Prilagoditi se ili ne

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Vojvotkinja

#26 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

JaneEyre wrote:Evo savjet i iz mog ugla...

također smo firma gdje ne postoji neki formalni dres kod, a radimo hajmo reći i sa klijentima, tu su i razne vrste sastanka sa osobama iz drugih firmi, itd..iskreno, radi poštovanja prema profesiji koju obavljam nastojim da uvijek budem obučena u nekom hajmo reći poslovnom maniru: suknja/hlače, bluza, neki sako, cipele...neki od mojih kolega često dodju na posao u patikama i farmerkama - a ja se ne mogu sjetiti jesam li ikad došla tako na posao, jedino kad oblačim farmerke je kad idem na teren ( a tereni su negdje po nekim zabačenim selima itd...).Uglavnom, ja nikad niti jednom od svojih kolega nisam rekla bilo šta vezano za stil oblačenja jer smatram da je to stvar direktora...

Shvatam da te neke stvari u tvojoj firmi nerviraju, neprofesionalizam prilikom razgovora s klijentima, itd(opet, znam kako ti je jer i sama vidjam na svom mjestu stvare koje bi mogle biti bolje, kako se nekad pojedine moje kolege neljubazno i neprofesionalno odnose sa klijentima...a dobar ugled među strankama nam je hajmo reći 40% posla)...ali opet, to je stvar za vašeg nadređenog te ako njemu to ne smeta - zašto bi tebi? Naprotiv, mislim da razbijanjem svoje glave oko toga bezveze trošiš svoje vrijeme na stvari na koje bi mogla korisnije trošiti...dakle, ti radi svoj posao onako kako najbolje znaš i kako najbolje smatraš da treba, i budi u dobrom kontaktu sa kolegama, dakle, probaj u svojoj glavi da odvojiš radni angažman svojih kolega i tvoje privatno druženje s njima...

I na kraju, ne znam kako to funkcioniše u Njemačkoj, ali ni za živu glavu ne govori nadređenom išta negativno o svojim kolegama, pa taman da, lupam, kradu pare iz kase. Samo ćeš ti ispast grozna, te možda zbog takvih stvari upravo ti dobiješ otkaz...Što se tiče ispijanja kafa i bilo kakvih ostalih druženja sa kolegama druži se s njima koliko ti posao dozvoljava, ali neka ti posao uvijek bude na prvom mjestu čak ikako vidiš da njima nije, te mislim da ti niko ne može zamjeriti ako ljubazno kažeš: izvinite, rado bih s vama i dalje pila kafu ali stvarno imam puno posla... :-D
Njemačka je drugi svijet što se ovoga tiče a i dosta drugih stvari, ali o tom potom.
Hvala na savjetima, osjećala sam da je to ispravan put, a sada ste mi vi uglavnom i potvrdili, moraću se samo više posvetiti sebi i poraditi na sigurnosti, i njih malo više ignorisati :)

Hvala još jednom ! :thumbup:
qlface

#27 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by qlface »

Firma koja nema stalno prisutnog nadređenog nije "velika kompanija", nego ublehaški šablonski stagnirajući kolektiv koji nema autoritet niti ambiciju, pogotovo ako je radni kadar većinski satavljen od žena koje se po pravilu opuste i ublehare čim ih muško ne dovodi u red.
Vojvotkinja

#28 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

qlface wrote:Firma koja nema stalno prisutnog nadređenog nije "velika kompanija", nego ublehaški šablonski stagnirajući kolektiv koji nema autoritet niti ambiciju, pogotovo ako je radni kadar većinski satavljen od žena koje se po pravilu opuste i ublehare čim ih muško ne dovodi u red.

Vjeruj da jeste, bez obzira što je tačno tako kako si napisao !
sha_ba

#29 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by sha_ba »

:mrgreen:
Vojvotkinja

#30 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

Zaboravila sam napisati, da se ja trudim da ne obraćam pažnju na njih u tom smislu koji sam navodila, ali to odmah uslovljava moje drugačije ponašanje, npr. da ne pijem sa njima kafu dugo ili da nekad uopšte i ne pijem, ne pridružim im se tokom pauze, ne komentarišem životne teme uopšte, jer bi se dale u raspravu, ali one me poslije tračaju.... I nisu više susretljive sa mnom, mada ja ni u jednom trenutku ne budem osorna prema njima....
To me najviše boli, s obzirom da ih je više, znači ako se ne pridružim ...biću izbačena iz čopora?Tako to ide?

Također, hvala svima na komentarima, dali ste mi smjernice, mislim da sam na dobrom putu, ili je meni ustvari falio samo dobar trač o njima :) jer i ja sam samo žensko, ne znam, sve u svemu, biće riješeno :)

Hvala!
sha_ba

#31 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by sha_ba »

prilagodi se i onda svoj pos'o
lua

#32 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by lua »

Bogu sam zato zahvalna što su mi sve kolege muškarci. :D Ne mogu ženskih torokanja tokom radnog vremena ni u ludilu. A to za nečiji izgled, ponašanje, i sve ostalo preporučila bih ti da ne govoriš ništa, jer će te onda hejtati dok ti ne zgade radno mjesto. Ti se sebi sredi, ti odradi svoj dio posla i idi kući. :)
lua

#33 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by lua »

qlface wrote:Firma koja nema stalno prisutnog nadređenog nije "velika kompanija", nego ublehaški šablonski stagnirajući kolektiv koji nema autoritet niti ambiciju, pogotovo ako je radni kadar većinski satavljen od žena koje se po pravilu opuste i ublehare čim ih muško ne dovodi u red.
Slažem se s tobom, samo ti je ova zadnja rečenica za degeneka. Čuj muško da dovede u red. Pa mogu i žene šefovati. Bar je moja šefica žena, i to superprofesionalna, ozbiljna, netorokuša. :D Kod nas nema kahvenisanja i preseravanja. Sve stroga ozbilja. :D
Vojvotkinja

#34 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

lua wrote:Bogu sam zato zahvalna što su mi sve kolege muškarci. :D Ne mogu ženskih torokanja tokom radnog vremena ni u ludilu. A to za nečiji izgled, ponašanje, i sve ostalo preporučila bih ti da ne govoriš ništa, jer će te onda hejtati dok ti ne zgade radno mjesto. Ti se sebi sredi, ti odradi svoj dio posla i idi kući. :)
:thumbup: Hvala Lua!
berenice

#35 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by berenice »

Je li to radiš u nekom call centru?
Vojvotkinja

#36 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

Ne, zašto :) Je li tako i call centrovima :D
berenice

#37 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by berenice »

Zato što spominješ Njemačku. Kontam primljena si na posao jer znaš njemački, koji je uglavnom potreban za posao u call centrima.

Radila sam cijelih 7 dana u jednom call centru u SA i prije nekih 14 godina u jednom u Njemačkoj par mjeseci, tako da me je podsjetilo na to... Iako, neam pojma zapravo. Znam samo da je glupo i dosadno.
Vojvotkinja

#38 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

Au..mogu zamisliti .... A što si prestala nakon 7 dana?Je li ima razlike između tog u De i ovog u BiH?
krater

#39 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by krater »

lua wrote:
Slažem se s tobom, samo ti je ova zadnja rečenica za degeneka. Čuj muško da dovede u red. Pa mogu i žene šefovati. Bar je moja šefica žena, i to superprofesionalna, ozbiljna, netorokuša. :D Kod nas nema kahvenisanja i preseravanja. Sve stroga ozbilja. :D
Ma ka'ke žene :mrgreen:
Cherry-Cherry

#40 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Cherry-Cherry »

Dok ti u kancelariji ne gule luk i krompir i ne pletu i ne heklaju, vjeruj mi da ti je dobro :D

Svedi komunikaciju na najmanju moguću mjeru, ne druži se sa kolegama, nemoj piti kafe s njima, ne idi na pauzu s njima, dobar dan za dobar dan i to je to :)
Vojvotkinja

#41 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

Cherry-Cherry wrote:Dok ti u kancelariji ne gule luk i krompir i ne pletu i ne heklaju, vjeruj mi da ti je dobro :D

Svedi komunikaciju na najmanju moguću mjeru, ne druži se sa kolegama, nemoj piti kafe s njima, ne idi na pauzu s njima, dobar dan za dobar dan i to je to :)

Zar ima i toga :?
Cherry-Cherry

#42 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Cherry-Cherry »

Vojvotkinja wrote:
Cherry-Cherry wrote:Dok ti u kancelariji ne gule luk i krompir i ne pletu i ne heklaju, vjeruj mi da ti je dobro :D

Zar ima i toga :?
Uvijek ima gore od goreg. ;-)
madtv

#43 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by madtv »

ovo:
Vojvotkinja wrote:Zaboravila sam napisati, da se ja trudim da ne obraćam pažnju na njih u tom smislu koji sam navodila, ali to odmah uslovljava moje drugačije ponašanje, npr. da ne pijem sa njima kafu dugo ili da nekad uopšte i ne pijem, ne pridružim im se tokom pauze, ne komentarišem životne teme uopšte, jer bi se dale u raspravu, ali one me poslije tračaju.... I nisu više susretljive sa mnom, mada ja ni u jednom trenutku ne budem osorna prema njima....
To me najviše boli, s obzirom da ih je više, znači ako se ne pridružim ...biću izbačena iz čopora?Tako to ide?

Također, hvala svima na komentarima, dali ste mi smjernice, mislim da sam na dobrom putu, ili je meni ustvari falio samo dobar trač o njima :) jer i ja sam samo žensko, ne znam, sve u svemu, biće riješeno :)

Hvala!
pa ovo:

ti ne zelis da se druzis sa njima, ne ides na kafu/pauzu kad te pozovu itd...i onda je normalno da ljudi postaju manje susretljivi i prema tebi tj da se ne zele druziti sa tobom

iskreno, ja ti ne bih preporucio da se izolujes od svojih kolega
p206

#44 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by p206 »

ni ja nisam za ispijanje kafa po sat vremena..kad se radi treba biti ozbiljan...ali brate kad se odmara treba se znati opustiti bez obzira kakvo je drustvo...
da se ne bi desilo ono što se dešava po SAD-u da kolega dođe na posao i izroka ostale kolege ničim izazvan... jednostavno treba upoznati privatno svakog kolegu i izabrati one koji su ti najsličniji i družiti se sa njima... naravno zna se kad je služba a kad družba...

a razumijem te... nema ništa gore nego kad upadneš u društvo žena koje su "dream team" i koje imaju bruku internih šala koje neko sa strane ne razmije... dešavalo mi se par puta da hoću da upoznam neku djevojku u takvom društvu... i baš se nisam dobro proveo..
DZONPI

#45 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by DZONPI »

Kratko i jasno.Tebi je stalo do posla profesionalizam a njih boli neka stvar i za poslom i za klijentima .
tagomago

#46 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by tagomago »

i meni je taj dress code koji postoji a opet ne postoji problem pa variram od situacije, pokušavam da prokontam kako drugi...

sjoo teme :thumbup:, treba u nju dodati i ono balkansko prokletstvo: "tračevi i priče koje ne želim znati/ne zanimaju me, no redovno slušam, iz više izvora, više puta od različitih kolega/ica i onda dođem kući i to isteresem na dragoj/dragom" :mrgreen:
krater

#47 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by krater »

sha_ba wrote:

:thumbup:
Vojvotkinja

#48 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

DZONPI wrote:Kratko i jasno.Tebi je stalo do posla profesionalizam a njih boli neka stvar i za poslom i za klijentima .
Hvala na datom mišljenju.
Vojvotkinja

#49 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

tagomago wrote:i meni je taj dress code koji postoji a opet ne postoji problem pa variram od situacije, pokušavam da prokontam kako drugi...

sjoo teme :thumbup:, treba u nju dodati i ono balkansko prokletstvo: "tračevi i priče koje ne želim znati/ne zanimaju me, no redovno slušam, iz više izvora, više puta od različitih kolega/ica i onda dođem kući i to isteresem na dragoj/dragom" :mrgreen:
Hvala na prepoznavanju ''dubljeg problema''....
Vojvotkinja

#50 Re: Prilagoditi se ili ne

Post by Vojvotkinja »

krater wrote:
sha_ba wrote:

:thumbup:

:D
Post Reply