Hafis wrote: P.S.
Veliš islamski ekstremisti djeluju u manjim grupama ?
To trebam shvatiti kao olakotnu okolnost ?
Izgleda po njegovu shvacanju da bi se pobijeni i njihova rodbina trebali osjecati bolje jer su ih ubili ovi "u manjim grupama"...
Hafis wrote: P.S.
Kršćanski ekstremisti nisu šačica manijaka s bradama koji se okupljaju po kakvim napuštenim selima ko Gornja Maoča. Mentalitet ekstremne mržnje prema islamu (a i prema drugim denominacijama kršćanstva) je duboko ukorijenjen među širokim populacijama ovdje. Da ti ilustriram, nađi mi neki pjesmu iz zadnjeg rata gdje su muslimani pjevali o ubijanju kršćana, izrugivali se s kršćanskim simbolima i vjerom, pjevali o silovanju njihovih žena i nasladama koje će one osjetiti, rušenju crkava i sl. Možeš naći eventualno neke mudžahedinske koje su pola na arapskom i ne predstavljaju izraz mentaliteta lokalnog stanovništva. Dok su ovi drugi đoskali o džamijama koje lete u vazduh, bulama koje se skidaju pred oslobodilačkom vojskom, klanjem i bacanjem "mudžahedina" u rijeke (a to su zapravo bile civiline žrtve, što znamo iz ratnih događaja), čašćenju muslimana rakijom i slaninom za Ramazan itd. a to sve u domaćem ritmu.Hafis wrote:
De mi postavi imena dvojice-trojice BiH kršćanskih fundamentalista. Da konačno saznamo koji su to.
P.S.
To trebam shvatiti kao olakotnu okolnost ? Pa za belaj i ne treba više od dvoje-troje. A materijala izgleda ima poprilično.
Aoi što kažeš, ovi su kršćanski ekstremisti su najgori, tko god da su i ako su.
Od osuđenih ratnih zločinaca 100 puta su gori oni NEOSUĐENI jer su se izvukli sa svojim nedjelima...ušće wrote:Hebe te Ovo podvučeno , a znamo da nije neznanje već namjera ..Dotična spodoba je prvo Osuđeni ratni zločinac pa tek onda haški osuđenik ...Fljamurtari wrote:
Kače šahovnice i obitelj dočekuje haškog osuđenika!
Kako se samo usuđuju!?
Ja čak mislim da si (donekle) u pravu. Ali to ima više veze sa nekakvom borbom za prestižom među religijama pošto kršćanska elita smatra islam nekakvom kompilacijom judaizma i kršćanstva. Ne zaboravimo da islam dolazi skoro 7. stoljeca nakon krscanstva, usvaja skoro sve od krscanstva ali odbija onu najbitniju dogmu o Isusu i njegovoj bozanskoj prirodi.Bosna_ponosna wrote: Kršćanski ekstremisti nisu šačica manijaka s bradama koji se okupljaju po kakvim napuštenim selima ko Gornja Maoča. Mentalitet ekstremne mržnje prema islamu (a i prema drugim denominacijama kršćanstva) je duboko ukorijenjen među širokim populacijama ovdje.
Ti si očito slabo upućen... Nakon samo 20 sekundi surfanja naidjoh na ovo... Poskocice i stihovi u tonu ubijanja...Da ti ilustriram, nađi mi neki pjesmu iz zadnjeg rata gdje su muslimani pjevali o ubijanju kršćana, izrugivali se s kršćanskim simbolima i vjerom, pjevali o silovanju njihovih žena i nasladama koje će one osjetiti, rušenju crkava i sl.
Pa mi se isto tako osjećamo bolje zbog silne pomoći kojom nas je Hrvatska tovila tijekom rata i luksuzne apartmane na obali u kojima smo se slobodno brčkali dok smo istovremeno vršili velikoislamsku agresiju na slobodnu hrvatsku Herceg-Bosnu, sve to po općeprihvaćenoj hrvatskoj logici dešavanja 93. Prosječni Bošnjo treba da bude spreman da halali po 10 granata na kuću mu za svaku kašiku brašna koja dođe iz Hrvatske, inače je izdajica i zabijač noža u leđa svojim spasiteljima.Fljamurtari wrote:Hafis wrote: P.S.
Izgleda po njegovu shvacanju da bi se pobijeni i njihova rodbina trebali osjecati bolje jer su ih ubili ovi "u manjim grupama"...
Ne govorim ja o teologiji, nego o nečemu lokalnijem.Fljamurtari wrote:Ja čak mislim da si (donekle) u pravu. Ali to ima više veze sa nekakvom borbom za prestižom među religijama pošto kršćanska elita smatra islam nekakvom kompilacijom judaizma i kršćanstva. Ne zaboravimo da islam dolazi skoro 7. stoljeca nakon krscanstva, usvaja skoro sve od krscanstva ali odbija onu najbitniju dogmu o Isusu i njegovoj bozanskoj prirodi.Bosna_ponosna wrote: Kršćanski ekstremisti nisu šačica manijaka s bradama koji se okupljaju po kakvim napuštenim selima ko Gornja Maoča. Mentalitet ekstremne mržnje prema islamu (a i prema drugim denominacijama kršćanstva) je duboko ukorijenjen među širokim populacijama ovdje.
Odosmo u offtopic ali ja mislim da se u tome krije uzrok podozrivosti spram Islama. Sve u svemu, mislim da se radi o cistoj borbi za prestiz medju religijama i potrebi svake da se budi jedina "ispravna" i "istinita".
Ti si očito slabo upućen:Da ti ilustriram, nađi mi neki pjesmu iz zadnjeg rata gdje su muslimani pjevali o ubijanju kršćana, izrugivali se s kršćanskim simbolima i vjerom, pjevali o silovanju njihovih žena i nasladama koje će one osjetiti, rušenju crkava i sl.
https://hr-hr.facebook.com/pages/Ubi-Vl ... 1408395786
Bosna_ponosna wrote: Pa mi se isto tako osjećamo bolje zbog silne pomoći kojom nas je Hrvatska tovila tijekom rata i luksuzne apartmane na obali u kojima smo se slobodno brčkali dok smo istovremeno vršili velikoislamsku agresiju na slobodnu hrvatsku Herceg-Bosnu, sve to po općeprihvaćenoj hrvatskoj logici dešavanja 93. Prosječni Bošnjo treba da bude spreman da halali po 10 granata na kuću mu za svaku kašiku brašna koja dođe iz Hrvatske, inače je izdajica i zabijač noža u leđa svojim spasiteljima.
Da, ali sam si rekao da toga ima dok si u isto vrijeme tvrdio da toga nema kod Bosnjaka...Bosna_ponosna wrote: Ne govorim ja o teologiji, nego o nečemu lokalnijem.
I jesi našao page, 6 likeova i ništa na njemu.
https://www.facebook.com/KakoJosViseRazbitiBosnu
Ovo je recimo, puno zanimljivija lektira.
Kikibombona wrote:Od raje sa 'katolickim' imenima ocekujem da brane katolicke vjerske fanatike.
Od raje sa 'muslimanskim' imenima ocekujem da brane islamske vjerske fanatike.
Od raje sa 'pravoslavnim' imenima ocekujem da brane pravoslavne vjerske fanatike.
Nemojte slucajno pokuditi smrad iz vlastite avlije/dvorista. To bi bilo neoprostivo, svojevrsna izdaja!
Nisam tvrdio da toga nema, nego da taj mentalitet ne preovladava. Sami Bošnjaci većinom gledaju s prijezirom i podsmijehom na neke stare seoske dede i nane koje laprdaju o nekakvim "vlasima", to nije dominantan način razmišljanja. Da ideš nekoga iz čista mira mlatiti u Sarajevu zato što je "vlah", 9 od 10 ljudi bi te spriječilo, dok bi u većini RS i tzv. Herceg-Bosne omjer bio suprotan u korist onoga ko bi mlatio "baliju".Fljamurtari wrote:
Da, ali sam si rekao da toga ima dok si u isto vrijeme tvrdio da toga nema kod Bosnjaka...
https://www.google.hr/search?q=ubi+vlah ... HzB8PBgcgBI jesi našao page, 6 likeova i ništa na njemu.
Bosna_ponosna wrote:Nisam tvrdio da toga nema, nego da taj mentalitet ne preovladava. Sami Bošnjaci većinom gledaju s prijezirom i podsmijehom na neke stare seoske dede i nane koje laprdaju o nekakvim "vlasima", to nije dominantan način razmišljanja. Da ideš nekoga iz čista mira mlatiti u Sarajevu zato što je "vlah", 9 od 10 ljudi bi te spriječilo, dok bi u većini RS i tzv. Herceg-Bosne omjer bio suprotan u korist onoga ko bi mlatio "baliju".Fljamurtari wrote:
Da, ali sam si rekao da toga ima dok si u isto vrijeme tvrdio da toga nema kod Bosnjaka...
Ima li šta više od 6 lajkova? Na pageu koji sam ti ja linkao se poziva u deportaciju muslimana iz Bosne, slavi ratne zločince i njihove zločine, poziva u paljenje šuma na "muslimanskim teritorijama", linka svako sranje iz Pakistana ili Saudijske Arabije da se dokaže da su muslimani takvi i takvi da se sa njima ne može itd... I ti tu razinu inventivnosti (podugačak je spisak gadarija koje se na ovome mogu pročitati) uspoređuješ s pageom od 6 lajkova, koji si sad potražio na Googleu pa ti je izašao nekoliko puta (svaki put sa 6 lajkova).Fljamurtari wrote:https://www.google.hr/search?q=ubi+vlah ... HzB8PBgcgBI jesi našao page, 6 likeova i ništa na njemu.
Usporedi recimo situaciju s ćirilicom u Vukovaru i Sarajevu. U Vukovaru se tolika frka digla oko ćirilice jer ona po njima vrijeđa žrtve rata, a u Sarajevu ćirilica stoji cijelo vrijeme i nikom ništa. Niko je ni ne spreja, što je slučaj u "hrvatskim dijelovima" BiH. U proporciji stradanja, koliko bi tek Sarajlije trebale mrziti ćirilicu, a evo izgleda da ne mrze.Fljamurtari wrote: To što pričaš je jako teško procjeniti u ustvrditi.
Zašto recimo nitko ne mlati one Bošnjake koji svako jutro dolaze u Međugorje na posao? Kakav je "dominantan način razmišljanja" ako ljude nitko nije taknuo već godinama (desetljećima?)...
Opet govorimo o dojmovima a tu je jako teško biti objektivan...
Pa jesu li te učili onoj staroj kršćanskoj izreci: tko ubije jednog čovjeka, kao da je ubio cijeli savijet.JThomas wrote:danas smo naučili da legalizam znači da je isti onaj koji je ubio jednog i onaj koji je ubio stotinu.
ovi samozvano učeni se odaju jedan po jedan, k'o onaj nesretnik sa onim metrima i kubicima...
Rekoh li ja da osim izraza ''fašizam'' većina likova ovdje nije baš načisto ni s ''terorizmom'' i ''ekstremizmom''.Bosna_ponosna wrote:Ima li šta više od 6 lajkova? Na pageu koji sam ti ja linkao se poziva u deportaciju muslimana iz Bosne, slavi ratne zločince i njihove zločine, poziva u paljenje šuma na "muslimanskim teritorijama", linka svako sranje iz Pakistana ili Saudijske Arabije da se dokaže da su muslimani takvi i takvi da se sa njima ne može itd... I ti tu razinu inventivnosti (podugačak je spisak gadarija koje se na ovome mogu pročitati) uspoređuješ s pageom od 6 lajkova, koji si sad potražio na Googleu pa ti je izašao nekoliko puta (svaki put sa 6 lajkova).Fljamurtari wrote:https://www.google.hr/search?q=ubi+vlah ... HzB8PBgcgBI jesi našao page, 6 likeova i ništa na njemu.
Ne znam, ne mogu biti advokat za Srbe ali evo malo od tvojih za "moje"Bosna_ponosna wrote: Ima li šta više od 6 lajkova? Na pageu koji sam ti ja linkao se poziva u deportaciju muslimana iz Bosne, slavi ratne zločince i njihove zločine, poziva u paljenje šuma na "muslimanskim teritorijama", linka svako sranje iz Pakistana ili Saudijske Arabije da se dokaže da su muslimani takvi i takvi da se sa njima ne može itd... I ti tu razinu inventivnosti (podugačak je spisak gadarija koje se na ovome mogu pročitati) uspoređuješ s pageom od 6 lajkova, koji si sad potražio na Googleu pa ti je izašao nekoliko puta (svaki put sa 6 lajkova).
Ma to nema nikakve veze - Bošnjaci općenito prije rata nisu imali problem sa Srbima a Hrvati i jesu (valjda ne moram govoriti o tom sukobu koji traje - može se reći od 19.stoljeća) a osim toga integrirana BiH je voda na bošnjački mlin pa se slijedom toga i tolerira ćirilica.Bosna_ponosna wrote: Usporedi recimo situaciju s ćirilicom u Vukovaru i Sarajevu. U Vukovaru se tolika frka digla oko ćirilice jer ona po njima vrijeđa žrtve rata, a u Sarajevu ćirilica stoji cijelo vrijeme i nikom ništa. Niko je ni ne spreja, što je slučaj u "hrvatskim dijelovima" BiH. U proporciji stradanja, koliko bi tek Sarajlije trebale mrziti ćirilicu, a evo izgleda da ne mrze.
Ja nisam nešto primjetio da se nešto pretjerano grade crkve.Bošnjaci su sačuvali većinu inovjernih vjerskih objekata na teritorijima koje su držali, dok su Srbi i Hrvati većinu (ili sve) porušili. I opet se Bošnjacima prebrojavaju džamije i napada ih se zašto ih grade, dok Bošnjaci ne prebrajaju crkve (kojih se isto gradi u izobilju).
Stvarno ne mogu braniti Dodika.Ako bi neko imao pravo da prebraja drugome vjerske objekte, to bi trebali biti Bošnjaci. Pa svejedno Bošnjaci to ne rade. Jedan Dodik dođe iz Banjaluke i govori u emisiji o broju džamija u Sarajevu i kako su gradovi s manje džamija ljepši.
Upravo. A ista govna. Samo sto uvodni post nije bas razjasnio uzroke ekstremizma i fundamentalizma.Kikibombona wrote:Od raje sa 'katolickim' imenima ocekujem da brane katolicke vjerske fanatike.
Od raje sa 'pravoslavnim' imenima ocekujem da brane pravoslavne vjerske fanatike.
Nemojte slucajno pokuditi smrad iz vlastite avlije/dvorista. To bi bilo neoprostivo, svojevrsna izdaja!
Ne radi se o stvarnom, vjerskom fundamentalizmu koji bi podrazumjevao češću molitvu i konzervativnije poglede na niz pitanja, nego se radi o fatalizmu nemoćnog. Tu se djecu uzelo kao taoce, oni se osjećaju kao taoci i takva je atmosfera bespomoćnosti plodna podloga za bujanje sujevjerja i raznih gluposti. Kao čovjek suočen sa karcinomom koji nadu vidi u “iscjeliteljima”, tako i ta djeca izlaz vide u sukobu civilizacija. To je samo manifestacija očaja i osjećaja bespomoćnosti.Alfons Kauders wrote:Jutros malo pogledam sta se pise i prica na njihovim redovnim okupljalistima, cisto da se malo nasmijem, ali sad nesto kontam da bi mogli imati stanovitih problema sa tim ludacima. Ipak svaka kuca ima nekog naoruzanja, a rijec je o vjerskim fanaticima koji bi kad tad mogli krenuti u pohode poput Breivika ili se pak dizati u zrak kao njihova bradata bratija na Bliskom Istoku.
Fundamentalizam nije bas najsretnija definicija, radikalizam opet ne obuhvata sve, a na kraju krajeva ta pojava nema previse veze sa religijom. Ima dosta vise kod pravoslavaca nego kod katolika, jer sto se mene tice SPC je bila i ostala fasisticka organizacija, indirektno (a vala i direktno) ukljucena u zlocine. Katolicka crkva u BiH to nije bila, barem ne u zadnjem ratu - u predzadnjem jeste, pa su valjda naucili lekciju.Bodkin wrote:Upravo. A ista govna. Samo sto uvodni post nije bas razjasnio uzroke ekstremizma i fundamentalizma.Kikibombona wrote:Od raje sa 'katolickim' imenima ocekujem da brane katolicke vjerske fanatike.
Zato su ovin balkanskim plemenima oni anamo svi teroristi i fundamentalisti po nekoj definiciji