Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan ludak?

Ecci
Vozim: Biciklam

#26 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Ecci »

stiv33 wrote:
Stoner wrote:
Ecci wrote:Klasicni diktator.
Nesto slicno Enveru Hodzi.

I nemojte porediti Tita i Causeskua.
Nisu za poredjenje.
Jesu.

Oba komunisti.
Oba diktatori.
Oba ubice.
Oba istocnjaci.
Upravo tako. Tragedija koja je devedesetih zadesila Hrvate i Bošnjake najvećim dijelom je posljedica Brozove politike bratstva i jedinstva.
Sta li je zadesilo Hrvate da mi je znati a da je posljedica Titove politike :-) :-) :-)
Laszlor

#27 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Laszlor »

Bump. Niko nema nista da kaze?
stiv33

#28 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by stiv33 »

Ecci wrote: Sta li je zadesilo Hrvate da mi je znati a da je posljedica Titove politike :-) :-) :-)
bleiburg, križni put, goli otok, hrvatsko proljeće, domovinski rat...posljedice trpimo još i danas :izet:
swanfilter

#29 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by swanfilter »

Pola navedenih događaja je posljedica Ustasluka, ne Tita. Goli Otok nije bio samo za Hrvate rezervisan ...
Point.

#31 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Point. »

Tito je bio Tito. Kad uporedis kako se tad zivjelo a kako sada, slobodni a gladni, ne mogu pojmiti da je nekome sada bolje. Mislim o obicnom gradjaninu a ne guzonjama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#32 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by _BataZiv_0809 »

Poznajem nekoliko osoba iz Rumunije i jedna od prvih tema pri upoznavanju nam je bio upravo Causesku. Misljenja su bila (relativno) pozitivna. Naravno da njih 3-4 nisu relevantan uzorak za bilo koju ozbiljnu raspravu, ali cisto da dam svoj doprinos temi.

Vjerujem da Rumunija bila u groznom stanju, bas kao i Jugoslavija neposredno nakon 2 Svjetskog rata. Koliko je Causesku to popravio, oni najbolje znaju. Ali evo cinjenica je da ni nakon 25 godina "slobode i demokratije" nisu primjer neke prosperitetne zemlje.

Neko je spominjao da je vidio uzas u ocima Elene Causesku jer ide pred steljacki vod nakon godina zivota luksuza preko ledja Rumuna. Postavio bih mu pitanje-ko to hrabar i dostojanstven ide na strijeljanje, nakon sto te neki revolucionarni prijeki sud za par sati sudjenja posalje u smrt?
Fact

#33 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Fact »

swanfilter wrote:Pola navedenih događaja je posljedica Ustasluka, ne Tita. Goli Otok nije bio samo za Hrvate rezervisan ...
:roll:

Dobro,zapravo i jesu posljedica ustaškog pokreta i zločina NDH.
Problem je što je su u Bleiburgu većinom stradali nedužni civili,nešto i vojnika,ali većinom pripadnika domobrana,koji su bili mobilizirani.Jako malo ustaša.
One iste ustaše koje su klale ranije su samo presvukle uniforme i pridružile se partizanima,ista stvar i sa četnicima.Nešto slično ovome što je se nedavno desilo,kada su veliki komunisti,odjednom postali veliki nacionalisti.
Dok su oni pravi partizani(koji su zapravo sudjelovali u borbama,a ne odjednom se pojavili nakon 1945) ili bili ubijeni u tim istim borbama ili ih je glave stajao informbiro.

Da je bilo bolje u Jugoslaviji,svakako da jeste.Da je ostala Jugoslavija,ona od prije 1989,mislim da smo svi i za to.

Da je bilo zločina za vrijeme njenog trajanja,je opet činjenica.
Jecky 44

#34 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Jecky 44 »

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ecci wrote:
Stoner wrote:
Ecci wrote:Klasicni diktator.
Nesto slicno Enveru Hodzi.

I nemojte porediti Tita i Causeskua.
Nisu za poredjenje.
Jesu.

Oba komunisti.
Oba diktatori.
Oba ubice.
Oba istocnjaci.
Sa beznacajnom razlikom sto smo mi za Rumuniju tog vremena bili Zapadna Evropa po svemu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: upravo tako ne Zapadna Evropa nego velesila. U svakom smislu vanjskopolitičkom,vojnom, socijalna i privredna slika je bila neuporedivo bolja.
Stoner

#35 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Stoner »

Jecky 44 wrote:
Sa beznacajnom razlikom sto smo mi za Rumuniju tog vremena bili Zapadna Evropa po svemu.

Vau, nevjerovatno dostignuće Jugoslavenskog samoupravnog socijalizma!

Ostaviti iza sebe Rumuniju i Bugarsku i mogu samo takve zapadnoevropske imperije poput sada već rahmetli nam bivše države.
Jecky 44

#36 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Jecky 44 »

Stoner wrote:
Jecky 44 wrote:

Ostaviti iza sebe Rumuniju i Bugarsku i mogu samo takve zapadnoevropske imperije poput sada već rahmetli nam bivše države.
hahahahahahah.....a koga su iza sebe ostavile Bosna i Hercegovine i ostale države bivše ex Yu?(sa kapitalističko-izrabljivačkim sistemom, demokratskim društvom sa svim ljudskim pravima, građanskim slobodama- pardon oni su građani samo na dan glasanja). Titova Jugoslavija-govorim o Titovoj Jugoslaviji je bila utopija života ne samo za zemlje Istočnog bloka nego je bila rame uz rame sa svim zemljama Zapadne Evrope. Broz nije ebo živu silu dok ovi današnji predstvnici zakonodavne i izvršne vlasti svih zemalja regiona moraju ljubiti zicagu raznim predstavnicima evropskih komisija, parlamneta ne bi li iskamčili koji euro koji će naravno putem neke privatizacije sebi strpati u džep a ne uložiti tamo gdje treba. I na kraju Tito nije tema ovog posta, o Titu i njegovim uspjesima ti mogu pričat narednih dva sata, na kraju Titu je došlo 217 stranih delegacija na sahranu,dok se ovih današnjih političkih elita osim članova porodice niko neće sjetiti. :wink:
no_mani=no_fjučr

#37 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by no_mani=no_fjučr »

Jecky 44 wrote:
Stoner wrote:
Jecky 44 wrote:

hahahahahahah.....a koga su iza sebe ostavile Bosna i Hercegovine i ostale države bivše ex Yu?(sa kapitalističko-izrabljivačkim sistemom, demokratskim društvom sa svim ljudskim pravima, građanskim slobodama- pardon oni su građani samo na dan glasanja). Titova Jugoslavija-govorim o Titovoj Jugoslaviji je bila utopija života ne samo za zemlje Istočnog bloka nego je bila rame uz rame sa svim zemljama Zapadne Evrope. Broz nije ebo živu silu dok ovi današnji predstvnici zakonodavne i izvršne vlasti svih zemalja regiona moraju ljubiti zicagu raznim predstavnicima evropskih komisija, parlamneta ne bi li iskamčili koji euro koji će naravno putem neke privatizacije sebi strpati u džep a ne uložiti tamo gdje treba. I na kraju Tito nije tema ovog posta, o Titu i njegovim uspjesima ti mogu pričat narednih dva sata, na kraju Titu je došlo 217 stranih delegacija na sahranu,dok se ovih današnjih političkih elita osim članova porodice niko neće sjetiti. :wink:
Ti se bas nisi pomaknuo, ajde pricaj o titu jer dok je bilo tita bilo i shita, ne? Osim za ove sto su citali Marxa i druge sto su isto pisali.
Stoner

#38 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Stoner »

Jecky 44 wrote:
Kme... :D Kmeeeee..... :D

Image

Pazi na početnu tačku.
staradis

#39 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by staradis »

Bolesnik i nepotrebna tema
Jecky 44

#40 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Jecky 44 »

Stoner wrote:
Jecky 44 wrote:
Kme... :D Kmeeeee..... :D

Image

Pazi na početnu tačku.
Je li ovo neka Saffova analiza Fatmira Alispahića ? :-D :D Ja bar znam da su u to vrijeme postojali privredni giganti kao što su Energoinvest, Mostarski Soko, Agrokomerc, Željezara Zenica( koje ja zapošljavala 20.000 radnika)- u BiH a gdje su ostale republike itd dalje da ne nabrajam opet nije tema Juga a ti si mi malo ograničen ko balkon pa se ne vrijedi raspravljat. :thumbup: uživaj u vremenu kojem živimo.
Point.

#41 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Point. »

Bivsa Juga je za sadasnje drzavice na prostoru ex Jugoslavije bila, ostala i ostace Eldorado i Svica. Ni corav ovo ne moze poreci. Sjecam se madjara, poljaka, cehoslovaka na moru krajem 1980-tih. Izgledali su nam tako jadni.
Stoner

#42 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by Stoner »

Jecky 44 wrote: Je li ovo neka Saffova analiza Fatmira Alispahića ? :-D :D Ja bar znam da su u to vrijeme postojali privredni giganti kao što su Energoinvest, Mostarski Soko, Agrokomerc, Željezara Zenica( koje ja zapošljavala 20.000 radnika)- u BiH a gdje su ostale republike itd dalje da ne nabrajam opet nije tema Juga a ti si mi malo ograničen ko balkon pa se ne vrijedi raspravljat. :thumbup: uživaj u vremenu kojem živimo.
Jes, jes , SAFF-ov urednik Predrag Rajsic je pravio. Naravno da su postojale te firme kad druge ni nisu mogle, zabraniš konkurenciju i postojećim daš monopol a ljudi moraju kupovati. Kina ima 10.000 državnih "privrednih giganta" pa Kinez radi za 1$.
Uživam vjeruj mi, sad je bolje.
sinuhe

#43 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by sinuhe »

Rumunski nacionalista kao i Tito jugoslovenski. Uveliko nezavisan od SSSR-a.
Saradnja izmedju Jugoslavije i Rumunije je bila izvrsna. Zadnjih godina je bio zacrtao da vrati vrati vanjski dug sto ga je onda i kostalo.
detroit-mercy

#44 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by detroit-mercy »

sinuhe wrote:Rumunski nacionalista kao i Tito jugoslovenski. Uveliko nezavisan od SSSR-a.
Saradnja izmedju Jugoslavije i Rumunije je bila izvrsna. Zadnjih godina je bio zacrtao da vrati vrati vanjski dug sto ga je onda i kostalo.
Rumunija je vratila kopmpletan dug ali je dovela zemlju u tako jadno stanje da je to za ne povjerovati. U principu, ekonomista, hemicar, marxista, filozof, ljekar, inzinjer, sportski strucnjak i sta sve jos ne, Causesku je smislio jednostavnu formulu vratis sav devizni dug i ti si na konju :mrgreen: A to je sve zbog nerazumijevanja kako dug utice na ukupnu ekonomiju :skoljka: , vidim ima dosta takvih pobornika i ovdje na temi.
Causesku nije platio zbog duga, mislim jest doveo zemlju u moze se reci ocajnu ekonomsku situaciju ali koji kraj ocekivati za jednog diktatora koji je sa svojom tajnom policijom pokusavao da kontrolise svaki aspekt zivota rumunskog covjeka.
Ne zna kako jos neko moze da ima simpatija za ovog bolesnika i kako jos uvijek veliki broj nasih ljudi gaji simpatije za kojekave notorne diktatore.
Kazu da je i Idi Amin bio pravo dobar cojek :mrgreen: .
detroit-mercy

#45 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by detroit-mercy »

Jecky 44 wrote:
Stoner wrote:
Jecky 44 wrote:

Rame uz rame je bila samo 1945e, posto smo manje vise svi pocinjali iz pocetka, kasnije nikada ni blizu. Sto naravno nimalo ne umanjuje cinjenicu da su komunisti dosta uradili na provbitnoj industrijalizaciji zemlje i postvili infrastrukutur za modernu drzavu. Sta je kasnije bilo je vec druga tema.
madner

#46 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by madner »

Rumunija je bila znatno ispred Kraljevine Jugoslavije 1939te.

Zapadnu Evropu i Kraljevinu porediti je smjesno.
detroit-mercy

#47 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Rumunija je bila znatno ispred Kraljevine Jugoslavije 1939te.

Zapadnu Evropu i Kraljevinu porediti je smjesno.
Valjda i to govori koliki genije moras biti da dovedes zemlju u tako jadno stanje :mrgreen: . Cisto sumanjam da su im i razaranja u WWII bila kao u Jugi.
madner

#48 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by madner »

Razaranja ni blizu, mudro su zabili Njemcima noz u ledja kada je Crvena Armija dosla dovoljno blizu.

No, bolje 4 godine razaranja nego 40 godina SSSR-a. :D
detroit-mercy

#49 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Razaranja ni blizu, mudro su zabili Njemcima noz u ledja kada je Crvena Armija dosla dovoljno blizu.

Narvno :mrgreen:, interesanton je kako je SSSR uspio da sjebe i takve narode kao sto su Nijemci, Cesi ili Slovaci :skoljka: . Hebote, Istocna Njemacka ni dan danas ne moze da se oporavi i pored svih onih silnih milijardi koje Z. Njemacka i dan danas upumpava, trebati ce im sigurno 40 godina da se oporave.
I onda ti dodju tipovi i kazu, ja znam 3 Rumuna, kazu bilo pravo za vrijeme Causeskua :-) .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#50 Re: Nikolaj Čaušesku -Karpatski genije ili samo još jedan lu

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:Razaranja ni blizu, mudro su zabili Njemcima noz u ledja kada je Crvena Armija dosla dovoljno blizu.

Narvno :mrgreen:, interesanton je kako je SSSR uspio da sjebe i takve narode kao sto su Nijemci, Cesi ili Slovaci :skoljka: . Hebote, Istocna Njemacka ni dan danas ne moze da se oporavi i pored svih onih silnih milijardi koje Z. Njemacka i dan danas upumpava, trebati ce im sigurno 40 godina da se oporave.
I onda ti dodju tipovi i kazu, ja znam 3 Rumuna, kazu bilo pravo za vrijeme Causeskua :-) .
Interesantno je kako je drzava iz koje pises sjebala pola svijeta, kojem ni za 40 a ni 400 godina nece biti bolje.
Post Reply