RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zgiba

#26 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by zgiba »

Obezbijediti par kombi vozila, pohvatati par stotina pasa i istovariti ih na Poljine.

Pa onda da vidimo kako se ekspresno rjesava problem sa psima u Sarajevu.
daddy_cool

#27 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by daddy_cool »

Nedavno sam boravio u Bukurestu. Ovaj grad je do prije kratkog vremena bio poznat zbog problema sa psima lutalicama. Procijenjeno je da ih je na ulicama bilo vise od 60.000. Svake godine desavale su se hiljade napada i ugriza. Zabiljezeni su i napadi sa smrtnim posljedicama. Vrhunac se desio kada je napadnut i ubijen djecak (prakticno je pojeden!).

Zbog svega opisanog, a posebno zbog snaznog pritiska javnosti, doneseni su novi propisi koji dozvoljavaju eutanaziju pasa koji su uhvaceni na ulicama i za koje se ne pojavi vlasnik u roku dvije sedmice. Rezultat ovih promjena: za nekoliko dana boravka u ovom gradu nisam vidio niti jednog psa lutalicu (barem ne u centralnom podrucju). Psi koje sam imao prilike vidjeti (ne bas mnogo njih) su bili sa svojim vlasnicima i uredno vezani.

Nadam se da kod nas nece biti potrebno da se desi neki tragican slucaj da bi se rijesio problem pasa lutalica…

http://www.citylab.com/crime/2014/04/ca ... dogs/8905/

Moram editovati svoj post: Cini se da je prije nekoliko dana suspendirana primjena zakona o eutanaziji i u ovoj zemlji… Pobjeda jedne od “psecih” organizacija… :-)

http://www.huffingtonpost.co.uk/rita-pa ... 23552.html
Last edited by daddy_cool on 02/07/2014 09:38, edited 1 time in total.
vješalica

#28 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by vješalica »

ovi obožavatelji cuka bi nam mogli reći šta da radimo kad nas napadaju njihovi ljubimci po ulici?
da se pustimo i ponudimo mesa ili šta?
šta će djeca da rade kad ih džukele napadnu?
šta će stariji ljudi da rade? kako da se ponašaju......
Hajlac

#29 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Hajlac »

Hajlac wrote:Ne sumnjam da će NVO/"tužne oke" trolleri provokatorskim upadicama vrlo brzo izvojevati zaključavanje i ove teme o akutno-hroničnom problemu lutalica.
O'zone
Globalni moderator

#30 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by O'zone »

Ja sam davno predložio da se svi psi koji se naleaze u Vašim mahalama i kvartovima, hranom.vodom lijepom riječi a na kraju prebacivanjem namame oko zgrada Kantonalnih, Federalnih i Državnih institucija da im se tamo obezbjedi hrana, voda i dekice da imaju spavat dok se ne naviknu da im je to habitat. Jedan dio pasa prebaciti na Poljine i elitna naselja oko Sarajave koja su rezervisana za dobrostojeće.

Tek kad naš problem postane i njihov problem možemo očekivati riješenje do tada pamet u glavu i pazite kud hodate.
Drinski

#31 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Drinski »

Gradska ulica ipak nije prirodno okruženje za pse bez nadzora, i to treba hitno riješiti.
Modus rješavanja takvog problema je manje bitan, odnosno uopće me se ne tiče.
homega

#32 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by homega »

Stickers wrote:
homega wrote:
Stickers wrote:Ovo se pod hitno mora rijesiti,psi hodaju u coporima i jako su opasni.!
Jesu, jesu. Jutros baš jednoj ženi na Markalama otkinuli su nogu. Doduše s krojačke lutke, ali svejedno, noga je :oops:
Djete je napadnuto i mislim da nema smisla sada se saliti,trebas cekat da tvoje rastrga ako ga imas pa se neces saliti ili sta?
Prethodno tvojim postom, prethodno idejom postavljača ove idiotske teme, prethodno izraženim najdubljim ljudskim primitivizmom učesnika ove idiotske teme, smisao je davno izgubljen :(

Mada sumnjam da ćeš ti shvatiti... :-)
Symantec

#33 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Symantec »

Halo halo haloooo!!
Ne skrećite temu u pravcu prozivanja NVO i prepucavanju na Forumu već se trebamo organizovati u što većem broju i prosto iskazati građansku neposlušnost prema Vlasti jer nam ne obezbjeđuje osnovna ljudska prava na slobodu kretanja.
Problem se tiče nas i naše sigurnosti i treba ga hitno riješavati sistemski a ne nekakvim samoinicijativnim trovanjima, ubijanjima i slično što je i dovelo do ovog problema.

Sjećam se da su se odjednom pojavile nekakve domaće i strane NVO nakon što je neki idiot na FB objavio sliku odrezane glave nekog bijelog psa, i nakon vrlo kratkog vremena donijet je ovaj nakaradni zakon i s njime i problem. Eh, ako su se mogli organizovati malobrojni članovi NVO za zaštitu pasa, onda se trebamo i mi obični i uplašeni građani ovog grada organizovati i zahtijevati od vlasti svoja osnovna prava.
homega

#34 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by homega »

Drinski wrote:Gradska ulica ipak nije prirodno okruženje za pse bez nadzora, i to treba hitno riješiti.
Tako je. I opet treba pozvati odgovorne općinske načelnike i veterinarsku službu KS da promptno reagiraju, jer je problematika napuštenih pasa apsolutno u njihovoj nadležnosti.
Upravo je modus rješavanja problema sa životinjama most između primitivnog i naprednog društva.
homar

#35 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by homar »

Narod u Sarajevu se navikao na ovakve prizore, svakodnevi napadi pasa lutalica, traume djece i roditelja zbog toga, zatvaranje u stanove zbog straha od "džukela"...

Postali smo provincija, ili ti još i gore, u provinciji se zna čiji je pas i ako se otrgne onda vlasnik odgovara, a ovdje tobože sterilisali pse i misle riješen problem.

E sad se vidi da smo dotakli dno, nismo u mogućnosti se riješiti pasa lutalica a kamoli da se riješimo džeparoša, siledžija, narkomana, državne mafije, korumpire vlasti, sudstva i tužilaštva. Da ima pravne države, da radi tužilaštvo, a nema je, za čopore pasa u Sarajevu bi bili pozvani na odgovornost vlast u Kantonu Sarajevu, općini i gradu. Nije daleko kada će se samoorganizovati ljudi i početi sami rješavati ovaj problem.
uglavnomja

#36 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by uglavnomja »

homega wrote: Prethodno tvojim postom, prethodno idejom postavljača ove idiotske teme, prethodno izraženim najdubljim ljudskim primitivizmom učesnika ove idiotske teme, smisao je davno izgubljen :(

Mada sumnjam da ćeš ti shvatiti... :-)

Smisao je izgubljen kad je donesen zakon o nedodirljivosti pascadi, da bi grupica dogtrastovaca klepala pare lopatom.
Nazalost, postoje takvi kao ti koji nemaju mentalni kapacitet da shvate globalnu situaciju. I posljedice.
I pritom pokazujete svu kulturu :roll:
stronghold

#37 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by stronghold »

Nadajmo se samo da dijete nece snositi nikakve teze psihicke posljedice... Svatko ziv bi se istraumirao,a nema mi nista gore kada osoba od,otkprilike 65-70 kg tezine voda poveceg psa,odnosno,ne voda ga,nego izgleda kao da se pseto trga iz njegovih/njenih ruku,samo cekam kada ce mu/joj onaj povodac istrgnuti iz ruku i pohitati na zbunjenu masu...
O'zone
Globalni moderator

#38 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by O'zone »

I tako još jedna tema o ozbiljnom problemu propade jer je upao troll a svi našli shodno da mu odogvore i niko ne zna da ignoriše njegove postove :roll:
Drinski

#39 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Drinski »

Drinski wrote:Gradska ulica ipak nije prirodno okruženje za pse bez nadzora, i to treba hitno riješiti.
Tako je. I opet treba pozvati odgovorne općinske načelnike i veterinarsku službu KS da promptno reagiraju, jer je problematika napuštenih pasa apsolutno u njihovoj nadležnosti.
Tacno tako. Ja necu raditi njihov posao.
Upravo je modus rješavanja problema sa životinjama most između primitivnog i naprednog društva.
mene kao građanina modus uopće ne zanima, onog amera ne zanima kako će vlada SAD-a osigurati jeftiniju naftu, Nijemca ne zanima kako će se vlada potruditi da snizi poreze, kao zaposlenika me ne zanima kako će poslodavac namaknuti lovu da plati moje doprinose, ne može niti pacijent govoriti doktoru koju ću mu ovaj terapiju dati, ne zanima me niti da li će Bakir dati Fahri jedno ili dva ministarsska mjesta (ili neće dati nijedno)...i da rezimiramo, mene zanima samo rezultat.
O'zone wrote:I tako još jedna tema o ozbiljnom problemu propade jer je upao troll a svi našli shodno da mu odogvore i niko ne zna da ignoriše njegove postove :roll:
:thumbup:
Drinski

#40 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Drinski »

Mislim da se uspjeh moze postići samo onim istim metodama koje koriste ove NVO ljubitelja lutalica, znaci organizacija, traziti lovu iz budzeta i pritisak na vlasti radi rješavanja problema. Oktobar je sve bliži.
O'zone
Globalni moderator

#41 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by O'zone »

stronghold wrote:Nadajmo se samo da dijete nece snositi nikakve teze psihicke posljedice... Svatko ziv bi se istraumirao,a nema mi nista gore kada osoba od,otkprilike 65-70 kg tezine voda poveceg psa,odnosno,ne voda ga,nego izgleda kao da se pseto trga iz njegovih/njenih ruku,samo cekam kada ce mu/joj onaj povodac istrgnuti iz ruku i pohitati na zbunjenu masu...
Pripadnici MUP-a KS samo da prošetaju jedno veče kroz Vilisonovo mogu zaraditi više nego da pišu kazne za pogrešno parkiranje čitav dan.

Osobe od 50 kila i psi od 30-50 kila koji ih vuku naokolo, pasmine koje su proglašene opasnim -bez brnjica..
forest gump

#42 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by forest gump »

Ne treba očekivati ništa od vlasti.

Treba uzeti stvar u svoje ruke.
Drinski

#43 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Drinski »

O'zone wrote:
stronghold wrote:Nadajmo se samo da dijete nece snositi nikakve teze psihicke posljedice... Svatko ziv bi se istraumirao,a nema mi nista gore kada osoba od,otkprilike 65-70 kg tezine voda poveceg psa,odnosno,ne voda ga,nego izgleda kao da se pseto trga iz njegovih/njenih ruku,samo cekam kada ce mu/joj onaj povodac istrgnuti iz ruku i pohitati na zbunjenu masu...
Pripadnici MUP-a KS samo da prošetaju jedno veče kroz Vilisonovo mogu zaraditi više nego da pišu kazne za pogrešno parkiranje čitav dan.

Osobe od 50 kila i psi od 30-50 kila koji ih vuku naokolo, pasmine koje su proglašene opasnim -bez brnjica..

Samo treba prijavljivati lutalice sa bližim oznakama i onda kod svakog napada (poznanik, komsija, slučajni prolaznik za koga se doznalo u novinama, bilo ko), podnijeti krivičnu prijavu zbog nesavjesnog rada u službi.
Last edited by Drinski on 02/07/2014 10:15, edited 2 times in total.
dorkcic

#44 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by dorkcic »

O'zone wrote:Ja sam davno predložio da se svi psi koji se naleaze u Vašim mahalama i kvartovima, hranom.vodom lijepom riječi a na kraju prebacivanjem namame oko zgrada Kantonalnih, Federalnih i Državnih institucija da im se tamo obezbjedi hrana, voda i dekice da imaju spavat dok se ne naviknu da im je to habitat. Jedan dio pasa prebaciti na Poljine i elitna naselja oko Sarajave koja su rezervisana za dobrostojeće.
Apsolutno se slažem. I samo da dodam, ovako bi se trebali rješavati i drugi problemi, naši političari nisu ni svjesni problema koje obični ljudi imaju dok im se ti problemi ne istresu ispred vrata na Poljinama (i drugim lokacijama gdje žive i posjeduju kućerine).
Alfons Kauders

#45 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Alfons Kauders »

O'zone wrote:

+ hrpe govana... jer sto cistiti govna iza ljubimaca kad po ulicama kenja 10,000 lutalica

uglavnom tema moze pod katanac

kao i svi drugi problemi u drzavi, ni ovaj se nece rijesiti dok god NVO paraziti mogu na njemu zaraditi fine pare... a mogu, sad je ovo in... tako da...

i da... uz poljine i institucije... ja bih takodjer predlozio britansku ambasadu kao prostor za smjestaj chopora...
Hajlac

#46 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Hajlac »

neki wrote:
Hajlac wrote:
Hajlac wrote:Ne sumnjam da će NVO/"tužne oke" trolleri provokatorskim upadicama vrlo brzo izvojevati zaključavanje i ove teme o akutno-hroničnom problemu lutalica.
Zakljucavanje teme izvojevaju debili koji pozivaju na masovno trovanje i odstrel..kako prije, tako ce i ovaj put
Pristalica takvih mjera nije bilo prije donošenja Zakona o penzijama i staračkim domovima za ćuke, odnosno prije nego ih se nakotilo još 10ak hiljada u Sarajevu, jer zaboga ispostavilo se da nismo Švicarska pa da možemo finansijski podnijeti takvu civilizacijsku inovaciju i jedan humanistički iskorak :oops: u vidu penzionerskih domova za ćuke.
Od tada sve su češći napadi na građane.

Zna se šta je uzrok a šta posljedica :wink:
Arsene Wenger

#47 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Arsene Wenger »

Sjećam se, kao juče su se po svim mogućim portalima, uključujući i ovaj, provlačili skandalozni članci o zlostavljanju pasa, nije dan mogao proći a da se ne pojavi novi članak sa "groznim snimkom maltretiranja"... Na svakom koraku me zaustavljali kojekakvi omladinci i spodobe tražeći da potpišem neke peticije o zaštiti cuka...
Očigledno je neko dobro podmazivao portale da se objavljuju takvi članci i vrši konstantna hajka... I šta smo dobili?
Ne znam da je iko osim klix-a prenio ovu vijest o napadnutoj djevojčici od juče, a znamo kakve sve gluposti Avaz objavljuje...Čak je i klix tu vijest ubrzo uklonio...
Ko se nasikirao zbog zlostavljanja male curice od strane čopora pasa? NIKO!
Hoćemo li mi, obični građani potpisivati peticije da se riješi problem pasa lutalica? NEĆEMO!
Last edited by Arsene Wenger on 02/07/2014 10:54, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#48 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by JoseMujica »

čoek je čoeku pas...davno rečeno i danas itekako primjenjivo u društvu u kome je hajvan preči od insana
karanana

#49 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by karanana »

pa dog trust se reklamirao i ovdje.
Hajlac

#50 Re: RIJEŠIMO SE PASA U SARAJEVU

Post by Hajlac »

Arsene Wenger wrote:Sjećam se, kao juče su se po svim mogućim portalima, uključujući i ovaj, provlačili skandalozni članci o zlostavljanju pasa, nije dan mogao proći a da se ne pojavi novi članak sa "groznim snimkom maltretiranja"... Na svakom koraku me zaustavljali kojekakvi omladinci i spodobe tražeći da potpišem neke peticije o zaštiti cuka...
Očigledno je neko dobro podmazivao portale da se objavljuju takvi članci i vrši konstantna hajka... I šta smo dobili?
Ne znam da je iko osim klix-a prenio ovu vijest o napadnutoj djevojčici od juče, a znamo kakve sve gluposti Avaz objavljuje...Čak je i klix tu vijest ubrzo uklonio...
Ko se nasikirao zbog zlostavljanja male curice od strane čopora pasa? NIKO!
Hoćemo li mi, obični građani potpisivati peticije da se riješi problem pasa lutalica? NEĆEMO!
Nije uklonjena:
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /140701136

Neko reče kao "nadam se da djevojčica neće imati psihičke posljedice" ccc jašta će nego imati strahove čitav svoj život, to se iracionalno 'uvuče u kosti' :(

Ništa dok sami ne počnemo lijepiti plakate po gradu s slikama izujedanih sugrađana...obaška gore na Ciglanama/Gorici oko one viletine Dog Trust ublehaša i dušmana.
Locked