Tuzba i presuda Milosevicu su sudbonosne za BIH

sanjanin

Post by sanjanin »

Lajkane, tad ih nije tjerala medjunarodna zajednica.

A SDA ni tada nije mogla birati. SDS i HDZ su bile stranke s kojima se morala formirati vlast. SDA nije mogla imati vecinu u parlamentu bez SDS i HDZ.

SDP i ostali tada su bili minoran faktor. :roll:

Nije bilo mnogo izbora. Mogli smo biti Srpsko cvijece (historijski sporazum-Adil Zulfikarpasic <-> Muhamed Filipovic), Hrvatsko cvijece, ili krenuti u nezavisnost.

U prva dva slucaja stradalo bi nas preko milion. Ostatak bi sada bio rastrkan po svijetu. :roll:

Neovisno od toga da li bi proglasili nezavisnost ili ne dobili bi po guzi jer bi Srbi i Hrvati ratovali medjusobno na prostoru BiH.

A mi kao cvijece bili bi pocupani i pregazeni. Zauvijek.

Srbi su godinu prije rata izvrsilli pripreme za unistenje Bosnjaka.

Poenta je da bi do toga doslo i bez proglasenja nezavisnosti.

U stvari, poenta je da SDA nije vodila pogresnu politiku u ratu.

Jedino sto se moglo bolje uciniti je naoruzavanje prije rata.

A za to ne treba da snosi krivicu samo SDA vec citav narod koji je bio ususkan i uspavan. Dok su Srbi i Hrvati u i zemlji dijaspori decenijama prije rata kovali planove za ono sto se desavalo u razdoblju 1987-1995 mi smo zivjeli bratstvo i jedinstvo. :zzzz:

Dakle, to je period za koji ja stajem na stranu SDA. Za korupciju nakon rata i dio korupcije u ratu uopste ne branim SDA. :roll:

Jos samo jedna stvar. Vezano za nemogucnost koaliranja s nekim drugim 1990. godine.
Mnogi ce reci da su sva tri naroda kriva jer su birali te stranke.
Ja to ne vidim tako. Mislim da Srbi nisu birali SDS iz istih razloga iz kojih su Bosnjaci birali SDA. I tu postoji bitna razlika.

Iz ugla prosjecnog Srbina bio je zlocin cinjenica da Bosnjaci (tad priznati kao Muslimani) imaju stranku.

A kamo li to sto se nije htjelo surovati sa Srbijom. :shock:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sanjanin wrote:Lajkane, tad ih nije tjerala medjunarodna zajednica.

A SDA ni tada nije mogla birati. SDS i HDZ su bile stranke s kojima se morala formirati vlast. SDA nije mogla imati vecinu u parlamentu bez SDS i HDZ.

Nije bilo mnogo izbora. Mogli smo biti Srpsko cvijece (historijski sporazum-Adil Zulfikarpasic <-> Muhamed Filipovic), Hrvatsko cvijece, ili krenuti u nezavisnost.

U prva dva slucaja stradalo bi nas preko milion. Ostatak bi sada bio rastrkan po svijetu. :roll:

Neovisno od toga da li bi proglasili nezavisnost ili ne dobili bi po guzi jer bi Srbi i Hrvati ratovali medjusobno na prostoru BiH.

A za to ne treba da snosi krivicu samo SDA vec citav narod koji je bio ususkan i uspavan. Dok su Srbi i Hrvati u i zemlji dijaspori decenijama prije rata kovali planove za ono sto se desavalo u razdoblju 1987-1995 mi smo zivjeli bratstvo i jedinstvo. :zzzz:

Dakle, to je period za koji ja stajem na stranu SDA. Za korupciju nakon rata i dio korupcije u ratu uopste ne branim SDA. :roll:

Jos samo jedna stvar. Vezano za nemogucnost koaliranja s nekim drugim 1990. godine.
Ja to ne vidim tako. Mislim da Srbi nisu birali SDS iz istih razloga iz kojih su Bosnjaci birali SDA. I tu postoji bitna razlika.

Iz ugla prosjecnog Srbina bio je zlocin cinjenica da Bosnjaci (tad priznati kao Muslimani) imaju stranku.

I sve ovo ti sam skuzio kad te u pionire primilo 1990? :D

Vidis kako je prijem u pionire bio pozitivan! Nije to mogao svako ba... :roll:
sanjanin

Post by sanjanin »

Vodenjak, vidio sam sta si napisao. Ne znam zasto si obrisao?

Nema veze. Bazirat cu se na ono sto si rekao pa povukao.
Meni se povraca od onoga sto pisu Unfair, Digger, Prenj.....
Fair me mozda sije za preko 30 kuka ali on nije citao Milovana Djilasa, Petra Petrovica Njegosa, Milorada Domanica i Hasana Balica.
Fair stvar posmatra iz ugla Senada Avdica.

Digger navija sa Fasizam koji Jevreji sprovode u Izraelu/Palestini. Sve pod izgovorom: "Ko je kriv Palestincima kad ih Ameri nisu modernizovali i sto ne piju espreso svako jutro". :zzzz:

A ti mi kazes da se ugledam na njih. 8-) :roll:

Lajkana postujem a ne moram se nikad sloziti s njim. Valjda zato sto Lajkan na pristojan nacin kaze ono sto misli.

A Faira uopste ne uzimam za ozbiljno. Niti ga citam vise.
Fair mozda nije Srbin ali njegova prica je ala Ake. :shock: :D

Post koji si obrisao zvuci tako kao da mislim da sam najpametniji. :roll: A samo iznosim svoj stav.

I uopste ne podrzavam ovo sto SDA danas cini. :roll:

Ali mislim da nas ne bi bilo da nas je 1992. vodio Lagumdzija.
Nije problem sto on nije malo vise nacionalan.
Problem je sto on nikako nije nacionalan.
A smisao socijal-demokratije nije operisanost od nacionalnog identiteta. :roll:

Gerhard Sreder nije anacionalan. :roll:

Lagumdzija je iscentrifugirani komunisticki boljsevik. :roll: Ja ga zalim.

PS. na ovom forumu ima onih koji se priklanjaju Fairu a u stvari su Akeova klapa i voljeli bi da je danas ta klapa glavna u Sarajevu a i sire. :zzzz:
nebi

Post by nebi »

De bolan,sana,ohani malo.Ispade citava teorija zavjere :shock:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Izbrisao sam da ti ipak dam sansu, "sanjanine"..
Ali ti je neces!
Stojim iza svake rijeci i sad ce je svi procitati...
Od slova do slova...

DakleM:

Sanjanin i savjest - u skolu! I zivotnu i onu pravu!
Prestanite soliti pamet ljudima koji su i stariji i pametniji od vas, koji su sve to o cemu vi palamudite na svojim ledjima dozivjeli i prestanite povlaciti tako jasne razlike izmedju te stranke koju ko "ne volite" i SDS-a i HDZ-a!
Od prvog dana se lizu kako Lajkan kaze i ne zaboravi, barem ne ti sanjanine, da si imao 7 godina kad su poceli s lizanjem a da su neki od nas imali i po 20-30 i vise! Znaci onoliko koliko ti imas SAD! (Usput, kako gledas na sedmogodisnjake sad i smatras li ih dovoljno zrelim da shvate sta se desava oko njih? :-) )

Zato, jezik za zube i ucite se malo od onih koji ZNAJU a ne onih koji vas lazu!

p.s. Ako trazite argumente, mozete ucenje poceti i na ovom Forumu! Procitajte postove Faira, Prenja, Lajkana, diggera, moje postove i onda se javite da vas preispitamo da vidimo sta ste zapamtili! :D

Rigorozni smo, na popravni se salje i zbog jedne pogresno izgovorene rijeci, a kamo li gluposti koja dolazi iz glave nekog od vladajucih... 8-)

Kad ove postove savladate, onda cete nastaviti sa postovima jos jednog dobrog broja forumasa koje treba saslusati!

Hajde sad! I to brzo! :D

Eto, to je bilo to!

I da ti kazem...
Faira sto se tice, niti je Srbin, niti je Bosnjak, niti je Hrvat! Fair je prije svega veliki covjek, Bosanac, tipicna nekadasnja "raja"!!
Da si stvarno to sto se predstavljas nickom, znao bi i ti to! Ali nisi!

Probaj da shvatis da ako ni zbog cega, a ono zbog godina koje Fair ima na plecima, ne moze sebi vise dozvoliti da se raspravlja i da hiljadama puta ponavlja ono sto je argumentovano toliko puta izneseno!
Godine rade svoje i zato ni ja vise nemam zivaca da se raspravljam sa zidovima!
Otud onakav moj post i vjerovatno cu, ako ostanem na Forumu (iako ne vjerujem da hocu, ne vrijedi ocito :( ), poceti na isti nacin kao i Fair..
Kratko, slikovito, jezgrovito i jasno, ali bezobrazno prije svega, davati do znanja svima onima zarazenim virusom nacionalizma koliko su u zabludi!

Zabluda je da se ljubav prema naciji iskazuje nacionalizmom i shovinizmom, da se gledajuci na gluposti drugih mogu u nebesa dizati vlastite glupost i vlastiti promasaji!

Sto prije to shvatis, manje ces posljedice osjecati kad odrastes!

Ziv mi bio i sad iskreno i bez ironije - uci, treba ti jos puno!
sanjanin

Post by sanjanin »

:roll:8-)

Ja ne cijenim nista sto kaze Fair. Ne zato sto je Bosanac a ne Bosnjak vec zato sto mislim da su njegovi postovi nebuloze.

Fair misli da rata ne bi bilo da Bosnjaci 1990. nisu izglasali SDA. :zzzz:

Tu on izjednacava sve tri strane i relativizuje sve sto se desilo. Postaje Unfair. Nivo carsijske mahaluse. :zzzz:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sanjanin wrote::roll:8-)

Ja ne cijenim nista sto kaze Fair. Ne zato sto je Bosanac a ne Bosnjak vec zato sto mislim da su njegovi postovi nebuloze.

Fair misli da rata ne bi bilo da Bosnjaci 1990. nisu izglasali SDA. :zzzz:

Tu on izjednacava sve tri strane i relativizuje sve sto se desilo. Postaje Unfair. Nivo carsijske mahaluse. :zzzz:
Sanjanine, opet ti kazem u skolu!

Ni ja nisam glasao za SDA i mrzio bih sam sebe cijeli svoj zivot da sam samo pomislio na to!!! :x

A siguran budi da postoji jos dobar broj onih koji to nisu uradili!
Otkud ti zato pravo covjece da po tome cijenis nase rodoljublje ??? :shock: :?

A kad bih ti ovdje podastro sta se sve desavalo prilikom tih izbora i sta su pishajuci u istu tutu radili i jedni i drugi i treci, ne samo da mi ne bi vjerovao vec bi me i sudu u Haagu prijavio zbog dusevne boli nanesene ti zbog skrnavljenja stranke ti demokratske akcije...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ja tebe pitam jednu stvar, a ti se rasplinjavas u deset tema.

Od tih deset, nijedna nema pretjerane veze sa onom jednom za koju te pitam.

Tvoja prica se svodi na sljedece:

SDA je pravio greske samo onda kada nije imao izbora. A tada kad nije imao izbora, u tome su ga sprecavali SDS i HDZ. I naravno, oni su krivci zasto se nije moglo drugacije.
A kad god je SDA radio slobodno, po svom nahodjenju, onda je radio ispravno i najbolje sto se u tim uslovima moglo.

I dalje tvrdis da ne podrzavas SDA :?

Ali to je klasicni ugao iz kojeg posmatra nacionalist:
Moji su uvijek u pravu jer rade posteno i ispravno. Samo, oni drugi supci zele da nas zayebu mute nam iza ledja, i zato ne mozemo napredovati. A da se nama da puna vlast daleko bismo dogurali.
sanjanin

Post by sanjanin »

:-) :D

Nisu bili idealni ali nisu krivi za rat.

To je ono zbog cega tako pricam o Unfairu.

Da je Zlatko shvatio da nacionalni identitet ne znaci i nacionalizam nesto bi bilo od njega.

Ovako nista. :zzzz:

On kao drzavnik koji potice iz Bosnjacke porodice nije se udostojio nazvati selam muftiji Banjaluckom.

Ok, mozda je njemu selam odvratan pozdrav. Ali on kao drzavnik morao je iz postovanja to uciniti (to su one orgije kad je trebao biti postavljen kamen temeljac za Fethadiju).
Snimaju kamere kad on kaze: "dobar dan". :zzzz:

Osjecao se kao prasic u Teheranu. :roll: Iscentrifugirani komunisticki boljsevik nije za tog posla. :roll:

A kad nisi glasao za SDA? 1990. i 1992. za nezavisnost?

Ja sam dva puta glasao za SDP i jednom za SDA. I nikad vise ni za SDP ni za SDA.
sanjanin

Post by sanjanin »

Lajkane, tvrdim da su u ratu radili ispravno. Ne branim ih sad kad uzimaju i sakom i kapom. :roll:
Moje "branjenje" SDA se svodi na poteze pred rat i u toku rata.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

sanjanin wrote:Lajkane, tvrdim da su u ratu radili ispravno. Ne branim ih sad kad uzimaju i sakom i kapom. :roll:

E pa stvaaaaarno si neozbiljan!:roll:

Ti bi trebao prvo sam sa sobom rascistiti sta zelis, sta branis, sta podrzavas i za sta se zalazes, pa cemo onda dalje...

Summa summarum:
Onaj ko mi dokaze da ova drzava moze zivjeti sa nacionalnim strankama na celu i da takva BiH moze ostati cijela, i da sve to moze normalno funkcionisati... ja cu ga u guzicu poljubit' :D

I nek' mi pokaze 15 godina u komadu istorije ove zemlje kad je tako nesto postojalo...

Nit' je postojalo, nit' ce postojat'!
wels

Post by wels »

kub lajkan wrote:
sanjanin wrote:Lajkane, tvrdim da su u ratu radili ispravno. Ne branim ih sad kad uzimaju i sakom i kapom. :roll:

Ti bi trebao prvo sam sa sobom rascistiti sta zelis, sta branis, sta podrzavas i za sta se zalazes, pa cemo onda dalje...

Summa summarum:
Onaj ko mi dokaze da ova drzava moze zivjeti sa nacionalnim strankama na celu i da takva BiH moze ostati cijela, i da sve to moze normalno funkcionisati... ja cu ga u guzicu poljubit' :D

I nek' mi pokaze 15 godina u komadu istorije ove zemlje kad je tako nesto postojalo...

Hoce da kaze da SDA nije huskala na rat kao ostale dvije stranke,sto je tacno.
sanjanin

Post by sanjanin »

kub lajkan wrote:

Summa summarum:

Pa slazem se s tobom.

Tacno je da BiH ne moze imati blistavu buducnost sa ovima koji su na vlasti.

Sve sto sam htio reci da ne moze imati blistavu buducnost ni sa SDP-om u kojrm prednjace oni koji zele zaboraviti ko su i sta su (sto ne znaci da treba glasati za SDA).

Kad Bosnjaci skontaju da nas ni jedni ni drugi danas ne mogu izvesti na pravi put, da nam treba svjeza i postena krv, tada ce biti nesto od nas.

A tesko da ce se to ikad desiti. Jednom tokmak uvijek tokmak. :zzzz:

Evo Wells je sveo na minimum, SDA nije huskala na rat i tu je razlika. Kljucna razlika. SDA je pokusala smiriti strasti.

Cak se islo do te mjere da je Alija 1992. u parlamentu slagao i sebe i sve nas tvrdeci da Srbe krasi demokratska tradicija :zzzz: i da se nada da ce Srbi smiriti strasti i da se nece maca lacati. :zzzz:

A zna se staje Raso pricao poslije (ili prije, slagat cu ti) Alije. Kad je rekao da Muslimani nece opstati. Da ce nestati. :zzzz:

Isto su tada pricali i Spiric, Ivanic, Svetozar Mihajlovic i mnogi koji glume opoziciju u RS-u danas.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

wels wrote: Hoce da kaze da SDA nije huskala na rat kao ostale dvije stranke,sto je tacno.
Ma on svasta nesto odjednom hoce da kaze, ali ne diskutujemo o tom...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

sanjanin wrote:Pa slazem se s tobom.

Sve sto sam htio reci da ne moze imati blistavu buducnost ni sa SDP-om u kojrm prednjace oni koji zele zaboraviti ko su i sta su (sto ne znaci da treba glasati za SDA).

Hajd fino je da se bar oko necega slazemo...

Sad pokusaj pronaci one sustinske nedostatke, koje bi trebao otkloniti neko ko bi bio spas za nase drustvo...

Ako se vec slazemo oko toga da nas nacionalisti ne mogu izvuci, treba skontati zasto je to tako:

1) ili oni nemaju ono sto je potrebno (ciljeve, metode, namjere, sve zajedno...),
2) ili KOMBINACIJA NJIH NA VLASTI stvara takvu atmosferu da se ne mogu dobiti rezultati?
sanjanin

Post by sanjanin »

kub lajkan wrote:

Sad pokusaj pronaci one sustinske nedostatke, koje bi trebao otkloniti neko ko bi bio spas za nase drustvo...

Ako se vec slazemo oko toga da nas nacionalisti ne mogu izvuci, treba skontati zasto je to tako:

1) ili oni nemaju ono sto je potrebno (ciljeve, metode, namjere, sve zajedno...),
2) ili KOMBINACIJA NJIH NA VLASTI stvara takvu atmosferu da se ne mogu dobiti rezultati?
:D

Sad se opet ne slazemo. :oops: :P
Semjon Semjonovic

Post by Semjon Semjonovic »

Samo da javim da se i ja slazem :D
sanjanin

Post by sanjanin »

zoom66 wrote:zoom: slazete li se vi sa mnom?... :?

zoom: da kolega, s vama uvijek... :lol: :lol: :lol:
:lol: :P
kub lajkan

Post by kub lajkan »

sanjanin wrote:
kub lajkan wrote:

:D

Sad se opet ne slazemo. :oops: :P

Pazi nesto...

Pitam te otprilike sljedece:

Hajm'o skontati zasto je ono oko cega smo se upravo slozili tako kako smo se slozili da jest...

A ti kazes:

Eh, sad se s tobom ne slazem!

Ja nisam nista novo tvrdio pa da bi se ti sa mnom slagao ili ne slagao...
Fair Life

Post by Fair Life »

sanjanin wrote:... RS moze biti ukinut samo vojnim putem.
(...)
Nema sanse.....
DDR nije "ukinuta" vojnim putem.

Kompromisno rjesenje ce "ukinuti"... i RS ili bilo sta. Potrebno je samo razgovarati i imati strpljenja, ne istupati sa svojim totalitarnim zahtjevima, biti spreman i na odstupanja, prihvatanja dijela tudjih uslova... i tako redom.

Kompromisno rjesenje nece zadovoljiti ni jednu stranu... ali hoce drzavu BiH i njene gradjane.

Gradjane... !
Fair Life

Post by Fair Life »

sanjanin wrote:A Faira uopste ne uzimam za ozbiljno. Niti ga citam vise.
Fair mozda nije Srbin ali njegova prica je ala Ake. :shock: :D
Drago dijete, Fair nije Srbin... ne dao bog, ali nije ni Hrvat... ni Bosnjak. Fair nije ni Jevrej, nije ni Rom...

Fair je Australac sa BiH u dusi, ali ne ovakvom usranom sa svih strana. Ako su drugi po njoj srali, uzimam sebi za pravo da se popisam po njihovim usranim tragovima... jer Fair je nesto vise od njih, barem sebi. Fair je anacionalan, nereligiozan, Fair ne pripada ni jednoj grupaciji stvorenoj kroz ili poslije rata na prostorima BiH...

Fair pise kao sto bi pisao gradjanin BiH, kao onaj koji zeli oprati prvo svoje usrane gace da bi imao moralno pravo reci drugome da smrdi...

Banalan primjer:
Kad naucim svoje dijete da ne plazi jezik drugome, tek cu tad imati moralno pravo tebi uputiti kritike zbog toga sto je tvoje dijete razbilo kamenom prozor na mojoj kuci.
furlan

Post by furlan »

Sanjanin
Politika je znanje,mudrost ,umjetnost,intelekt,poznavanje istorije i istorijskih okolnosti a sve to SDA nije imala.Ono kadra sto je valjalo i bilo kvalitetno vrlo brzo su odjebali.Ponovicu se po ko zna koji put.Prvi ko je skocio da pravi nacinalnu partiju, ko je bio?Ako mu je bilo stalo do Bosne trebao je samo malo,malkice da poznaje njenu istoriju.Cilj politike je izvuci maksimum iz postavljenih smjernica a to se moglo samo razbijanjem srpskog fronta a bez sumnje SDA nije mogla da odigra takvu ulogu.Ja te pitam zbog cega?
manijak1

Post by manijak1 »

Ovo se zove biti sažet kao kao Hame :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

furlan wrote:Sanjanin
Politika je znanje,mudrost ,umjetnost,intelekt,poznavanje istorije i istorijskih okolnosti a sve to SDA nije imala.Ono kadra sto je valjalo i bilo kvalitetno vrlo brzo su odjebali.Ponovicu se po ko zna koji put.Prvi ko je skocio da pravi nacinalnu partiju, ko je bio?Ako mu je bilo stalo do Bosne trebao je samo malo,malkice da poznaje njenu istoriju.Cilj politike je izvuci maksimum iz postavljenih smjernica a to se moglo samo razbijanjem srpskog fronta a bez sumnje SDA nije mogla da odigra takvu ulogu.Ja te pitam zbog cega?
Pitanje je zasto je trebao da se razbija srpski "front"? Ili hrvatski? Ili bosnjacki?
Ili jos bolje, ko je izgradio te i TAKVE frontove koji su postali takvi da ih se moralo rushiti?
Odgovor je lak i vec ga i ptice znaju! Ali ne zna ogromna vecina ljudi u Bosni! Zato i glasa za iste idiote!

Nacionalizam se hrani drugim nacionalizmom.
Onaj ko prvi shvati da je pitanje naciona sporedno u poredjenju sa pitanjem pojedinca, onaj koji stavi zelje i potrebe gradjanina svoje zemlje na prvo mjesto - mjesto ispred potreba naroda i religije (kao u stvari amorfnih, bezlicnih i varljivih masa predstavljenih i olicenih u lokalnim mocnicima, i u nasem slucaju - kabadahijama), taj ce i pokrenuti lavinu demokratije!

Sve do tad, ovo ce kod nas biti nacizam i sa demokratijom nece imati ama bas nikakve veze!!
Patiner

Post by Patiner »

Fair Life wrote:Drago dijete, Fair nije Srbin... ne dao bog, ali nije ni Hrvat... ni Bosnjak. Fair nije ni Jevrej, nije ni Rom...
Neko bi pomislio :roll: da si :oops: niko & nista :zzzz:

:lol:
Post Reply