Iskustva za Focusa karavan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Korisnik03

#26 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Korisnik03 »

swatch wrote:
corsa wrote:Postoji sa 75 KS, ali je oznaka samo DI bez TD.
Nadji mi gdje se to u Focusa MK1 ugradjivao 1.8 od 75KS?
Imas dvije vrste TDDi motora to su sa 75ks i 90ks
Oba matora imaju turbinu,ali ovaj sa 75ks ima gumena crijva koja idu na interkuler(i manji je interkuler),dok ovaj sa 90ks ima metalna crijeva i veci interkuler.
To je ta razlika.
drunken tiger

#27 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by drunken tiger »

Zašto treba izbjegavati taj famozni tdci motor?? Ovi novi modeli su skoro pa svi tdci... u čemu je fazon??
Qler

#28 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

Ja vozim oba, i vala meni je tdci bolji. Mane su mu ti injektori, ali jebaji ga, svaki dizel je i onako smece, tako da svi imaju neke mane... tddi je robusniji, ali je stariji motor, tdci daleko bolje i ljepse ide i vuce.
drunken tiger

#29 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by drunken tiger »

Qler wrote:Ja vozim oba, i vala meni je tdci bolji. Mane su mu ti injektori, ali jebaji ga, svaki dizel je i onako smece, tako da svi imaju neke mane... tddi je robusniji, ali je stariji motor, tdci daleko bolje i ljepse ide i vuce.
Hoću da kupim fokusa sebi a u ponudi su ti motori. Govore da izbjegavam taj tdci zbog plivajućeg zamajca. Je li toliko skuplje održavanje tog tdci motora od tddi da se treba izbjegavati?
syncmaster

#30 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by syncmaster »

Pozdrav. Obzirom da imam veliko iskustvo sa Focusima rado ću reći i na neki način pomoći svima koji razmišljaju o nabavci ovakvoga auta.Najiskrenije Focus sa 75, odnosno 90 KS je po meni, uzevši u obzir cijenu, auto broj 1 na našem tržistu.Motori odlični, vozila stabilna (jaka na trapovima),mali potrošači, nisu na "tapeti" kradljivaca, upravljački, kočioni mahnizam odlično riješen, vozila jako pouzdana itd, itd...su više nego dovoljni za odabir ovakvoga vozila. Jedina, po meni mana, je limarija. Zato otvorite oči jer još uvijek ih puno dolazi "zdravih" (posebno obratiti pažnju na donjio dio vrata).Radi naše ne-kvaliete nafte isključivo prferiram motore TDDI sa 75, odnosno posebno 90 KS.Ovi drugi u svakom slučaju rizikujemo probleme sa diznama, pumpom i sl.Sama činjenica da je nekada Focus bio vozilo godine u Evropi dovoljno govori.Na kraju šta je najbitnije vozilo je momentalno jedno od najjeftinijih za odžavanje bez obzira kupujete li nove ili polovne dijelove.
Qler

#31 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

Ja vozam mondea, i sluzbeni tddi ima plivajuci isto kao i tdci. Doduse 115KS je tddi, jaci od focusovog tddi. Ne znam sta da ti kazem, nakon nekih cca 200k km sa tddi i cca 20k km sa tdci, tdci je po meni daleko bolji...
drunken tiger

#32 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by drunken tiger »

Hvala. Zanima me samo je li mnogo sukplji za održavanje tdci od tddi motora. Raja priča svašta a da nisu proveli godinu dana s vozilom. Treba mi neko ko je prošao sve i svašta s njim (ljeto, snijeg, vodu, brdo, svašta nešta) :) Koliko su meni napričali protiv tdci-a da kad ga vidim naježim se a nemam pojma jer nisam ni probao.
Qler

#33 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

Podvozje ti je isto, ulje, filteri i te zezancije ti je isto, razlika je u tim injektorima, koje tdci ima, tddi nema, nego ima onu lucas pumpu, vidi ako te potrefi "veliki" kvar, skup je i na tddi kao i na tdci. Ovo ostalo ti je vise manje sve isto...
Korisnik03

#34 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Korisnik03 »

drunken tiger wrote:Zašto treba izbjegavati taj famozni tdci motor?? Ovi novi modeli su skoro pa svi tdci... u čemu je fazon??
Moj focus je bio 12/2003god tddi motor 66kw,
Pitas me zasto izbjegavati tdci motore, br1 problem sa diznama,br2 problemi sa pumpom visokog pritiska,br3 plutajuci zamjac,kao sto kazu nasi majstori ako kupujes forda kupi tddi i budi miran.
Korisnik03

#35 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Korisnik03 »

Qler wrote:Ja vozam mondea, i sluzbeni tddi ima plivajuci isto kao i tdci. Doduse 115KS je tddi, jaci od focusovog tddi. Ne znam sta da ti kazem, nakon nekih cca 200k km sa tddi i cca 20k km sa tdci, tdci je po meni daleko bolji...
Ja sam ima focusa, sada imam Mondea tddi 2002.
Vidim pises da ti imas mondea tdci,ja sam imao u planu da kupim mondea tdci 131ks 96kw,hvala bogu sto ga nisam uzeo,gledam sada ga na piku prodaje za 4000 u detaljno pise"potrebno zamjeniti dizne,egr ventil i zamajac" hvala bogu sto nisam uzeo taj tdci motor, tddi je majka ne moram da se brinem ujutru kada odem da uplami hoceli upliti,kazu za tdci motore,dodjes s posla ugasis ga onda ujutru nece da upali, i onda upitas sam sebe STA MU JE?. Crkle dizne paa onda das 500km ili vise. Ili ako nisu dizne onda pumpa visokog pritiska, 800km reperacija.

Moj mondeo je tddi,presao je 293000km, vec godinu kod mene, dizne i pumpa nikada taknuti, sada sam sebe pitas kako znam da nije nikada nista dirano,auto sam uvezo iz holandije,kupio ga od mog zeta koji je prvi vlasnik.
Ne izbacuje dima ni 1 gram.
Pa ti vidi tddi ili tdci.
Nikada nebi dao tddi za tdci.
Pozdrav.
seoBIH

#36 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by seoBIH »

tdci motore,dodjes s posla ugasis ga onda ujutru nece da upali
Apsurdno! Da se ugasi tek tako? Malo sutra! Svako auto koje se ne odrzava ima da mandrkne!

Na naseg fokusa je ulozeno 1.500KM u zadnje 2 godine (zadnji put prije 6 mjeseci), ali zato radi ko švicarski sat i imamo auto za duzi period.
Qler

#37 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

Ma ja, majstori kazu tddi, jel ti rekao nemoj ni digitalnu klimu, esp i ostale zezancije, samo da se kvari... Mondeo tddi ima plivajuci zamajac, znam jer sam ga dva puta do sada mijenjao, preslo auto 330k km, i nije diran nikad motor, ali alternator tri puta, anlaser tri puta, pumpa neka od goriva u rezervoaru dva puta, turbina se cistila par puta, a auto je 80% na otvorenom. I u pravu si za dim, stvarno ga nema ni grama, a moj tdci od 130KS svaki put kad krenem izbaci cep.

E sad ja svog kad sam uzeo odmah sam ocistio egr, zamajac je zamijenjen malo prije nego sam uzeo auto, dizne ako crknu peh sam, a pumpa je dobra i auto ne silujem na rezervi da bi joj ja skratio zivot.

Ako odrzavas auto nemas problema. Sluzbeni nekad zna dva puta mjesecno na mali servis, ulje i filteri.

A te majstorske price, svi bi vozali golfa 2 da njih slusamo...

poslano sa moje fax masine koristeci sekretaricu
Namce

#38 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Namce »

Ja vozim Focusa 2008 godina 2.0 TDCi 136 KS a i vozio sam TDDI..uglađenost je neuporediva između ova dva motora u korist prvog. Godinu i po ga vozim i samo male servise radim a auto sad ima 185k km.
Qler

#39 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

Ma bolan sta ti je, tddi je buducnost...
Korisnik03

#40 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Korisnik03 »

Qler wrote:Ma ja, majstori kazu tddi, jel ti rekao nemoj ni digitalnu klimu, esp i ostale zezancije, samo da se kvari... Mondeo tddi ima plivajuci zamajac, znam jer sam ga dva puta do sada mijenjao, preslo auto 330k km, i nije diran nikad motor, ali alternator tri puta, anlaser tri puta, pumpa neka od goriva u rezervoaru dva puta, turbina se cistila par puta, a auto je 80% na otvorenom. I u pravu si za dim, stvarno ga nema ni grama, a moj tdci od 130KS svaki put kad krenem izbaci cep.

E sad ja svog kad sam uzeo odmah sam ocistio egr, zamajac je zamijenjen malo prije nego sam uzeo auto, dizne ako crknu peh sam, a pumpa je dobra i auto ne silujem na rezervi da bi joj ja skratio zivot.

Ako odrzavas auto nemas problema. Sluzbeni nekad zna dva puta mjesecno na mali servis, ulje i filteri.

A te majstorske price, svi bi vozali golfa 2 da njih slusamo...

Koliko je presao tvoj mondeo?
Qler

#41 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

malo ispod 195k km...
Qler

#42 Re: Iskustva za Focusa karavan

Post by Qler »

Slagao sam, evo sad vidim 198189km je tacno presao.
Post Reply