Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
animals

#26 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

I ko imalo je nesto citao, zna da Je Isus ubijen od strane Rimljana, jer su ga vidjeli kao prijetnju svome carstvu..
kerima1

#27 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

šcki wrote:
kerima1 wrote:Ko su onda po vama bili Mojsije,isus,Abraham i Muhamed?reko kad znate da cujem i ostalo :D
Tri Jevreja i jedan Arapin!
Kako onda nastade krscanstvo,od cega kad se radilo o jevrejima,cudno bas!?
kerima1

#28 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

animals wrote:I ko imalo je nesto citao, zna da Je Isus ubijen od strane Rimljana, jer su ga vidjeli kao prijetnju svome carstvu..
Kako onda da je glavno sjediste u Rimu i vjera Isusova?
animals

#29 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

kerima1 wrote:
šcki wrote:
kerima1 wrote:Ko su onda po vama bili Mojsije,isus,Abraham i Muhamed?reko kad znate da cujem i ostalo :D
Tri Jevreja i jedan Arapin!
Kako onda nastade krscanstvo,od cega kad se radilo o jevrejima,cudno bas!?
Nije cudno..Isus je propovijedao novu vjeru i povukao masu naroda za sobom..i to ga je i ubilo.jer su Rimljani vidjeli u njemu prijetnju svome carstvu..Isus je propovijedao krscanstvo..
ILIJA ENGEL

#30 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by ILIJA ENGEL »

animals wrote:I ko imalo je nesto citao, zna da Je Isus ubijen od strane Rimljana, jer su ga vidjeli kao prijetnju svome carstvu..
U Novom zavjetu Pilat je doduše formalno odgovoran za Isusovo raspeće i smrt, ali židovskom narodu i svećenicima pripisuje se veća krivnja.
Pilat je bio uvjeren u Isusovu nevinost i nastojao ga je osloboditi, ali mu pod pritiskom židovskih velikih svećenika to nije uspjelo. Pilat je na kraju popustio i demonstrativno oprao ruke od krivnje za Isusovo raspeće i smrt (Kada Pilat vidje da ništa ne koristi, nego da biva sve veći metež, uzme vodu i opere ruke pred svjetinom govoreći:"Nevin sam od krvi ove! Vi se pazite!", Matej, 27, 24).

S tim u vezi treba promatrati i pokušaj Pilatove žene da spasi Isusa od osude na smrt na križu (Matej, 27, 19). Iako Matej ne spominje njeno ime, kršćanska tradicija dala joj je ime Klaudija Prokula ili samo Prokla. Ponekad se nagađa da je ona identična s Klaudijom koja se spominje u Drugoj poslanici Timoteju (2 Tim, 4,21). Njeno zauzimanje za Isusa jednima je znak da je bila prikrivena kršćanka.

Tako da baš Isus nije bio prijetnja Rimljanima :)
animals

#31 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

kerima1 wrote:
Kako onda da je glavno sjediste u Rimu i vjera Isusova?
Njegovi apostoli su tu vjeru prenijeli i u Evropu..
Symantec

#32 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

Što ste majmuni prezreni?

Svi poslanici do Muhammeda alejhiselama su odabrani poslani od Boga ljudima radi upućivanja na pravi put, odvraćanja od griješenja i ispravljanja "krivih navoda" najviše od strane židova.

Kada je riječ o Isusu i židovima, poslan im je kao posljednji njima (jevrejima) poslani poslanik sa porukom da im se oduzima privilegovani položaj kod Boga nad ostalim narodima (a bili su izdignuti iznad ostalih i slalo im se najviše poslanika koje su proglašavali lašcima a neke su i ubijali).

Također, poslan je cijelom čovječanstvu da najavi dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda alejhiselama.

Zaključak; jeste poslan jevrejima ali nije propovijedao Judaizam već Božje jedinstvo tj. Islam.

I kako to dva jevreja i arapin? Zar i jevreji nisu arapi tikvane jedan. Kako ste samo oštećena generacija, pa vi veze nemate ni o čemu.
kerima1

#33 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

Nije cudno..Isus je propovijedao novu vjeru i povukao masu naroda za sobom..i to ga je i ubilo.jer su Rimljani vidjeli u njemu prijetnju svome carstvu..Isus je propovijedao krscanstvo..
Mislis i za njegovo vrijeme su se krstili kao dio molitve,prije ce biti da je to doslo nekad poslije,nakon sto su njega Rimljani razapeli.
Googlerica

#34 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Googlerica »

kriz,simbol kriscanstva je nastao par stoljeca kasnije ;-)
ILIJA ENGEL

#35 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by ILIJA ENGEL »

Symantec wrote:
Također, poslan je cijelom čovječanstvu da najavi dolazak posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda alejhiselama.

Zaključak; jeste poslan jevrejima ali nije propovijedao Judaizam već Božje jedinstvo tj. Islam.

I kako to dva jevreja i arapin? Zar i jevreji nisu arapi tikvane jedan. Kako ste samo oštećena generacija, pa vi veze nemate ni o čemu.

:-) :-) :-) :-) :-) :lol:
animals

#36 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

kerima1 wrote:
Mislis i za njegovo vrijeme su se krstili kao dio molitve,prije ce biti da je to doslo nekad poslije,nakon sto su njega Rimljani razapeli.
Pa vjerovatno se nisu tada krstili..to je poslije doslo..
fatamorgana

#37 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

Pa neki ljudi iz pluskvamperfekta! :wink:
kerima1

#38 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by kerima1 »

animals wrote:
kerima1 wrote:
Kako onda kazes da je propovijedao krscanstvo?
animals

#39 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

kerima1 wrote:
Kako onda kazes da je propovijedao krscanstvo?[/quote]

Propovijedao je novu vjeru, koja je kasnije po njemu nazvana krscanstvo..Krist-Krscanstvo..
animals

#40 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

Symantec wrote:Što ste majmuni prezreni?

Svi poslanici do Muhammeda alejhiselama su odabrani poslani od Boga ljudima radi upućivanja na pravi put, odvraćanja od griješenja i ispravljanja "krivih navoda" najviše od strane židova.

Kada je riječ o Isusu i židovima, poslan im je kao posljednji njima (jevrejima) poslani poslanik sa porukom da im se oduzima privilegovani položaj kod Boga nad ostalim narodima (a bili su izdignuti iznad ostalih i slalo im se najviše poslanika koje su proglašavali lašcima a neke su i ubijali).

Nazvai nekoga majmuni, samo sto nema isto misljenje kao ti, govori sve o tebi i o tvojoj pravoj vjeri..
zabio si si auto gol :D
Last edited by animals on 07/07/2014 00:10, edited 1 time in total.
Symantec

#41 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

I to za krščanstvo....vjerovatno su se po nečemu specifičnome nazivali krščanima.
Čitao sam negdje da je rukom pokazivala (pošto nije mogla govoriti tri dana- kao dio Božijeg znaka), na glavu-gore misleći na Boga, na desno pa na lijevo rame misleći na meleke što zapisuju, te na stomak misleći na plod, a zapravo im je htijela kazati " zna Bog, znaju meleci šta je i kako je ovo dospjelo unutra".
Zapravo se branila od optužbi za blud.

I sad kad učiniš taj potez desnom rukom fakat napravi krst iliti križ pa su valjda zbog toga nazivani krščanima.
Al' ko će to sad znati.

To je isto kao kad bi vi morali sad objašnjavati nekome za 500 godina zašto se navijači Sarajeva nazivaju pitarima a Željini navijači manijacima i košpicarima.
Symantec

#42 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

animals wrote:

Nazvai nekoga majmuni, samo sto nema isto misljenje kao ti, govori sve o tebi i o tvojoj pravoj vjeri..
Nisam samo ja, već i Allah naziva ljude što izvrču riječi sa namjerom da izazovu sumnju i smutnju među ljudima.
I šta se sad fatate po forumima pričati o religijama a niste ni vjernici niti imate namjeru to postati, već se samo zajebajete i naprđujete a pojma nemate o životu.
animals

#43 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

Symantec wrote:
animals wrote:

Nisam samo ja, već i Allah naziva ljude što izvrču riječi sa namjerom da izazovu sumnju i smutnju među ljudima.
I šta se sad fatate po forumima pričati o religijama a niste ni vjernici niti imate namjeru to postati, već se samo zajebajete i naprđujete a pojma nemate o životu.
Imas to dokumentovano, kako Alah naziva te ljude..mislim imas li dokaze :D
Symantec

#44 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

To što tebe i slične vrijeđa što sam tvam rekao da ste majmuni prezreni.
Pa mene isto tako vrijeđa kada se raspucavate copy/paste sa vikipedije i koristite "blještave" riječi kako biste impresionirali narod a s ciljem da izazovete smutnju. I onda ga zaserete sa dva jevreja i arapin. Znači ašćare da isprovocirate zdrav razum.

Ja vas ovdje sad vidim isto kao što svete knjige opisuju one "mislioce" i "učenjake" oko faraona što su pokušavali na sve načine da zeznu poslanike koji su im poslani a zapravo samo naprđivači svoga vremena.
Symantec

#45 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

[quote="animals"

zabio si si auto gol :D[/quote]

I šta se sad fatate po forumima pričati o religijama a niste ni vjernici niti imate namjeru to postati, već se samo zajebajete i naprđujete a pojma nemate o životu.[/quote]

Imas to dokumentovano, kako Alah naziva te ljude..mislim imas li dokaze :D[/quote]

Okupaj se da si čist i uzmi Kur'an i vrlo brzo češ naići na ajete gdje se spominju i nazivaju smutljivci, a sad da ja tebi tumačim Kur'an po Klixu e to neš dočekati...
Al' zato sam spreman odvojiti neko vrijeme sa tobom pa porazgovarati o ovome i onome ali za određeni iznos novca. Jer ovako za đaba dijeliti savjete to nema nikakvu vrijednost a kad platiš pa valjda češ znati cijeniti to što si platio.
animals

#46 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

Symantec wrote:To što tebe i slične vrijeđa što sam tvam rekao da ste majmuni prezreni.
Pa mene isto tako vrijeđa kada se raspucavate copy/paste sa vikipedije i koristite "blještave" riječi kako biste impresionirali narod a s ciljem da izazovete smutnju. I onda ga zaserete sa dva jevreja i arapin. Znači ašćare da isprovocirate zdrav razum.

Ja vas ovdje sad vidim isto kao što svete knjige opisuju one "mislioce" i "učenjake" oko faraona što su pokušavali na sve načine da zeznu poslanike koji su im poslani a zapravo samo naprđivači svoga vremena.
Ne mozes ti mene uvrijediti..ja ne koristim wiklopediju, vec malo sam ucio o tome kao mali..
ne znam sve, jer ne mislim biti teolog. sta ti smetaju jevreji..kako moze Isus biti musliman, kad je rodjen prije nego je nastao Islam..
Last edited by animals on 07/07/2014 00:34, edited 1 time in total.
animals

#47 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

Symantec wrote:

Okupaj se da si čist i uzmi Kur'an i vrlo brzo češ naići na ajete gdje se spominju i nazivaju smutljivci, a sad da ja tebi tumačim Kur'an po Klixu e to neš dočekati...
Al' zato sam spreman odvojiti neko vrijeme sa tobom pa porazgovarati o ovome i onome ali za određeni iznos novca. Jer ovako za đaba dijeliti savjete to nema nikakvu vrijednost a kad platiš pa valjda češ znati cijeniti to što si platio.
Oprosti ja ne kupujem maglu :D a ti bi da zaradjujes na vjeri..ja vjernika :D
Symantec

#48 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

Vidi upravu si. Muhammed as. je sebe nazvao prvim muslimanom. Vjerujem da je to termin i da je semantički objašnjiv (vjerovatno opisuje onoga koji praktikuje ili konzumira Islam).
Ali ukoliko stvari posmatraš kroz prizmu da su svi poslanici dolazili sa istim zadatkom i od istog Boga (a kojeg bi drugog), onda je samo po sebi shvatljivo da su svi navijali za istu stvar, a obzirom da je na kraju svih objava (objavom Kur'ana) ta cijela stvar nazvana Islamom onda.....jel treba dalje da objašnjavam?
animals

#49 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by animals »

Symantec wrote:Vidi upravu si. Muhammed as. je sebe nazvao prvim muslimanom. Vjerujem da je to termin i da je semantički objašnjiv (vjerovatno opisuje onoga koji praktikuje ili konzumira Islam).
Ali ukoliko stvari posmatraš kroz prizmu da su svi poslanici dolazili sa istim zadatkom i od istog Boga (a kojeg bi drugog), onda je samo po sebi shvatljivo da su svi navijali za istu stvar, a obzirom da je na kraju svih objava (objavom Kur'ana) ta cijela stvar nazvana Islamom onda.....jel treba dalje da objašnjavam?
Ne trebas. samo ja mislim da Bog nije ucitelj da daje zadatke.. :)
ima jedan drugi problem,nisu toliki problem religije, sve su na isti kalup..
problem je ko ih konzumira i na koji nacin..nadam se da si me razumio..
Symantec

#50 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Symantec »

animals wrote:
Symantec wrote:Vidi upravu si. Muhammed as. je sebe nazvao prvim muslimanom. Vjerujem da je to termin i da je semantički objašnjiv (vjerovatno opisuje onoga koji praktikuje ili konzumira Islam).
Ne trebas. samo ja mislim da Bog nije ucitelj da daje zadatke.. :)
ima jedan drugi problem,nisu toliki problem religije, sve su na isti kalup..
problem je ko ih konzumira i na koji nacin..nadam se da si me razumio..
Bog jeste učitelj. Šta bi znali da nas nije On naučio?
Kao i nauka. Korisna je al' kad je u pravim rukama.
Računa se nijjet :wink:
Post Reply