FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drndalo

#26 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by drndalo »

Koliko ja skontah razloge zbog kojih ovakvo nesto postoji vec godinama u SLO, HR, mislim i u SRB, a svi oni su to vjerovatno prepisali iz Europe, razlozi su:"Daj pare odma', umjesto za godinu dana pri registraciji"...

Na zapadu je to bilo u startu uobicajeno za kazne na auto-putevima, znaci mahom strance, da te stimulise da platis odmah (zato su imali svi i one bezzicne POS terminale za platne kartice, dakle za placanje ODMAH, a ne u roku 8 dana...) makar i 1/2, umjesto da mora da te ili pusti, ili kao stranca vodi sudiji za prekrsaje, koji te onda mora osuditi, pa da nakon toga imas rok da platis kaznu, s tim sto tada sudija moze npr. narediti uzimanje pasosa kao obezbjedjenje do placanja kazne...

Pitanje za nekoga sa vise pravnickog znanja, kako mogu pravosnazne kazne otici u zastaru ? Ovdje u prilogu spominju i prinudnu naplatu, tj. mogucnost iste ukoliko je kazna evidentirana u registru...?
daxon

#27 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by daxon »

Da, samo fora je u tome da na zapadu ne plaćaš pola kazne, plaćaš odmah uobičajenu kaznu, a ako ne platiš odmah, platiti ćeš duplo kasnije. Dakle, u tome je fora, plati kaznu odmah da ti je ne uduplamo kasnije, e to već stimuliše i ne pravi budale od normalnih ljudi koji stoje iza svojih postupaka i plaćaju svoje greške.
drndalo

#28 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by drndalo »

Ja sam to u Sloveniji shvatio drugacije, kazna ti je 400 EUR, da te vodimo kod sudije sutra ujutro... Ili da platis odma' na POS-u 200 EUR momentalno...
mahalas505

#29 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by mahalas505 »

drndalo wrote:Ja sam to u Sloveniji shvatio drugacije, kazna ti je 400 EUR, da te vodimo kod sudije sutra ujutro... Ili da platis odma' na POS-u 200 EUR momentalno...
Pa samo si potvrdio sta je @daxon napisao. Kazna je 200EUR jer nema onda sudskih troskova i ostale birokracije. Doduse mozda ti sudija smanji kaznu :D . Samo nekad traze kes, ili haj do automata da podignes para.
O'zone
Globalni moderator

#30 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by O'zone »

Više-manje za strane državljane koji naprave saobraćajno prekršaj taj postupak je OK jer smanjuje vrijeme, administraciju i komplikacije same naplate. Kaznu ti i onako naplate u punom iznosu kolika i jeste.

Ali! Ovo raditi sa lokalcima i to posebno našima a ti @drndalo znaš kakve mi kabadahije imamo za volanima je po meni ugrožavanje života drugih učesnika u saobraćaju.

Ovaj prijedlog zakona bi bio prihvatljiv samo u slučaju da u njemu stoji da ukoliko se kazna plati u roku od 8 dana od izdavanja iste plaća se iznos koji je propisan zakonom. Ukoliko se kazna plati nakon isteka 8 dana od dana nastajanja kazne plaća se iznos propisan zakonom uvećan za 50% iznosa te kazne.

Ovo bi meni imalo smisla i dalo bi bolje rezultate i u prevenciji i u naplati kazni iz ZOBS-a.

Za one sto se prave pametni i "neće" da plate u nekom razumnom periodu koji je zakonodavac odredio kazna se iz novčane preformulise u kaznu društveno korisnog rada.

Oba ova prijedloga je moguće provesti sa vrlo malo truda.
Arata

#31 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by Arata »

Za mene je ovo poraz zakona u BiH.

Za par godina:
Molimo poštovane građane koji su učestvovali u pucnjavama po Sarajevu da se zaključaju u svojoj kući. Ova jedinstvena prilika vam omogućava da odslužite kaznu u udobnosti svog doma.
Mi trenutno nemamo mehanizme za vaše kažnjavanje, pa pokušavamo da vas stimulišemo na ovaj način.
drndalo

#32 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by drndalo »

Ja se slazem s tim, samo sam naglasio da smo prepisivali nesto sto je neko vec prepisao... Kao i obicno, bez velikog razmisljanja...

Koliko nam je godina trebalo da skontamo da onima sa neplacenim kaznama ne damo registrovati aute ? 8-9 ?
O'zone
Globalni moderator

#33 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by O'zone »

Nećemo pretjerivati jer je ovo još prijedlog zakona. Način na koji su ga obazrožili je smije se reći imbecilan.

Malo sam sad Googlao o ovom zakonu u Srbiji i kod njih je postotak ne naplaćenih kazni prije ovoga zakona bio između 70 i 85% što je mora se priznati užasno onda su pokrenuli kampanju „Poštuj zakon, podrži red”
Počela kampanja „Poštuj zakon, podrži red”

Građani će tokom maja biti upoznati sa najvažnijim detaljima novog zakona o prekršajima, koji treba da promeni svest i poveća bezbednost

Od 1. marta, kada je počela primena novog zakona o prekršajima, samo za saobraćajne prekršaje naplaćen je 21 milion dinara od novčanih kazni, a izrečene su 192 godine zabrane upravljanja motornim vozilom.

Uvođenje prekršajnog naloga omogućilo je da građani dobrovoljno plate čak 70 odsto novčanih kazni, dok je ranije procenat dobrovoljne naplate mandatnih kazni iznosio svega 30 odsto.

Ove podatke izneo je juče Zoran Pašalić, predsednik Prekršajnog apelacionog suda, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, gde je najavljena javna kampanja „Poštuj zakon, podrži red”. Kampanju je pokrenulo Ministarstvo pravde, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i uz podršku Visokog saveta sudstva, Apelacionog prekršajnog suda i Udruženja sudija prekršajnih sudova Republike Srbije.

Cilj kampanje je da građani budu upoznati sa novinama Zakona o prekršajima, da se promeni način razmišljanja i ponašanja građana, jer novi sistem, zahvaljujući centralizovanoj bazi podataka, omogućava da se smanji broj nekažnjenih prekršaja.

– Primena Zakona o prekršajima i unapređenje rada prekršajnih sudova važan su deo reforme pravosuđa. Glavne prednosti novog zakona su efikasnost postupka i prevencija prekršaja. Efikasnost se postiže kroz uvođenje prekršajnog naloga i poboljšanje sistema dostave. Pored toga ovaj zakon istinski omogućava prevenciju nezakonitog ponašanja građana – rekao je ministar pravde Nikola Selaković juče na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Novi zakon favorizuje kaznu rada u javnom interesu, koja dovodi do smanjenja broja osuđenika u zatvorima i do velike uštede u državnom budžetu, naglasio je ministar.

– Zahvaljujući novoj evidenciji u centralizovanoj bazi podataka, koja podrazumeva jedinstveni registar sankcija i registar neplaćenih novčanih kazni, sistem prekršajnog kažnjavanja postaje znatno otvoreniji, a mogućnost korupcije u ovom sistemu svodi se na minimum – rekao je Selaković.

Ministar je pohvalio „izuzetnu požrtvovanost, posvećenost i predanost radu prekršajnih sudija” i naglasio da se, upravo zahvaljujući sudijama ovih sudova, već sada može govoriti o dobrim rezultatima primene novog zakona, uprkos lošim uslovima rada u prekršajnim sudovima.

On je najavio je da će Prekršajni sud u Beogradu, koji sada radi na čak 14 različitih mesta u glavnom gradu, uskoro biti useljen u renoviranu zgradu bivšeg Petog opštinskog suda u Ustaničkoj ulici, gde će imati dobre uslove za rad. Već su renovirane zgrade prekršajnih sudova u Zrenjaninu, Zaječaru i Novom Sadu, uskoro će biti završene rekonstrukcija zgrade Prekršajnog suda u Šapcu i izgradnja potpuno nove zgrade Prekršajnog suda u Raškoj.

– Javna kampanja, koja će se sprovoditi u narednih mesec dana u Republici Srbiji, ima za cilj da upozna građane sa novim zakonom o prekršajima. Pokušaćemo da utičemo na građane da poštuju zakon i da podrže red – rekao je ministar Selaković.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi istakao je da vladavina prava predstavlja osnovu demokratskog i prosperitetnog društva i da su reforme pomogle Srbiji da ostane na putu pridruženja EU.

Predsednik Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević naglasio je da ovakva medijska kampanja, koja ima za cilj i povećanje javne i saobraćajne bezbednosti, predstavlja novinu u Srbiji.
Posebno da naglasim boldirani dio gdje se navodi da se forsira društveno korisni rad kao vid izdržavanja kazne.

Takođe centralna baza podataka (koju mi već imamo koliko znam) kazni i prekršaja koja sudiji ostavlja mogućnost da propiše i veću kaznu od one zakonske jer je lice povratnik u činjenju prekršaja.

Slikovito objašnjeno

Image
530i

#34 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by 530i »

mahalas505 wrote: Zakon se provodi selektivno i samim tim imamo ovakvu situaciju kako jest. Sta ako se uvede kazna i za vlasnika vozila koji je omogucio osobi bez vozacke da upravlja vozilom? Ako nije dozvolio, onda je to kradja, zar ne? Sve se moze kad se uvede malo zdravog rezonovanja u zakone i sto je najvaznije da primjena bude sto kozistentnija.
To baš i ne bi moglo, jer obične osobe nemaju ovlaštenja niti da traže nekome vozačku dozvolu, niti da moraju znati šta u njoj piše i kako (vezano, recimo, za zabrane).

Problem je što na kraju, kada policija i odradi svoj dio posla kako treba sud poništi maltene sve dobre stvari...izreče neku minimalnu i minornu kaznu i eto majmuna opet odriješenih ruku da radi sve po starom.
530i

#35 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by 530i »

O'zone wrote: Problem je što ovdje nije diferencirano (iskreno to i nije moguće uraditi) ko je napravio hajmo ga nazvati slučajan ili nenamjeran prekršaj a ko namjeran.

Evo da idem u krajnost: Tip parkira vozilo ispred Vječne vatre na sred pješačke zone da bi sjeo u Vatri i popio kafu dođe policija upiše mu kaznu za pogrešno parkiranje od 40 KM i ode. Tip uzme kaznu i već sutra je plati ali plati 20 KM.

Ista situacija tip parkira na trotoaru ispred zgrade da bi do stana iznio stvari koje je dovukao a onda će prebaciti vozilo na parking ili u garažu, naiđe policajac i napiše mu kaznu 40 KM kažnjeni plati kaznu sutra opet 20 KM.
Slažem se s tim...parkiranje ispred Vječne vatre i sličnih lokacija treba se tretirati kao izrazito drzak prekršaj, a negdje pored ulaza u zgradu ili slično kao običan. Ali ni taj drzak vjerovatno ne bi spriječio pametnjakoviće da rade to što rade, imaju tetka, amidžića i sl. u sudu i proći će lijepo...
sparky

#36 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by sparky »

ovo ce mozda povecati naplatu, ali nece donijeti nikakva poboljsanja u saobracaju. nekako bi mi logicnije bilo da kad napravis prekrsaj platis kaznu npr u roku osam dana 40km (bilo koja cifra), nakon tog roka da se kazna udupla. vjerujem da bi vecina htjela platiti radije odmah nego cekati duplu. naplatu osigurati neizdavanjem ni najnebitnije liste ili potvrde koja se vadi u opstinama ili sudovima ili mjesnim zajednicama.
imas kaznu npr 40km, blokiran ti je maticni broj dok je ne platis. nema u bolnicu, nema u mezar...
sto bi ja bio glup i placao svoje kazne, a neko satro pametan, pa cekao, razvlacio, prepisivao auta na nekog drugog i sl.
osim toga uveo bi zakon da samo punoljetna osoba sa vazecom vozackom dozvolom moze biti i vlasnik vozila.
jos bih uveo da kaznu placa onaj na kome je auto. dakle, posudio si nekom auto, valjda mu vjerujes i znas ga. uzmi mu pare i plati kaznu. otprilike kao sto se radi kad sluzbenim autom napravis prekrsaj a firma ne zeli da ti pokrije troskove.
:run:
O'zone
Globalni moderator

#37 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by O'zone »

sparky wrote:ovo ce mozda povecati naplatu, ali nece donijeti nikakva poboljsanja u saobracaju. nekako bi mi logicnije bilo da kad napravis prekrsaj platis kaznu npr u roku osam dana 40km (bilo koja cifra), nakon tog roka da se kazna udupla. vjerujem da bi vecina htjela platiti radije odmah nego cekati duplu. naplatu osigurati neizdavanjem ni najnebitnije liste ili potvrde koja se vadi u opstinama ili sudovima ili mjesnim zajednicama.
imas kaznu npr 40km, blokiran ti je maticni broj dok je ne platis. nema u bolnicu, nema u mezar...
sto bi ja bio glup i placao svoje kazne, a neko satro pametan, pa cekao, razvlacio, prepisivao auta na nekog drugog i sl.
osim toga uveo bi zakon da samo punoljetna osoba sa vazecom vozackom dozvolom moze biti i vlasnik vozila.
jos bih uveo da kaznu placa onaj na kome je auto. dakle, posudio si nekom auto, valjda mu vjerujes i znas ga. uzmi mu pare i plati kaznu. otprilike kao sto se radi kad sluzbenim autom napravis prekrsaj a firma ne zeli da ti pokrije troskove.
:run:
Samo ovo i prijedlog zakona je logičan
mahalas505

#38 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by mahalas505 »

530i wrote:
mahalas505 wrote: Zakon se provodi selektivno i samim tim imamo ovakvu situaciju kako jest. Sta ako se uvede kazna i za vlasnika vozila koji je omogucio osobi bez vozacke da upravlja vozilom? Ako nije dozvolio, onda je to kradja, zar ne? Sve se moze kad se uvede malo zdravog rezonovanja u zakone i sto je najvaznije da primjena bude sto kozistentnija.
To baš i ne bi moglo, jer obične osobe nemaju ovlaštenja niti da traže nekome vozačku dozvolu, niti da moraju znati šta u njoj piše i kako (vezano, recimo, za zabrane).

Problem je što na kraju, kada policija i odradi svoj dio posla kako treba sud poništi maltene sve dobre stvari...izreče neku minimalnu i minornu kaznu i eto majmuna opet odriješenih ruku da radi sve po starom.
Nema to veze sa ovlastenjima. Recimo auto je moje vlasnistvo,i kao takvo imam odgovrnost za isto. Do mene kome cu dati auto, i ako osoba nema vozacke dozvole, onda bi trebala biti i moja odgovornost zasto sam dozvolio da ta osoba upravlja vozilom. Ne moras pokazati vozacku, odlicno onda nista od voznje, niko te ne tjera da pokazes ako neces.
homega

#39 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by homega »

O'zone wrote:Država odnosno u ovom slučaju entitet FBiH nije našla zakonsku mogućnost da naplati 20 miliona maraka kazni. Majko mila i onda se ljudi čude što nam je saobračajna kultura nikakva.

Samim time FBiH odlučuje da uvede zakon da ko plati na vrijeme plati samo pola kazne. Neko bi rekao da je to OK ali meni nije.
Naravno da nije u redu plaćanje pola kazne. Sve kazne moguće je naplatiti, da je vlast sposobna.

Najprije treba tražiti kazneni procenat od nadležnih organa - od njihovih predstavnika, za svaku nenaplaćenu kaznu preko određenog roka.

Potom, država treba otvoriti javne radove, ili zaključiti ugovor s izvođačima javnih radova, i sve prekršioce koji nisu platili svoje kazne, odvesti na te javne radove. 10 KM = 1 radni dan. Jednostavno je... :oops:
O'zone
Globalni moderator

#40 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by O'zone »

homega wrote:
O'zone wrote:Država odnosno u ovom slučaju entitet FBiH nije našla zakonsku mogućnost da naplati 20 miliona maraka kazni. Majko mila i onda se ljudi čude što nam je saobračajna kultura nikakva.

Samim time FBiH odlučuje da uvede zakon da ko plati na vrijeme plati samo pola kazne. Neko bi rekao da je to OK ali meni nije.
Naravno da nije u redu plaćanje pola kazne. Sve kazne moguće je naplatiti, da je vlast sposobna.

Najprije treba tražiti kazneni procenat od nadležnih organa - od njihovih predstavnika, za svaku nenaplaćenu kaznu preko određenog roka.

Potom, država treba otvoriti javne radove, ili zaključiti ugovor s izvođačima javnih radova, i sve prekršioce koji nisu platili svoje kazne, odvesti na te javne radove. 10 KM = 1 radni dan. Jednostavno je... :oops:
Očigledno da nije kad im je ovo najbolje riješenje do koga su došli.

Riješenje koje je uvreda za svakog normalnog čovjeka koji se pridržava zakona ove države.
kakavdanakneiskustvu

#42 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li ko platio pola kazne i da mu je to i obrisano?
kakavdanakneiskustvu

#43 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

O'zone wrote:Pošto niko ne spominje ovo a evo ima i prilog o istom

Da malo protabirimo.

Država odnosno u ovom slučaju entitet FBiH nije našla zakonsku mogućnost da naplati 20 miliona maraka kazni. Majko mila i onda se ljudi čude što nam je saobračajna kultura nikakva.

Zašto da mazlum koji je prošao kroz crveno plaća pola cijene? Zašto da mazlum koji vozi 30-50 Km/h više od ograničenja plaća pola cijene? Zašto da mazlum koji je blokirao izlaz iz moje zgrade svojom luksuznom vozilicom plati 20 umjesto 40 KM za pogrešno parkiranje.

Ovo bi imalo smisla kad bi se sve kazne uduplale pa se onda dalo 50% popusta za plaćanje u roku tj da kazne koje su i sada minimalne ostanu na istom nivou.

Iako je ovaj zakon na snazi recimo u Srbiji i kažu daje rezultate kao i u pojedinim zemljama EU mislim da ovdje neće proizvesti ništa dobro.

Akcija dva pogrešna parkiranja za cijenu jednoga ili dva prolaska kroz crveno za cijenu jednoga mi uopće ne zvuči kao nešto što će da poveća naplatu nenaplaćenih kazni.

Akcija oduzimanja i prodavanja na aukciji vozila ili privatne imovine ili akcija škartiranja vozila za teže prestupnike, akcija društveno korisnog rada to sve opet zvuči kao nešto što će da poveća naplatu kazni u ovom trenutnom iznosu a sa druge strane da smanji nastanak istih.

Možda i griješim ali bih volio da me neko uvjeri u to.

mislim da u zakonu o prekršajima u nekom članu piše i da je moguće i u zatvor zbog neplaćenih kazni,ako sud tako odluči,ja nisam čuo otkad je registra novčanih kazni da je neko zatvora zaglavio jer ima više od npr. 3000 km neplaćenih kazni,ovo je smiješno,oni koji imaju npr. preko 2000 i više neplačenih kazni neće ih plaćati ko što nisu ni do sad
kakavdanakneiskustvu

#44 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

[quote="RahatHurmašica"]ne kontam. ja sam mislio da sada svi moraju platiti jer ne mogu registrovati auto.[/quote

i do sad je tako bilo,nisi mogao registrovati vozilo,produžiti vozačku,učestvovati na tenderu,a od 14.8. ne možeš ni prevesti vozilo na sebe ako bivši vlasnik vozila ima neplaćene kazne,ali sve to ovisi o ljudskom faktoru,tačnije od službenika koji radem na registracijama vozila,oni mogu licu koje ima npr. 3333 km neplaćenih kazni produžiti registraciju vozila i nikom ništa
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 13/09/2014 16:04, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#45 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

O'zone wrote:
530i wrote:Stimulira se plaćanje kazne uopće, ne činjenje više prekršaja. I u EU i u okolnim zemljama pokazalo se dobro, a vi ovdje spominjete nekako gaženje djece - klasična šuplja neupućenih ljudi koji vole pametovati.
Jel jedina moguća stimulacija za plaćanje kazni ova mogućnost?

Jel uopće treba stimulacija za plaćanje kazne. Kazna je izvrsni dio a ne pogodbeni.

Jbmga napraviš prekršaj za koji je zakonom propisana kazna od recimo 80 KM i onda ti daju 50% popusta jer plaćaš na vrijeme?

Meni to nije logično isto kao sto mi nije logično da država odnosno Federacija u ovom slučaju nije mogla da nadje pravni način da naplati 20 miliona KM kazni koje su otišle u zastaru! To se prijatelju zove nesposobnost da se djeluje a ne stimulacija.

pazi,u registru novčanih kazni ima opcija kod razduženja kazni ,plaćanje uplatnicom,prisilna naplata,društveno koristan rad čini mi se,
znači to i u zakonu vjerovatno piše,nisam čuo da je nekom ko ima 15000 km neplaćenih kazni izrečena prisilna naplata,odveden na prisilni rad,da ne spominjem zatvor
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 13/09/2014 16:04, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#46 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

m a c a n wrote:alooooo
čojk postavi pitanje a niko da odgovori
kako je uopšte moguće da kazne budu nenaplaćene, ako se VALJDA ne može registrovat auto ako nisu kazne plaćene
ako je to uopšte na snazi, bilo, ili je još uvjek

Nesposobnost onih koji bi trebali da provode zakon u djelo
kakavdanakneiskustvu

#47 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

m a c a n wrote:
mk ultra wrote:
m a c a n wrote:alooooo
čojk postavi pitanje a niko da odgovori
kako je uopšte moguće da kazne budu nenaplaćene, ako se VALJDA ne može registrovat auto ako nisu kazne plaćene
ako je to uopšte na snazi, bilo, ili je još uvjek
jeste, na snazi je taj zakon
pa gdje je onda zapelo
kako se može desit da ima neplaćenih kazni ??
jarane, kad dođeš da registruješ, znači imaš para za registraciju...... izvoli plati kazne pa registruj auto
ako nemaš, razguli pješke
Tako bi trebalo biti
kakavdanakneiskustvu

#48 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

drndalo wrote:Koliko ja skontah razloge zbog kojih ovakvo nesto postoji vec godinama u SLO, HR, mislim i u SRB, a svi oni su to vjerovatno prepisali iz Europe, razlozi su:"Daj pare odma', umjesto za godinu dana pri registraciji"...

Na zapadu je to bilo u startu uobicajeno za kazne na auto-putevima, znaci mahom strance, da te stimulise da platis odmah (zato su imali svi i one bezzicne POS terminale za platne kartice, dakle za placanje ODMAH, a ne u roku 8 dana...) makar i 1/2, umjesto da mora da te ili pusti, ili kao stranca vodi sudiji za prekrsaje, koji te onda mora osuditi, pa da nakon toga imas rok da platis kaznu, s tim sto tada sudija moze npr. narediti uzimanje pasosa kao obezbjedjenje do placanja kazne...

Pitanje za nekoga sa vise pravnickog znanja, kako mogu pravosnazne kazne otici u zastaru ? Ovdje u prilogu spominju i prinudnu naplatu, tj. mogucnost iste ukoliko je kazna evidentirana u registru...?
5 godina i kazna zastari,danas podignem vozačku dozvolu,nemam vozilo na svom imenu,iduća promjena v.dozvole je za 10 godina,mogu napraviti 100000 km kazni za pet godina od zamjene v.d.,sve ce zastariti do ponovne zamjene,malo je reci da je to tužno,paradoks
kakavdanakneiskustvu

#49 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

530i wrote:

:thumbup:
kakavdanakneiskustvu

#50 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

koliko su oni koji su donosili zakon i oni koji to trebaju sprovesti u djelo nesposobni govori činjenica da u ze-do kantonu,a moguće i u čitavoj f bih piolicija nema prek. naloga,da u registru kazni ne postoji opcija za razduženje pola iznosa kazne ako je plaćena u roku od 8 dana
Post Reply