sta reci za narod koji je kupovao motor iz Seat Ibize u Audiju A6 za 3-4 puta vise novacaranger wrote:ma SAAB je propao zbog GM-a, jer su Ameri pokusavali prodavat ljudima muda pod bubrege.. uzmu Vectru, nakaleme skoljku SAAB-ovog dizajna i cijene je 2 puta vise a hoce da budu kao neki premium.. nije bas narod glup kao sto se misli... Gotivim ja Opel i Vectra je solidan auto; SAAB mi je cool jer ima "ono nesto" ali realno zbog ovoga su propali...
ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _mufljuz_
#26 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
-
530i
#27 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Meni se ovakva centralna konzola baš dopadafrngla wrote:Daleko najružniji dizajn unutrašnjosti imaju Volvo i Saab, ostalo je odlično, kvalitet neupitan.

- ranger
#28 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
isto ti je to, samo su jedni bili uspjesni a drugi nisu... shit happens jbg.._mufljuz_ wrote:sta reci za narod koji je kupovao motor iz Seat Ibize u Audiju A6 za 3-4 puta vise novacaranger wrote:ma SAAB je propao zbog GM-a, jer su Ameri pokusavali prodavat ljudima muda pod bubrege.. uzmu Vectru, nakaleme skoljku SAAB-ovog dizajna i cijene je 2 puta vise a hoce da budu kao neki premium.. nije bas narod glup kao sto se misli... Gotivim ja Opel i Vectra je solidan auto; SAAB mi je cool jer ima "ono nesto" ali realno zbog ovoga su propali...
- em11r
#29 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Vozio sam 2005 Saab 9-3 2.0T Arc mozda neke 2-3 godine, jedan problem imao sa njim regulator pritiska goriva (doduse potrosio bruku para da se otkrije da je regulator
)
Sto se tice djeljenja platforme sa Vectrom to donekle ima istine kad su u pitanju dizel modeli sa Opelovim/Fiatovim jtd motorima. Na mog bome nista od vectre nije odgovaralo
Generalno odlicno auto sa previse performansi za porodicnog sedana, koliko pise na satu toliko i ide i to bez problema, komfor i udobnost na nivou mnogo vecih limuzina, a o kvaliteti materijala i nivou izrade je suvisno pricati.
Sto se tice djeljenja platforme sa Vectrom to donekle ima istine kad su u pitanju dizel modeli sa Opelovim/Fiatovim jtd motorima. Na mog bome nista od vectre nije odgovaralo
Generalno odlicno auto sa previse performansi za porodicnog sedana, koliko pise na satu toliko i ide i to bez problema, komfor i udobnost na nivou mnogo vecih limuzina, a o kvaliteti materijala i nivou izrade je suvisno pricati.
-
frngla
#30 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
530i wrote:
Meni se ovakva centralna konzola baš dopada
Ne znam, meni je nekako zastarjela, sterilna... Možda je do mene...
-
jefferson
#31 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Ma kombinacija. Nije platforma bila toliki problem koliki je problem bila stednja na materijalima. Npr. SAAB 9-5 iz 97 je imao SAAB-ov motor (sto se ne moze reci za Audi npr). 2.3ltr lancem pogonjen. Taj SAAB je jos i extra, poslije toga su usrali morku.ado-šampion wrote:Upravo tako.ranger wrote:ma SAAB je propao zbog GM-a, jer su Ameri pokusavali prodavat ljudima muda pod bubrege.. uzmu Vectru, nakaleme skoljku SAAB-ovog dizajna i cijene je 2 puta vise a hoce da budu kao neki premium.. nije bas narod glup kao sto se misli... Gotivim ja Opel i Vectra je solidan auto; SAAB mi je cool jer ima "ono nesto" ali realno zbog ovoga su propali...
Prvi Saab 900, njihov legendardni model, obnavljali su punih 15 godina, da bi 1994. izasla druga generacija na platformi Vectre A koja je pocela proizvoditi 1988.
Da stvar bude gora, Saab je nastavio koristiti istu platformu i u 9-5 koji je izasao 97. Govorimo o autu visoke srednje klase, dakle konkurent BMWu 5 i Mercedesu E klase, na platformi auta srednje klase staroj 9 godina. Godinu posle na istoj platformi izasao je i 9-3.
Dakle, iz navedenog je ocigledno; Saab nije GMu mogao donijeti profit koji su oni zeljeli i polako su ga krenuli urusavati i to svjesno.
SAAB-u nikad konkurencija nisu bili Mercedes i BMW. SAAB je uvijek bio auto za "drugacije" ljude. Onaj imidz sto VW gaji npr. u SAD vec decenijama, da je VW auto za mladje i drugacije ljude, e to je SAAB bio samo za malo uspjesnije ljude srednje dobi.
U Evropi nikad nije imao toliko uspjeha jer nije iza sebe imao propagandnu masinu, a i servisna mreza nije bas bila najbolja. jbg steta, extra su to auta bila.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#32 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
meni je ovaj najbolji bio i ostao

-
citroen xm
#33 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Uf, zvjerka. Fantazija. Još taj čudni dizajn mnogima teško svarljiv. Zabalih 
-
direstraits0078
#34 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Meni se ovaj dugo svidjao, ali slabo servisa za njega ima i dijelova.

Bolje golf, sto je sigurno, sigurno je. Tj. sigurno je dok ne ukradu.

Bolje golf, sto je sigurno, sigurno je. Tj. sigurno je dok ne ukradu.
- stakasa
#35 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Pa i jeste. Jer su poslje ovoga izbacivali smece. Postoji razlog zasto je ta firma propala i zasto se niko nije okreno za njom kad su je gasilibitanga_sa_otesa wrote:meni je ovaj najbolji bio i ostao
- johntra
#36 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Ne bi se ja bunio za jedan 9000 Turbo...
-
detroit-mercy
#37 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Problem sa oba proizvodjaca je pozicija na trzistu
. Oba su se pozicinirala kao auta vise klase ali ih trziste nikada nije prihvatilo kao takve. Na stranu kvalitet i sve drugo, i Honda ima kvalitet ali je niko ne percipira kao auto vise klase vec kao narodno auto
.
-
smack
#38 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Mnogi nebi. jedan dobro ocuvan primjerak kosta finih para.johntra wrote:Ne bi se ja bunio za jedan 9000 Turbo...
-
detroit-mercy
#39 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Medjutim, problem je sto tih drugicijih nije bilo bas nesto previsejefferson wrote:Ma kombinacija. Nije platforma bila toliki problem koliki je problem bila stednja na materijalima. Npr. SAAB 9-5 iz 97 je imao SAAB-ov motor (sto se ne moze reci za Audi npr). 2.3ltr lancem pogonjen. Taj SAAB je jos i extra, poslije toga su usrali morku.ado-šampion wrote:Upravo tako.ranger wrote:ma SAAB je propao zbog GM-a, jer su Ameri pokusavali prodavat ljudima muda pod bubrege.. uzmu Vectru, nakaleme skoljku SAAB-ovog dizajna i cijene je 2 puta vise a hoce da budu kao neki premium.. nije bas narod glup kao sto se misli... Gotivim ja Opel i Vectra je solidan auto; SAAB mi je cool jer ima "ono nesto" ali realno zbog ovoga su propali...
Prvi Saab 900, njihov legendardni model, obnavljali su punih 15 godina, da bi 1994. izasla druga generacija na platformi Vectre A koja je pocela proizvoditi 1988.
Da stvar bude gora, Saab je nastavio koristiti istu platformu i u 9-5 koji je izasao 97. Govorimo o autu visoke srednje klase, dakle konkurent BMWu 5 i Mercedesu E klase, na platformi auta srednje klase staroj 9 godina. Godinu posle na istoj platformi izasao je i 9-3.
Dakle, iz navedenog je ocigledno; Saab nije GMu mogao donijeti profit koji su oni zeljeli i polako su ga krenuli urusavati i to svjesno.
SAAB-u nikad konkurencija nisu bili Mercedes i BMW. SAAB je uvijek bio auto za "drugacije" ljude. Onaj imidz sto VW gaji npr. u SAD vec decenijama, da je VW auto za mladje i drugacije ljude, e to je SAAB bio samo za malo uspjesnije ljude srednje dobi.
U Evropi nikad nije imao toliko uspjeha jer nije iza sebe imao propagandnu masinu, a i servisna mreza nije bas bila najbolja. jbg steta, extra su to auta bila.
Auto trziste je jako konkurentnto, male greske te skupo stoje. Pogledaj samo zadnih par godina, Mercedesa nije bilo na mapi, tek se u zadnje vrijeme ponovo vraca, BMW i Audi su mu totalno uletili u segment i pomrsili racune
- stakasa
#40 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Volvo i SAAB su nebo i zemlja. Prvi su itekako prihvaceni od trzista dok Saab nije uspio naci svoje mjesto pod suncem. Na stranu sto su Saabovi obozavaoci zagrizeniji. SAAB je od 1970 pa do svoga kraja samo dvije tri godine poslovao sa dobitkom. Pokusavalo se je na sve nacine, fuzionirali su ih sa Scanijom da im potonji brisu dugove, subvencionirala ih drzava, kupovo GM... ali nije islo. Prije svega zbog kvalitete a i losih strategija.detroit-mercy wrote:Problem sa oba proizvodjaca je pozicija na trzistu. Oba su se pozicinirala kao auta vise klase ali ih trziste nikada nije prihvatilo kao takve. Na stranu kvalitet i sve drugo, i Honda ima kvalitet ali je niko ne percipira kao auto vise klase vec kao narodno auto
.
Volvo... Volvo je nesto sasvim drugo
-
detroit-mercy
#41 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Jasta je, prodat Fordu, pa ga Ford prodao Indijcimastakasa wrote:Volvo i SAAB su nebo i zemlja. Prvi su itekako prihvaceni od trzista dok Saab nije uspio naci svoje mjesto pod suncem. Na stranu sto su Saabovi obozavaoci zagrizeniji. SAAB je od 1970 pa do svoga kraja samo dvije tri godine poslovao sa dobitkom. Pokusavalo se je na sve nacine, fuzionirali su ih sa Scanijom da im potonji brisu dugove, subvencionirala ih drzava, kupovo GM... ali nije islo. Prije svega zbog kvalitete a i losih strategija.detroit-mercy wrote:Problem sa oba proizvodjaca je pozicija na trzistu. Oba su se pozicinirala kao auta vise klase ali ih trziste nikada nije prihvatilo kao takve. Na stranu kvalitet i sve drugo, i Honda ima kvalitet ali je niko ne percipira kao auto vise klase vec kao narodno auto
.
Volvo... Volvo je nesto sasvim drugo
- stakasa
#42 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Prodat Volvu, donesena strateska odluka da rade samo sa kamionima i bagerima. Dok je bio pod Fordom bio najrentabilniji brand. Prodali ga Kinezima za vrijeme financijske krize. Prodaja/zarada mu padaju tek zadnje 3-4 godine iako su i dalje u plusu. Slazem se da vise nisu u samom vrhu ali su to bili do prije 8-9 godina
-
detroit-mercy
#43 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Moja greskastakasa wrote:Prodat Volvu, donesena strateska odluka da rade samo sa kamionima i bagerima. Dok je bio pod Fordom bio najrentabilniji brand. Prodali ga Kinezima za vrijeme financijske krize. Prodaja/zarada mu padaju tek zadnje 3-4 godine iako su i dalje u plusu. Slazem se da vise nisu u samom vrhu ali su to bili do prije 8-9 godina
-
ado-šampion
#44 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Svega i svacega procitat na ovoj temi.
Volvo i Saab su u neka starija vremena itekako bili konkurentni Mercedesu i BMWu, onda kad Audija kao premium marke jos nije bilo ni na mapi.
Na primjer 900 serija Volva s pocetka devedesetih, po mnogima zadnji pravi Volvo, puno turbo-motora, posljednji sa zadnjim pogonom...

Sto se tice Saaba, interesantna stvar je da mnogi nekadasnji vlasnici Saaba 9-5 (da ne kazem vecina) danas voze BMW petice. Navodno im se svidja konvencionalan i neprivlacan izgleda aktuelne petice. BMW je tu profitirao od pada Saaba, sad jel se to desilo slucajno, ili je bila namjera kad se posle petice E60 napravi zaokret na konvencionalni dizajn, ko ce ga znati, Svabo je to.
Na primjer 900 serija Volva s pocetka devedesetih, po mnogima zadnji pravi Volvo, puno turbo-motora, posljednji sa zadnjim pogonom...

Sto se tice Saaba, interesantna stvar je da mnogi nekadasnji vlasnici Saaba 9-5 (da ne kazem vecina) danas voze BMW petice. Navodno im se svidja konvencionalan i neprivlacan izgleda aktuelne petice. BMW je tu profitirao od pada Saaba, sad jel se to desilo slucajno, ili je bila namjera kad se posle petice E60 napravi zaokret na konvencionalni dizajn, ko ce ga znati, Svabo je to.
- sema911s
#45 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
bravo adoo razotkrio si propast sabaa i opet svabe krivee ko ti to rece pa povjerova u too,.,
saab-a znas ko je vozio (imas TG epizodu posvecenu saab-u)
-
ado-šampion
#46 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Mah ne kazem ja da su Svabe krive za propast Saaba, nisi razumio, kazem samo da je BMW to dobro iskoristio, da uzme dosta nekadasnjih Saabovih klijenata.sema911s wrote:bravo adoo razotkrio si propast sabaa i opet svabe krivee ko ti to rece pa povjerova u too,.,
Bas u toj TG epizodi imas arhitektu koji otkako je Saab propao vozi BMW peticu.
- stakasa
#47 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
Cirkus firma bila, znam iz prve ruke. Gasenje je bila neminovnost, nikome nije jasno ni da su ovoliko trajalisema911s wrote:bravo adoo razotkrio si propast sabaa i opet svabe krivee ko ti to rece pa povjerova u too,.,
-
citroen xm
- Šveđanin
#49 Re: Odg: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i
Cirkus.. de de pojasni.stakasa wrote:Cirkus firma bila, znam iz prve ruke. Gasenje je bila neminovnost, nikome nije jasno ni da su ovoliko trajalisema911s wrote:bravo adoo razotkrio si propast sabaa i opet svabe krivee ko ti to rece pa povjerova u too,.,
Skickat från min iPhone via Tapatalk
- stakasa
#50 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?
U odnosu na Volvo i industrijske norme koje su ovde postavljene - cirkus. Na pocetku godine imaju 50 projekata, pola usput sjebu, u oktobru vide da im nece dotec para, decembar zavrse sa cetri. Bukvalno. U januaru opet ista prica. Iz godine u godinu. Totalna neorganizovanost, nije se znalo ko pije ko placa. Blok se lije na jednom mjestu, salji na kamione, obraduj na drugom (na njihovom motoru, sve u vlastitoj reziji), radilica na trecem, glava opet na desetom, geografski skroz odvojenom mjestu (najcesce relacije Svedska - Njemacka)... To ne bi pokrila prodaja sto puta veca od one sto su imali. Konstantan odliv inzinjera. Doduse, bila je tu i gomila entuzijasta koji bi cini mi se radili i daba, ali sve u svemu, neodrzivo na duze staze.citroen xm wrote:Baš cirkus?
Uvjek posebnosti, furanje na orginalnost gdje je kvalitetan zvuk imo vecu tezinu od potrosnje... Ma morali su propast