Rockerska invazija na Sarajevo!!!!!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Ares_Kane

Post by Ares_Kane »

MA NEEE..

neka nama ARKANOVE DESNICE TJ. CECE, KARLEUSE I NJENIH SILIKONA

i njima slicnog sljama...kome cemo puniti djep i prepustati se ekstazi...

TO NAMA TREBA BRE...

i ne zasluzujemo nista bolje...jebo ja nas sve... :x
Hart

Post by Hart »

Izgleda da je na ovoj temi prosjek godina preko 50.... sve neka gerijatrija rokerska, ... hello !!! Radio luxemburg ne emitira vise!!
kakav odron.... :roll: :sad:
irfan2

Post by irfan2 »

ovo je citat sa jedne prosle, dosta slicne rasprave

Innuendo wrote:naravno da ne vrijedi raspravljati o dobroj i lošoj muzici........ali trebalo bi itekako raspravljati o muzici i NEmuzici...........a muzika je ono što se svira i pjeva.......seljački rečeno....................ede majke, dogi dogovi, dj ovaj dj onaj...ne sviraju niti pjevaju.....oni recituju.....a za njih sviraju mašine............................o tekstovima se uvijek može raspravljati kao dobrim ili lošim....a u ovim gore u nekom od prvih postova popisanim autorima, baš i ne vidim nekog vrhunskog tekstopisca (čast izuzetku......Nick Cave).....

niko od mene sretniji nebi bio da se pojavi neki bend vrijedan pažnje, ali bojim se da je to u svijetu MTV boy bendica, punk-rock teen atrakcija, sisatih i guzatih plavusa sto svakim danom zaglupljuju milijardni auditorij jednostavno nemoguće..................ne sumnjam da ima talenata ali jednostavno dubina se u muzici više ne traži............

"This ain't no tecnological breakdown, oh no, this is a road to helll"....reče jednom Chris Rea....
tema je bila najbolji albumi u 2004...nebitno
inuendo, mi se znamo..reci posteno jel pratis desavanja u muzici pa da argumentovano mozes reci da se bas nista znacajno nije desilo u zadnje vrijeme...ti jedenostavno imas barijeru u glavi za sve sto je novo ...po tebi svjetski treendovi su "djonjenje zvukova afrike.."ili si nesto slicno rekao..cice, mice,seke, ede majke...ovo zadnje nebi raspravljao...zakacio si se za jedan stih, zanemarujuci ostale (odlicne) textove...

ebiga buraz...life goes on...dinosaurusi su izumrli...malo je vas takvih jos ostalo
jednostavno....nece to biti to...najblaze receno
jedan od razloga zatupljenosti media kod nas je sto su urednici progarama (radio i tv) upravo takvi
Stitch__

Post by Stitch__ »

irfane ti nisi dobar :roll:

al kontam te donekle, i ja sam isto razmisljao sa nekih 16 17 godina

neka, shvatices :)

vise od pola danasnjih pjesama su obrade starih hitova. ja mislim da je npr svaka pjesma bee geesa dozivila po 3 reinterpretacije.

o recitatorima i "velikim dj. umjetnicima" kojim mama i tata nisu pokazivali previse ljubavi pa su se sad nasli izivljavat na nasim usima necu ni da govorim.

nemozes urednik bit sa 16 :roll:
dinash

Post by dinash »

RPM wrote:eeee matero mila ko bi nama ugodio ... :D ... navedite bilo koji bend unazad 15 godina koji ima kvalitet u KONTINUITETU ... :D
evo: Radiohead
RPM

Post by RPM »

mozemo koliko hocemo iskriviti stvar teorijom o dinosaurusima ali to je parcijalan pristup, onaj ko stvarno voli muziku i koliko god bio otvoren za nesto novo isto tako voli cuti sta i kako se sviralo ranije ... ko nebi volio vidjeti i cuti, ma koliko je godina proslo, The Beatles ponovo na okupu? ... jednostavno gledas ljude koji su imali strahovit uticaj na razvoj Rock muzike, halo.

prosle godine je bio koncert Violent Femmes u Zg, vecina vjerovatno ne zna ko su ti ljudi a 99.9% ih je culo sigurno, da li se ikada zapitate kad vam paznju privuce neka stvar ko je to, odakle dolazi taj zvuk? .... da li zelimo da ispitujemo novi zvuk ili stari manje je bitno, bitno je da smo znatizeljni.
RPM

Post by RPM »

dinash wrote:
RPM wrote:eeee matero mila ko bi nama ugodio ... :D ... navedite bilo koji bend unazad 15 godina koji ima kvalitet u KONTINUITETU ... :D
evo: Radiohead
slazem se uz malu opasku da su Radiohead pocevsi od '93 na pocetku "karijere" pa do sada, dakle za nekih 12 godina izdali albuma koliko su recimo Queen za nekih 5 godina ... :D ... naravno da kvantitet ne znaci kvalitet no kvalitet je kod oba benda nedvojben ... :D
fadil schtil

Post by fadil schtil »

Zadig wrote:samo vi kakajte,
umjesto da vam bude drago sto neko uopste i oce da dodje osim goce trzan.

Jeste, stariji su bendovi, ali imaju super svirku uzivo!
Drugo, znate li vi uopste kako je u svijetu poznat vokalista drug Rodzers?

Tipicno nase, odma kakanje po bilo cemu!

hajd u zdravlje, cujem goca opet dolazi po repete u sarajevo!
:oops:
fakat. individue su glupe. ne da su neinteligentni nego...nesigurni. bez stava, plagijati.
kao i skoro citava 'nova' generacija. njima zg. i bg. predstavljaju standard i kriterij. a mi malo iskusniji znamo da i sa. (moze da) ima svoju rang listu.
da je kojim slucajem neki srbijanski il hrvatski menager uradio isti potez u cro il scig (pod istim okolnostima - zeppelin po austrijskim poluprovincijama nastupa za kkartu ca.50-60 op.a.) ti isti likovi bi popizdili i pljuvali sve nase 'kulturnjake' kako to, pobogu, kod nas nema sposobnih ljudi da urade nesto slicno.
ma mi smo dobrim dijelom sjebani u pogledu obrazovanja i (muzicke) kulture. samo dva dokaza: halid uz sve pohvale koje kao covjek zasluzuje, apsolutno dominira svim medijima - cak je bio gost i na keminom koncertu, jebote - tip je lud. il se kemo boji bez njeg - ko biva zamjerice mu carsija na derneku bez halida nacionalle!
a severina, ma ona ba sto je dere celo po dolascima u seher. pa jebote ona puni skenderiju a ne kazaliste(koji je nisu nesto plaho punili ni prije, a eto prvi minaumpadose, poredjenja radi)
Innuendo

Post by Innuendo »

za Irfana:

Istina drug da ne pratim dešavanja u današnjoj, nazovimo je muzici, ali isto tako je istina da s vremena na vrijeme poslušam pokoji album koji mi ljudi oko mene preporuče, ili skinem ponešto što postave ovdje na forumu i jednostavno dođem do zaključka da npr najbolji album iz prošle godine (uzmimo za primjer novi u2 ili REM) ni po čemu nije ravan čak lošijim albumima objavljenim sedamdesetih godina........jebene mašine, mašine i ništa drugo......ne krivim današnje bendove...oni su jednostavno prisiljeni praviti onakvu muziku kakvu ima nalaže muzička industrija.......muziku koja sada prolazi....muziku koju je grijeh uopće nazvati muzikom.....muziku obojenu tehnologijom.......mašine koje same sviraju........uporedi bilo kojeg današnjeg muzičara, nebitno o kojem se instrumentu radi, sa bilo kojim muzičarem iz sedamdesetih godina.......nemoguće..........neću više pričati o broju akorada i sl....ali razlika u kvaliteti je očigledna.......tekstove "jebo sam joj mater, odrast'o sam na prljavim ulicama, prodavao sam drogu, švercovao farmerke", ne želim da komentarišem............

činjenica je da se već dugi niz godina nije pojavilo ništa "progresivno".ništa drugačije......

na kraju fino si me podsjetio na ovaj legendarni stih:
"This ain't no tecnological breakdown, oh no, this is a road to helll"....reče jednom Chris Rea....

ajd drug u zdravlje

RnR

PS.....gotovi su ti večeras CD-ovi........pa ti to sutra negdje uručim......

živjeli
victory

Post by victory »

Invazija u mom komsiluku tokom ovog produzenog vikenda.

Koji lineup !!! :) :-D 8)

http://www.emediacampaigns.info/bluesfe ... tists.aspx

http://www.bluesfest.com.au/program.htm

8)
irfan2

Post by irfan2 »

Stitch__ wrote:irfane ti nisi dobar :roll:

al kontam te donekle, i ja sam isto razmisljao sa nekih 16 17 godina

neka, shvatices :)

nemozes urednik bit sa 16 :roll:
hajd eto...inlajtn me...mozda jesam mlad (19 g) ali ne moras sad ti da se prema meni pokroviteljski ponasas...
dakle, sta sam pogresno rekao ?
Stitch__

Post by Stitch__ »

citaj innuedove postove, sve ces saznati :-)
Altsa

Post by Altsa »

Innuendo wrote:za Irfana:

npr najbolji album iz prošle godine (uzmimo za primjer novi u2 ili REM)
po cemu su to najbolji albumi u prosloj godini. :? :lol: :lol:

sam priznajes da ne pratis muziku, pa prema tome nisi ni kompetentan da pricas o tome s obzirom da je za tebe vrijeme (muzicko) stalo davnih dana.

ZA RPM:
pa jarane ti si prolupo skroz. nisi samo ti slusao Violent Femmes pa da tvrdis da VECINA ljudi ne zna ko su oni. da si ih slusao znao bi da je to grupa koja je osnovana 1982 prema tome ne spadaju ni vremenski, a ni po stilu u krug grupa koje trebaju da sviraju u Sa.

činjenica je da se već dugi niz godina nije pojavilo ništa "progresivno".ništa drugačije...... VECE GLUPOSTI NISAM CUO ODAVNO. :skoljka:
RPM

Post by RPM »

Altsa wrote: ZA RPM:
pa jarane ti si prolupo skroz. nisi samo ti slusao Violent Femmes pa da tvrdis da VECINA ljudi ne zna ko su oni. da si ih slusao znao bi da je to grupa koja je osnovana 1982 prema tome ne spadaju ni vremenski, a ni po stilu u krug grupa koje trebaju da sviraju u Sa.
pa mozda sam i prolup'o rodjak ... :D :D ... sudeci po forumu slabo da se slusa VF ili nesto slicno (njih sam naveo jer su pomenuti ranije) ali 'hotio' sam dat' primjer benda koji nije bio ni priblizno medijski eksponiran i kojeg slusaju najmanje 3 generacije no vodjen tvojom "logikom" trebala bi biti samo jedna ... :D :D ... hm, cudno .. :D ... btw pola benda je '54-to godiste (sviraju od '80 znaci 25 godina) jel? ... ako je po tebi bitna vremenska odrednica sta slusat' a sta ne, onda se lako da zakljuciti ko je 'prolup'o' ... :D :D ... halo ba ... :lol:
Altsa

Post by Altsa »

RPM wrote:
Altsa wrote: ZA RPM:
pa mozda sam i prolup'o rodjak ... :D :D ... sudeci po forumu slabo da se slusa VF ili nesto slicno (njih sam naveo jer su pomenuti ranije) ali 'hotio' sam dat' primjer benda koji nije bio ni priblizno medijski eksponiran i kojeg slusaju najmanje 3 generacije no vodjen tvojom "logikom" trebala bi biti samo jedna ... :D :D ... hm, cudno .. :D ... btw pola benda je '54-to godiste (sviraju od '80 znaci 25 godina) jel? ... ako je po tebi bitna vremenska odrednica sta slusat' a sta ne, onda se lako da zakljuciti ko je 'prolup'o' ... :D :D ... halo ba ... :lol:
niko ne govori o vremenskoj razlici nego o tome da mijesas kruske i jabuke. da si kao primjer uzeo Deep Purple pa hajd, ali VF to je cisti promasaj. bendovi koji trebaju svirati u sa su osnovani 60-tih znaci prije 40 godina. hej 40. dok su VF osnovani prije 25 godina. uvidjas li razliku.:D
ima more grupa koje se zavrijedili da dodju u sarajevo a ne ovi starohani koji jos samo pale ljude kojima je vrijeme stalo u osnovnoj skoli. govorim da pare koje je taj mesetar drino dobio od EU (pitanje je da li je dobio) treba iskoristiti za grupe koje su danas aktuelno a ima ih koliko ti bog hoce. neko je spomenuo Radiohead. eto grupe svjetske a jel drini palo napamet da ih dovede. Nick Cave svira u junu u ZG. jel ga mogao dovest. jest, ali sta papak zna. mogao je dovesti grupe koje bi zadovoljile ukuse svih a ne samo dinosaurusa. Ok. Status Quo ali ne brate sve grupe iz tog kenozoik perioda. pa neslusa se samo muzika koju hoce drino da nama namece. jos jednom da kazem sve se moglo bolje iskombinovati i malo izmjesati stilove i grupe. svi bi bili zadovoljni a ne samo celavi hasisari iz kaktusa.
e druga je stvar koliko je drino dobio love. mozda je dobio toliko love tj. toliko mu je obecano da moze samo dovesti ove starohanske grupe. koje sigurno netraze puno love...
. :roll: 8) :-) sve je to predodredjeno na propast :(
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Altsa ba,

ne funkcionise to tako.

Svaki ozbiljan i iole veci bend prije nego sto dodje u neku zemlju prvo izvuce brojke koliko su albuma prodali tamo, jer sto bi negdje isli gdje ih niko ne slusa ili negdje gdje nisu zaradili pare.
S tim na umu, dolazimo do situacije u BiH gdje se proda 5 originalnih izdanja Radioheada i slicnih, i sto bi onda oni dolazili.
Posto se situacija na tom planu nece jos dugo popraviti, jedini drugi nacin je da se pocne stvarati podloga za dolazak grupa preko takve jedne organizacije kakvu sad Drina ima.

Pa naravno onda da ces poceti sa bendovima koje svako moze dovesti, sto bi trebalo postepeno, naravno ako publika to proprati na pravi nacin, dovesti do otvaranja mogucnosti da nam gostuje i neko tako da kazem svjeziji.

Nemozemo u carstvo pirata dovoditi odmah mainstream bendove, nema teorije.

I ako smo imalo pametni, nebi trebali dozvoliti da ovo dozivi propast, cini mi se da je i SICG slicno pocela, sa starim hard rock bendovima, da bi imali krunu sa dolaskom Metallice, a vidis sad kako im dolaze Pink i REM i sl.

Samo polako, ne treba to minirati u startu, i to ne radi Drine smrada, nego radi nas.
Hart

Post by Hart »

Ma meni nikako nije jasno da danasnji klinci uglavnom (ako nisu hiphopperi ili turbofolkeri) slusaju muziku iz 60tih i 70tih i nista dalje... svi se kunu u deep purple i led zeppelin, pink floyd i doors. naravno super je to period bio, ovi bandovi su legendarni i ok je zapoceti s tim, trebaju svi proci kroz tu fazu, ali valjda trebaju i evoluirati do punka, new wavea, grungea, post rocka pa do vremena u kojem zive. nekako mi se cini da smo mi 80tih bili vise u toku s muzickim zbivanjima nego sada. sad ovdje imamo 18godisnje dinosauruse dok njihovi vrsnjaci svuda u svijetu slusaju Strokes, White Stripes, etc
meni se cini da se ovakvim koncertima nista dobro ne postize i da se ta izolacija samo nastavlja... jel Status Quo treba biti uzor klincima koji sada pocinju svirati?
I onda se pitamo zasto nam je rock scena katastrofa.... :roll: :(
Altsa

Post by Altsa »

DaysleepeR wrote:Altsa ba,

ne funkcionise to tako.

Svaki ozbiljan i iole veci bend prije nego sto dodje u neku zemlju prvo izvuce brojke koliko su albuma prodali tamo, jer sto bi negdje isli gdje ih niko ne slusa ili negdje gdje nisu zaradili pare.
S tim na umu, dolazimo do situacije u BiH gdje se proda 5 originalnih izdanja Radioheada i slicnih, i sto bi onda oni dolazili.
Posto se situacija na tom planu nece jos dugo popraviti, jedini drugi nacin je da se pocne stvarati podloga za dolazak grupa preko takve jedne organizacije kakvu sad Drina ima.

Pa naravno onda da ces poceti sa bendovima koje svako moze dovesti, sto bi trebalo postepeno, naravno ako publika to proprati na pravi nacin, dovesti do otvaranja mogucnosti da nam gostuje i neko tako da kazem svjeziji.

Nemozemo u carstvo pirata dovoditi odmah mainstream bendove, nema teorije.

I ako smo imalo pametni, nebi trebali dozvoliti da ovo dozivi propast, cini mi se da je i SICG slicno pocela, sa starim hard rock bendovima, da bi imali krunu sa dolaskom Metallice, a vidis sad kako im dolaze Pink i REM i sl.

Samo polako, ne treba to minirati u startu, i to ne radi Drine smrada, nego radi nas.

DaysleepeR ba,

ne funkcionise to tako,

sta mislis koliko je Metallica, R.E.M prodali cd-ova u Hrvatskoj. sta mislis koliko je Einsturzende Neubauten prodao cd-ova u Hrvatskoj. ne znas kao ni ja ali sigurno sigurno nisu hiljade i hiljade da bi zbog toga dosli u Hrvatsku, a dosli su. ako im das pare koje oni traze svirat ce i u manjim rupama nego sto je sarajevo.
e sad opet pitanje tebi, po kojem onda osnovu drino dovlaci izblijedjele i davno zaboravljene grupe u BiH. jel mozda izvrsio neka ispitivanja koliko je ostalo sljedbenika Zelimira Altarca Cicka ili koliko se do sada prodalo ploca Status Qua ili Uriah Heep i ostalih. nemoj me nasmijavati. za drinu je stalo vrijeme kad i ovim grupama koje hoce da dovede. slabe ce nafake imat on od ovoga.
poenta je u tome da se te pare moraju pametnije iskoristiti, a ne da se dovode grupe koje zaista interesuju veoma mali krug ljudi. kombinacija starih grupa i novih bi bila idealna jer bi onda svi mi bili zadovoljni. :roll:
Hart

Post by Hart »

Prosle/pretprosle su godine u Zagrebu svirali Mogwai, Tortoise, Tindersticks, Mono, klix Against Boys, Violent Femmes, i drugi... siguran sam da prethodno nisu puno zaradili prodajom svojih albuma u Hrvatskoj.
ergo, to nije nikakav argument ..
Jednako tako sam siguran da neke od njih nije bilo tako skupo dovesti i u sarajevo... zasto nisu? well, zato sto ovdje nema organizatora koji ima tri ciste o zbivanjima u muzici nakon 75te... sve dok je tako, i dok neko nesto ne ucini na promociji rock muzike koja se u svijetu svira zadnjih 20-30 godina ovo ce biti tamni vilajet i sve sto mozemo ocekivati su humanitarne posjete pretpotopskih penzionisanih bendova ili kakvih ugaslih mainstream zvijezda koje jos pokusavaju cvaknut' koju paru ili ponajprije zadovoljiti svoju sujetu...

(bilo kakvo pitanje tipa "kakvi su ti ovo bendovi" upravo potvrdjuje moju tvrdnju o svjesno prihvacenoj izolaciji od muzickih zbivanja)

:roll: :roll: :roll:
Ares_Kane

Post by Ares_Kane »

ma blage veze vi nemate ni o cemu a kamoli o muzicil..

vidim da je PITARIMA jos uvijek GLAVNA ATRAKCIJA PITI KAFE NA BASCARSIJI I ZVIZDATI ZA CURAMA...

to je sve sto znate i u sta se razumijte...i sta vam se svidja...TAMNI VILAJET JE BIO JESTE I BIT CE...
Ares_Kane

Post by Ares_Kane »

ma blage veze vi nemate ni o cemu a kamoli o muzicil..

vidim da je PITARIMA jos uvijek GLAVNA ATRAKCIJA PITI KAFE NA BASCARSIJI I ZVIZDATI ZA CURAMA...

to je sve sto znate i u sta se razumijte...i sta vam se svidja...TAMNI VILAJET JE BIO JESTE I BIT CE...

BOSANAC HOCE ODMAH NA VRH SVIJETA...

postepeno se treba uzdizati...NEMOGU SE DOBITI VRHUNSKE ZVIJEZDE TEK TAKO...

treba steci povjerenje treba imati zaledje...NIKAD MI NISMO ZNALI RADITI NA DUGI ROK...

samo ako se moze sta nabrzinu OBRNUTI...
Innuendo

Post by Innuendo »

e nek sam čuo da je Radiohead kvalitetniji od Queena ili Uriah Heep...........sve ste reklli.............poslije ovakve rečenice nema smisla nastavljati bilo kakvu raspravu :-) :-)
new_primitivs

Post by new_primitivs »

Vozdra!!
Mislim da je Drino napravio pravu stvar ako se to sve i obistini? :) Covjek ocigledno voli tu vrstu muzike i zna da jos uvijek ima raje u Sarajevu koja ce ih doci pogledati. Mozda se nadje neko mladji i ugleda na Drinu pa uspije da dovede sta svijezije i bolje? :? Nikad se ne zna? Ipak cisto sumnjam da ce neko od njih doci da svira za 5 eura? :shock: Bitno je da se desava nesto, a to nesto moze da bude dobar start za buduca muzicka desavanja u Sarajevu i BiH. 8-) Altsa, jarane moj... ako nisi gledao i cuo Deep Purple nemoj da govoris nista o njihovoj kvaliteti i svirci. Bio sam na njihovom koncertu prije par godina u Italiji i mogu ti reci da ljudi jos uvijek pale i zare. Kvalitetni muzicari ostaju kvalitetni za svagda.
Pozdrav
sofija

Post by sofija »

Ma lijepo je sve ovo. Neka ljudi dovode koga zele , ako za to ima publike i naravno po trzisnim uslovima. Za mene je najveci problem u cijeloj ovoj prici to ucesce EU u financiranju ove muzicke papazijanije.
Sigurno je projekat obrazlozen kao podrska mladima u BiH, kao reitegracija mladih kroz popularnu muziku, i slicne fraze koje pale kod ovih velikih organizacija.

Ucesce EU je, po meni, problematicno iz sljedecih razloga:
1) ove grupe uopce nisu mlade, nisu popularne i ne slusaju ih mladi ljudi
2) organizator je u najmanju ruku sumnjiva osoba sa poznatim vezama sa kriminalnim vrhom u BiH (procitati Dane iz januara 2005)
3) ovaj projekat je samo razlog za punjenje dzepova ostarjelih i potamnjelih muzickih zvijezda i lokalnih kriminalnih krugova.

Glede podrske ishlapljelim muzickim zvijezdama, prisjetit cu se price o Joan Baez, kolegici sa Woodstocka nekih od bendova koje Drina dovodi u Sarajevo pocetkom novog milenija. Ova omatorjela gospoja, posjetila je Sarajevo tokom rata, boravila u njemu punih 24 sata, prosetala se u panciru dionicom od Kamernog teatra do Vjecne vatre uz pomnu paznju fotografa i hitno se ispalila nazad u London. Ubrzo nakon spektakularne posjete ratnom Sarajevu, gdja Baez je objavila novi album (nakon ko zna koliko godina pauze) ciji je cover izradjen iskljucivo od sarajevskih ratnih fotografija. Nedavcno sam na BBC-u gledala dokumentarac o ovome, gdje je Baezova prokazana kao jedna od mnogih koji tudju muku pokusavaju okrenuti u korist uskrsnuca svojih davno pokopanih karijera.

Treba poslati pismo EU ili delegaciji EC-a u Sarajevu i traziti da se financiranje ovog projekta obustavi. A neka Drina i ekipa, ako vec vole zvuke sedamdesetih, nadju novog sponzora za skupu 'nostalgiju'.

Sretno!
Ares_Kane

Post by Ares_Kane »

ljudi u svemu ovome jeste bitno...

da netko svjetske slave dolazi, da se nesto desava u ovom gradu...

a vjerujte da ce se i u susjednim zemljama spominjati to...

a isto tako vjerujem da ce i mlada raja uzivati JER JA MISLIM DA JE OVAJ RNB I HIP HOP CISTO SRANJE...

i neka mlada raja CUJU STA SE NEKAD SLUSALO..

PS: ZA RAJU KOJA NEZNA I KOJA SE PRAVI PAMETNA, SVI CLANOVI TE GRUPE SU IMALI FAKULTET I ZNALI SVIRATI NA NAJMANJE 5 INSTRUMENATA...

toliko o tome da su ONI KITA i da su KRKANI....
Post Reply