pa u ksc-u i uce hrvatski jezikBodkin wrote:Kazu pogotovo iz ksc-a. U principu ne znam gdje je problem. Taj bosanski sto bi postavljac teme htio je pun turcizamaJThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
Kroatizacija bošnjaka
-
arslanbey
#26 Re: Kroatizacija bošnjaka
-
Hafis
#27 Re: Kroatizacija bošnjaka
Točno. Ja bih se ovom prigodom u cijelosti usuglasio s pokretačem ove teme.
Naime, i ja sam uočio, više nego razvidnu pojavnost stranih riječi, posebice kroatizama u našemu svagdašnjem bosanskom govoru, što u stanovitoj razmjeri već neko vrijeme pobuđuje prijepore među znanstvenicima, ali i među običnim pukom naše domovine.
To je upit koji doista zahtijeva zornu raščlambu.
Može li se uzrok te pojave tražiti u nesuvislom pristupu cjelokupnog obrazovnog sustava, načina njegovog ustroja i promicanja znanja, ili je to nesustavno djelovanje medijskog prostora, počevši od dnevnih tiskovina pa sve do sredstava javnog priopćavanja, ili pak razloge treba tražiti u nekoj vrsti sociološkog otuđenja znakovitog za suvremenu mladež...
Doslovce, radi se o tisućama pitanja.
Naime, i ja sam uočio, više nego razvidnu pojavnost stranih riječi, posebice kroatizama u našemu svagdašnjem bosanskom govoru, što u stanovitoj razmjeri već neko vrijeme pobuđuje prijepore među znanstvenicima, ali i među običnim pukom naše domovine.
Može li se uzrok te pojave tražiti u nesuvislom pristupu cjelokupnog obrazovnog sustava, načina njegovog ustroja i promicanja znanja, ili je to nesustavno djelovanje medijskog prostora, počevši od dnevnih tiskovina pa sve do sredstava javnog priopćavanja, ili pak razloge treba tražiti u nekoj vrsti sociološkog otuđenja znakovitog za suvremenu mladež...
- Arsenal Royal
#28 Re: Kroatizacija bošnjaka
Bosanski sa netko tanjur i vrećica nije više Bosanski.A turcizama imaš u sva tri jezikaBodkin wrote:Kazu pogotovo iz ksc-a. U principu ne znam gdje je problem. Taj bosanski sto bi postavljac teme htio je pun turcizamaJThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
-
Bodkin
#29 Re: Kroatizacija bošnjaka
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Naravno, u sarajevskim mahalama se vazda govorilo akšam, pendžer, sahat...itd. To ove došlje od 60-tih što se doseliše po sumornim radničkim naseljima izgrađenim sredstvima solidarnosti od Dobrinje, Vojničkog pa preko Alipašina, Otoke...itd. smatraju da je to nešto loše i zaostalo je samo njihov problem.Cybernetic wrote:A "bosanski" je govoriti aksam, pendzer, sahat, jelde?
Ali je tisuca i tanjur nesto lose i strano
p.s. samo da vidim hoce li na ovaj proliv reagovati neko od ovih sto se upale kad se kao doslje okarakterisu ovi sto su dosli nakon 95e
Last edited by Bodkin on 20/06/2014 21:41, edited 2 times in total.
- Arsenal Royal
#30 Re: Kroatizacija bošnjaka
Pa haj ti reci u Beogradu tisuca i tanjur pa da vidimo da li ćeš ostati sa svim zubima u glaviBodkin wrote:Ali je tisuca i tanjur nesto lose i stranoDrvosjeca iz Dejcica wrote:Naravno, u sarajevskim mahalama se vazda govorilo akšam, pendžer, sahat...itd. To ove došlje od 60-tih što se doseliše po sumornim radničkim naseljima izgrađenim sredstvima solidarnosti od Dobrinje, Vojničkog pa preko Alipašina, Otoke...itd. smatraju da je to nešto loše i zaostalo je samo njihov problem.Cybernetic wrote:A "bosanski" je govoriti aksam, pendzer, sahat, jelde?
-
Hafis
#31 Re: Kroatizacija bošnjaka
Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
-
Hafis
#32 Re: Kroatizacija bošnjaka
Nije valjda ''tanjir''?

- JThomas
#33 Re: Kroatizacija bošnjaka
i da jeste tako, to zaista nije problem postavljača teme - da oni koji se izjašnjavaju hrvatima i govornicima hrvatskog jezika tako govore. njegov problem je navodno preljevanje toga u bošnjačko stado. u izbornoj smo godini jebiga.Bodkin wrote:Kazu pogotovo iz ksc-a. U principu ne znam gdje je problem. Taj bosanski sto bi postavljac teme htio je pun turcizamaJThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
- Arsenal Royal
#34 Re: Kroatizacija bošnjaka
TanjirHafis wrote:Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
- armin071
#35 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ocekujem da se nivo rasprave podigne na odgovarajucu razinu. 
- polusvijet
#36 Re: Kroatizacija bošnjaka
Velahavle glede i unatoc!Hafis wrote:Točno. Ja bih se ovom prigodom u cijelosti usuglasio s pokretačem ove teme.
-
Bodkin
#37 Re: Kroatizacija bošnjaka
puca mi kur** za beograd. hrvatski je jedan od zvanicnih jezika u bihArsenal Royal wrote:Pa haj ti reci u Beogradu tisuca i tanjur pa da vidimo da li ćeš ostati sa svim zubima u glaviBodkin wrote:
Ali je tisuca i tanjur nesto lose i strano
-
Hafis
#38 Re: Kroatizacija bošnjaka
E jebat ga.Arsenal Royal wrote:TanjirHafis wrote:Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
U vas novinar(i) mrtav hladan napiše ''višlji'' ili ''četverica'' i još me likovi uvjeravaju da je to ispravno.
Volim bosanski jezik zato što je sve ISPRAVNO. Što god napišeš.
Davno sam rekao - potrebna je standardizacija. I onda se zna što je po standardu jezika a što nije i nastaje pravopis:
je li liječnik ili je ljekar
sto ili stol
soliter ili neboder
boca ili flaša
linijar ili lenijar
tanjur ili tanjir
Last edited by Hafis on 20/06/2014 21:45, edited 1 time in total.
- Drvosjeca iz Dejcica
#39 Re: Kroatizacija bošnjaka
SahanArsenal Royal wrote:TanjirHafis wrote:Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
-
Bodkin
#40 Re: Kroatizacija bošnjaka
ma jasno. samo sam se osvrnuo na ovo tvoje da ni sarajevski hrvati ne govore tanjurJThomas wrote:i da jeste tako, to zaista nije problem postavljača teme - da oni koji se izjašnjavaju hrvatima i govornicima hrvatskog jezika tako govore. njegov problem je navodno preljevanje toga u bošnjačko stado. u izbornoj smo godini jebiga.Bodkin wrote:Kazu pogotovo iz ksc-a. U principu ne znam gdje je problem. Taj bosanski sto bi postavljac teme htio je pun turcizamaJThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
-
detroit-mercy
#41 Re: Kroatizacija bošnjaka
Isto se zale i Srbi u Banja LuciArsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
- dustaban
#42 Re: Kroatizacija bošnjaka
Koje glupo pitanje! Vazda je bilo - plitki tanjir, duboki tanjur.Arsenal Royal wrote:TanjirHafis wrote:Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
- USAblues
#43 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ti Edina nazivas padobrancemArsenal Royal wrote:Joj ovih padobranaca kad ovako upadnu ko da su oklizali o bananu, naravno da će Davorin da govori netko jer Davorin nije Bošnjak....haj ti pročitaj temu prvuEdin H. wrote:Arsenal Royal wrote:Ja ne znam od kad se to u Bosni i Sarajevu umjesto šta kaže što ili umjesto ko da se kaže netko?????
Vidim svi pomahnitali počeli pričati neke riječi za koje nikad nisam čuo...malo malo čujem i čitam da se koristi riječ netko,vrećica tanjur....jel ljudi zaista misle da su cool ako pricaju hrvatski?
- Arsenal Royal
#44 Re: Kroatizacija bošnjaka
Htjeo sam to da mu napišem majke miDrvosjeca iz Dejcica wrote:SahanArsenal Royal wrote:TanjirHafis wrote:Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
- Arsenal Royal
#45 Re: Kroatizacija bošnjaka
Vodi ga kućiUSAblues wrote:
Ti Edina nazivas padobrancem![]()
![]()
![]()
- Arsenal Royal
#46 Re: Kroatizacija bošnjaka
Kod nas je vazda sahan bio...dustaban wrote:Koje glupo pitanje! Vazda je bilo - plitki tanjir, duboki tanjur.Arsenal Royal wrote:TanjirHafis wrote:Pa kako se kaže drugčije nego tanjur?
-
detroit-mercy
#47 Re: Kroatizacija bošnjaka
U pojedinim krajevima Bosne se kaze tanjurJThomas wrote:nikad u životu nisam u sarajevu čuo da neko domicilan kaže tanjur, ni sarajevski hrvat. možda vi iz dijaspore bolje čujete.
-
FreakyStyley
#48 Re: Kroatizacija bošnjaka
O "kroatizaciji" ili "srbozaciji" Bosnjaka se iz ugla jezika mozda i moze govoriti, ali ne bas kroz ovakve primjere, jer oni ne oslikavaju neko organizovano "srbiziranje" ili "kroatiziranje" Bosnjaka ili bilo koga drugog.
Oslikavaju samo umove kompleksasa koji vole da se pece, bilo na Srpskom ili na Hrvatskom jeziku, nebitno da li se radi o Bosnjacima ili ne.
Tako cete cuti 17godisnjeg wannabe gangstera, navijaca, nafuranog na film "Rane" i srpski rep kako govori "brate, smeker, ortak, stagoddrugo", dok nosi AirMax i trenerku.
Isto tako ce te na OBN-u vidjet Deena, Hanu Hadziavdagic ili Alena AlbinoviČa kako govore "tjedan, tisucu, tanjur" itd, itd. Jer ovi su nafurani na kroejša džet set i modne ivente, pa bi htjeli da se pricanjem Hrvatskog osjecaju malo sofisticiranije.
Ovakve se stvari itekako mogu sresti recimo u Sarajevu. Ne cesto i ne svakodnevno, ali mogu.
Tako meni prije par godina, dok sam neki honorar zaradjivao, papak iz Butmira (koji je stranackom linijom sad u odijelu i prosipa pamet okolo, bivsi drot inace) postavio pitanje: "Ti studiras, sto!?" Onako s visine i s purgerskim akcentom.
Oslikavaju samo umove kompleksasa koji vole da se pece, bilo na Srpskom ili na Hrvatskom jeziku, nebitno da li se radi o Bosnjacima ili ne.
Tako cete cuti 17godisnjeg wannabe gangstera, navijaca, nafuranog na film "Rane" i srpski rep kako govori "brate, smeker, ortak, stagoddrugo", dok nosi AirMax i trenerku.
Isto tako ce te na OBN-u vidjet Deena, Hanu Hadziavdagic ili Alena AlbinoviČa kako govore "tjedan, tisucu, tanjur" itd, itd. Jer ovi su nafurani na kroejša džet set i modne ivente, pa bi htjeli da se pricanjem Hrvatskog osjecaju malo sofisticiranije.
Ovakve se stvari itekako mogu sresti recimo u Sarajevu. Ne cesto i ne svakodnevno, ali mogu.
Tako meni prije par godina, dok sam neki honorar zaradjivao, papak iz Butmira (koji je stranackom linijom sad u odijelu i prosipa pamet okolo, bivsi drot inace) postavio pitanje: "Ti studiras, sto!?" Onako s visine i s purgerskim akcentom.
-
radostan dan
#49 Re: Kroatizacija bošnjaka
da se precizira moliTću, kurac ili nježnik, jer je bitno za diskusju daljNu...Bodkin wrote:puca mi kur** za beograd. hrvatski je jedan od zvanicnih jezika u bihArsenal Royal wrote:
Pa haj ti reci u Beogradu tisuca i tanjur pa da vidimo da li ćeš ostati sa svim zubima u glavi
-
detroit-mercy
#50 Re: Kroatizacija bošnjaka
Ja bio i govorio i tisuca i susjedArsenal Royal wrote:Pa haj ti reci u Beogradu tisuca i tanjur pa da vidimo da li ćeš ostati sa svim zubima u glaviBodkin wrote:Ali je tisuca i tanjur nesto lose i stranoDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Naravno, u sarajevskim mahalama se vazda govorilo akšam, pendžer, sahat...itd. To ove došlje od 60-tih što se doseliše po sumornim radničkim naseljima izgrađenim sredstvima solidarnosti od Dobrinje, Vojničkog pa preko Alipašina, Otoke...itd. smatraju da je to nešto loše i zaostalo je samo njihov problem.
Ja teme i kurca.
Mladac, jel znas prije koliko godina Bijelo Dugme ispjeva onu, "Sta bi dao da moze ovako, dici ruke a puk da te slijedi, sta bi dao?"