Rip Bora Todorovic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

kakavdanakneiskustvu

#26 Re: Rip Bora Todorovic

Post by kakavdanakneiskustvu »

necko_hz wrote:Legenda, pokoj mu duši. :thumbup:

"Rad je pretvorio majmuna u čovjeka, a sada od čovjeka pravi konja" :mrgreen:

ovdje je fenomenalan
omar little

#27 Re: Rip Bora Todorovic

Post by omar little »

_mufljuz_ wrote:lik je bio strasan glumac nad sobom je uvijek imao oreol šupka u filmovima :mrgreen:
ja mislim da obzirom na sve ne bi volio da iko bude tuzan zbog njegove smrti nego sto se dosta raje njemu radovalo :mrgreen:

svaka cast Boro :mrgreen: :thumbup:
a ne bih rekla supak :D, on je, na filmu, cesto bio neki mali lopov, kokosar, prevarant seoskog nivoa, svercer na sitno, mufljuz, a od takvih je stvarao najupecatljivije likove. majstor zanata. :)

edit:
tek sad ti vidim nik :D , upotreba termina mufljuz nije bila namjerna. :D
Objektivni navijac

#28 Re: Rip Bora Todorovic

Post by Objektivni navijac »

Legenda !! RIP !!
pashasolidni

#29 Re: Rip Bora Todorovic

Post by pashasolidni »

...ala ga je opravio...svaka mu cast :D
dječak sa šibicama

#30 Re: Rip Bora Todorovic

Post by dječak sa šibicama »

glumacka legenda... Slobodan Mihajlovic Bob, ovakve uloge je samo Bora mogao odglumiti.
Romanista 101%

#31 Re: Rip Bora Todorovic

Post by Romanista 101% »

legendarna scena :lol: :D

Bora je nr.1 na Balkanu
_mufljuz_

#32 Re: Rip Bora Todorovic

Post by _mufljuz_ »

omar little wrote:
_mufljuz_ wrote:lik je bio strasan glumac nad sobom je uvijek imao oreol šupka u filmovima :mrgreen:
ja mislim da obzirom na sve ne bi volio da iko bude tuzan zbog njegove smrti nego sto se dosta raje njemu radovalo :mrgreen:

svaka cast Boro :mrgreen: :thumbup:
a ne bih rekla supak :D, on je, na filmu, cesto bio neki mali lopov, kokosar, prevarant seoskog nivoa, svercer na sitno, mufljuz, a od takvih je stvarao najupecatljivije likove. majstor zanata. :)

edit:
tek sad ti vidim nik :D , upotreba termina mufljuz nije bila namjerna. :D
hehehe - mašne problem :kiss: :mrgreen: :thumbup:
radostan dan

#33 Re: Rip Bora Todorovic

Post by radostan dan »

Qler wrote:RIP

Bas me zanima hoce li ga kremirati :)

život piše romane...kremiran juče.
Banksy

#34 Re: Rip Bora Todorovic

Post by Banksy »

Uz Batu Stojkovića, Pavla Vujisića, Zorana Radmilovića, jedan od najvećih, možda i posljednji.

Veliki glumac, šarmer, mangup, gospodin, čovjek. Likom, pozom, ponašanjem, gardom - tipični predratni Sarajlija.

Pokoj mu duši.
julisiz es grant

#35 Re: Rip Bora Todorovic

Post by julisiz es grant »

omar little wrote:ode gospodin. :(

otisli svi skoro, od maratonaca samo bogdan diklic ostao.
Biologija.
Pokoj mu duši.
Najbolje je glumio simpatične mangupčiće i luzere koji u času umiju da (neuvjerljivo) izigravaju nevinašcad.
Kao ona scena u Maratoncima kada mu Bata kaže: "Rasturio si tolike brakove, a da ne možeš jednu usranu vezu", a on onako zblanuto "JAA rasturio brakove?", a Bata ga ne jebe 2% i nastavlja svoju priču :D
Suptilno, a genijalno.
insomnia78

#36 Re: Rip Bora Todorovic

Post by insomnia78 »

Banksy wrote:Uz Batu Stojkovića, Pavla Vujisića, Zorana Radmilovića, jedan od najvećih, možda i posljednji.

Veliki glumac, šarmer, mangup, gospodin, čovjek. Likom, pozom, ponašanjem, gardom - tipični predratni Sarajlija.

Pokoj mu duši.
Kakav sad Sarajlija hljebat'?

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Saian

#37 Re: Rip Bora Todorovic

Post by Saian »

Ne znam da je Bora Todorovic zivio u Sarajevu ili? Ili je Benksi mislila na taj neki mitolshki arhetip tipichnog Sarajlije prije rata u koji se Bora Todorovic naravlju i nastupom uklapa, jel. Ono o chemu bi se dalo raspravljati je koliko je mita u tom arhetipu zasnovano na stvarnim iskljuchivo sarajevskim karakteristikama, a koliko su te karakteristike svojstvene svakom gradskom centru dovoljne velicine da bi mogli katalizirati iz subkulture gradskog asfalta takve tipove. Dakle zasto ne zagrebachki fakin ili beogradski shmeker, no sarajevski mangup. No ne ulazi mi se u to, smrdi mi na regionalna prepucavanja, pa se ovim odjavljujem :D

edit: jel naravlju ili naravi :D
Last edited by Saian on 11/07/2014 19:36, edited 1 time in total.
omar little

#38 Re: Rip Bora Todorovic

Post by omar little »

zivio i radio je u zagrebu jedno vrijeme, kad je bio jako mlad. za sarajevo nisam cula nikad.
on je beogradski smekac stare skole 1/1.
NeenaSa

#39 Re: Rip Bora Todorovic

Post by NeenaSa »

R.I.P. :(
Dovoljno da je bio je nash, ma tko kod mi bili. :(
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#40 Re: Rip Bora Todorovic

Post by pici »

da je sramota biti go,ljudi bi se radjali obuceni :mrgreen:

LEGENDA :thumbup:

RIP

Banksy

#41 Re: Rip Bora Todorovic

Post by Banksy »

Saian wrote: Ne znam da je Bora Todorovic zivio u Sarajevu ili? Ili je Benksi mislila na taj neki mitolshki arhetip tipichnog Sarajlije prije rata u koji se Bora Todorovic naravlju i nastupom uklapa, jel. Ono o chemu bi se dalo raspravljati je koliko je mita u tom arhetipu zasnovano na stvarnim iskljuchivo sarajevskim karakteristikama, a koliko su te karakteristike svojstvene svakom gradskom centru dovoljne velicine da bi mogli katalizirati iz subkulture gradskog asfalta takve tipove. Dakle zasto ne zagrebachki fakin ili beogradski shmeker, no sarajevski mangup. No ne ulazi mi se u to, smrdi mi na regionalna prepucavanja, pa se ovim odjavljujem :D

Govorim o Sarajevu jer njega poznajem, ali sigurno je da svaki grad pamti takve ljude i taj (arhe)tip - Beograd šmekere, Zagreb fakine, Mostar liske, itd. Čini mi se čak da se sjećam ovdašnjih ljudi koji su mu bili i fizički slični, ili je u pitanju tek mimika, izraz lica, polutihi, spori govor, držanje tijela, diskretna, a urnebesna duhovitost, pristojno ponašanje i lijepi maniri, decentni mangupluk, itd, koje ih je učinilo tako sličnim jednim drugima i prepoznatljivim u svim urbanim sredinama bivše zemlje.
Ono o čemu razmišljam, a što rastuži, je fakat da takvi ljudi izumiru, a nakon njih ne dolaze takvi, slični da ih zamijene i naslijede. Da li je u pitanju globalni duh vremena ili lokalna navala grubosti i primitivizma, ali taj svijet BT-a, i svih sličnih njemu, za desetak godina vjerovatno više neće postojati. Gledam slike sa sahrane - Dragan Nikolić, Ljubiša Samardžić s granom ljiljana u ruci, njihovo držanje, izgled, stil, s druge strane D. Bjelogrlić, onakav kakav je, s nekom seoskom ikebanom u ruci - i pitam se, je li rat poveden između ostalog i zbog toga da se takvi, pristojni ljudi, kakav je bio BT, i takav, blag, miran, kosmpolitski duh i stil života gradova ubije namrtvo i sasvim zatre. Je li po srijedi globalna ravan ili postjugoslovenski proizvod, ne znam. Nemam sad vremena, ali vrijedilo bi o ovome razmisliti i progovoriti koju ...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... ak-1459357
julisiz es grant

#42 Re: Rip Bora Todorovic

Post by julisiz es grant »

Banksy wrote:
Saian wrote: Ne znam da je Bora Todorovic zivio u Sarajevu ili? Ili je Benksi mislila na taj neki mitolshki arhetip tipichnog Sarajlije prije rata u koji se Bora Todorovic naravlju i nastupom uklapa, jel. Ono o chemu bi se dalo raspravljati je koliko je mita u tom arhetipu zasnovano na stvarnim iskljuchivo sarajevskim karakteristikama, a koliko su te karakteristike svojstvene svakom gradskom centru dovoljne velicine da bi mogli katalizirati iz subkulture gradskog asfalta takve tipove. Dakle zasto ne zagrebachki fakin ili beogradski shmeker, no sarajevski mangup. No ne ulazi mi se u to, smrdi mi na regionalna prepucavanja, pa se ovim odjavljujem :D

Govorim o Sarajevu jer njega poznajem, ali sigurno je da svaki grad pamti takve ljude i taj (arhe)tip - Beograd šmekere, Zagreb fakine, Mostar liske, itd. Čini mi se čak da se sjećam ovdašnjih ljudi koji su mu bili i fizički slični, ili je u pitanju tek mimika, izraz lica, polutihi, spori govor, držanje tijela, diskretna, a urnebesna duhovitost, pristojno ponašanje i lijepi maniri, decentni mangupluk, itd, koje ih je učinilo tako sličnim jednim drugima i prepoznatljivim u svim urbanim sredinama bivše zemlje.
Ono o čemu razmišljam, a što rastuži, je fakat da takvi ljudi izumiru, a nakon njih ne dolaze takvi, slični da ih zamijene i naslijede. Da li je u pitanju globalni duh vremena ili lokalna navala grubosti i primitivizma, ali taj svijet BT-a, i svih sličnih njemu, za desetak godina vjerovatno više neće postojati. Gledam slike sa sahrane - Dragan Nikolić, Ljubiša Samardžić s granom ljiljana u ruci, njihovo držanje, izgled, stil, s druge strane D. Bjelogrlić, onakav kakav je, s nekom seoskom ikebanom u ruci - i pitam se, je li rat poveden između ostalog i zbog toga da se takvi, pristojni ljudi, kakav je bio BT, i takav, blag, miran, kosmpolitski duh i stil života gradova ubije namrtvo i sasvim zatre. Je li po srijedi globalna ravan ili postjugoslovenski proizvod, ne znam. Nemam sad vremena, ali vrijedilo bi o ovome razmisliti i progovoriti koju ...

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... ak-1459357
Odgovor je donekle i u samom postu. Ljudi kao Bora, Dragan Nikolić i ta generacija rođena u gradovima do 1945. je produkt tadašnje građanske klase (ne nužno i elite, već čisto ljudi gradskog porijekla i gradskih manira), koja je u dobroj mjeri nakon 1945. obezglavljena, obespravljena, raseljena ili pobijena...uglavnom, nikada se u potpunosti nije oporavila. Na njihova mjesta došli su oslobodioci i kolonizatori, mahom seljačkog porijekla i adekvatnog ponašanja, koji su izrodili naredne generacije, čije je adaptiranje na urbano trajalo valjda sve do 70-ih ili još i kasnije. Produkt takvih je i Bjelogrlić, porijeklom iz istočne Hercegovine.
Dakle, po meni je tu staru građansku klasu desetkovao onaj rat i, naročito, poraće, a ljudi poput Bore Todrovića su ostaci tih generacija koji su, po zakonu biologije, dešavanja 90-ih dočekali već prilično malobrojni.
radostan dan

#43 Re: Rip Bora Todorovic

Post by radostan dan »

joj, joj, joooj, serhio ramose mala si maca u fulanju penala...
Hodidid

#44 Re: Rip Bora Todorovic

Post by Hodidid »

Legenda i idol. Odrastao sam gledajuci ga. Jedan od posljednjih iz plejade velikih. Pocivaj u miru!
radostan dan

#45 Re: Rip Bora Todorovic

Post by radostan dan »

ima ih još...
insomnia78

#46 Re: Rip Bora Todorovic

Post by insomnia78 »

radostan dan wrote:ima ih još...
Posljednih sarajlija?

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#47 Re: Rip Bora Todorovic

Post by pici »

stavite ga u gomilu medju 1000 ljudi bacite odozgo 1 ciglu pašće pravo na njegovu glavu :mrgreen:

...imam ja jednu godinu i 8 meseci pravnog fakulteta, to je skoro prvi stupanj.... :mrgreen:

MI tvrdimo da to dete nije nasHe :mrgreen:
radostan dan

#48 Re: Rip Bora Todorovic

Post by radostan dan »

insomnia78 wrote:
radostan dan wrote:ima ih još...
Posljednih sarajlija?

:mrgreen:
bejž, nemoj me i ti zajebavaT...
bora sarajlija? ni po čemu...sarajevski senzibilitet i beogradski se nisu ni u putu sreli...druga je priča što su se u masi slučajeva liijepili jedno na drugo kO muva na govno, što meĐ običnima, što u sferi umjetnosti pogotovo.
i to je ok. zato se valjda i osjećamo ovako -kulturno bogatiji-(koje sranje od termina), u odnosu na ove što su odrasli na enesu begoviću/bešlagiću ili npr onom bosiljčiću/bosiočiću (kako se već zove).

uglavnom, ima ih još posle bore...svi navedeni a preminuli bardovi glumišta su se potrudili da iza sebe ostave svoje nasljednike, kojima su dobrano prije smrti dali legitimitet.
moderno rečeno - serticifiranje :D , odnosno prijemni vršen je nakon diplomiranja na akademiji i kasnjim stažiranjem za nekim od kultnih šankova kultnih bg kafana.

ima još vremena dok se ne bude moralo priznati - e sad se stvarno više nema šta/ko gledati...
a ono će doći, nesumnjivo...i imaćemo plejadu bezličnih naštancanih tipova.
u stvari već ih imamo, samo postoji još stara garda, tako da...slavimo one kojih nema, uživajmo u onm što je ostalo. za nekih 10 godina ni toga neće biti.
insomnia78

#49 Re: Rip Bora Todorovic

Post by insomnia78 »

Ma znam, zajebajem se zato sto Banksy rece pravi prijetatni Sarajlija
Bas mi zazvuca smjesno

Post Reply