Nasa sramota: Kako je Mostar dobio samar

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prenj wrote: Sto je najgore, budi uvjeren da ovi nasi sto su u Njemackoj, razvrstavaju smece sve u 16, a kad se vrate ovamo, bacaju gdje stignu.
nije samo to, u Svicarskoj se kese za smece (posebne) dodatno placaju 30 Eurocenti (ako ne i vise)...da vidis nase kako su naucili "zipovati" smece....da se cudu nacudis koliko moze da stane....
danos

Post by danos »

Ma kakve kazne, ne bi nama pomogao ni Pfeld marshal Gering....
Smeće je kod nas (njih) stanje svijesti
Prenj wrote:
dilayla wrote:Jos da se nasmijem kad se vec sjetih one propale akcije sa raznobojnim kontejnerima :D te za plastiku PET, te za PVC, te za papir :lol:, staklo i blabla :D jer...prosto ne mogu da zamislim covjeka sa ovih prostora kako stoji ispred kontejnera i razvrstava vlastiti otpad :lol:
Sto bi rekli "nije zvaka za seljaka" :cry:

p.s. ipak se rastuzih :(

:D

komi...slazem se za novcanu kaznu :D i sam si sigurno svjedok kako mnogi strepe kad parkiraju auto na nedozvoljenom mjestu..:lol: a pauk im je glavna nocna mora :D e tako bi trebalo uvesti i opasne :x eko-drotove :D
Sto je najgore, budi uvjeren da ovi nasi sto su u Njemackoj, razvrstavaju smece sve u 16, a kad se vrate ovamo, bacaju gdje stignu.
Takodje, bijah jednom svjedok na Borackom jezeru, kada je vojnik iz njemackog SFOR-a bacio limenku od pive u jezero :x .... (mada mu vjerovatno nije bilo tesko insipirisati se obilnim smecem oko jezera).

Nije toliko ni do ljudi, koliko do drzave. :x :x
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Možda bi ovu temu trebalo premjestiti na :
Ovdje :D
tek da se ne pohase stanovnici :D već da održavaju čist grad
Jal' ovi jal' oni , kasno je čistiti sad :D
Bijasr :D od subote
Šta li će biti sa kanjonom Vrbasa :?
Rafting na Uni :D prava stvar
I što se na podforumu BH regije ne otvori Travnik :? :? lijep, pametan i bogat ljudima grad.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

manijak1 wrote::oops:
I što se na podforumu BH regije ne otvori Travnik :? :? lijep, pametan i bogat ljudima grad.
koji K da se otvara to, kaod ionako vrlo slabo ikovide na te podforume, a crkli su dok ih nisu dobili...bitnije je razglabati po politici...e moj mani, ne mozes ti nasem narodu udovoljiti....
winetou

Post by winetou »

A Mostar i SM trebaju ko biva biti magnet za turiste :-) :lol: :D :shock: :? :oops: :lol:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

winetou wrote:A Mostar i SM trebaju ko biva biti magnet za turiste :-) :lol: :D :shock: :? :oops: :lol:
pa trebalo je da ovu temu otvore na tom podforumu....

mislim, svaka tema na forumu je otvorena za diskusiju...tako da ne vidim smisao podforuma DISKUSIJE...kontas?
winetou

Post by winetou »

Koji je najčistiji BH grad?
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

winetou wrote:A Mostar i SM trebaju ko biva biti magnet za turiste :-) :lol: :D :shock: :? :oops: :lol:

Da.... :shock:
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Dobar dan vodolijice :D :-) :) :-D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

horns&drums wrote:Dobar dan vodolijice :D :-) :) :-D
je**** znao sam koji će mu biti komentar na ovom topiku zatvorenih očiju

:D:D:D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Koliko ja znam , Tuzla je najcisci grad u BiH
sanjanin

Post by sanjanin »

manijak1 wrote:Ma hebo Litvanku , nek' vidi čistoću Kaunasa ili Vilniusa :D :D .
Ovi ostali neka se prošeću Njemačkom čiji gradići i gradovi nisu baš svijetli primjer gradske čistoće ili ja naiđem u pogrešno vrijeme :D :D .
Helem Mostar je sam sebi dao šamar :D jer kao da se nije znalo trebaju li očistiti taj dio Bešlićevi ili Jahićevi komunalci .
Ja vjerujem da se tako što ne može ponoviti .
U Londonu, Parizu, Madridu......postoje naselja koja izgledaju prljavije nego bilo koja ulica u Sarajevu.
Al zato im je centar grada uvijek uglancan. 8-)
Qwert

Post by Qwert »

Nije poenta u tome 8-) Mislim da se prvenstveno radi o cijeloj organizaciji. Kupljenje, otpadna mjesta, reciklaza....itd itd.
dilayla

Post by dilayla »

Prenj wrote:Takodje, bijah jednom svjedok na Borackom jezeru, kada je vojnik iz njemackog SFOR-a bacio limenku od pive u jezero :x .... (mada mu vjerovatno nije bilo tesko insipirisati se obilnim smecem oko jezera).
Ili sto bi rekli "Kud (sta) svi Turci...tu (to) i mali Mujo...pardon..mali Švabo" :roll:
Znas sta bih ja uradila da sam to vidjela ? Vjerovatno bih ga gadjala tom istom limenkom u glavu i prisjetila bih mu se i chukun babe i chukun dede :x

Naime...nesto tako sam vec uradila. Sjeticete se da je u Sarajevu prije 6 godina bila najezda Kosovara :cry:...tako ih je bilo i u mom naselju...i jednu noc idem ja kuci, a ispred mene jedan od pomenutih ..bezbrizno zdere bananu...i onda...i ne osvrcuci se hoce li ga bar neko vidjeti, bas kao u crtanim filmovima, zafrljaci koru od banane preko ramena :x :shock: Tako je ista pala negdje na pola puta izmedju mene i njega :cry:
Eh ...ne trebam opisivati kojom me brzinom obuzeo bijes i kako mi je pritisak odletio nebu pod oblake :x Potrcala sam...pokupila koru..pa onda trk za njim..dovoljno blizu da mu istu zviznem od tintaru sto jace :x :D
A on se jadan nasao u cudu :cry: Nagovorim mu se svasta..pojma nemam je li me razumio..znam da je koru strpao sebi u dzep i produzio :cry:

A kakva sam ja po tom pitanju, slicno bih postupila i sa svojim prvim komsijom, a ne sa nekim ko je dosao iz neke vukojebine..ma ne'š vala da si iz zlatnih muda izletio :x :D

Za takve ne treba imati milosti :roll:
Prenj

Post by Prenj »

dilayla wrote:
Prenj wrote:Takodje, bijah jednom svjedok na Borackom jezeru, kada je vojnik iz njemackog SFOR-a bacio limenku od pive u jezero :x .... (mada mu vjerovatno nije bilo tesko insipirisati se obilnim smecem oko jezera).
Ili sto bi rekli "Kud (sta) svi Turci...tu (to) i mali Mujo...pardon..mali Švabo" :roll:
Znas sta bih ja uradila da sam to vidjela ? Vjerovatno bih ga gadjala tom istom limenkom u glavu i prisjetila bih mu se i chukun babe i chukun dede :x

Naime...nesto tako sam vec uradila. Sjeticete se da je u Sarajevu prije 6 godina bila najezda Kosovara :cry:...tako ih je bilo i u mom naselju...i jednu noc idem ja kuci, a ispred mene jedan od pomenutih ..bezbrizno zdere bananu...i onda...i ne osvrcuci se hoce li ga bar neko vidjeti, bas kao u crtanim filmovima, zafrljaci koru od banane preko ramena :x :shock: Tako je ista pala negdje na pola puta izmedju mene i njega :cry:
Eh ...ne trebam opisivati kojom me brzinom obuzeo bijes i kako mi je pritisak odletio nebu pod oblake :x Potrcala sam...pokupila koru..pa onda trk za njim..dovoljno blizu da mu istu zviznem od tintaru sto jace :x :D
A on se jadan nasao u cudu :cry: Nagovorim mu se svasta..pojma nemam je li me razumio..znam da je koru strpao sebi u dzep i produzio :cry:

A kakva sam ja po tom pitanju, slicno bih postupila i sa svojim prvim komsijom, a ne sa nekim ko je dosao iz neke vukojebine..ma ne'š vala da si iz zlatnih muda izletio :x :D

Za takve ne treba imati milosti :roll:
Svaka cast.
Samo kako objasniti Svabi, koji upravo stoji usred gomile smeca na Borackom jezeru, da radi nesto protivno lokalnim obicajima.
U isto vrijeme, domaci 'gosti' na raznim stranama jezera, samo bacaju i bacaju ....
dilayla

Post by dilayla »

:roll:
Pa jah...Švabo misli da je IN kad radi isto k'o ovi ostali :cry:
Znas sta Prenj...zato i mrzim izlete jer se samo iznerviram zbog ostalih izletnika...ma eto fuj im na odgoj i kulturu (cast rijetkim izuzecima)..

Sad se sjetih naseg forumskog izleta prije manje o godinu dana na Baricama :-) Bilo nas je jaaaaako puno, sto znaci, da nam ekoloska svijest nije bila ( a i sad je :D) razvijena, napravili bismo jednu malu deponiju gore...:-)
Koliko se sjecam smece smo odmah trpali u kese (doduse plasticne :roll:) i ponijeli sa sobom...
Stvarno sam bila prijatno iznenadjena tim postupkom vecine forumasa :D :D :D :-) :-)
Truba

Post by Truba »

ma svi glume

da su bili sa svojom rajom

ostavili bi smeće

dilayla

Post by dilayla »

komi..decko... :D govori u svoje ime :D

Znam ja da si onu flasu basio u grm ...ali nisam nikome htjela reci :D
Truba

Post by Truba »

dobro što sam flašu bačio

ali što sam piškio :D:D:D
dilayla

Post by dilayla »

Komi, ko piški zlo ne misli :D

Za razliku od gore, vise puta navedenog, Homo bosniacus-a :D
manijak1

Post by manijak1 »

winetou wrote:Koji je najčistiji BH grad?
Las Vegas :oops:
manijak1

Post by manijak1 »

komi wrote:ma svi glume

da su bili sa svojom rajom

ostavili bi smeće

Tebe stalno ostavljaju :? :? :D :D
privremeni

Post by privremeni »

Jucer bio u Mostaru (Svjetski dan voda) i malo detaljnije, zbog cijele price, posmatrao grad sa aspekta cistoce. Meni Mostar, u odnosu na Sarajevo, uvijek "izgleda" cisto. Ali to je rezultat klime, a ne boljeg rada komunalnih sluzbi ili savjesti gradjana. Uocljivi su opusci od cigareta (u povijesnom jezgru oko mosta) i nedostatak korpi za otpatke.
Ova bruka nam nije trebala, ali nam ne kvari vec opce poznati imidj. Ako procedura prodje, a nema razloga za suprotno, Mostarci ce se morati potruditi da cijeli grad drze mnogo urednije i da mijenjaju svoje navike, a to je onda jos jedna korist u cijeloj prici.
Prenj

Post by Prenj »

Mislim da nije problem bio samo sam centar Mostara i dio oko Starog mosta, nego i bliza okolina grada.
Kada se vozis kroz Potoke, Bijelo polje, kroz sam Mostar i dalje kroz polje, kroz Bunu, smece je na svakom koraku, okaceno o drvece, pored ceste, svugdje .... :( :( :(
privremeni

Post by privremeni »

Te kese ti hidrasi zovu "kesomjeri", pokazuju vodostaj rijeka, odnosno svaki veci dotok vode, poslije kojeg ostaju na obalama i niskom rastinju kao znak dokle je bio nivo vode.
A nama je cijela zemlja prljava, od vlastitih haustora pa dalje, sad sam vec ljut, znamo pape i cipelice pred vrata, da ne unesemo nesto u stanove, a pred vratima i na ulici da ti pozli. Za mene je upravo to nedostatak postovanja i ljubavi (o kojoj se ubismo pricajuci na drugim temama) prema svojim komsijama, sugradjanima, pa i vlastitoj zemlji.
Post Reply