Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika BiH?!

Locked
Kikibombona

#26 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Kikibombona »

Država wrote:Nisu Arapi baš tako dobre platiše...
Ja sam jednom Arapinu pokusao prodati nekretninu u BiH. Nisu bas poletni izvaliti lovu. :D
arslanbey

#27 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by arslanbey »

SmokingMan wrote:Kao odgovor,čekamo prvo rusko naselje u okolini Banja Luke.
ne znam sto nama prave arapsko kad bi se mi najbolje uklopili s bracom turcima,uz rakiju :D
reis1

#28 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by reis1 »

A slabo su Rusi zainteresirani za BL. Oni dole ganjaju Budvu, suncanje, i sl.
jastuk1

#29 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by jastuk1 »

reis1 wrote:Ih kad je Dodik pric'o o naseljavanju brace, ima po-godine... :lol:

Inace, moraju se Arapi negdje siriti, 400 miliona ih ima u onoj dole pustinji, guraju se bezze po pijesku. Pa bolje im je da dodju 'vamo nama 'dje ima shume i zelenila... A dace A.DzSch. i nafte ispod green grass, bericetan je to narod, dje god dodje - nadje.. :-)
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
McMoy

#30 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by McMoy »

Koliko sam upoznat i Fahro ima vikendicu negdje u Ilijašu.
Imaće dobar komšiluk.

A inače, ne vidim nikakvu pretjeranu ZAVERU u kupovini nekretnina od strane bilo kojeg naroda,
pa tako ni Kuvajćana.
Obzirom da je trend da školovana i talentirana omladina ima želju da ode na zapad i tamo
nađe posao i počne svoj život, a tu želju će na ovaj ili onaj način neki uspjeti realizovati.

Predviđanja kažu da ćemo u narednih 10-20 godina imati značajan pad nataliteta,
koji će biti uzrokovan ne samo smanjenjem novorođenih B-H državljana, već je upitno
koliko će djeca rođena u dijaspori uopšte imati vezu sa domovinom.
Dok je još živa ova generacija koja je bila barem punoljetna do početka rata postojaće
jaka veza sa domovinom, međutim kad po prirodi stvari počne izumirati ta populacija,
tako će se smanjivati i veza sa domovinom, pa i priliv novca koji sad imamo.

U Ameriku se legalno svake godine useli oko 50.000 stranaca (Green Card) iz cijelog Svijeta
i niko ne diže dreku oko toga. Na taj način Amerika podmlađuje naciju, dobija zdrave ljude,
radno sposobne, a istu praksu imaju i neke evropske zemlje sa slabim natalitetom.
Naravno, sve su to strogo kontrolisani i proračunati potezi u kojima se pojavljuje projekcija
broja stanovnika tamo negdje 2045. godine.

Dakle, neka ljudi dolaze, kupuju nekretnine, unose svjež novac, formiraju ovdje porodice,
bilo bi poželjno da i kakav biznis započnu... nevezano odakle su i kojem narodu/vjeri/rasi pripadaju.

Bogatstvo je u raznolikosti nacije! :bih:
tarikBA

#31 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by tarikBA »

ma kad su turci mogli okupirat Ilidzu neka i arapa onda :izet:
arslanbey

#32 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by arslanbey »

tarikBA wrote:ma kad su turci mogli okupirat Ilidzu neka i arapa onda :izet:

milina kad ulazis u gradove i doceka te ono "hosgeldiniz" 8)
Last edited by arslanbey on 03/06/2014 01:39, edited 1 time in total.
McMoy

#33 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by McMoy »

Kikibombona wrote:
Država wrote:Nisu Arapi baš tako dobre platiše...
Ja sam jednom Arapinu pokusao prodati nekretninu u BiH. Nisu bas poletni izvaliti lovu. :D

Arapi su tradicionalno vješti trgovci.
A realnost je da je pala vrijednost nekretnina u BiH i da je još uvijek u padu.
the_stick

#34 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by the_stick »

samo mi u Bosni mozemo traziti problematiku u tome sto neko hoce da kod nas investira... u Crnoj Gori Arapi prave luksuzni hotelsko-apartmansko naselje uz obalu, za bogatase koji bi tu trebali godisnje jednom ili nijednom parkirati svoje jahte i malo prohodati... u Srbiji Arapi kupili avio kompaniju, ulazu u poljoprivrednu, prave luksuzni stambeno-poslovni kompleks Beograd na vodi... mi ovdje balimo i ljubomorni smo zasto ne ulazu kod nas... i onda dodje neko da razmotri mogucnost da kod nas ulozi koji EUR, i odmah to SDA naseljava ljude da bi u buducnosti imala glasove... uz svo duzno postovanje prema pokretacu teme, ja vecu glupost odavno nisam cuo...

bogati Arapi su jednostavno prebogati i njihove investicije nemaju nikakav biznis rezon... njihove investicije su nekad pitanje prestiza, pa tako nerezonski preplacuju i kupuju kojekakve hotele po Zapadnoj Europi ili velike pare daju da sponzorisu neke klubove - koji kiki je Qatar Foundation i kome se oni reklamiraju? nekad je to pitanje k***enja i zapisavanja terena gdje god mogu... u Zapadnoj Europi su pokupovali sta su stigli - pa danas i laik zna da su Arapi vlasnici najvecih i najluksuznijih shopping centara u Londonu... sada je red na ovu regiju... ima jeftine zemlje, ima potencijala za nekakvim projektima jer ovdje realno, svega fali... i dodje Shiddi i gruhne SCC... mislis da ce on ikada otplatiti 100 miliona koje je ulozio? jos bolje, mislis da ga to uopste zanima? on ima najveci centar u tamo nekom Sarajevu, to je njegovoj familiji ko zna koji centar u svijetu se u takmicenju sa nekom svojom rajom mogu pohvaliti kako imaju toliko i toliko centara u toliko i toliko gradova u toliko i toliko drzava... tu sva prica i pocinje i zavrsava...

i dok se citav svijet otima za bogate Arapske turiste i investitore i za njih uvodi avio linije i pravi shopping centre u kojima ce se oni rashladiti i najesti jednog toplog ljetnog dana... i usput nekoliko radnji opustositi - pa valjda nismo slijepi, svojim smo ocima zadnjih dana mogli gledati Arape sa kamarama kesa kako hodaju gradom... sve oni te radnje imaju i kod svoje kuce, al' valjda im draze taj shopping na putu obaviti... jah... i dok ih svi objerucke docekuju, od kojekakvih Djukanovica i Vucica, mi cemo se vjecno praviti pametni i ponosno uzvikivati - jok, mi vase pare necemo!
animals

#35 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by animals »

Porediti schoping centre u Londonu, kupovinu luksuzni hotela na zapadu, sa kupovinom neki divlji sela oko Sarajeva :-) ma da, ima smisla sto pises...
arslanbey

#36 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by arslanbey »

animals wrote:Porediti schoping centre u Londonu, kupovinu luksuzni hotela na zapadu, sa kupovinom neki divlji sela oko Sarajeva :-) ma da, ima smisla sto pises...

Pa mi i ne nudimo ono sto nudi London,Pariz,pa i Beograd.Trebamo biti zadovoljni i ovim
Stoner

#37 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Stoner »

Najebali smo mi.
Od Bosne ponosne dzamahirija (p)osta.
Hajvan

#38 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Hajvan »

arslanbey wrote:
animals wrote:Porediti schoping centre u Londonu, kupovinu luksuzni hotela na zapadu, sa kupovinom neki divlji sela oko Sarajeva :-) ma da, ima smisla sto pises...

Pa mi i ne nudimo ono sto nudi London,Pariz,pa i Beograd.Trebamo biti zadovoljni i ovim

Štokholmski sindrom je čudo!

:lol:
SmokingMan

#39 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by SmokingMan »

arslanbey wrote:
ne znam sto nama prave arapsko kad bi se mi najbolje uklopili s bracom turcima,uz rakiju :D
Vjeruj mi nisu ni arapi tako pobožni,ima među njima i fin broj onih koji vole "potegnuti" :D .
starii

#40 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by starii »

stranci mogu kupiti nekretninu ili zemljista, ali ne mogu biti u zemljisnim knjigama upisani jer po nasem zakonu stranci ne mogu imati vlasnistvo...
Hedg

#41 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Hedg »

neka ih

i nek naprave nesto kontra ovoj poluanarhiji, neka uvedu smrtnu kaznu, nek se ruke pocnu rezati zbog kradja i slicnog
karanana

#42 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by karanana »

Znaci napali su i sa te strane. Znam da kupuju tamo po hadzicima
Hedg

#43 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Hedg »

neka kupe ono po svrakinom, da se stoke rijesimo prve :D :D
muha_sa

#44 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by muha_sa »

mogli bi malo naselit I.B.--ima dosta obradive a zapuštene zemlje. znam da su arapi jako vrijedni i hoce radit pa eto bujrum :D
Chaush

#45 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Chaush »

Ivanica, atraktivno mjesto u Federaciji BiH udaljeno samo 8 km od Dubrovnika, postalo je nakon rata veoma popularno za izgradnju vikendica i turistickih naselja. Vecina novih vlasnika su arapi.

Image

U bliskoj buducnosti, ezan sa Ivanice mogao bi odjekivati i dubrovackom valom.

Sent from my iPad using Tapatalk
say_cheese

#46 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by say_cheese »

the_stick wrote:samo mi u Bosni mozemo traziti problematiku u tome sto neko hoce da kod nas investira... u Crnoj Gori Arapi prave luksuzni hotelsko-apartmansko naselje uz obalu, za bogatase koji bi tu trebali godisnje jednom ili nijednom parkirati svoje jahte i malo prohodati... u Srbiji Arapi kupili avio kompaniju, ulazu u poljoprivrednu, prave luksuzni stambeno-poslovni kompleks Beograd na vodi... mi ovdje balimo i ljubomorni smo zasto ne ulazu kod nas... i onda dodje neko da razmotri mogucnost da kod nas ulozi koji EUR, i odmah to SDA naseljava ljude da bi u buducnosti imala glasove... uz svo duzno postovanje prema pokretacu teme, ja vecu glupost odavno nisam cuo...
:thumbup:

Prica o okupaciji je tolika gomila gluposti, da je ni pas s maslom ne bi pojeo. Nedavno citam vijest, da je EU ukinula vize za Emiracane, pa za bozije cudo, niko se nije digao u znak protesta i da sprijeci masovnu migraciju Arapa :-)

Kako se privlace investicije, evo jedan primjer iz Crne Gore:
PODGORICA – Ministar vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), šeik Abdulah Bin Zajed al Nahjan boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, prilikom čega je u ponedjeljak, zajedno se šefom crnogorske diplomatije Igorom Lukšićem, otvorio nove kancelarije ambasade UAE u Podgorici i potpisao Sporazum o ukidanju viza za diplomatske i službene pasoše, kao i Protokol o saradnji između dva ministarstva vanjskih poslova.
Upoznao sam kolegu sa našom namjerom da pokrenemo proceduru za potpuno ukidanje viza na period od 90 dana, u skladu sa odlukom koju je Evropski parlament prethodno donio – kazao je Lukšić.

Crna Gora je, kako je kazao, zainteresovana za dalju saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije, eksploatacije nafte i gasa, ulaganje u mala i srednja preduzeća, intenziviranje odnosa u oblasti vazdušnog saobraćaja.

p.s. šeici iz Katara kao akcioneri ulaze u Deutsche Bank. Inače, investitori iz Katara već posjeduju velike pakete dionica Volkswagena (17 odsto), građevinske kompanije Hochtief (7 odsto), Siemensa, švicarske banke Credit Suisse, banke Barclays, te berze u Londonu (čak 20 odsto). Oni su vlasnici 100 odsto dionica čuvenog britanskog lanca robnih kuća Harrod's, ali i fudbalskog kluba PSG iz Pariza.

p.p.s. Psi laju, a karavani prolaze iliti mi kmecimo, a susjedi posluju. Nista novo, sve po starom.
Drinski

#47 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drinski »

De se VI prvo opredijelite da li ste ZA ili PROTIV Arapa, pa onda pišite na ovoj i onoj temi o VUčiću.
Najjači je onaj sa trecim entitetom...
penzioner13

#48 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by penzioner13 »

starii wrote:stranci mogu kupiti nekretninu ili zemljista, ali ne mogu biti u zemljisnim knjigama upisani jer po nasem zakonu stranci ne mogu imati vlasnistvo...
novi zakon o vlasništvu stupio na snagu u martu ove god.čini mi se da mogu.
Drvosjeca iz Dejcica

#49 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nije sela već zemlju. Drugo, neko će morati izgradii prilazne puteve,infrastrukturu, zgrade, ovo, ono..to su sve radna mjesta, porezi, doprinosi, usluge...

Treće, RS je imao nešto slično masovnim doseljavanjem Srba iz SK sredinom devedesetih. Samo što su ti Srbi koji su doselili zaposljeli tuđe kuće i imanja a ovi Arapi žele kupiti zemlju i ulagati u BiH, sram da ih bude. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#50 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Stoner wrote:Najebali smo mi.
Od Bosne ponosne dzamahirija (p)osta.
Elhamudlillah, bolje i to nego četniten. :mrgreen:
Locked