Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post Reply
Fljamurtari

#26 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Hafis wrote: P.S.
Veliš islamski ekstremisti djeluju u manjim grupama ?
To trebam shvatiti kao olakotnu okolnost ?

Izgleda po njegovu shvacanju da bi se pobijeni i njihova rodbina trebali osjecati bolje jer su ih ubili ovi "u manjim grupama"...

:lol:
Bosna_ponosna

#27 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bosna_ponosna »

Hafis wrote:
De mi postavi imena dvojice-trojice BiH kršćanskih fundamentalista. Da konačno saznamo koji su to.

P.S.
To trebam shvatiti kao olakotnu okolnost ? Pa za belaj i ne treba više od dvoje-troje. A materijala izgleda ima poprilično.
Aoi što kažeš, ovi su kršćanski ekstremisti su najgori, tko god da su i ako su.
Kršćanski ekstremisti nisu šačica manijaka s bradama koji se okupljaju po kakvim napuštenim selima ko Gornja Maoča. Mentalitet ekstremne mržnje prema islamu (a i prema drugim denominacijama kršćanstva) je duboko ukorijenjen među širokim populacijama ovdje. Da ti ilustriram, nađi mi neki pjesmu iz zadnjeg rata gdje su muslimani pjevali o ubijanju kršćana, izrugivali se s kršćanskim simbolima i vjerom, pjevali o silovanju njihovih žena i nasladama koje će one osjetiti, rušenju crkava i sl. Možeš naći eventualno neke mudžahedinske koje su pola na arapskom i ne predstavljaju izraz mentaliteta lokalnog stanovništva. Dok su ovi drugi đoskali o džamijama koje lete u vazduh, bulama koje se skidaju pred oslobodilačkom vojskom, klanjem i bacanjem "mudžahedina" u rijeke (a to su zapravo bile civiline žrtve, što znamo iz ratnih događaja), čašćenju muslimana rakijom i slaninom za Ramazan itd. a to sve u domaćem ritmu.
Naravno, vi uvijek možete potegnuti tu da su muslimani ekstremistička opasnost i da se vi samo branite, te u idućem muslimanskom što vidite tu opasnost ugledati i materijalizirati ju. Vehabizam je uvijek funkcionalno opravdanje za vašu alergiju naspram svega što predstavlja islam, pa bilo to i stoljećima ukorijenjeno ovdje, ali zato muslimanima svi zločini kršćanskih naroda i dalje nisu opravdanje za patološku mržnju prema kršćanstvu, pa većina Bošnjaka i dan-danas o crkvi govori kao o normalnoj stvari, dok vi ne možete "džamija" izgovoriti bez pogrdne intonacije i konotacija.
Fljamurtari

#28 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

ušće wrote:
Fljamurtari wrote:
Kače šahovnice i obitelj dočekuje haškog osuđenika!

Kako se samo usuđuju!?
Hebe te Ovo podvučeno , a znamo da nije neznanje već namjera ..Dotična spodoba je prvo Osuđeni ratni zločinac pa tek onda haški osuđenik ...
Od osuđenih ratnih zločinaca 100 puta su gori oni NEOSUĐENI jer su se izvukli sa svojim nedjelima...

Nije sve ni u papiru ni u deklaraciju nego u PRAVDI a pravda i pravo nisu nužno iste stvari i to kažu čak i haški suci....
Fljamurtari

#29 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Bosna_ponosna wrote: Kršćanski ekstremisti nisu šačica manijaka s bradama koji se okupljaju po kakvim napuštenim selima ko Gornja Maoča. Mentalitet ekstremne mržnje prema islamu (a i prema drugim denominacijama kršćanstva) je duboko ukorijenjen među širokim populacijama ovdje.
Ja čak mislim da si (donekle) u pravu. Ali to ima više veze sa nekakvom borbom za prestižom među religijama pošto kršćanska elita smatra islam nekakvom kompilacijom judaizma i kršćanstva. Ne zaboravimo da islam dolazi skoro 7. stoljeca nakon krscanstva, usvaja skoro sve od krscanstva ali odbija onu najbitniju dogmu o Isusu i njegovoj bozanskoj prirodi.

Odosmo u offtopic ali ja mislim da se u tome krije uzrok podozrivosti spram Islama. Sve u svemu, mislim da se radi o cistoj borbi za prestiz medju religijama i potrebi svake da se budi jedina "ispravna" i "istinita".

Da ti ilustriram, nađi mi neki pjesmu iz zadnjeg rata gdje su muslimani pjevali o ubijanju kršćana, izrugivali se s kršćanskim simbolima i vjerom, pjevali o silovanju njihovih žena i nasladama koje će one osjetiti, rušenju crkava i sl.
Ti si očito slabo upućen... Nakon samo 20 sekundi surfanja naidjoh na ovo... Poskocice i stihovi u tonu ubijanja...

https://hr-hr.facebook.com/pages/Ubi-Vl ... 1408395786
Last edited by Fljamurtari on 16/06/2014 21:05, edited 1 time in total.
Bosna_ponosna

#30 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bosna_ponosna »

Fljamurtari wrote:
Hafis wrote: P.S.
To trebam shvatiti kao olakotnu okolnost ?

Izgleda po njegovu shvacanju da bi se pobijeni i njihova rodbina trebali osjecati bolje jer su ih ubili ovi "u manjim grupama"...

:lol:
Pa mi se isto tako osjećamo bolje zbog silne pomoći kojom nas je Hrvatska tovila tijekom rata i luksuzne apartmane na obali u kojima smo se slobodno brčkali dok smo istovremeno vršili velikoislamsku agresiju na slobodnu hrvatsku Herceg-Bosnu, sve to po općeprihvaćenoj hrvatskoj logici dešavanja 93. Prosječni Bošnjo treba da bude spreman da halali po 10 granata na kuću mu za svaku kašiku brašna koja dođe iz Hrvatske, inače je izdajica i zabijač noža u leđa svojim spasiteljima.
Bosna_ponosna

#31 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bosna_ponosna »

Fljamurtari wrote:
Bosna_ponosna wrote: Kršćanski ekstremisti nisu šačica manijaka s bradama koji se okupljaju po kakvim napuštenim selima ko Gornja Maoča. Mentalitet ekstremne mržnje prema islamu (a i prema drugim denominacijama kršćanstva) je duboko ukorijenjen među širokim populacijama ovdje.
Ja čak mislim da si (donekle) u pravu. Ali to ima više veze sa nekakvom borbom za prestižom među religijama pošto kršćanska elita smatra islam nekakvom kompilacijom judaizma i kršćanstva. Ne zaboravimo da islam dolazi skoro 7. stoljeca nakon krscanstva, usvaja skoro sve od krscanstva ali odbija onu najbitniju dogmu o Isusu i njegovoj bozanskoj prirodi.

Odosmo u offtopic ali ja mislim da se u tome krije uzrok podozrivosti spram Islama. Sve u svemu, mislim da se radi o cistoj borbi za prestiz medju religijama i potrebi svake da se budi jedina "ispravna" i "istinita".

Da ti ilustriram, nađi mi neki pjesmu iz zadnjeg rata gdje su muslimani pjevali o ubijanju kršćana, izrugivali se s kršćanskim simbolima i vjerom, pjevali o silovanju njihovih žena i nasladama koje će one osjetiti, rušenju crkava i sl.
Ti si očito slabo upućen:

https://hr-hr.facebook.com/pages/Ubi-Vl ... 1408395786
Ne govorim ja o teologiji, nego o nečemu lokalnijem.
I jesi našao page, 6 likeova i ništa na njemu.

https://www.facebook.com/KakoJosViseRazbitiBosnu

Ovo je recimo, puno zanimljivija lektira.
Fljamurtari

#32 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Bosna_ponosna wrote: Pa mi se isto tako osjećamo bolje zbog silne pomoći kojom nas je Hrvatska tovila tijekom rata i luksuzne apartmane na obali u kojima smo se slobodno brčkali dok smo istovremeno vršili velikoislamsku agresiju na slobodnu hrvatsku Herceg-Bosnu, sve to po općeprihvaćenoj hrvatskoj logici dešavanja 93. Prosječni Bošnjo treba da bude spreman da halali po 10 granata na kuću mu za svaku kašiku brašna koja dođe iz Hrvatske, inače je izdajica i zabijač noža u leđa svojim spasiteljima.

Rat je bio strasan i grozne stvari su se desile. Ja osobno imam zamjerke na neke poteze hrvatske vlasti ali sumnjam da o tome mogu trezveno ovdje razgovarati. Cinjenica je da mi nismo smjeli biti saveznici jer bi to Srbi marketinski iskoristili da pokazu kako je saveznistvo iz drugog svjetskog rata aktualno i u to doba i na taj nacin bi izgubili naklonost "medjunarodne zajednice" (citaj UK i USA).

Cinjenica je isto tako da su svi planovi medjunarodne zajednice isli u smjeru da se definiraju teritoriji svake etnicke zajednice.

U takvim uvjetima - to je siguran recept za sranje (da prostiš).

Ali mene zanima, šta je Hrvatska trebala napraviti - kako ti misliš da je ta uloga trebala izgledati - možeš li mi napisati, šta je Hrvatska trebala napraviti i kako se trebala ponašati?
Kikibombona

#33 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Kikibombona »

Od raje sa 'katolickim' imenima ocekujem da brane katolicke vjerske fanatike.
Od raje sa 'muslimanskim' imenima ocekujem da brane islamske vjerske fanatike.
Od raje sa 'pravoslavnim' imenima ocekujem da brane pravoslavne vjerske fanatike.

Nemojte slucajno pokuditi smrad iz vlastite avlije/dvorista. To bi bilo neoprostivo, svojevrsna izdaja!
Fljamurtari

#34 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Bosna_ponosna wrote: Ne govorim ja o teologiji, nego o nečemu lokalnijem.

https://www.facebook.com/KakoJosViseRazbitiBosnu

Ovo je recimo, puno zanimljivija lektira.
Da, ali sam si rekao da toga ima dok si u isto vrijeme tvrdio da toga nema kod Bosnjaka...
BHCluster

#35 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by BHCluster »

Kada govorite o Kordicu govorite o "savremenom Isusu" autenticnom hrvatskom vitezu i osudjenom ratnom zlocincu!
Fljamurtari

#36 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Kikibombona wrote:Od raje sa 'katolickim' imenima ocekujem da brane katolicke vjerske fanatike.
Od raje sa 'pravoslavnim' imenima ocekujem da brane pravoslavne vjerske fanatike.

Nemojte slucajno pokuditi smrad iz vlastite avlije/dvorista. To bi bilo neoprostivo, svojevrsna izdaja!

Dobra primjedba.
Bosna_ponosna

#37 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bosna_ponosna »

Fljamurtari wrote:
Da, ali sam si rekao da toga ima dok si u isto vrijeme tvrdio da toga nema kod Bosnjaka...
Nisam tvrdio da toga nema, nego da taj mentalitet ne preovladava. Sami Bošnjaci većinom gledaju s prijezirom i podsmijehom na neke stare seoske dede i nane koje laprdaju o nekakvim "vlasima", to nije dominantan način razmišljanja. Da ideš nekoga iz čista mira mlatiti u Sarajevu zato što je "vlah", 9 od 10 ljudi bi te spriječilo, dok bi u većini RS i tzv. Herceg-Bosne omjer bio suprotan u korist onoga ko bi mlatio "baliju".
Fljamurtari

#38 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

https://www.google.hr/search?q=ubi+vlah ... HzB8PBgcgB
Fljamurtari

#39 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Bosna_ponosna wrote:
Fljamurtari wrote:
Nisam tvrdio da toga nema, nego da taj mentalitet ne preovladava. Sami Bošnjaci većinom gledaju s prijezirom i podsmijehom na neke stare seoske dede i nane koje laprdaju o nekakvim "vlasima", to nije dominantan način razmišljanja. Da ideš nekoga iz čista mira mlatiti u Sarajevu zato što je "vlah", 9 od 10 ljudi bi te spriječilo, dok bi u većini RS i tzv. Herceg-Bosne omjer bio suprotan u korist onoga ko bi mlatio "baliju".

To što pričaš je jako teško procjeniti u ustvrditi.

Zašto recimo nitko ne mlati one Bošnjake koji svako jutro dolaze u Međugorje na posao? Kakav je "dominantan način razmišljanja" ako ljude nitko nije taknuo već godinama (desetljećima?)...

Opet govorimo o dojmovima a tu je jako teško biti objektivan...
Bosna_ponosna

#40 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bosna_ponosna »

Fljamurtari wrote:
Ima li šta više od 6 lajkova? Na pageu koji sam ti ja linkao se poziva u deportaciju muslimana iz Bosne, slavi ratne zločince i njihove zločine, poziva u paljenje šuma na "muslimanskim teritorijama", linka svako sranje iz Pakistana ili Saudijske Arabije da se dokaže da su muslimani takvi i takvi da se sa njima ne može itd... I ti tu razinu inventivnosti (podugačak je spisak gadarija koje se na ovome mogu pročitati) uspoređuješ s pageom od 6 lajkova, koji si sad potražio na Googleu pa ti je izašao nekoliko puta (svaki put sa 6 lajkova).
JThomas

#41 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by JThomas »

danas smo naučili da legalizam znači da je isti onaj koji je ubio jednog i onaj koji je ubio stotinu.

ovi samozvano učeni se odaju jedan po jedan, k'o onaj nesretnik sa onim metrima i kubicima...
Bosna_ponosna

#42 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bosna_ponosna »

Fljamurtari wrote: To što pričaš je jako teško procjeniti u ustvrditi.

Zašto recimo nitko ne mlati one Bošnjake koji svako jutro dolaze u Međugorje na posao? Kakav je "dominantan način razmišljanja" ako ljude nitko nije taknuo već godinama (desetljećima?)...

Opet govorimo o dojmovima a tu je jako teško biti objektivan...
Usporedi recimo situaciju s ćirilicom u Vukovaru i Sarajevu. U Vukovaru se tolika frka digla oko ćirilice jer ona po njima vrijeđa žrtve rata, a u Sarajevu ćirilica stoji cijelo vrijeme i nikom ništa. Niko je ni ne spreja, što je slučaj u "hrvatskim dijelovima" BiH. U proporciji stradanja, koliko bi tek Sarajlije trebale mrziti ćirilicu, a evo izgleda da ne mrze.

Bošnjaci su sačuvali većinu inovjernih vjerskih objekata na teritorijima koje su držali, dok su Srbi i Hrvati većinu (ili sve) porušili. I opet se Bošnjacima prebrojavaju džamije i napada ih se zašto ih grade, dok Bošnjaci ne prebrajaju crkve (kojih se isto gradi u izobilju). Ako bi neko imao pravo da prebraja drugome vjerske objekte, to bi trebali biti Bošnjaci. Pa svejedno Bošnjaci to ne rade. Jedan Dodik dođe iz Banjaluke i govori u emisiji o broju džamija u Sarajevu i kako su gradovi s manje džamija ljepši. Od bošnjačkih političara niko ni da ga poklopi i kaže da šuti jer je Sarajevo sačuvalo pravoslavne crkve, dok su oni u Banjaluci porušili sve džamije, a i katoličke crkve barem opljačkali... Isto tako Bošnjaci prešute mnoge druge skandalozne stvari, od toga da se akciju za spad bolesne djevojčice naziva "orijentalnom patetikom" u skupštini pa nadalje. Ovakav narod je prije mazohističan nego ekstreman.
Hafis

#43 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Hafis »

JThomas wrote:danas smo naučili da legalizam znači da je isti onaj koji je ubio jednog i onaj koji je ubio stotinu.

ovi samozvano učeni se odaju jedan po jedan, k'o onaj nesretnik sa onim metrima i kubicima...
Pa jesu li te učili onoj staroj kršćanskoj izreci: tko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijeli savijet.
Pričamo o moralnim načelima i duplim aršinima u odnosu prema zločinu, a ti bi još prebrojavao.

E majko moja, stvarno ću tražiti honorar od redakcije ovog portala, za ovoliki doprinos na educiranju članstva.
Hafis

#44 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Hafis »

Bosna_ponosna wrote:
Fljamurtari wrote:
Ima li šta više od 6 lajkova? Na pageu koji sam ti ja linkao se poziva u deportaciju muslimana iz Bosne, slavi ratne zločince i njihove zločine, poziva u paljenje šuma na "muslimanskim teritorijama", linka svako sranje iz Pakistana ili Saudijske Arabije da se dokaže da su muslimani takvi i takvi da se sa njima ne može itd... I ti tu razinu inventivnosti (podugačak je spisak gadarija koje se na ovome mogu pročitati) uspoređuješ s pageom od 6 lajkova, koji si sad potražio na Googleu pa ti je izašao nekoliko puta (svaki put sa 6 lajkova).
Rekoh li ja da osim izraza ''fašizam'' većina likova ovdje nije baš načisto ni s ''terorizmom'' i ''ekstremizmom''.
Fljamurtari

#45 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Bosna_ponosna wrote: Ima li šta više od 6 lajkova? Na pageu koji sam ti ja linkao se poziva u deportaciju muslimana iz Bosne, slavi ratne zločince i njihove zločine, poziva u paljenje šuma na "muslimanskim teritorijama", linka svako sranje iz Pakistana ili Saudijske Arabije da se dokaže da su muslimani takvi i takvi da se sa njima ne može itd... I ti tu razinu inventivnosti (podugačak je spisak gadarija koje se na ovome mogu pročitati) uspoređuješ s pageom od 6 lajkova, koji si sad potražio na Googleu pa ti je izašao nekoliko puta (svaki put sa 6 lajkova).
Ne znam, ne mogu biti advokat za Srbe ali evo malo od tvojih za "moje"

Pjesme uz upotrebu uvredljivih naziva i uz amblem Patriotske lige BiH:
"Mostar nije skutorija"
https://www.youtube.com/watch?v=DqLcrjZ6r9A

I naravno "legendarno" slavlje povodom pobjede Turske:

https://www.youtube.com/watch?v=py_sqMw2qGM
Fljamurtari

#46 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Fljamurtari »

Bosna_ponosna wrote: Usporedi recimo situaciju s ćirilicom u Vukovaru i Sarajevu. U Vukovaru se tolika frka digla oko ćirilice jer ona po njima vrijeđa žrtve rata, a u Sarajevu ćirilica stoji cijelo vrijeme i nikom ništa. Niko je ni ne spreja, što je slučaj u "hrvatskim dijelovima" BiH. U proporciji stradanja, koliko bi tek Sarajlije trebale mrziti ćirilicu, a evo izgleda da ne mrze.
Ma to nema nikakve veze - Bošnjaci općenito prije rata nisu imali problem sa Srbima a Hrvati i jesu (valjda ne moram govoriti o tom sukobu koji traje - može se reći od 19.stoljeća) a osim toga integrirana BiH je voda na bošnjački mlin pa se slijedom toga i tolerira ćirilica.

"Ne pada snijeg da zabijeli brijeg..."

Bošnjaci su sačuvali većinu inovjernih vjerskih objekata na teritorijima koje su držali, dok su Srbi i Hrvati većinu (ili sve) porušili. I opet se Bošnjacima prebrojavaju džamije i napada ih se zašto ih grade, dok Bošnjaci ne prebrajaju crkve (kojih se isto gradi u izobilju).
Ja nisam nešto primjetio da se nešto pretjerano grade crkve.

Ako bi neko imao pravo da prebraja drugome vjerske objekte, to bi trebali biti Bošnjaci. Pa svejedno Bošnjaci to ne rade. Jedan Dodik dođe iz Banjaluke i govori u emisiji o broju džamija u Sarajevu i kako su gradovi s manje džamija ljepši.
Stvarno ne mogu braniti Dodika.
Last edited by Fljamurtari on 16/06/2014 21:43, edited 2 times in total.
JThomas

#47 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by JThomas »

baška kršćanstvo, baška moral, a baška legalizam.

slabo je to prof'sore, jako slabo.
Bodkin

#48 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Bodkin »

Kikibombona wrote:Od raje sa 'katolickim' imenima ocekujem da brane katolicke vjerske fanatike.

Upravo. A ista govna. Samo sto uvodni post nije bas razjasnio uzroke ekstremizma i fundamentalizma.

Zato su ovin balkanskim plemenima oni anamo svi teroristi i fundamentalisti po nekoj definiciji :)
Skijaš

#49 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Skijaš »

Alfons Kauders wrote:Jutros malo pogledam sta se pise i prica na njihovim redovnim okupljalistima, cisto da se malo nasmijem, ali sad nesto kontam da bi mogli imati stanovitih problema sa tim ludacima. Ipak svaka kuca ima nekog naoruzanja, a rijec je o vjerskim fanaticima koji bi kad tad mogli krenuti u pohode poput Breivika ili se pak dizati u zrak kao njihova bradata bratija na Bliskom Istoku.
Ne radi se o stvarnom, vjerskom fundamentalizmu koji bi podrazumjevao češću molitvu i konzervativnije poglede na niz pitanja, nego se radi o fatalizmu nemoćnog. Tu se djecu uzelo kao taoce, oni se osjećaju kao taoci i takva je atmosfera bespomoćnosti plodna podloga za bujanje sujevjerja i raznih gluposti. Kao čovjek suočen sa karcinomom koji nadu vidi u “iscjeliteljima”, tako i ta djeca izlaz vide u sukobu civilizacija. To je samo manifestacija očaja i osjećaja bespomoćnosti.
Alfons Kauders

#50 Re: Fundamentalizam, fudbal, Faludza i Mujdza

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:

Upravo. A ista govna. Samo sto uvodni post nije bas razjasnio uzroke ekstremizma i fundamentalizma.

Zato su ovin balkanskim plemenima oni anamo svi teroristi i fundamentalisti po nekoj definiciji :)
Fundamentalizam nije bas najsretnija definicija, radikalizam opet ne obuhvata sve, a na kraju krajeva ta pojava nema previse veze sa religijom. Ima dosta vise kod pravoslavaca nego kod katolika, jer sto se mene tice SPC je bila i ostala fasisticka organizacija, indirektno (a vala i direktno) ukljucena u zlocine. Katolicka crkva u BiH to nije bila, barem ne u zadnjem ratu - u predzadnjem jeste, pa su valjda naucili lekciju.

E sad sto se tice primjera i brojcanog stanja. Topalovic, Causevic i Jasarevic - 15 godina, populacija od od cca. 2 miliona. Nisam bas impresioniran, daleko od toga da ih opravdavam, moji stavovi o bradonjama su jasni i necu da gubim vrijeme na elaboraciju istih.

Ja sam govorio o brojevima i procentima neceg drugog - o podrsci unutar puka. Za ovu trojicu fanatika i zlocinaca nije ni 1% pripadnika njihovog naroda. Moze li se isto reci za Kordica? Ili Karadzica? Rijec je o ljudima koji su itekako optereceni religijom, a religija je sigurno imala utjecaj na njihove postupke za vrijeme rata - sto i ne kriju. Oni su smatrali da vodje vjerski rat, samim tim su mogli opravdati zlocine svojih podredjenih. Hoce li neko tvrditi da uzivaju podjednak nivo podrske kao ova trojica bradonja? You wish, radi se barem o trecini njihovog stada...

Druga je stvar sto islamski radikali najcesce nisu ujedno i nacionalisti, jer je nacionalizam nespojiv sa islamizmom. Rijec je o islamistima koje boli kita za narodom iz kojeg dolaze, kao i za drzavom. To nije slucaj kod drugih radikala, gdje je vjera usko povezana sa nacionalizmom, zbog cega je nesto manje izrazena kao faktor, tj. tesko ju je izolirati od ostalih faktora koji dovode do nasilja u toj populaciji (sovinizma, rakije, seksualnog zlostavljanja itd.)
Post Reply