Goethe Ispit :)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Kuna

#26 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

Evo ja polozio A1 na ÖSD-u, znaci moze se, 3 mjeseca isao na kurs i izasao i polozio :)
Bossnian

#27 Re: Goethe Ispit :)

Post by Bossnian »

Kuna wrote:Evo ja polozio A1 na ÖSD-u, znaci moze se, 3 mjeseca isao na kurs i izasao i polozio :)
Koliko te kostalo ukupno?
Kuna

#28 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

Bossnian wrote:
Kuna wrote:Evo ja polozio A1 na ÖSD-u, znaci moze se, 3 mjeseca isao na kurs i izasao i polozio :)

Samo ispit na OSD košta 165KM, kurs u CPE Centar za poslovnu edukaciju 495KM, al se isplatilo, nas sedam bilo u grupi i može se dosta toga naučiti. Profesor pravo dobar, tjera te da pričaš. Ko imalo ima volje može naučiti.
insomnia78

#29 Re: Goethe Ispit :)

Post by insomnia78 »

Joj sto deru Bog te vidio
Sto je najgore sa A1 nidje nisi prispio

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Kuna

#30 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

insomnia78 wrote:Joj sto deru Bog te vidio

A jbg, meni puno znaci ovaj A1, treba mi za boravisnu vizu.
insomnia78

#31 Goethe Ispit :)

Post by insomnia78 »

Ma to stoji, samo kazem da je skupo otac ih jebo

ćiribiribela

#32 Re: Goethe Ispit :)

Post by ćiribiribela »

Ovo je istina.

A ne trebaju ti 3 mjeseca za A1, to su one osnovne stvari, meni je bilo dosta 15 sati i polozila sam (sa gut bestanden), a nikad dotad nisam ucila njemacki, B1 je druga prica. :mrgreen:
Kuna

#33 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

ćiribiribela wrote:

Ovo je istina.

A ne trebaju ti 3 mjeseca za A1, to su one osnovne stvari, meni je bilo dosta 15 sati i polozila sam (sa gut bestanden), a nikad dotad nisam ucila njemacki, B1 je druga prica. :mrgreen:

Slazem se da se uce osnovne stvari, ali da si ga naucila za A1 za 15 dana nema sanse, ti si samo bubala testove. Ja sa ovim znanjem komotno mogu da pricam o nekim osnovnim stvarima. Slazem se i da je preskupo i da se moglo brze zavrsiti, na Gotheu kompletan A1 traje 6 mjeseci i ovo je bila najjeftinija varijanta.
Kuna

#34 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

insomnia78 wrote:Ma to stoji, samo kazem da je skupo otac ih jebo

Slazem se da je preskupo, ipak je osnovni nivo
ćiribiribela

#35 Re: Goethe Ispit :)

Post by ćiribiribela »

Kuna wrote:

Slazem se da se uce osnovne stvari, ali da si ga naucila za A1 za 15 dana nema sanse, ti si samo bubala testove. Ja sa ovim znanjem komotno mogu da pricam o nekim osnovnim stvarima. Slazem se i da je preskupo i da se moglo brze zavrsiti, na Gotheu kompletan A1 traje 6 mjeseci i ovo je bila najjeftinija varijanta.
Nisam bubala testove, imala sam samo jedan, onaj sto bude na osd stranici. Dobro, fakat pripremala sam se za ispit, nisam ucila jezik sto mi je bio cejf, ali pod pripremala mislim na to da sam o svakodnevnim temama za razgovor naucila po 2-3 recenice, naucila po kojem principu cu raditi onaj dio lesen, naucila formu pisanja mailova... 15 dana je dovoljno za to sve, a i vise nego dovoljno nekome ko je ucio jezik u skoli. :mrgreen:
Bossnian

#36 Re: Goethe Ispit :)

Post by Bossnian »

Kuna wrote:
Bossnian wrote:

Samo ispit na OSD košta 165KM, kurs u CPE Centar za poslovnu edukaciju 495KM, al se isplatilo, nas sedam bilo u grupi i može se dosta toga naučiti. Profesor pravo dobar, tjera te da pričaš. Ko imalo ima volje može naučiti.
Kuna wrote:

Ja isao na kurs u svom gradu 3 mjeseca i naucio dosta stvari polozio ispit bez problema 98 od 100 bodova certifikat do duse nije priznat i da jeste meni ne igra neku ulogu jer mi treba B1.Uglavnom isao 3 mjeseca i sve me kostalo nekih 200 KM mozda koja markica vise -manje
Kuna

#37 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

ćiribiribela wrote:
Kuna wrote:
Nisam bubala testove, imala sam samo jedan, onaj sto bude na osd stranici. Dobro, fakat pripremala sam se za ispit, nisam ucila jezik sto mi je bio cejf, ali pod pripremala mislim na to da sam o svakodnevnim temama za razgovor naucila po 2-3 recenice, naucila po kojem principu cu raditi onaj dio lesen, naucila formu pisanja mailova... 15 dana je dovoljno za to sve, a i vise nego dovoljno nekome ko je ucio jezik u skoli. :mrgreen:

Svaka čast,uspjela si. Kod mene je malo drugacija situacija, najvažniji mi je bio certifikat, ali i znanje, jer se dosta toga nauči u tri mjeseca, bitan mi je dobar temelj njemačkog da bi ga kasnije mogao pravilno proširivati.ima toliko toga vrijednoga sto se uči na A1(glagoli,vremena)o izgovaranju da i ne pričam. Ali svako opet zna šta njemu treba :D
Kuna

#38 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

Bossnian wrote:
Kuna wrote:

Ja isao na kurs u svom gradu 3 mjeseca i naucio dosta stvari polozio ispit bez problema 98 od 100 bodova certifikat do duse nije priznat i da jeste meni ne igra neku ulogu jer mi treba B1.Uglavnom isao 3 mjeseca i sve me kostalo nekih 200 KM mozda koja markica vise -manje

Vjerovatno da sam i ja trebao dogurati do B1 da bi uzeo sličnu(jeftiniju) varijantu.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#39 Re: Goethe Ispit :)

Post by Zviz »

Nije ti nikakv dokaz o jeziku potreban ako znas jezik... ja od jos nikoga nisam cuo da je u Danskoj mu neko trazio da donese potvrdu da zna engleski jezik... obicno pise dobro poznavanje i na intevriju se cuje jel zna ili ne...

Na univerzitetima nije bilo potrebno ali posto su htjeli da smane broj stranih studenata sa nekim nizim znanjem engeskog uveli su pravilo za sve studente iz svih zemalja da moraju napraviti jedan od tri ispita...
Kuna

#40 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

Zviz wrote:Nije ti nikakv dokaz o jeziku potreban ako znas jezik... ja od jos nikoga nisam cuo da je u Danskoj mu neko trazio da donese potvrdu da zna engleski jezik... obicno pise dobro poznavanje i na intevriju se cuje jel zna ili ne...

Na univerzitetima nije bilo potrebno ali posto su htjeli da smane broj stranih studenata sa nekim nizim znanjem engeskog uveli su pravilo za sve studente iz svih zemalja da moraju napraviti jedan od tri ispita...

Ti ocigledno nisi upoznat sa birokratijom Njemačke. Nema radne vize bez B1,B2 ili boravisne na osnovu bracnog druga bez minimalno A1. Mislim da to svako ko planira ici u njemacku vrlo dobro zna.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#41 Re: Goethe Ispit :)

Post by Zviz »

Kuna wrote:
Zviz wrote:Nije ti nikakv dokaz o jeziku potreban ako znas jezik... ja od jos nikoga nisam cuo da je u Danskoj mu neko trazio da donese potvrdu da zna engleski jezik... obicno pise dobro poznavanje i na intevriju se cuje jel zna ili ne...

Ti ocigledno nisi upoznat sa birokratijom Njemačke. Nema radne vize bez B1,B2 ili boravisne na osnovu bracnog druga bez minimalno A1. Mislim da to svako ko planira ici u njemacku vrlo dobro zna.
Drug poznam 3 danaca sto rade u njemackoj i niko ih nikada nije ni upitao jel imaju papir da znaju njemacki... ako postoje dupla pravila za isto onda sta ja tu mogu...
OptimusPrime

#42 Re: Goethe Ispit :)

Post by OptimusPrime »

Kuna wrote:

Ovako, ako apliciras za Blue Card EU u NJemackoj (kao deficitarna visokokvalificirana radna snaga) onda ti ne treba potvrda o znanju jezika. Takodjer i bracni partneri ne treba da dokazu/priloze A1 certifikat prilikom apliciranja za vizu. Iskustvo iz prve ruke.
Nakon neprekidnog boravka 3 godine u Njemackoj pod Blaue Karte EU stices pravo na stalnu boravisnu dozvolu bez dokaza o poznavanju jezika. Znaci moguce je imati status i bez poznavanja jezika ali zato moras imati fakultet i trazeno zanimanje.
Zatamnjena stakla

#43 Re: Goethe Ispit :)

Post by Zatamnjena stakla »

ćiribiribela wrote:

Ovo je istina.

Reče ona koja je poznavala njemački jezik :mrgreen:
OptimusPrime

#44 Re: Goethe Ispit :)

Post by OptimusPrime »

RuffRyders wrote:Optimus ovo za spajanje porodice brakom nije bas tacno.
Ne mozes uopste predat papire u ambasadi u Sarajevu za spajanje porodice bez certifikata o poznavanju jezika
+

Ako supruznik ima Plavu Kartu mozes. Opet kazem, govorim iz vlastitog iskustva i kako je meni bilo.
Ehegatten, Lebenspartner und Kinder von Personen, die eine Blaue Karte EU besitzen, dürfen nach Deutschland mit einreisen bzw. nachziehen. Sie brauchen keine Kenntnisse der deutschen Sprache nachzuweisen. Ehegatten und Lebenspartner sind darüber hinaus unmittelbar nach ihrer Einreise zur Ausübung einer Erwerbstätigkeit berechtigt (§ 29 Abs. 5 Nr. 2 Aufenthaltsgesetz).
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#45 Re: Goethe Ispit :)

Post by corolla02 »

Ah, naš Bosnjo uvjek sanja da ode negdje preko crte, i tek onda spozna da nije tamo onako kako je zamislio, tj. Da može nastaviti živjeti ko u Bosni standard, izlasci, furke, garderoba i sl.
mesko1

#46 Re: Goethe Ispit :)

Post by mesko1 »

corolla02 wrote:Ah, naš Bosnjo uvjek sanja da ode negdje preko crte, i tek onda spozna da nije tamo onako kako je zamislio, tj. Da može nastaviti živjeti ko u Bosni standard, izlasci, furke, garderoba i sl.

ovako nesto moze samo reci onaj , ko jos uvjek zivi kod roditelja , nema djece, tj. obavezu da se o nekome brine . cim imas vremena i mogucnosti , izlazit , oblaciti se, i trositi pare na takve stvari. A da imas djecu i porodicu , i da se sam/a brines o djeci , novcu , kiriji , rati kredita, racunima , prohtjevima djece, obavezama prema ovom/onom ... tek bi onda shvatio/la zasto Bosnjo zeli u njemacku.
Kuna

#47 Re: Goethe Ispit :)

Post by Kuna »

mesko1 wrote:
corolla02 wrote:Ah, naš Bosnjo uvjek sanja da ode negdje preko crte, i tek onda spozna da nije tamo onako kako je zamislio, tj. Da može nastaviti živjeti ko u Bosni standard, izlasci, furke, garderoba i sl.

ovako nesto moze samo reci onaj , ko jos uvjek zivi kod roditelja , nema djece, tj. obavezu da se o nekome brine . cim imas vremena i mogucnosti , izlazit , oblaciti se, i trositi pare na takve stvari. A da imas djecu i porodicu , i da se sam/a brines o djeci , novcu , kiriji , rati kredita, racunima , prohtjevima djece, obavezama prema ovom/onom ... tek bi onda shvatio/la zasto Bosnjo zeli u njemacku.

Vala si to lijepo rekao, prije svega nije to tema uopste, jos nekog demoralisat ko se trudi da nesto napravi od svog zivota. Ako je zivot izlasci po birtijama i kafama onda stvarno neke ljude ne shvatam.
situacija11

#48 Re: Goethe Ispit :)

Post by situacija11 »

Ovdje ce ti ljudi oprostit sve,osim uspjeha.Samo kod njih moze sve,kod tebe nista.Samo dzabe zivce gubit.Ne mogu da shvatim kako moze neko da zivi uvijek na babinim ledjima.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#49 Re: Goethe Ispit :)

Post by corolla02 »

mesko1 wrote:

Kako ti znadeš ko je u braku, gdje i sa koliko djece ili je neženja, dal ima roditelje il nema... Ti imaš il kristalnu kuglu ispred sebe il si Vidovnjak postao prekonoci i sve to na sumljiv način, najčešće ispod stola, daleko od javnosti...

No opet da ponovim, ne mogu da vjerujem da se na ovih par tema o Njemačkoj tipovi poput tebe hvatate za glavu kad treba izdvojiti par stotina Eura, koji bi trebali da vam otvore pute u zemlji novog boravka, npr. Njemačkoj a odselili ste se u potpuno novi svijet gdje bez ulaganja, odricanja, tj. Tu gdje bez rada, reda i znoja nema naprijed...

Znaci ako neko nije spreman promjeniti mentalitet u novom svijetu, lijepo nazad u Bosnu voz, ha ja...
mesko1

#50 Re: Goethe Ispit :)

Post by mesko1 »

corolla02 wrote:
mesko1 wrote:

Kako ti znadeš ko je u braku, gdje i sa koliko djece ili je neženja, dal ima roditelje il nema... Ti imaš il kristalnu kuglu ispred sebe il si Vidovnjak postao prekonoci i sve to na sumljiv način, najčešće ispod stola, daleko od javnosti...

No opet da ponovim, ne mogu da vjerujem da se na ovih par tema o Njemačkoj tipovi poput tebe hvatate za glavu kad treba izdvojiti par stotina Eura, koji bi trebali da vam otvore pute u zemlji novog boravka, npr. Njemačkoj a odselili ste se u potpuno novi svijet gdje bez ulaganja, odricanja, tj. Tu gdje bez rada, reda i znoja nema naprijed...

Znaci ako neko nije spreman promjeniti mentalitet u novom svijetu, lijepo nazad u Bosnu voz, ha ja...
Direktore Svemira , polozio si. Inteligentniji post dugo nisam pročitao .
Post Reply