50 Re: Najekonomicnija brzina na autoputu

Post by insomnia78 »

bitanga_sa_otesa wrote:cijela tema je gamizanje ,i bilo koja rasprava o stedljivosti ,ekonomicnosti ,racunicama jel se isplati ili ne isplati piljenju u board kompjuter i voznji 60 u 7 brzini i na 1000 obrtaja.shvatite vec jednom nije auto za fukaru,za one koji nemaju da sipaju postoji jeftiniji prevoz u vidu cipelcuga,bicikla,tramvaja,voza i autobusa!

Post Reply