bach wrote:tvsabina wrote:The 51st State wrote:ko je tebe slago da je to izgradjeno "nasim" sredstvima, pa to je bila jos veca pljacka i nepravda nego u au, moglo se graditi dok je bilo otimacine imovine, reparacije, socijalne uranilovke, kreditnih zajmova i ideoloske ispranosti, krajnji produkt smo vidjeli kad su krediti dosli na naplatu...
A kome si ti to konkretno - dužan ?
Ja sam dužan 1.500 KM raifaisen banci i imam zaključenu policu Grawe životnog osiguranja
Moj mama ima kredit u ( ERSTE) Sprarkasse banci
Tata ima kredit u Unicredit banci ( to je zapravo nekadašnja HVB Bank Austria Credit Anstalt banka)
Najbolji drug ima stambeni kredit u Hypo banci
I sve te pare idu u Austriju...Što se neko danas ne pobuni....
Vaš dug prema bilo kome u materijalnom smislu je vaša privatna stvar jer ste svjesno potpisali , tražili, dobili zajam.
Vi navodite austrijske banke ali to mogu biti i Eskimi recimo....
Ipak , strani kapital je u potpunosti preuzeo gotovo sve vrijedno što smo imali , višak vrijednosti odlazi i vlasnici kapitala formiraju takvo društvo u kom neće biti obrazovanih. Čim nema obrazovanih nema ni razvoja , čim nema razvoja živimo loše i to je posljedica novog modernog političkog doba i pozicija u svijetu.
Nemamo snage da se pobunimo , zapravo analizirati današnje bh društvo je uzaludno jer je prepuno raznih...stvari da tako kažem.
Da bi smo se riješili stranog kapitala i vratili zemlju u vlastite ruke potrebno je prevashodno razviti :
- nacionalni identitet
- obrazovanje i nauku
- industriju
Toga naravno nema i neće biti pa sam svjesna da su Vaši vapaji uzaludni.
Ne bi bilo korektno da neki učenik za 50 godina vaše stavove doživljava kao nešto "pozitivno" za ovu zemlju...izvuče se argument recimo - pa dobili ste banku u kojoj ste se mogli zadužiti.....tako zvuči vaše pravdanje austrijskog okupatora danas...uz dužno poštovanje.
Austrijanci su prije 150 godina bukvalno OTIMALI sve što su htjeli , nikoga nisu pitali NIŠTA jer im se moglo , jer su BILI JAČI...i to je to , sigurna sam da su nanijeli mnogo veću ekonomsku štetu od Osmanlija...
To što su uveli osnovne evropske civilizacijske norme kod nas , ne znači da su nas voljeli...oni su jednostavno živjeli tako u Beču , Pešti i željeli su isto u Sarajevu ili Banja Luci...to je to...
Ukoliko želite porediti tadašnju otimačinu i današnju zavisnost od njihovog kapitala - izvolite ali tada smo smogli snagu i sredstva da ih otjeramo a danas nažalost ne možemo...pozdrav