crossover, klirens, sportutility vehicle (WTF?
Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#26 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
mislio sam da znam nesto o autima dok blesavi nazivi nisu usli u upotrebu.....
koji sport (seljacki upotrebno vozilo
) itd itd 
-
goran16v
#27 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Pa dobro, ovo sto sam naveo se odnosi na compact vs njegova wanna be "off road" varijanta, tipa Octavia/Octavia Scout, Sandero/Sandero Stepway, Clio/Captur, Scenic/RX4, 208/2008 itd itd sto je zapravo i tema.citro wrote:Kako koji model. Izabrao si za primjer Skodu Scout i tu si u pravu.goran16v wrote:Sejdista nisu povisena, sjedista su ista, a na udobnost utice unutarnja ergonomija koja je, kao sto mozes da vidis na slikama identicna.citro wrote: - povisena sjedista su inace povoljnija za duza putovanja,
Kad smo vec kod udobnosti, na duzim putovanjima kos crossovera je povecana buka zbog vece dimenzije guma i losije aerodinamike.
Moja se tvrdnja pretezno odnosi na SUV-ove, a Scout to nije. Ne znam mozemo li Scouta nazvati i Crossoverom, uopste. Pitanje je definicije.
Bilo kako bilo, visa sjedista su ergonomicnija od onih u kojima se "lezi", ako su korektno napravljena.
Da ne spominjemo sa godinama sve izrazeniji problem ulazenja i izlazenja iz autaZa neke aute ti treba citava gimnastika da obavis taj relativno jednostavan posao. Npr i kod Octavie.
Sto se pravih SUV-ova tice, bez obzira na poviseno sjedenje, udobnost diktira unutrasnja ergonomija, iz licnog iskustva cu ti reci da je zbog niskog sjedala u odnosu na podnicu 4Runner, a zbog kratkih sjedala RAV4, na dugim turama bitno manje udoban od prosjecnog putnickog automobila.
-
dado_
#28 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Odnedavno posjedujem octaviu scout, i za moje potrebe auto je odlicno. Povisen taman koliko treba, ne previse, gradske rupe nakon cc-a bukvalno ne osjetim, svaka nedjelja trebevic i slicno, ubio se za toga (cesta prema trebevicu mu je kao autoput), isao na more nedavno udoban, prostran, cvrst auto, nista ne skripi, ne klepece nakon 130 000 na satu (alergican sam na te stvari, u cc-u mi je skripala centralna konzola vjerovali ili ne), pogon jos nisam imao prilike testirat jer sam ga uzeo nakon zime ali mislim da i zadatke po snijegu odradjuje bez premca, tako da mislim da auto ima svoj smisao.. Veliki (ne prevelik), porodicni auto, prostran, povisen sto je odlicno za nase "ceste", sa ogromnim gepekom i stalnim 4x4 pogonom, i jako neobican auto, meni bas mocno djeluje sa ovim plastikama, nekom lezi, nekom ne, uglavnom puno bolje izgleda od obicne octavie karavan... Za BiH, ubio se po mom misljenju 
-
ins
#29 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Ovo je Golf GTD

On je jeftiniji od obicnog Tiguana sa obicnim 2,0 TDI motorom:

Golf GTD doslovno sve bolje radi od Tiguana. Osim penjanja po trotoaru.
Moram priznati da mi nikada nece biti jasno zasto ljudi kupuju vulgaris opremljene Crossovere umjesto da kupe Top verzije obicnog auta...

Moram priznati da mi nikada nece biti jasno zasto ljudi kupuju vulgaris opremljene Crossovere umjesto da kupe Top verzije obicnog auta...
Last edited by ins on 02/07/2014 12:43, edited 1 time in total.
-
ins
#30 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Auti tipa Scout, XC70, A4 Allroad, Legacy Outback, itd. su ipak normalni modeli sa povisenim klirensom, heavy duty ovjesom i dodatnom sminkom da ima off road look, tako da se kod njih nista gubi od prednosti osnovnog modela, i slazem se da su idealni za BiHdado_ wrote:Odnedavno posjedujem octaviu scout, i za moje potrebe auto je odlicno. Povisen taman koliko treba, ne previse, gradske rupe nakon cc-a bukvalno ne osjetim, svaka nedjelja trebevic i slicno, ubio se za toga (cesta prema trebevicu mu je kao autoput), isao na more nedavno udoban, prostran, cvrst auto, nista ne skripi, ne klepece nakon 130 000 na satu (alergican sam na te stvari, u cc-u mi je skripala centralna konzola vjerovali ili ne), pogon jos nisam imao prilike testirat jer sam ga uzeo nakon zime ali mislim da i zadatke po snijegu odradjuje bez premca, tako da mislim da auto ima svoj smisao.. Veliki (ne prevelik), porodicni auto, prostran, povisen sto je odlicno za nase "ceste", sa ogromnim gepekom i stalnim 4x4 pogonom, i jako neobican auto, meni bas mocno djeluje sa ovim plastikama, nekom lezi, nekom ne, uglavnom puno bolje izgleda od obicne octavie karavan... Za BiH, ubio se po mom misljenju
- ElDzidziIbnDzo
#31 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
NPR:

Ako hoćeš stabilnost i divljačku vožnju u krivinama,pritisneš jedno dugmence i bibi ide dole
Ako želiš da se pentraš sa njim negdje k'o jarac,opet pritisneš jedno dugme i hop-eto te ko na štagljama.
Ako želiš da imaš svu udobnost top opremljenog karavana ,izvoli.
Ako želiš da imaš ovo vozilo,iskeširaj finu sumu

Ako hoćeš stabilnost i divljačku vožnju u krivinama,pritisneš jedno dugmence i bibi ide dole
Ako želiš da se pentraš sa njim negdje k'o jarac,opet pritisneš jedno dugme i hop-eto te ko na štagljama.
Ako želiš da imaš ovo vozilo,iskeširaj finu sumu
-
dado_
#32 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
To je to, a6 allroad mi je vrh auto jos od prve serije, ovaj je nema dalje, bice i za to valjda nekad aBd, dotad scout odradjuje isti posao samo bez dugmadi i luksuzaElDzidziIbnDzo wrote:NPR:
Ako hoćeš stabilnost i divljačku vožnju u krivinama,pritisneš jedno dugmence i bibi ide dole![]()
Ako želiš da imaš ovo vozilo,iskeširaj finu sumu![]()
![]()
@ins sve lijepo receno
-
volan
#33 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Ukoliko pogledam cijene, pristojan dizelski kopmaktni crossover košta koliko prostojno auto više klase sa dizelskim agregatom.
Ako je u pitanju šminka ili estetika, vjerujem da je bezpredmetno porediti Spxxge 2.0 dizel sa XW paXXat CC dizel, slučajno nađoh na pik-u.
Još jedna stvar me malo buni, od kada je prednost vozila ukoliko sjediš izdignut više u odnosu na sjedenje niže?
Ok, vjerujem da je tome tako u slučaju osoba sa posebnim potrebama, bolesnicima ili onima koji imaju potebu 50tak puta ući/izaći u jednom danu ali to je 5% tržišta a ne 95% tržišta.
Sjedenje što niže ima višestruku prednost u samoj vožnji i to je opšte poznata stvar...
Vožnja po trotoarima...pa i prije crossover-a su postojali trotoari pa se preko njih prelazilo, uistinu možda je sad tako lakše za one nesretnike kojima je to stvarna potreba.
Ako je u pitanju šminka ili estetika, vjerujem da je bezpredmetno porediti Spxxge 2.0 dizel sa XW paXXat CC dizel, slučajno nađoh na pik-u.
Još jedna stvar me malo buni, od kada je prednost vozila ukoliko sjediš izdignut više u odnosu na sjedenje niže?
Ok, vjerujem da je tome tako u slučaju osoba sa posebnim potrebama, bolesnicima ili onima koji imaju potebu 50tak puta ući/izaći u jednom danu ali to je 5% tržišta a ne 95% tržišta.
Sjedenje što niže ima višestruku prednost u samoj vožnji i to je opšte poznata stvar...
Vožnja po trotoarima...pa i prije crossover-a su postojali trotoari pa se preko njih prelazilo, uistinu možda je sad tako lakše za one nesretnike kojima je to stvarna potreba.
-
GaRGa
#34 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
volan wrote:Ukoliko pogledam cijene, pristojan dizelski kopmaktni crossover košta koliko prostojno auto više klase sa dizelskim agregatom.
buni te sto nisi sjedio pa ne znas, probaj pa ces vidjeti...
-
citro
#35 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
A koje su to visestruke prednosti osim furke da auto bolje lezi jer je teziste kao snizeno ? Ok kod sportskih automobila, ali kod normalnih malo morgen.volan wrote:Ukoliko pogledam cijene, pristojan dizelski kopmaktni crossover košta koliko prostojno auto više klase sa dizelskim agregatom.
To me podsjeca kako sam, kada sam imao 18-19 godina i vozio ficu, rastezao opruge na sjedistu kako bih sjedio nize. Ono, kontam, stabilniji sam
-
530i
#36 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Postoji jasna razlika između sjedenja u sportskim autima, sasvim nisko, normalnim, i crossover wannabe terencima - visoko. Ni meni se to visoko ne sviđa, kao na stolici, a pregled imam dobar koliko god auto to omogućava, stakla, retrovizori, kamere, senzori i ostalo, ne vidim da je tu sama visina sjedenja presudan faktor.
-
mefistofilis
#37 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
ne znam, meni se svida kad sjedim visoko. osjecam se kao kamiondzija

-
citro
#38 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Presudan faktor nije, ali da je prakticnije za svakodnevnu upotrebu, prakticnije je.530i wrote:Postoji jasna razlika između sjedenja u sportskim autima, sasvim nisko, normalnim, i crossover wannabe terencima - visoko. Ni meni se to visoko ne sviđa, kao na stolici, a pregled imam dobar koliko god auto to omogućava, stakla, retrovizori, kamere, senzori i ostalo, ne vidim da je tu sama visina sjedenja presudan faktor.
Moramo li sada ponovo izmisljati toplu vodu ?
Ulazak i izlazak iz npr Octavie i RAV4 su nebo i zemlja. To ne umanjuje vrijednost Octavie kao, po mom misljenju, respektabilnog auta ali hajmo stvari nazvati pravim imenom.
-
jefferson
#39 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Ja sam vec napisao na stranici prije.volan wrote:Ukoliko pogledam cijene, pristojan dizelski kopmaktni crossover košta koliko prostojno auto više klase sa dizelskim agregatom.
Nemoj me pogresno shvatiti, ja licno vise volim taj osjecaj nizeg sjedenja.
Ali u CC niko iza mene ne moze sjesti a da je visi od 175cm, dok u Tiguanu, koji je dosta kraci, bez problema sjednu visoke osobe.
-
volan
#40 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Ova analogija nema smisla, niže težište je čista fizika, fićo je uistinu bolje ležao nego npr. reno 4...tko je šta radio i zamišljao je irelevantno na temu.citro wrote:A koje su to visestruke prednosti osim furke da auto bolje lezi jer je teziste kao snizeno ? Ok kod sportskih automobila, ali kod normalnih malo morgen.volan wrote:Ukoliko pogledam cijene, pristojan dizelski kopmaktni crossover košta koliko prostojno auto više klase sa dizelskim agregatom.
To me podsjeca kako sam, kada sam imao 18-19 godina i vozio ficu, rastezao opruge na sjedistu kako bih sjedio nize. Ono, kontam, stabilniji sam
-
jefferson
#41 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
A de objasni sta to: sve bolje radi?ins wrote:Ovo je Golf GTD
Zbog cega kupujes GTD a zbog cega Tiguana?
Ako volis skijat, biciklizam, ima porodicu, onda je Tiguan bolji.
Ako hoces biti glavni u selu, onda je GTD
-
citro
#42 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
jefferson wrote:A de objasni sta to: sve bolje radi?ins wrote:Ovo je Golf GTD
Zbog cega kupujes GTD a zbog cega Tiguana?
Ako volis skijat, biciklizam, ima porodicu, onda je Tiguan bolji.
Ako hoces biti glavni u selu, onda je GTD
-
volan
#43 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
citro wrote:Presudan faktor nije, ali da je prakticnije za svakodnevnu upotrebu, prakticnije je.530i wrote:Postoji jasna razlika između sjedenja u sportskim autima, sasvim nisko, normalnim, i crossover wannabe terencima - visoko. Ni meni se to visoko ne sviđa, kao na stolici, a pregled imam dobar koliko god auto to omogućava, stakla, retrovizori, kamere, senzori i ostalo, ne vidim da je tu sama visina sjedenja presudan faktor.
Ulazak i izlazak iz npr Octavie i RAV4 su nebo i zemlja. To ne umanjuje vrijednost Octavie kao, po mom misljenju, respektabilnog auta ali hajmo stvari nazvati pravim imenom.
- ElDzidziIbnDzo
#44 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Odavno postoje ''pilot'' sjedišta(rečeno ćuning riječnikom) ili ti ga sjedišta podesiva po visini.
Pa namjesti čovjek sebi onako kako mu paše.
Nije svako sjedište ko tabure.
Pa namjesti čovjek sebi onako kako mu paše.
Nije svako sjedište ko tabure.
-
jefferson
#45 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Ali ti nikako da skontas da auta gdje se sjedi visoko se ne kupuju zbog tog razloga, neo X drugih razloga.volan wrote:citro wrote:Presudan faktor nije, ali da je prakticnije za svakodnevnu upotrebu, prakticnije je.530i wrote:Postoji jasna razlika između sjedenja u sportskim autima, sasvim nisko, normalnim, i crossover wannabe terencima - visoko. Ni meni se to visoko ne sviđa, kao na stolici, a pregled imam dobar koliko god auto to omogućava, stakla, retrovizori, kamere, senzori i ostalo, ne vidim da je tu sama visina sjedenja presudan faktor.
Ulazak i izlazak iz npr Octavie i RAV4 su nebo i zemlja. To ne umanjuje vrijednost Octavie kao, po mom misljenju, respektabilnog auta ali hajmo stvari nazvati pravim imenom.to praktično mi se čini da najviše škripi kod mene.Ukoliko pretpostavimo da prosječan vozač 95%-97% vremena provede u konkretnoj vožnji a 1%-2% u ulasku/izlasku iz vozila ili 1%-2% u spoznaji da sjedi visoko (to je onaj momenat kad sjedeš i kažeš vidi što je ovo visoko i nakon 500m zaboraviš na tu činjenicu dok ne uđeš u krivinu i kažeš što se ovo naginje...), onda mi se čini da za 5% pravim skup kompromis naspram onih 95%.
Imas mali broj drugih primjera, a jedan od njih je moja supruga kojoj je to bio presudan faktor. Nju ne interesuje ni teziste vozila, ni balans, nego samo preglednost i 4x4 i zavrsena prica. Mozes pjevat borbene poslje toga (kao sto sam ja) ali ne pije vode!
-
citro
#46 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Uglavnom, nesta meze poce prica bez veze.
Ne moze jedno auto zadovoljiti sve potrebe i zelje. Prakticnost u svakodnevnici je po meni definitivno na strani SUV-ova, i ko te tu pita za naginjanje u krivini, prica je to bez veze. Sad odjednom svi vozaci bolida, pa ne daj boze da se auto malo nagne u krivini, spade prosjek vrlo brze voznje. Je li iko od vas vozio Renault 4, Dyanu ili nedaj boze 2CV ? Odgovorno tvrdim da je najbolje gradsko auto SUV.
Za duga puta je naravno limuzina mnogo bolja i ekonomicnija. Najbolji odnos prakticnosti i ekonomije je kompakt, tu nema dileme. Pogodan je manje vise za sve, ali ima vidna ogranicenja. Prema tome, neka se svako nadje negje, ali tvrditi da skoro pola svijeta koji kupuju SUV/Crossover lazu sami sebe i da je to samo sminka je beza.
Ne moze jedno auto zadovoljiti sve potrebe i zelje. Prakticnost u svakodnevnici je po meni definitivno na strani SUV-ova, i ko te tu pita za naginjanje u krivini, prica je to bez veze. Sad odjednom svi vozaci bolida, pa ne daj boze da se auto malo nagne u krivini, spade prosjek vrlo brze voznje. Je li iko od vas vozio Renault 4, Dyanu ili nedaj boze 2CV ? Odgovorno tvrdim da je najbolje gradsko auto SUV.
Za duga puta je naravno limuzina mnogo bolja i ekonomicnija. Najbolji odnos prakticnosti i ekonomije je kompakt, tu nema dileme. Pogodan je manje vise za sve, ali ima vidna ogranicenja. Prema tome, neka se svako nadje negje, ali tvrditi da skoro pola svijeta koji kupuju SUV/Crossover lazu sami sebe i da je to samo sminka je beza.
-
530i
#47 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Ljudi su većinom nepismeni, i konzumiraju ono što im se lijepo izreklamira...
- Magarece_godine
#48 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Zaboravili ste na sigurnost .... Sudar sa povišene i "obične" vozačke pozicije nije isti ....
-
jefferson
#49 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Mozes ti reklamirati nesto beskonacno, to ako ne valja mozes zaboraviti.530i wrote:Ljudi su većinom nepismeni, i konzumiraju ono što im se lijepo izreklamira...
Nije se jednom desilo da neki koncept ne uspije, ali Cuv i SUV segment ocito ponovo napreduju, najvise zbog sada vec dobvoljno jakih dizela i hibrida.
Segment koji sve vise pada su monovolumeni.
-
romeomoraprezivjeti
#50 Re: Compact crossover vozilo vs compact vozilo
Za moje trenutne potrebe, kompakt klasa je najbolje i najoptimalnije rijesenje. Ja,zena i bebac mozemo samo da se pozalimo da nam fali vise vrata,al' i bez toga se snalazimo.