Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili ateis

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
nasa

#26 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by nasa »

hm i ko je na kraju kriv :?

:D
kerima1

#27 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by kerima1 »

nasa wrote:hm i ko je na kraju kriv :?

M aljudima je svako kriv pa i Bog samo da sebe sklone u ćošak. :)
fatamorgana

#28 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:
fatamorgana wrote:
kerima1 wrote:Jel crkve ili dzamije?
Eh,sad me podsjeti one narodne "Od izvora dva putića vode na dve strane" ....
Ahahahaha,razumila sam da nisi musliman,ne znam cemu skrivanje istog zar nije bitna sustina,a ne forma :D
Na forumu su najbitnija pravila foruma jel' tako khm, khm, :wink:
Celestron

#29 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by Celestron »

kerima1 wrote:Tobe ja Rabbi u tebi nema ni jedne pozitivne misli,ti bi mene za sat vremena ovakvu duhovitu bacio u depreisju.odoh ja od tebe :lol: :lol:
Priznajem da sam bio negativno i sarkasticno nastrojen (nista od navedenog i nije istina - ne bolujem), ali jednostavno je bilo jace od mene i morao sam ici u krajnost :) mada je sve navedeno od davnina akutelno...

Odoh i ja na off...prije spavanja cu razmisliti o svojim postupcima i pomoliti se...Ali necu na glas, jer to izgleda kao da pricam sam sa sobom i cini da se osjecam ludim i poremecenim :)

Laku noc :)

Pa ja licno, odnosno covjecanstvo. Valjda sto smo glupi...Morat cu poraditi na tome i promijeniti svoj zivotni pogled, koji cvrsto gajim posljednjih 10-ak godina. Totalno sam ubjedjen, dogmasticno :)
rekla-kazala

#30 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by rekla-kazala »

kerima1 wrote:

M aljudima je svako kriv pa i Bog samo da sebe sklone u ćošak. :)
Ako nas je Bog stvorio nesavršene i bespomoćne onda je njegova greška a ne naša.
To što kažeš da je do nas to važi samo u slučaju kad mi događaje možemo kontrolisati.
Do tebe je da li ćeš usisati kuću i napraviti ručak, da li ćeš nekom pokloniti osmjeh ili psovku ali nije do tebe da li će danas u Africi 10.000 djece umrijeti od gladi i još toliko od malarije i ostalih bolešćina.
klmnopq

#31 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by klmnopq »

iz zadnje klupe wrote: Kakva su vasa iskustva ?
Nemam takva iskustva :D
Russki

#32 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by Russki »

Moji su katolički nastrojeni otkad znaju za sebe, tako da sam odrastao pod katoličkim zvonom.

U međuvremenu, došao sam do raznoraznih spoznaja. Kad me mater pitala vjerujem li ja u boga i što ne idem u crkvu, odgovorio sam da ne vjerujem i sl. malo objasnio. Naravno, uslijedio je šok. Pa kako, pa sto, pa ici ces u pakao, pa ovako, pa onako...No, s vremenom se to prihvatilo, nitko mi nista ne govori, znaju moj stav i eto. Ne smaraju me više s tim, sve je normalno postalo.

Tako da znaju o čemu se sada radi :D
damskot

#33 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by damskot »

iz zadnje klupe wrote:Recimo ovako

Odrasli ste u vjernickoj porodici, bili dio tog toka svijesti. čitavo djetinjstvo, mozda i svoje dvadesete

Onda, iz razloga koji za svakog mogu biti drugaciji, vise to ne osjecate kao dio svog vjerovanja,identiteta

Ostatak porodice je na istim pozicijama kao i prethodnih decenija i nema razloga da sumnja i da i vi niste

Cesto pricaju o raju i paklu i zale ljude koji ne vjeruju i koji ce zbog toga u dzehenem

To su vasi najblizi, ali vi osjecate jaz izmedju vas koji polako raste ,kojeg oni nisu svjesni, ne zelite da im cinite bol i govorite kako se stvarno osjecate, ali ne zelite vise ni da budete licemjer

Citam skoro negdje kako vecina mladih Iraca je ateističko-agnostički nastrojena, ali to taji od roditelja, koji su dio starog tvrdo katolickog kova, i koji bi vjerovatno mislili da su im djeca dosla pod uticaj davola/sejtana, droga ili necem slicnog, i jednostavno zele sebe postediti bespotrebnih porodicnih drama i o tome sute zarad mira u kuci

Kakva su vasa iskustva ?
Sta ces sa djecom hoces im prenjet to od roditelja pa nek sami poslje odlucuju ili ces svoje misljenje djeci dati .

Slicnog sam misljenja bio dok nisam doso u situaciju da molim Boga za nesto . Dok sam (kao ateista) molio kazem necu te vrijedjat vishe a prestacu druge lupat argumentima da te nema samo mi dozvoli ovo (nisam imo drugog izbora ostalo je samo da molim Boga) . Ostavrila mi se ta zelja ili molba i od tad vise ni a , ni vako ni nako .
Djecu cu sve nauciti sto me nana naucila klanjat ,Fatihu , bismilu itd itd A poslje nek rade sta hoce . Ja svoje misljnje drzim za sebe i zbog obecanja.

Nedaj boze da dodjes u situaciju da jos samo Boga moras molit . Znam sam bi sebe ismijao ali.....

Moj savjet zadrzi to sve za sebe zivot je cudan pun iznenadzenja .
kakavdanakneiskustvu

#34 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by kakavdanakneiskustvu »

krvava wrote:Samo da se prijavim da pratim... Odgovor sutra :)

+1
kerima1

#35 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by kerima1 »

krvava wrote:najbliži uvijek primijete da je nešto drugačije tako da se sakrit ne može... :D
Mogu,mogu se promjene u sebi ostaviit za sebe:)
Na djecu nikako nije dobro prenositi svoja ubjedjenja jer to kod njih postane tradicija,nikako nesto do cega su sami dosli,pravo svakog covjeka da je da izabere svoj put.Isto ni na druge ne treba nametati svoje misljenje sem ako njih samih interesuje sta recimo ja mislim.

Ruski :lol:
kakavdanakneiskustvu

#36 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

krvava wrote:
damskot wrote:
Sta ces sa djecom hoces im prenjet to od roditelja pa nek sami poslje odlucuju ili ces svoje misljenje djeci dati .

Slicnog sam misljenja bio dok nisam doso u situaciju da molim Boga za nesto . Dok sam (kao ateista) molio kazem necu te vrijedjat vishe a prestacu druge lupat argumentima da te nema samo mi dozvoli ovo (nisam imo drugog izbora ostalo je samo da molim Boga) . Ostavrila mi se ta zelja ili molba i od tad vise ni a , ni vako ni nako .
Djecu cu sve nauciti sto me nana naucila klanjat ,Fatihu , bismilu itd itd A poslje nek rade sta hoce . Ja svoje misljnje drzim za sebe i zbog obecanja.

Nedaj boze da dodjes u situaciju da jos samo Boga moras molit . Znam sam bi sebe ismijao ali.....

evo dokaza zašto je ateizam neprirodan

a prirodno je vjerovati u knjige u kojima piše da je zmija pričala?
Celestron

#37 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by Celestron »

kakavdanakneiskustvu wrote: a prirodno je vjerovati u knjige u kojima piše da je zmija pričala?
Pa se napretkom tehnologije, odnosno pojavom video kamera i mogucnoscu zabiljeski istog, povukla i prestala pricati :D
kakavdanakneiskustvu

#38 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Celestron wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: a prirodno je vjerovati u knjige u kojima piše da je zmija pričala?
Pa se napretkom tehnologije, odnosno pojavom video kamera i mogucnoscu zabiljeski istog, povukla i prestala pricati :D

stid je valjda
maynard

#39 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by maynard »

Ja sam prestao da sumnjam da postoji bilo kakvo bice koje nas je stvorilo. Uvijek sam bio skeptican prema religiji ali sam sumnjao i u tvrdnje ateista( stvarno je steta sto su tako oznaceni ) medjutim to sam radio sto nisam mogao shvatiti njihove tvrdnje i previse sam furao ignoranciju. Poceo sam da mnogo citam o evoliciji, kosmologiji i teoretskoj fizici i sa mog sadasnjeg pogleda na stvari religiozni ljudi su mi smijesni. Ne krijem to od ostalih ljudi oko mene ali uopste ne zelim da se upustam u diskusije oko religije ili ateizma. Pretpostavljam da razumiju moju poziciju i tu nemam mnogo problema bar sto se tice osoba koje su mi jako bliske. :-D
Celestron

#40 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by Celestron »

maynard wrote:Ja sam prestao da sumnjam da postoji bilo kakvo bice koje nas je stvorilo. Uvijek sam bio skeptican prema religiji ali sam sumnjao i u tvrdnje ateista( stvarno je steta sto su tako oznaceni ) medjutim to sam radio sto nisam mogao shvatiti njihove tvrdnje i previse sam furao ignoranciju. Poceo sam da mnogo citam o evoliciji, kosmologiji i teoretskoj fizici i sa mog sadasnjeg pogleda na stvari religiozni ljudi su mi smijesni. Ne krijem to od ostalih ljudi oko mene ali uopste ne zelim da se upustam u diskusije oko religije ili ateizma. Pretpostavljam da razumiju moju poziciju i tu nemam mnogo problema bar sto se tice osoba koje su mi jako bliske. :-D
O tome i pricam cijelo vrijeme. Ko god da se malo vise dao nauci te razmisljanu o istom, a takodjer si dozovilio da se koristi razumom i uporedjuje cinjenice sa nekim 'navodima', vecinom dolazi do tog zakljucka :)
rekla-kazala

#41 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by rekla-kazala »

krvava wrote:
damskot wrote:

a prirodno je dijete sa 6 godina pustiti da samo odluči da li želi vjeronauku u školi ili ne.
Eto moja djeca razmislila pa odlučila. :roll:
hrastov žižak

#42 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by hrastov žižak »

krvava wrote: evo dokaza zašto je ateizam neprirodan
Evo dokaza za fundamentalno nerazumijevanje pojma prirodnog.
L u c i f e r

#43 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by L u c i f e r »

kakavdanakneiskustvu wrote:
krvava wrote:
damskot wrote:

a prirodno je vjerovati u knjige u kojima piše da je zmija pričala?

:mrgreen:
JThomas

#44 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by JThomas »

pred nanom ne govorim da nisam vjernik :D

k'o oni što sto godina puše, i roditelji znaju da puše, otišli su od njih i već imaju svoju djecu, al' svejedno ne puše pred roditeljima... :D
maynard

#45 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by maynard »

Prvo zelim napomenuti da mi je glupo sto se ateizam oznacuje kao pokret kad su to u sustini samo ljudi koji uvazavaju dokaze za razliku od fantazije. Kad se dobro poznaje proces evolucije dodjes do zakljucka da je vjerovanje u neko natprirodno bice ustvari slabost covjeka. Danas jos nije sigurno razjasnjeno to pitanje ali postoje indikacije da covjek ima prirodnu predispoziciju za vjerovanje sto naravno ne implicira postojanje nekog bica vec imperfekciju koju evolucija jos nije uklonila. Covjek nije savrseno bice kako to religija tvrdi i za to postoje dokazi. Najbolji primjer je konstrukcija ljudskog oka.
Last edited by maynard on 16/07/2014 17:14, edited 1 time in total.
S4mpion

#46 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by S4mpion »

maynard wrote:
Prvo zelim napomenuti da mi je glupo sto se ateizam oznacuje kao pokret kad su to u sustini samo ljudi koji uvazavaju dokaze za razliku od fantazije. Kad se dobro poznaje proces evolucije dodjes do zakljucka da je vjerovanje u neko nadprirodno bice ustvari slabost covjeka. Danas jos nije sigurno razjasnjeno to pitanje ali postoje indikacije da covjek ima prirodnu predispoziciju za vjerovanje sto naravno ne implicira postojanje nekog bica vec imperfekciju koju evolucija jos nije uklonila. Covjek nije savrseno bice kako to religija tvrdi i za to postoje dokazi. Najbolji primjer je konstrukcija ljudskog oka.
Površna analiza i pogrešni navodi.
maynard

#47 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by maynard »

S4mpion wrote:
maynard wrote:
Prvo zelim napomenuti da mi je glupo sto se ateizam oznacuje kao pokret kad su to u sustini samo ljudi koji uvazavaju dokaze za razliku od fantazije. Kad se dobro poznaje proces evolucije dodjes do zakljucka da je vjerovanje u neko nadprirodno bice ustvari slabost covjeka. Danas jos nije sigurno razjasnjeno to pitanje ali postoje indikacije da covjek ima prirodnu predispoziciju za vjerovanje sto naravno ne implicira postojanje nekog bica vec imperfekciju koju evolucija jos nije uklonila. Covjek nije savrseno bice kako to religija tvrdi i za to postoje dokazi. Najbolji primjer je konstrukcija ljudskog oka.
Površna analiza i pogrešni navodi.
Naravno da je povrsna analiza ali koji navodi su pogresni ?
S4mpion

#48 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by S4mpion »

maynard wrote:
S4mpion wrote: Površna analiza i pogrešni navodi.
Ovo o uvažavanju dokaza...
maynard

#49 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by maynard »

S4mpion wrote:
maynard wrote:
S4mpion wrote: Površna analiza i pogrešni navodi.
Ne razumijem zasto je pogresan navod. Hoces elaborirati svoje misljenje ?
S4mpion

#50 Re: Da li krijete od najblizih da ste postali agnostik ili a

Post by S4mpion »

maynard wrote:
S4mpion wrote:
Ne razumijem zasto je pogresan navod. Hoces elaborirati svoje misljenje ?
Ateizam je stav da Viša Sila ne postoji, taj stav naučno nikada nije dokazan niti iznesen od strane nauke, drugim riječima, dokazi ne postoje, pa, u skladu s tim, tvoja tvrdnja da se ateisti vode dokazima je pogrešna.
Post Reply