Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspektive?

shadowblade

#26 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by shadowblade »

sds zdk wrote:I šta dalje? Stalna politika konfrontacija ne valja'iscrpljuje i politiku i narod? Šta dalje sa Srbima vam je živjeti?
Otkad vi to želite živjet u BiH?
Ja mislio vi želite nezavisnost. :run:
sds zdk

#27 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by sds zdk »

......................
Last edited by sds zdk on 27/06/2014 10:13, edited 1 time in total.
shadowblade

#28 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by shadowblade »

sds zdk wrote:Sa Srbima vam je živjeti i zato je pametnije da se ne svađate, jer zajednički život u svađi postaje veliki teret onima koji se svađaju?zato spustite tenzije i Srbi će spustiti tenzije pa da vidimo može li život biti bolji?
A što je sa anketama po kojima bi 90% Srba glasalo za nezavisnost RS-a? Kako su onda za suživot i život sa drugima? :?
sds zdk

#29 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by sds zdk »

Bila bi to šetnja u maglu sa jako neizvjesnim rezultatom kako bi se u magli svi snašli.
reis1

#30 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by reis1 »

Inace, srpski kralj Aco je jos 1929. ukinuo srpstvo i diktirao jugoslavenstvo.

Skonto lik da sa srpstvom nest nije udure... :oops:
shadowblade

#31 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by shadowblade »

sds zdk wrote:Bila bi to šetnja u maglu sa jako neizvjesnim rezultatom kako bi se u magli svi snašli.
Znači SDS ako dođe na vlast neće svako malo govoriti da je BiH neodrživa i da će se RS osamostalit kao što to svako malo govori SNSD i Dodik?
Bošnjaci, izgleda da vam je podržati SDS.
Tko bi rekao, Karadžićev SDS će na kraju postati stranka koja se ne zalaže za samostalnost RS nego za suživot u BiH. :mrgreen:
sds zdk

#32 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by sds zdk »

..........................
Last edited by sds zdk on 27/06/2014 10:13, edited 1 time in total.
reis1

#33 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by reis1 »

sds zdk wrote:Da suživot u BiH i političko približavanje i saradnja Bošnjaka i Srba kako u BiH tako i u Srbiji (Sandžak ili Raška)!
Političke integracije nasuprot iscrpljujućim i nekorisnim dezintegracijama uz zajednički put u Evropsku uniju!I suviše smo (i mi i vi) svi smo mali da si dozvolimo budemo još manji?
Samo ako priznate da vam je pod Osmanlijama bilo najbolje.

Tad vas niko nije mlatio ko sto vas mlate posljednjih 100 godina. :skoljka:
sds zdk

#34 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by sds zdk »

Osmanlije su i vašu državu uništili /srednjovjekovnu Bosansku kraljevinu i Crkvu/.Ukoliko se time ponosite, onda s vama nešto nije u redu, da slavite uništenje svoje države iz 1463 godine.
Haman

#35 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by Haman »

Sve receno u jednoj recenici poznatog akademika Jovana Raskovica.

Image

:? :? :-) :-) :zzzz:
reis1

#36 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by reis1 »

sds zdk wrote:Osmanlije su i vašu državu uništili /srednjovjekovnu Bosansku kraljevinu i Crkvu/.Ukoliko se time ponosite, onda s vama nešto nije u redu, da slavite uništenje svoje države iz 1463 godine.
Njet.

Mi smo u to vrijeme vise problemos imali s Madjarima. Oni su jos od 1102. kad su okupirali Hrvatsku, uz blagoslov Rima, kidisali i na Bosnu, sve do 1463. Osmanlije su nama pomogli da se malo razrahatimo od Madjara i uzivamo u nasem Bosanskom ejaletu sve do 1878.

Vi Srbi to ne razumijete obzirom da ste prvi put svoju drzavu dobili 1878. na Berlinskom kongresu.

:kiss:
sds zdk

#37 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by sds zdk »

..................
Last edited by sds zdk on 27/06/2014 10:14, edited 1 time in total.
homega

#38 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by homega »

sds zdk wrote:Osmanlije su i vašu državu uništili /srednjovjekovnu Bosansku kraljevinu i Crkvu/.Ukoliko se time ponosite, onda s vama nešto nije u redu, da slavite uništenje svoje države iz 1463 godine.
Čiju vašu? Kakav je tvoj status u odnosu na "njih"?
homega

#39 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by homega »

sds zdk wrote:Nakon Osmanlijskog i Austrugarskog ropstva vama je prvi put državu dao srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

Zašto tolika ljubav prema Turcima?Koliko mi je poznato vi kažete Bošnjaci?
Pitao sam se samo kad ćeš otkriti veo s lica :-) :(
reis1

#40 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by reis1 »

sds zdk wrote:Nakon Osmanlijskog i Austrugarskog ropstva vama je prvi put državu dao srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

Zasto mislis da je nama Osmanlijsko carstvo bilo ropstvo? :lol:

Npr. moj pradedo s nanine strane je bio beg, sto je naslijedio od pretka par generacija prije koji je bio begler-beg Bosanskog ejaleta. Svaki imao po nekoliko zena, begluke, radnike, itd.

Cuj ropstvo... :lol:
oakville

#41 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by oakville »

sds zdk wrote:Podrinje?

Mora se ekonomski i privredeno integrisati ili barem mnogo bliže ekonomski i privredno povezati sa Sarajevom i Tuzlanskom regijom!
Za Srbe je Sarajevo od strateške važnosti, jer minimalno istočni dio RS-a ili se ekonomski i privredno veže za Sarajevo ili se ekonomski i privredno veže za Srbiju, a što je politički nemoguće ili jako teško zbog nepostojanja jedinstva tržišta jer je podrinje dio BiH i ekonomski je jedinstveni dio tržišta BiH. Trećeg izbora nema. Tako da tridesetak opština u ruralnom području istoka RS-a, koje po kapacitetima predstavljaju predgrađa grada, ako odbacuju Sarajevo, a onda i Tuzlu i Mostar, onda neizostavno moraju načisto ekonomski propasti. Ne postoji ni teorijska mogućnost da se istočna RS počne razvijati bez Federacije, jer to svako pametan vidi samo jednim pogledom na kartu. Ponavljam, bez pune ekonomske integracije istoka RS-a (koji je primjer antiteze normalnoj ekonomskoj regiji) sa Federacijom BiH, ne postoji nikakva mogućnost razvoja, bez obzira na htjenja i napore. Čak je najveća zabluda hidro potencijal istoka, jer će efekti gradnje hidroelektrana biti centralizacija kapitala i stvaranje oligarhija u centrima moći (u ovom slučaju u staklenoj zgradi Vlade RS-a), dok će s druge strane dodatno podstaći raseljavanje stanovništva s istoka. Dokaz tome je HE Višegrad, gdje su paralelno s tim Višegrad i okolina totalna ekonomska propast, a stanovništvo bježi u Srbiju (izuzev slabašnog povratka Bošnjaka).
Ništa se ti ne integriši, imaju dovoljno problema i bez tebe. Za rješavanje problema okrenuti se beogradu kao glavnom gradu svih srba u rasejanju.
Haman

#42 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by Haman »

Pitas?
Da mi smo Bosnjaci a Osmanlije su Osmanilije kasnije Turci. Mi imamo odredjenu naklonost prema Turcima kao sto Srbi imaju prema Rusima. Nama je zajednicka vjera sa Turcima a vma sa Rusima.

:novine: :novine: :novine: :novine: :novine:
Leons

#43 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by Leons »

Kako ko.

Evo ja sam Bošnjak i nimalo ne volim Turke ni Tursku.
Loša država.
BezDobrogNaslova

#44 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by BezDobrogNaslova »

Hipoteticki, kad bi doslo do tog referenduma, a realno nece, preko 90 posto Srba bi glasalo za nezavisnost, ja licno ne znam nijednog Srbina koji bi glasao za ostanak. Predizborna je kampanja, svaki glas u trci za Predsjednika RS se broji, pa je i ovo jedna od taktika za pridobijanje glasova. Da li je pokretac teme zaista iz SDS-a, to je veliko pitanje.
Bosna moze da krene naprijed samo, ako se akcenat baci na suzbijanje korupcije, i na pokusaj da se oporavi unistena ekonomija, na bilo koji nacin. Ostalo je samo prazna prica.
Nisam do sad cuo nijedan jedini plan ekonomskog oporavka, ni od jedne stranke. Samo medjusobne optuzbe, i pricu ko je veci Srbin, Bosnjak, Hrvat....
Sto se mene licno tice, ne moramo previse da se volimo, ali da radimo zajedno moramo ili cemo zajedno propasti. Mada smo cini mi se propali, samo nam jos niko nije javio.
RS je politicki stabilniji sistem od Federacije, iz jednostavnog razloga sto je u RS jedna vlada, u Federaciji 10, 11 nisam ni ja siguran. Da nije toga RS bi ekonomski jos gore stajala nego sto stoji sad, ovako glavni izvor prihoda je Elektroprivreda koja radi izuzetno dobro, obzirom koliko je sapa stavljeno na nju. Telekom je prodat i davno potrosen, a vidljivih rezultata nema.
Ekonomija je tema o kojoj treba da se prica, a ovi iz SDS-a, ako misle da sam im zaboravio Krajisnika i njegove benzinske pumpe i emisiju gdje se zali da nema 5 maraka da da cerki, varaju se grdno. Sto bi rekli u mom rodnom gradu, moje komsije Bosnjaci, ja im halaliti necu.
Bodkin

#45 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by Bodkin »

za ovog lika treba podforum o srbima otvoriti
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#46 Re: Srbi,srpska politička misao,ideologija,nacija i perspekt

Post by Chmoljo »

Bodkin wrote:za ovog lika treba podforum o srbima otvoriti
:D

Banned user for reason “”
» sds zdk