Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
- sinuhe
#26 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Ali cudno da ste imali jednu uciteljicu Bosnjakinju, o kojem je mjestu rijec?
-
RahatHurmašica
#27 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
majorizirani se nađu na svakoj temi da liječe kompleks majorizacije.Fact wrote:Moguće da je ta osobina naslijeđena od predaka Ilira.Tko će ga znati?
- kamen spoticanja
#28 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Uz partijski instruisanog rejsa i srbofilni mainstream u skolstvu rezultati su bili katastrofalni
Nego pitanjce za postavljaca teme :znas li iz koje se skole za ucitelje najvise kadrova zaposljavalo u BiH u socijalistickoj jugoslaviji po većinski bosnjackim mjestima?
Nego pitanjce za postavljaca teme :znas li iz koje se skole za ucitelje najvise kadrova zaposljavalo u BiH u socijalistickoj jugoslaviji po većinski bosnjackim mjestima?
-
Fact
#29 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Barem majorizirani nemaju problema sa obrazovanjem.Je li još uvijek 8% majoriziranih po tvojim procjenama ili je se šta promijenilo?RahatHurmašica wrote:majorizirani se nađu na svakoj temi da liječe kompleks majorizacije.Fact wrote:Moguće da je ta osobina naslijeđena od predaka Ilira.Tko će ga znati?
-
colt
#30 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
bach wrote:U Osnovnu sam krenuo sada već davne 1989. U školi j bilo četiri odjeljenja razreda od prvog do četvtog i stoga je bilo zaposleno 16 učiteljica. Od tog 15 bile su učiteljice - Srpkinju uključujući i gospođu koja je bila moja učiteljica. U školi je radila samo jedna učiteljica - Bošnjakinja. Od dvadesetak nastavnika razedne nastave samo su trojica bili Bošnjaci. Pedagog škole je bio Hrvat.
U obližnjoj srednjoj školi stanje je bilo probližno. Radilo je tek nekoliko profesora Bošnjaka i jedan profesor Hrvat. Komšija, divan čovjek, u ratu su ga masakrirali njegovi bivši učenici.
Rat je i men i moju porodicu odveo do Kaknja, gdje sam upisao četvrti razred. Učiteljica, jedna divna žena, bila je Srpkinja. Njene kolege i kolegica, učitelji i nastavnici razredne nastave bili su natpolovično Srbi i Hrvati.
U jedna i druga sredina imale su natpolovičnu bošnjačku većinu, na nastavnika Bošnjaka je bilo jako, jako malo. I ne samo to. Bošnjak je bilo malo i među ljekarima i medicinskim osobljem, na ključnim pozicijama gdje se tražila stručnost i dobra stručna sprema.
Kada je počeo rat, jedno je bilo sasvim jasno. Bošnjaci su imali jako malo oficira, ljekara, inžinjera generalno stručnih ljudi. Godine 1993. sudarili su se putnički i teretni voz na relaciji Kakanj - Zenica. Srbin - otpravnik vozova namjerno je prouzročio nesreću i pobjegao u Kiseljak. Kasnije se raspredalo zbog čega mu je dopušteno da radi na tako odgovornom mjestu, Odgovor je za Bošnjake bio poražavajući. Niko drugi nije znao upravljati željezničkim saobraćajem. Jedan jedini ljekar specijalista kod kojeg su svi išli u ratnom kaknju , jer je je bio najbolji doktor u krugu od 100 km, Bio je takođe jedan Srbin, Spasojević. U tom istom gradu, bila je i jedna jedina stomatologinja, Hrvatica, doktorica Marijetka, divna jedna žena.
Bošnaka ljekara je bilo vrlo malo. Kada je komšiluk bio u pitanju a radi se kraju 1992, početku 199, bilo je je vidljivo da komšije Srbi i Hravti rade u boljim firmama, u kulturi, administracijii, na lakšim i bolje plaćenim pozicijama. Komšije Bošnjaci uglavnom su radili u rudnicim, u šumariji ili se bavili poljoprivedom.
Zbog čega je to tako? Da li je to smo zbog navodnog "Srbi nam nisu dali da se školujemo" ili je to do Bošnjaka samih. Školstvo je u socijalizmu bilo besplatno i jako pristupačno. Jedno dijeta se sa sela je moglo, samo ako je htjelo i da završi i fakultet i da magistrira i doktorira, sa jako malo para i bez vidljivih restrikcija.
Iz moje brojene šire porodice, samo je jedan čovjek završio fakultet i to pravo. Ostali, uključujući i moga oca i njegove rođake, ostali su samo na dvogodišnjim i trogodišnjim zanatima. Nisu imali niti jednu prepreku da se ne školuju. Rodili su se i odrastali na asfaltu, u porodicama nekakve srednje socijalističke klase, krećući se u blizini dobrih škola i fakulteta. Danas kada pitm tatu i njegove rođake zbog čega nisu završili škole, oni uglavnom pružaju izgovore ali jedno je jasno. Škola ima je bila bezveze, bila ima je dosadna i nebitna, a i nakon trofodišnje srednje škole posao se dobivao nakon par dana. Ići još jednu godinu u srednju, pa onda četiri godine na fakultet, bila je tek gnjavaža. Na drugoj, strani, njihovi drugoi iz ulice ugalvnom Srbi, završili su dobre tehničke škole ili gimnazije, završili fakultete i postali doktori, inžinjeri, pravnici, ekonomisti...
Zbog čega među bošnjačkim narodom postoji takav otpor prema učenju, prema znanju, prema školi, prema knjigama, pa i prema intelektualcima?
Školovanih je bilo na tri strane priližno jednako, ali je razlika u tome što na odgovornim mjestima najviše bilo Srba,Crnogoraca (pravoslavci). To nije tako zato što su Srbi bili obrazovaniji, nego zato što su imali lobi da budu na tim mjestima.
Profesori, nastavnici (i ministri koje imaju veze sa obrazovanjem) . . su većinom bili Srbi i Crnogorci (pravoslavci).To se može objasniti da su oni svojim planovima i programima nametali šta da učimo i iskrivljavali su nam vrijednosti.Prvo slovo koje sam učio je bilo ćirilićno i nametali su nam većinom srpske pisce, Vuka,Ćosić
Oficiri su većinom bili pravoslavci i to se moglo objasniti njihovim kasnijim aktivnostima da oslabe vojno znanje drugih naroda . . i tako dalje drugih zanimanja.
Evo kod mene, prije rata, većininom rukovodilaca onih najbitniih Službi (finansije, investicije), direktora . . .su bili Srbi, a one bez vezne funkcije su držali drugi.Šta misliš zašto. Sve je to dugoročna politika u koju se Bošnjo na početku nije razumio i u koje je mislio da je to sve slučajno.
- madner
#31 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Ma daj, pa nema covjeka da je izasao iz medrese da je pismen u pravom smislu te rijeci.Drinski wrote:Kako bolan nije?bach wrote: IZ nikada nije javno poručila Bošnjacima
- Radite
-Otvarajte firme
- Školujte se ....
A morala je to reći...Samo kukaju kako nam se vraća zlo jer ne idemo u džamije u dovoljnom broju..
Pa medrese sada imaju bolje nastavne planove i programe nego opće gimnazije.
-
Drinski
#32 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Ma dobro, to je sad jedno drugo pitanje, eto imas bosnjacke gimnazije i sl., ali općenito mislim da malo previse Bach forsira "antireligijsku" priču. Ipak ovo nije 1964. već 2014.godina i mislim da se danas ipak tu nema puno zamjeriti IZ osim onih općih stvari ali to je vise stvar politicara nego reisa (reforma obrazovanja i sl.).madner wrote: Ma daj, pa nema covjeka da je izasao iz medrese da je pismen u pravom smislu te rijeci.
- ema_
#33 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
madner wrote:Ma daj, pa nema covjeka da je izasao iz medrese da je pismen u pravom smislu te rijeci.Drinski wrote:Kako bolan nije?bach wrote: IZ nikada nije javno poručila Bošnjacima
- Radite
-Otvarajte firme
- Školujte se ....
A morala je to reći...Samo kukaju kako nam se vraća zlo jer ne idemo u džamije u dovoljnom broju..
Kako si ti samo pametan i pismen i sve naj.
- bach
#34 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Medrese su veoma "jake" kada je znanje u pitanje, no izostao je pozitivan poticaj narodu iz IZ. IZ je ta koja bi svom narodu trebala reći da je spas u radu i znanju...Drinski wrote:Kako bolan nije?bach wrote: IZ nikada nije javno poručila Bošnjacima
- Radite
-Otvarajte firme
- Školujte se ....
-
BorikBL
#35 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Nisam ovo primjetio iskreno. Za Hrvate ne znam jer nemam bas kontakta sa njima, ali sto se Srba tice nisam primjetio da su nesto u globalu obrazovaniji od Bosnjaka.
Ono sto sam primjetio ste sigurno vec culi, a u pitanju je da se omladina koja sa sela dodje u grad mnogo vise trudi da uspije nesto napraviti, a najlakse je naravno kroz skolu. A kako imas ultimatum uci, zavrsavaj ispite ili vracaj se na selo cuvati ovce, onda valjda u covjeku proradi taj nagon za opstankom, ne opstankom u klasicnom smislu ali skontacete vec. To je narocito bilo aktuelno u SFRJ.
Dok prica mi otac, ovi iz grada, mahom njegova "gradska raja", svi redom imaju srednju pa i on sam, on zna svega par ljudi iz svog sireg okruzenja da imaju fakultet, od njegove raje iz Borika (dio BL, naselje dozivjelo ekspanziju u komunizmu) niko nema faks zavrsen.. A kad sam ga davno pitao zasto, kaze nije im se dalo uciti, oni vjecito milion precih stvari od knjige kako su cijeli zivot u gradu, dosta stvari za trositi vrijeme, a posao se lako dobijao poslije srednje tako da ih je vecina na tom stepenu i ostala.
Ono sto sam primjetio ste sigurno vec culi, a u pitanju je da se omladina koja sa sela dodje u grad mnogo vise trudi da uspije nesto napraviti, a najlakse je naravno kroz skolu. A kako imas ultimatum uci, zavrsavaj ispite ili vracaj se na selo cuvati ovce, onda valjda u covjeku proradi taj nagon za opstankom, ne opstankom u klasicnom smislu ali skontacete vec. To je narocito bilo aktuelno u SFRJ.
Dok prica mi otac, ovi iz grada, mahom njegova "gradska raja", svi redom imaju srednju pa i on sam, on zna svega par ljudi iz svog sireg okruzenja da imaju fakultet, od njegove raje iz Borika (dio BL, naselje dozivjelo ekspanziju u komunizmu) niko nema faks zavrsen.. A kad sam ga davno pitao zasto, kaze nije im se dalo uciti, oni vjecito milion precih stvari od knjige kako su cijeli zivot u gradu, dosta stvari za trositi vrijeme, a posao se lako dobijao poslije srednje tako da ih je vecina na tom stepenu i ostala.
-
Pol_Pot
#36 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Moj ar dedo je bio hodža. Ima petoro djece, svi su pozavršavali fakultete. Od njih 5 je izašlo nas 12 unuka, svi smo završili fakultete. U mojoj osnovnoj školi direktor i pedagog su bili muslimani, nastavni kadar(moja majka među njima) je 50% bio muslimanski. Doktori u bolnici, minimum 50% muslimana. Direktorica obdaništa, direktor najjačeg prijeratnog reduzeća koje je zapošljavalo više hiljada ljudi, direktor srednje škole, 80% advokata su bili muslimani. Jedino je najbolji zubar bio Hrvat. S mamine strane, od šestoro braće i sestara, 4 završili fakultete a 2 više škole.bach wrote:U Osnovnu sam krenuo sada već davne 1989. U školi j bilo četiri odjeljenja razreda od prvog do četvtog i stoga je bilo zaposleno 16 učiteljica. Od tog 15 bile su učiteljice - Srpkinju uključujući i gospođu koja je bila moja učiteljica. U školi je radila samo jedna učiteljica - Bošnjakinja. Od dvadesetak nastavnika razedne nastave samo su trojica bili Bošnjaci. Pedagog škole je bio Hrvat.
U obližnjoj srednjoj školi stanje je bilo probližno. Radilo je tek nekoliko profesora Bošnjaka i jedan profesor Hrvat. Komšija, divan čovjek, u ratu su ga masakrirali njegovi bivši učenici.
Rat je i men i moju porodicu odveo do Kaknja, gdje sam upisao četvrti razred. Učiteljica, jedna divna žena, bila je Srpkinja. Njene kolege i kolegica, učitelji i nastavnici razredne nastave bili su natpolovično Srbi i Hrvati.
U jedna i druga sredina imale su natpolovičnu bošnjačku većinu, na nastavnika Bošnjaka je bilo jako, jako malo. I ne samo to. Bošnjak je bilo malo i među ljekarima i medicinskim osobljem, na ključnim pozicijama gdje se tražila stručnost i dobra stručna sprema.
Kada je počeo rat, jedno je bilo sasvim jasno. Bošnjaci su imali jako malo oficira, ljekara, inžinjera generalno stručnih ljudi. Godine 1993. sudarili su se putnički i teretni voz na relaciji Kakanj - Zenica. Srbin - otpravnik vozova namjerno je prouzročio nesreću i pobjegao u Kiseljak. Kasnije se raspredalo zbog čega mu je dopušteno da radi na tako odgovornom mjestu, Odgovor je za Bošnjake bio poražavajući. Niko drugi nije znao upravljati željezničkim saobraćajem. Jedan jedini ljekar specijalista kod kojeg su svi išli u ratnom kaknju , jer je je bio najbolji doktor u krugu od 100 km, Bio je takođe jedan Srbin, Spasojević. U tom istom gradu, bila je i jedna jedina stomatologinja, Hrvatica, doktorica Marijetka, divna jedna žena.
Bošnaka ljekara je bilo vrlo malo. Kada je komšiluk bio u pitanju a radi se kraju 1992, početku 199, bilo je je vidljivo da komšije Srbi i Hravti rade u boljim firmama, u kulturi, administracijii, na lakšim i bolje plaćenim pozicijama. Komšije Bošnjaci uglavnom su radili u rudnicim, u šumariji ili se bavili poljoprivedom.
Zbog čega je to tako? Da li je to smo zbog navodnog "Srbi nam nisu dali da se školujemo" ili je to do Bošnjaka samih. Školstvo je u socijalizmu bilo besplatno i jako pristupačno. Jedno dijeta se sa sela je moglo, samo ako je htjelo i da završi i fakultet i da magistrira i doktorira, sa jako malo para i bez vidljivih restrikcija.
Iz moje brojene šire porodice, samo je jedan čovjek završio fakultet i to pravo. Ostali, uključujući i moga oca i njegove rođake, ostali su samo na dvogodišnjim i trogodišnjim zanatima. Nisu imali niti jednu prepreku da se ne školuju. Rodili su se i odrastali na asfaltu, u porodicama nekakve srednje socijalističke klase, krećući se u blizini dobrih škola i fakulteta. Danas kada pitm tatu i njegove rođake zbog čega nisu završili škole, oni uglavnom pružaju izgovore ali jedno je jasno. Škola ima je bila bezveze, bila ima je dosadna i nebitna, a i nakon trofodišnje srednje škole posao se dobivao nakon par dana. Ići još jednu godinu u srednju, pa onda četiri godine na fakultet, bila je tek gnjavaža. Na drugoj, strani, njihovi drugoi iz ulice ugalvnom Srbi, završili su dobre tehničke škole ili gimnazije, završili fakultete i postali doktori, inžinjeri, pravnici, ekonomisti...
Zbog čega među bošnjačkim narodom postoji takav otpor prema učenju, prema znanju, prema školi, prema knjigama, pa i prema intelektualcima?
Možda je tvoja porodica bila nezainteresovana za školu ili nesposobna za školu, neću da ulazim. Možda je i tvoja okolina bila takva.
A na ovakve zaključke ti se poserem sa svojom i svim diplomama koje je moja muslimanska porodica stekla.
-
hAZNADAR
#37 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Mahalska letargija i elitizam.
Nije ovo nacionalno, vise selo - grad. Bosnjacko stanovnostvo je vecinom uvijek naseljavalo gradove gdje su imali bolji start i laksi put. Ljudi sa sela su morali se boriti i skolovati se da bi sebi obezbjedili boravak u gradu. Borci, za razliku od gradjana koji su racunali na stele za posao, privatluk,.. Na fakultetima je 90% studenata bilo sa sela ili gradica.
Tako da ova teorija pase samo tamo gdje je bosnjacko stanovnistvo bilo skoncetrisano samo u gradu.
Za Tuzlu, Bihac, pa i Sarajevo - nebih rekao i mislim da ne pasu u naslov teme,.. Banjaluka - nazalost da. Jer koliko se sjecam, sva ta neka moja gradska raja je imala obezbjedjen i lokal za privatluk, i veze za posao poslije srednje,.. i to je bio plafon - seljaci su se skolovali dalje zavrsavali puno vise da bi obezbjedili posao i stancic sto su gradjani imali u startu.
Medjutim postoji jedna odredjena kulturna razlika izmedju Bosnjaka i ostalih koju neznam objasniti i samo je primjecujem - moj licni dojam. Nekako smo puno vise vezani za rodni grad i zivot bas tu,... selidba za boljim zivotom, poslom, zaradom,.. je u bosnjackom krugu bilo nesto tesko i nepotrebno. Smisao zivota vise porodica, rostilj, teferic, festa, pecanje,... stvari za koje ti ne treba visoka skola i selidba. Nekako sam navikao da kada Srbi i Hrvati hvale nekoga - spominju mu titulu, obrazovanje, koliko zaradjuje,.. a kada Bosnjaci hvale - onda su neke karakterne i estetske osobine.
Mesu Selimovica obicno ne citiram jer se ne slazem sa mnogo toga sto je napisao - pogotovo onaj dio kojeg nacionalisti zloupotrebljavaju. Ali je imao pravo u opisu nase mahalske pospanosti i letargije. Islam tu nije razlog - vidimo masu muslimana danas u svijetu koji su dinamican svijet koji se seli i siri, skoluje,... Bosnjaci su ipak poseban narod u svojoj vezanosti za mahalu i jednostavnost zivota gdje mu ne treba puno za srecu i puni smisao.
Vjerovatno su korijeni toga jos dalje u historiji i vjerovatno je to jedna nasa osobenost koju malo ko ima.
Ali jedno je sigurno - vjera sa tim nema nikakve veze - i naslov teme nije tacan - za neke regije jeste - ali opcenito ne - jer broj studenata u BiH po kantonima i entitetima ne pokazuje da je Bosnjaka najmanje.
Nije ovo nacionalno, vise selo - grad. Bosnjacko stanovnostvo je vecinom uvijek naseljavalo gradove gdje su imali bolji start i laksi put. Ljudi sa sela su morali se boriti i skolovati se da bi sebi obezbjedili boravak u gradu. Borci, za razliku od gradjana koji su racunali na stele za posao, privatluk,.. Na fakultetima je 90% studenata bilo sa sela ili gradica.
Tako da ova teorija pase samo tamo gdje je bosnjacko stanovnistvo bilo skoncetrisano samo u gradu.
Za Tuzlu, Bihac, pa i Sarajevo - nebih rekao i mislim da ne pasu u naslov teme,.. Banjaluka - nazalost da. Jer koliko se sjecam, sva ta neka moja gradska raja je imala obezbjedjen i lokal za privatluk, i veze za posao poslije srednje,.. i to je bio plafon - seljaci su se skolovali dalje zavrsavali puno vise da bi obezbjedili posao i stancic sto su gradjani imali u startu.
Medjutim postoji jedna odredjena kulturna razlika izmedju Bosnjaka i ostalih koju neznam objasniti i samo je primjecujem - moj licni dojam. Nekako smo puno vise vezani za rodni grad i zivot bas tu,... selidba za boljim zivotom, poslom, zaradom,.. je u bosnjackom krugu bilo nesto tesko i nepotrebno. Smisao zivota vise porodica, rostilj, teferic, festa, pecanje,... stvari za koje ti ne treba visoka skola i selidba. Nekako sam navikao da kada Srbi i Hrvati hvale nekoga - spominju mu titulu, obrazovanje, koliko zaradjuje,.. a kada Bosnjaci hvale - onda su neke karakterne i estetske osobine.
Mesu Selimovica obicno ne citiram jer se ne slazem sa mnogo toga sto je napisao - pogotovo onaj dio kojeg nacionalisti zloupotrebljavaju. Ali je imao pravo u opisu nase mahalske pospanosti i letargije. Islam tu nije razlog - vidimo masu muslimana danas u svijetu koji su dinamican svijet koji se seli i siri, skoluje,... Bosnjaci su ipak poseban narod u svojoj vezanosti za mahalu i jednostavnost zivota gdje mu ne treba puno za srecu i puni smisao.
Vjerovatno su korijeni toga jos dalje u historiji i vjerovatno je to jedna nasa osobenost koju malo ko ima.
Ali jedno je sigurno - vjera sa tim nema nikakve veze - i naslov teme nije tacan - za neke regije jeste - ali opcenito ne - jer broj studenata u BiH po kantonima i entitetima ne pokazuje da je Bosnjaka najmanje.
-
Drinski
#38 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Imas takve trendove i danas, recimo, onaj kaze: ja iz TZ/ZE/SA a moje radno mjesto je "zauzeo" neko iz neke vukojebine.BorikBL wrote: Ono sto sam primjetio ste sigurno vec culi, a u pitanju je da se omladina koja sa sela dodje u grad mnogo vise trudi da uspije nesto napraviti, a najlakse je naravno kroz skolu. A kako imas ultimatum uci, zavrsavaj ispite ili vracaj se na selo cuvati ovce, onda valjda u covjeku proradi taj nagon za opstankom, ne opstankom u klasicnom smislu ali skontacete vec. To je narocito bilo aktuelno u SFRJ.
-
Drinski
#39 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
A o kojem mjestu se radilo ako nije tajna?Pol_Pot wrote: Moj ar dedo je bio hodža. Ima petoro djece, svi su pozavršavali fakultete. Od njih 5 je izašlo nas 12 unuka, svi smo završili fakultete. U mojoj osnovnoj školi direktor i pedagog su bili muslimani, nastavni kadar(moja majka među njima) je 50% bio muslimanski. Doktori u bolnici, minimum 50% muslimana. Direktorica obdaništa, direktor najjačeg prijeratnog reduzeća koje je zapošljavalo više hiljada ljudi, direktor srednje škole, 80% advokata su bili muslimani. Jedino je najbolji zubar bio Hrvat. S mamine strane, od šestoro braće i sestara, 4 završili fakultete a 2 više škole.
Možda je tvoja porodica bila nezainteresovana za školu ili nesposobna za školu, neću da ulazim. Možda je i tvoja okolina bila takva.
A na ovakve zaključke ti se poserem sa svojom i svim diplomama koje je moja muslimanska porodica stekla.
- madner
#40 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Ne zamjeram ja nista IZ. Oni imaju svoje interese.Drinski wrote:Ma dobro, to je sad jedno drugo pitanje, eto imas bosnjacke gimnazije i sl., ali općenito mislim da malo previse Bach forsira "antireligijsku" priču. Ipak ovo nije 1964. već 2014.godina i mislim da se danas ipak tu nema puno zamjeriti IZ osim onih općih stvari ali to je vise stvar politicara nego reisa (reforma obrazovanja i sl.).madner wrote: Ma daj, pa nema covjeka da je izasao iz medrese da je pismen u pravom smislu te rijeci.
Nacionalni interes je nesto drugo kao i program obrazovanja. Nije taj antireligijski naklon bio antibosnjacki, niti prosrpski. Svaka normalna drzava je imala takav program. Kada dodjemo do toga da IZ bude u rangu folklornog drustva, a to je prevenstveno razvoj svijesti, tema ce biti prevazidjena.
-
Pol_Pot
#41 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Srednja Bosna, izuzetno multinacionalna sredina, čak i danas. Mama je iz Hercegovine.Drinski wrote:A o kojem mjestu se radilo ako nije tajna?Pol_Pot wrote: Moj ar dedo je bio hodža. Ima petoro djece, svi su pozavršavali fakultete. Od njih 5 je izašlo nas 12 unuka, svi smo završili fakultete. U mojoj osnovnoj školi direktor i pedagog su bili muslimani, nastavni kadar(moja majka među njima) je 50% bio muslimanski. Doktori u bolnici, minimum 50% muslimana. Direktorica obdaništa, direktor najjačeg prijeratnog reduzeća koje je zapošljavalo više hiljada ljudi, direktor srednje škole, 80% advokata su bili muslimani. Jedino je najbolji zubar bio Hrvat. S mamine strane, od šestoro braće i sestara, 4 završili fakultete a 2 više škole.
- ultima_palabra
#42 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Pradedo bio hadžija i trgovac, dedo i stari oba VSS i direktori u SFRJ.
Donekle ima istine da Bošnjaci nisu baš voljeli raditi u prosvjeti, policiji i vojsci.
Donekle ima istine da Bošnjaci nisu baš voljeli raditi u prosvjeti, policiji i vojsci.
-
BorikBL
#43 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Zar je jos takvo razmisljanje, treba im pojasniti da moderno doba i kapitalizam ne poznaje zauzimanje radnog mjesta.. on zauzeo i sad je tu do penzije..Drinski wrote:Imas takve trendove i danas, recimo, onaj kaze: ja iz TZ/ZE/SA a moje radno mjesto je "zauzeo" neko iz neke vukojebine.BorikBL wrote: Ono sto sam primjetio ste sigurno vec culi, a u pitanju je da se omladina koja sa sela dodje u grad mnogo vise trudi da uspije nesto napraviti, a najlakse je naravno kroz skolu. A kako imas ultimatum uci, zavrsavaj ispite ili vracaj se na selo cuvati ovce, onda valjda u covjeku proradi taj nagon za opstankom, ne opstankom u klasicnom smislu ali skontacete vec. To je narocito bilo aktuelno u SFRJ.
Nego.. sta si htio reci ovime, druga recenica?
Drinski wrote:p.s. mogu vam reci da i HRvati ne vole bas puno knjigu. Srbi su to sve prešišali. Ja kada uzmem neki rad beograd.profesora odmah vidim koliko je sati.
-
sokkia
#44 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
postavljac:
smatrao sam te dosta solidnim forumašem, ali sad si zasrao do grla.
izvini ali ovo ti moram reci i tema ti je krajnke zlobna i zlonamjerna.
argumenata i primjera imam milion, ali samo cu ti jedan navesti neznalico glupa
-prvi ajet koji je objavljen bio je"ikre"što znaci -uci citaj
povraca mi se na takve pametnjakovice, fuuuuuujjj.
- Šveđanin
#45 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Bach koja ti je inspiracija za otvaranje tema?
Ne mislim ništa loše već često otvaraš teme, a svaka različita.. i onda uvodni roman u prvom postu.
Ne mislim ništa loše već često otvaraš teme, a svaka različita.. i onda uvodni roman u prvom postu.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#46 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Ima generalizacije ali ako na pitasnje se moze lagano odgovoriti...
Pretezno lezi u mentaliteti koja zapovjeda "biti bogat preko noci" ... ako se neko skoluje 10 godina ond je to trosak, i krontra onom sto svak ocekiva a rijetko ko doceka tj. biti milioner!
Nije to samo u BiH, nego i sire na tim prostorima, mozda je Slovenija izuzetak te tamo oko Beograda zbog silnik akademija u tadasnje vrijeme, sve ostalo je isto. Danas opet je druga slika, vecina nemoze doci do posla, pa pokusavaju da poboljsaju svoje sanse kroz dublje skolovanje.
Pretezno lezi u mentaliteti koja zapovjeda "biti bogat preko noci" ... ako se neko skoluje 10 godina ond je to trosak, i krontra onom sto svak ocekiva a rijetko ko doceka tj. biti milioner!
Nije to samo u BiH, nego i sire na tim prostorima, mozda je Slovenija izuzetak te tamo oko Beograda zbog silnik akademija u tadasnje vrijeme, sve ostalo je isto. Danas opet je druga slika, vecina nemoze doci do posla, pa pokusavaju da poboljsaju svoje sanse kroz dublje skolovanje.
-
Drinski
#47 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Ma ne vjerujem ja niti da je anti IZ priča forisirana niti zbog Bosnjaka niti zbog Srba, nego mi je to malo ateistički.madner wrote: Ne zamjeram ja nista IZ. Oni imaju svoje interese.
Nacionalni interes je nesto drugo kao i program obrazovanja. Nije taj antireligijski naklon bio antibosnjacki, niti prosrpski. Svaka normalna drzava je imala takav program. Kada dodjemo do toga da IZ bude u rangu folklornog drustva, a to je prevenstveno razvoj svijesti, tema ce biti prevazidjena.
U premisama je ispravan, ali nije u konkluziji, malo je subjektivan pa to sada gura na leđa IZ.
Ima tu 100 razloga, a on se dohvatio IZ, to bi isto bilo kao sada kad bih ja rekao Srbi su krivi i gotovo.
Objasnjavam ja svom puncu da ljudi nisu htjeli da uce (to je subjektivan faktor, na to mozes uticati, do tebe je), pa ga pitam: eto ti si isao po baustelu po Srbiji da radis, a znas li nekog Srbina da je došao u Tz da radi na bauštelu. Pa kaze bilo je, ne mogu da se sjetim. Pa dobro, daj bar jednog. Bio je kaze neki Pero Perić, došao iz Srbije u Tuzlu da radi. I sta je on radio? Bio profesor na VPŠ.
Velim, dobro je, položio si.
Last edited by Drinski on 11/06/2014 14:37, edited 1 time in total.
-
Drinski
#48 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Mislim da su od svih naroda na podrucju bivse SFRJ Slovenci i SRbi jedini cijenili znacaj obrazovanja.BorikBL wrote:
Nego.. sta si htio reci ovime, druga recenica?
Drinski wrote:p.s. mogu vam reci da i HRvati ne vole bas puno knjigu. Srbi su to sve prešišali. Ja kada uzmem neki rad beograd.profesora odmah vidim koliko je sati.
-
RahatHurmašica
#49 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
pa kako vam kola idu nizbrdo cijenim da bi 8% za vas bio priličan uspjeh.Fact wrote:Barem majorizirani nemaju problema sa obrazovanjem.Je li još uvijek 8% majoriziranih po tvojim procjenama ili je se šta promijenilo?RahatHurmašica wrote:majorizirani se nađu na svakoj temi da liječe kompleks majorizacije.Fact wrote:Moguće da je ta osobina naslijeđena od predaka Ilira.Tko će ga znati?
-
hAZNADAR
#50 Re: Zbog čega Bošnjaci ne vole školu i knjigu?
Tema je super - samo sto naslov nevalja - traba stajati Dali umjesto Zasto. Ovako je postavljac zakljucio prije nego sto smo ista iznijeli na to pitanje.sokkia wrote:postavljac:
Tema je dobra jer ima nesto u nama sto nas zadovoljava malim, sitnim i gdje ne treba skola, selidba,.. mozda smo jednostavni i dobri a mozda tek razmazena elita.
Sjecam se prvih izbjeglickih godina u dijaspori po kolektivnim centrima. Srbi i Hrvati su prvi naucili jezik, poceli u skole i poceli raditi,.. dok su moji Banjalucani godinama igrali Rauba, Remija u trenerkama cekajuci vijesti i raspravljali cija je familija u gradu starija. Ima nesto u nama,... iako se ne slazem sa zakljuckom u naslovu.