Razno

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

agent_zero

#26 Re: Razno

Post by agent_zero »

ranger wrote:ovaj kadet D je meni jedno od najljepsih auta svoje klase tog doba.. i dan danas mi se svidja.
Dijelimo identično mišljenje. Po mnogočemu su i kadett D i E bili ispred svog vremena, kako u vanjskom, tako i u unutrašnjem dizajnu. Uvijek sam gotivio ta dva auta. Moji su imali "suzu" i da nije bilo onih nadaleko poznatnih pragova i obrva, autu nikad ništa nije bilo, majstora vidio nije.

Lijepo je vidjeti ovako očuvane primjerake:

Image

Image

Image

Image
trambusek88

#27 Re: Razno

Post by trambusek88 »

Mislim da je najstariji TAXI u državi Kadett C sa "istočne" Dobrinje. I to je 13-14 godina u Taxi službi koliko ga viđam, a ranije ko zna, možda je još i od prije rata Taxi. Nepoderivo.
Last edited by trambusek88 on 18/06/2014 12:47, edited 1 time in total.
sema911s

#28 Re: Razno

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Kadet E kockast? Nisam čuo da neko ima kockaste suze :D
izvini do mene je,., ja sam otisao na (milevu) D ,,
O'zone
Globalni moderator

#29 Re: Razno

Post by O'zone »

trambusek88 wrote:Mislim da je najstariji TAXI u državi Kadett C sa "istočne" Dobrinje. I to je 13-14 godina u Taxi službi koliko ga viđam, a ko zna, možda je još i od prije rata Taxi. Nepoderivo.
Bijele boje, čiča ga neki voza :thumbup:
citroen xm

#30 Re: Razno

Post by citroen xm »

Na piku je bio jedan fantastičan D u fabričkom stanju. Onaj bijeli C taxi je sramota za opštinu, državu i vlasnika. Čiča je stipsa i ne znam ko mu je dozvolio da u onom ruglu taksira, a još nejasnije mi je ko u ono sjeda.
sema911s

#31 Re: Razno

Post by sema911s »

citroen xm wrote:Na piku je bio jedan fantastičan D u fabričkom stanju. Onaj bijeli C taxi je sramota za opštinu, državu i vlasnika. Čiča je stipsa i ne znam ko mu je dozvolio da u onom ruglu taksira, a još nejasnije mi je ko u ono sjeda.
neznas kako cica vozi po kisi i snijegu,. 1,4 bez difa zadnji pogon a on cesto pod gasom,., sjedis u auta a hrdja toliko napala karoseriju da ocekujs svaki trenutak da ces dupetom oceses asfalt,,.,
citroen xm

#32 Re: Razno

Post by citroen xm »

I ajd ti sad meni reci zar to ne bi trebalo zabraniti? Kako on prođe tehnički uopšte, pa još taksista. Bila je i jedna bijela džeta 2 trula do krova i nakrivljena dobro u jednu stranu. Isto taxi. Pa jebem mu majku ne mora biti novo auto, ali neka bar izgleda dobro i uredno. A trebalo bi novo, ne zarađuju oni baš tako loše. Šta fali dačiji za 16-17000 sa plinom ili 18000 dizel. Može je lako otplaćivati 5 godina, a radi ko gospodin. Poveća i sebi i mušterijama ugođaj.
O'zone
Globalni moderator

#33 Re: Razno

Post by O'zone »

citroen xm wrote:Na piku je bio jedan fantastičan D u fabričkom stanju. Onaj bijeli C taxi je sramota za opštinu, državu i vlasnika. Čiča je stipsa i ne znam ko mu je dozvolio da u onom ruglu taksira, a još nejasnije mi je ko u ono sjeda.
Onaj C je ljepota kakvog sam jučer Passata vidio kod Fahdove džamije. TA tablice a nema zadnjih obrva ni pragova samo komadiće lima koji vise.

Ova serija samo je ovaj bio u nekoj braon boji

Image
citroen xm

#34 Re: Razno

Post by citroen xm »

Strahota je to sve.
trambusek88

#35 Re: Razno

Post by trambusek88 »

O'zone wrote:
Onaj C je ljepota kakvog sam jučer Passata vidio kod Fahdove džamije. TA tablice a nema zadnjih obrva ni pragova samo komadiće lima koji vise.

Ova serija samo je ovaj bio u nekoj braon boji

Image
Sa istog je štanda. Isto godinama taxi. Tamo je jedini propis da mora imati 4 vrata. Doduše štand je poslije reintegracije 2001 pripao federaciji ali su i dalje na njemu taksisti iz RS-a. Inače oba vozača imaju poprilično godina.

Ovaj s Kadettom u zadnje vrijeme pokriva oznaku ceradom kad ide u grad.
Auto je zvijer u odnosu na Taksi vozila iz Egipta i Madagaskara :lol: :lol: :lol:

Joj kad je GRAS štrajkovao prošle godine bio jedan crveni Daihatsu Charde star jedno 25 godina bez TA registracije. Upamtio sam ga do danas.
sema911s

#36 Re: Razno

Post by sema911s »

citroen xm wrote:I ajd ti sad meni reci zar to ne bi trebalo zabraniti? Kako on prođe tehnički uopšte, pa još taksista. Bila je i jedna bijela džeta 2 trula do krova i nakrivljena dobro u jednu stranu. Isto taxi. Pa jebem mu majku ne mora biti novo auto, ali neka bar izgleda dobro i uredno. A trebalo bi novo, ne zarađuju oni baš tako loše. Šta fali dačiji za 16-17000 sa plinom ili 18000 dizel. Može je lako otplaćivati 5 godina, a radi ko gospodin. Poveća i sebi i mušterijama ugođaj.
bil trebalo zabranit naravno da sam za too ali ,.,

daj mi saobracajnu od nekog auta i koji tehnicki zelis da prodje,., tehnicki nikada nece vidjet auto a stavice potpis da je sve okk,.,

radio sam u jednom tehnickom i tip dvije godine zaredom dolazi sa slomljenom sajbom,., sin mu ciglom razbio,., i svaki put mu kazemo zamjeni,. kaze hocu nebrini,. ja ga moram pustit ako zelim zadrzat posaoo,., kontass,., i dobijem otkaz jer covjeku kojeg sam znao rekao da dodje drugi put kada promjeni pakne i diskove cuje neki sefic i meni noga u dupee

a za taxi jbga njegov lasnik kaze ma dobar ko ga jebee
agent_zero

#37 Re: Razno

Post by agent_zero »

trambusek88 wrote:Doduše štand je poslije reintegracije 2001 pripao federaciji ali su i dalje na njemu taksisti iz RS-a.
Šta će taksisti iz manjeg entiteta na štandu koji pripada Federaciji? Ne mogu da vjerujem da sarajevo taxi ništa po tom pitanju nije poduzeo.
citroen xm

#38 Re: Razno

Post by citroen xm »

E pa to što nam tehnički pregledi ništa ne predstavljaju zato i može taj javašluk da prođe. Nemam ništa protiv starih auta, volim ih, ali kada su u normalnom stanju. I moje auto je staro, veoma staro, ali je zato u tip top stanju i proći će svaki tehnički. E ako im je i takvo staro, ali dobro auto skupo, onda ne treba ni da rade.
hogar strasni

#39 Re: Razno

Post by hogar strasni »

agent_zero wrote:
ranger wrote:ovaj kadet D je meni jedno od najljepsih auta svoje klase tog doba.. i dan danas mi se svidja.
Dijelimo identično mišljenje. Po mnogočemu su i kadett D i E bili ispred svog vremena, kako u vanjskom, tako i u unutrašnjem dizajnu. Uvijek sam gotivio ta dva auta. Moji su imali "suzu" i da nije bilo onih nadaleko poznatnih pragova i obrva, autu nikad ništa nije bilo, majstora vidio nije.

Lijepo je vidjeti ovako očuvane primjerake:

Image

Image

Image

Image
ove me fotografije vratise u mladost,
crveni sa dvoja vrata 1.2 motor, a jesam ga se i navozao , komotan udoban za svoje vrijeme koliko sam samo puta na more s njim otisao i u njemu prespavala nas po trojica, kad se sjedista spuste ko kady sta je cimente prevukao.. nit je trosio nesta puno nit se kvario , a nit mu se sta ima pokvarit i prodam ga cista obraza jednom dedi u Kaknju..lijepa stara vremena.
citroen xm

#40 Re: Razno

Post by citroen xm »

Meni je inače ova D generacija Opela dobra. Sjećam se vožnji u Rekordu D koji je tada bio kao ispod čekića. Bila su to dobra auta.
Optimist

#41 Re: Razno

Post by Optimist »

Posmatrajuci sliku ovog crvenog Kadetta iznad, vidim da mu se ne dize zadnje staklo prilikom otvaranja gepeka (nije klasicni hatchback). Zar se proizvodila i ovakva verzija?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#42 Re: Razno

Post by bitanga_sa_otesa »

koliko se sjecam IDA su bili s takvim poklopcem gepeka
goran16v

#43 Re: Razno

Post by goran16v »

I jedan i drugi su se proizvodili i u Russelheimu i u Kikindi (IDA). Razlika je sto je jedan smatran kao sedan odnosno zamjena za Kadetta C sedana, a drugi sa konvencionalnim 5. vratima se smatrao kao hatchback.
agent_zero

#44 Re: Razno

Post by agent_zero »

Evo još jednog ljepotana svog doba:

http://www.pik.ba/artikal/6781384/oldti ... 79-godina/
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#45 Re: Razno

Post by bitanga_sa_otesa »

steta sto ga je usrao s plinom....
agent_zero

#46 Re: Razno

Post by agent_zero »

I ovih je nekad bilo dosta po sarajevu, kao i ascona... Danas haman istrebljene vrste. Ali divota je vidjeti da ih ima još u ovakvom stanju:

http://www.pik.ba/artikal/12842909/opel-rekord/

http://www.pik.ba/artikal/2348581/opel-rekord/

http://www.pik.ba/artikal/4029472/opel-rekord/

Nema se šta reći, limuzine prave. A interesantno kako ima ovih rekorda u ovako fantastičnom stanju, a ascona nema ni na mapi.
goran16v

#47 Re: Razno

Post by goran16v »

Meni je plin ok ako je "savremenik"auta. Kod Zvonke Tomicica u servisu je dugo stajao jedan zlatni Opel Diplomat A star jedno 40 god sa rednim sestakom benzincem unutra, ali je fol bio sto je u njemu bila jednako stara plinska instalacija koju je radio, mislim Igman Konjic.
trambusek88

#48 Re: Razno

Post by trambusek88 »

Evo jednog rariteta na prodaju VW K70.
http://www.pik.ba/artikal/12843973/vw-k ... -buba-k70/

Zna li neko ima li igdje u BiH VW 411/412
ranger

#49 Re: Razno

Post by ranger »

goran16v wrote:Meni je plin ok ako je "savremenik"auta. Kod Zvonke Tomicica u servisu je dugo stajao jedan zlatni Opel Diplomat A star jedno 40 god sa rednim sestakom benzincem unutra, ali je fol bio sto je u njemu bila jednako stara plinska instalacija koju je radio, mislim Igman Konjic.
Elplin Konjic :thumbup:
corsa

#50 Re: Razno

Post by corsa »

bitanga_sa_otesa wrote:steta sto ga je usrao s plinom....
Bas tako, a inace prelijep auto.
Post Reply