MPK wrote:Evo jedan primjer:
Svratim ja u jednu radnju na Bascarsiji da kupim neku koznu torbicu i u njoj sjedi jedno 7-8 starih ljudi (muslimana) i sa vrata ja im govorim sledece:
"Sada razmisljam ljudi kako da vas pozdravim, sa Arapskim Selam Alejkum, Turskim Merhaba, a ako vam kazem Dobar Dan svi ce te pomisliti da sam Vlah"!!!!
Cinjenica je da danasnji bosnjaci-muslimani nemaju svoj narodni pozdrav, kao sto imaju Albanci Mirdita, vec se pozdravljaju Arapskim Sellam Alejkum, Turskim Merhaba ili Srpskim Dobar Dan!!!!!
Znaci nemaju svoj narodni pozdrav, da bi se iz tog pozdrava mogao donijeti zakljucak o istoj etnickoj pripadnosti bez obzira na vjeru i nemaju svoj maternji jezik po svom narodnom imenu.
Ili se ne smije o ovome govoriti?

Ako je zapelo imaš uvodni pozdrav :
Zdravo - i priča je sa tim završena otojč.....
Jako nema alternativa ?
Najbolje bi bilo ući u prodavnicu sa
"Želim Vam Mir i Božiji spas"
a oni odgovaraju
"I mi tebi želimo isto" (al u K.... preblijedili bi ko krpe, i uzhebali bi se samom značenju toga što si im rekao u uvodu - u brzini bi se i zapitali o iskrenosti svog odogovora prema tebi)
Pitaš dalje - "Želio bih da kupim kožnu torbu".....
Odgovor:
Prvo logičko promišljanje - "(ušao je u radnju sa željama za mirom i Božijim spasom - moram paziti prilikom određivanja cijena)"
"Koja Vam se sviđa"
Pitanje - "Evo recimo ova"...
Odgovor - "Ta Vam je napravljena od lokalne štavljene kože - stoji mi dugo u izlogu i rok trajanja joj neće biti toliko dug jer nije održavana dok je stajala u izlogu - maksimalno će Vas služiti 1 godinu aktivnog nošenja i onda morate ponovno da je šijete, njena regularna cijena je 70 KM pošto je to rukotvorina, međutim uzimajući u obzir njene prave karakteristike - prodat ću Vam je za 40 ali iskreno u toj transakciji i ja sam na gubitku..." (ako ne bi opisao pozitivne i negativne strane svog proizvoda - vodi sebe direkt u Džehennem jer svjesno stavlja falš proizvod kao pravi na tržište)...
Pitanje - "Evo onda 45 ili 50 ako je već toliko zapelo - jel sad bolje ?"
Odgovor
"Ako je iskreni i pošteni poklon (Halal poklon) može"
Pitanje
"Hvala"
Pitanje
"Ostavljam Vas Allahu Dž.Š. na čuvanje (Allahimanet)"
Odgovor
" i mi tebe isto"....