Jokericious wrote:radenska wrote:Ja sam se udala kao student, nisam radila. U medjuvremenu se zaposlila, radila godinu dana, zatrudnila, napustila posao i od tada ne radim. Rodila jedno dijete, privela fakultet kraju, sad cekamo drugo akobogda. Evo peta godina kako smo u braku NIKAD mi nije rekao zasto si nesto potrosila ili sto ce ti toliko, ili samo ja radim ti ne radis. Cak i kad sam nasla posao ( a beba imala 7 mjeseci) mi je rekao da radim ako hocu zbog sebe ali finansijski nam nije neophodno i da on smatra da je bolje da beba malo jos poraste.
Sad opremamo svoj stan, cekamo drugu bebu i zaista divno zivimo. Nikad se nisam osjecala ugrozenom ili manje vrijednom sto sam kuci, a on radi. Naravno trudim se da sto bolje iskoristim novac. Znaci nema hodanja povazdan po nekakvim kafama, soping centrima dok je kuca u haosu. Uvijek ce naci sve popeglano, cisto, rucak i vecera na vrijeme.
Moj babo je radio, mama uvijek bila domacica. Uvijek su imali zajednicki budzet i uvijek se dogovarali o svemu.
Bas se pitam sto su uvijek situacije da zensko ne radi. Sumnjam da bi neka bila sa muskarcem a da ona samo radi. I onda hoce ravnopravnost. Nemre.

vecinom su zene te koje "ne rade", jer su majke. ocigledno, muskarci ne mogu ostati trudni, nositi bebu, poroditi se i dojiti. isto tako, nazalost se -pogotovo kod nas- kcerke i sinovi jos uvijek sasvim drugacije odgajaju, tako da ce prije zene imati sposobnosti odrzavanja domacinstva, tj znace/htjece kuhati, cistiti, peglati, i sl. tako da je jos uvijek uobicajeno i "prirodnije" zateci zenu kao domacicu.
a znas kako kazu, ako ne vidis dunav sa svog prozora, to ne znaci da dunav ne postoji. ja poznajem nekoliko bracnih parova u kojima suprug BUKVALNO ne radi: dakle, nezaposlen je, ostaje kod kuce, i kazem ne radi, jer je dijete u vrticu od prvog moguceg dana, nesto sto bi se u slucaju da mu je majka kod kuce naraFSKI osudjivalo, ne kuha, tj ubacuje SEBI zaledjene pizze u rernu, dok mu zena ne stigne nesto skuhati kad dodje s posla, ne cisti i ne pegla, za to supruga placa cistacicu. sva sreca pa supruga zaradjuje velike pare. ne bih sad previse prostirala ovdje tudju intimu, ali to se moze desiti, pogotovo ako ulozis podosta godina u takvu vezu, pa i kad vidis da je na neki nacin corsokak, ne da ti se peglati, tj opet s nekim ispocetka... ovako znas sta imas ili nemas, navikao si, tj navikla, imate i dijete i zajedno, i vuces tako i nadas se da ce se nekad nesto i popraviti, radis na tome, itd. s godinama se sve manje cudim, a jos manje osudjujem.
u drugom paru je situacija malo bolja, jer je on ambiciozniji i perspektivniji, ali ipak, on je kod kuce, ona na (zahtjevnom) poslu, pa njemu dolaze naizmjenicno punica i majka da mu pomognu s djecom, jer pobogu si, dje ce musko sam kod kuce s dvoje djece: ko ce im skuhati, obrisati ih oko usta, i sl.