A SDA ni tada nije mogla birati. SDS i HDZ su bile stranke s kojima se morala formirati vlast. SDA nije mogla imati vecinu u parlamentu bez SDS i HDZ.
SDP i ostali tada su bili minoran faktor.
Nije bilo mnogo izbora. Mogli smo biti Srpsko cvijece (historijski sporazum-Adil Zulfikarpasic <-> Muhamed Filipovic), Hrvatsko cvijece, ili krenuti u nezavisnost.
U prva dva slucaja stradalo bi nas preko milion. Ostatak bi sada bio rastrkan po svijetu.
Neovisno od toga da li bi proglasili nezavisnost ili ne dobili bi po guzi jer bi Srbi i Hrvati ratovali medjusobno na prostoru BiH.
A mi kao cvijece bili bi pocupani i pregazeni. Zauvijek.
Srbi su godinu prije rata izvrsilli pripreme za unistenje Bosnjaka.
Poenta je da bi do toga doslo i bez proglasenja nezavisnosti.
U stvari, poenta je da SDA nije vodila pogresnu politiku u ratu.
Jedino sto se moglo bolje uciniti je naoruzavanje prije rata.
A za to ne treba da snosi krivicu samo SDA vec citav narod koji je bio ususkan i uspavan. Dok su Srbi i Hrvati u i zemlji dijaspori decenijama prije rata kovali planove za ono sto se desavalo u razdoblju 1987-1995 mi smo zivjeli bratstvo i jedinstvo.
Dakle, to je period za koji ja stajem na stranu SDA. Za korupciju nakon rata i dio korupcije u ratu uopste ne branim SDA.
Jos samo jedna stvar. Vezano za nemogucnost koaliranja s nekim drugim 1990. godine.
Mnogi ce reci da su sva tri naroda kriva jer su birali te stranke.
Ja to ne vidim tako. Mislim da Srbi nisu birali SDS iz istih razloga iz kojih su Bosnjaci birali SDA. I tu postoji bitna razlika.
Iz ugla prosjecnog Srbina bio je zlocin cinjenica da Bosnjaci (tad priznati kao Muslimani) imaju stranku.
A kamo li to sto se nije htjelo surovati sa Srbijom.