Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

_mufljuz_

#26 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by _mufljuz_ »

s kakvim idiotima i vi raspravljate vi ste smjesniji sto im se obracate uopste i na ovoj i na temi o Alfi 159 :mrgreen:
mislim jebo kretene do besvijesti bi baljezgali i prdoklacili sranja a vi umjesto da iskulirate retardoide vi dozvolite da se spustite na njihov nivo, zao mi vas alaha mi :zzzz: :mrgreen:
ado-šampion

#27 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by ado-šampion »

Krastavica wrote:
Vele ekonomista , to je najmanje bitna stavka u jednoj kompaniji - RADNICI , profit , njegovo stvaranje i plasman su bitniji od jednog radnika .
Troskovi radnika godisnje iznose do 10000 KM , profit firme koja je puna akcionara,dionicara itd se na kraju godine isplati na njihove racune a to zna biti i preko 500.000 KM po glavi , znam jer radim u jednoj takvoj
Ne bih se petljao u ovo prepucavanje, ali na ovo sam morao reagovati...

Dakle, pazi, u zemlji koja ima stotine hiljada nezaposlenih, u zemlji gdje su prosjecna primanja 800 KM, gdje je standard takav da 80% ljudi zivotari, nije bitno to sto firma dodje ovdje i zaposli lupam 1000 radnika, daje im plate i placa drzavi doprinose?! :roll: Nego je bitno to sto nosi svoj kapital vani?! :roll:

Nije onda ni cudo sto nam je kako nam je. Pa jbt jedna Malezija je gradila ekomomiju na ovom principu, tj. napravili su povoljne uslove za ulaganje stranih firmi i bukvalno im rekli "dodjite ovdje, zaposlite nase ljude, placajte doprinose, a svoj kapital nosite". A za jednu jadnu Bosnu je to lose. :?

Ma nema, sve vrli ekonomisti, sve TitINI pioniri, jedan do drugog. :-)
sema911s

#28 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by sema911s »

Moj patriotizam je moj novac. Kada ova zemlja bude proizvodila bilo sta da je bolje a jeftinije od uvoznog, onda cu i da to kupujem. Dokle god taj nas proizvod bude manje kvalitetan, a skuplji ili iste cijene od uvoznog, onda kupujem ono bolje tj uvozno. Da je taj domaci proizvod puno jeftiniji od uvoznog (sto bi i bilo logicno), onda bi i razmislio o kupovini istog a do tada ...[/quote]

vidi druze bas zbog tebe i slicnih smo u kurcu ko drzava jer volite sve uvozno, djelite se na neke torove,.,

radim sa svabama i japancima(nema vecih nacionalista od njih), gdje god ih odvedeom ovaj svabo prvo pogleda gdje je proizvedeno,., kada odemo njima u posjetu, i kada se dodje do klope uvjek nude svoje, pa tek onda nesto tudje uvozno(i sta mislis to su im takve drzave kakve jesu) ,.,

evo japanci trebaju da posalju neku masinu i transport tom japanskom firmom je skuplji i vremenski duzi,., dok kineski hajnin dolazi 6 dana prije u ploce i jeftiniji 9000usd,., sta mislis sta je japanac odabro ,.,
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#29 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by mali_milojica »

Golfcino,smeta ti sto je Zastava,voda,ekser,fosna i sta ti ja vec znam bilo zasticeno kao medvjed u onom sistemu i sto si mogao u vecini slucajeva kupiti samo domaci proizvod,a ovdje branis domaci brend. U suprotnosti si sam sa sobom. Odluci se covjece.
Sema911
Nedavno je Koncar ptodao transformator u Japan. Put brodom je trajao mjesec. Put najvecim avionom na svijetu,koji je Ukrajinski,je trajao jedan dan i kostao je vise nego kupovina samog transformatora. Japancu kad nesto treba,sad i odmah,zaboli ga neka stvar ko prevozi.
Bodkin

#30 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by Bodkin »

emko1234 wrote:
mali_milojica wrote:Fiat propo?
:pisnuo:
Fiat postao 100% vlasnik Chrysler Grupe,inace treceg po velicini proizvodjaca SAD.
Propo :pisnuo:
biti vlasnik ogromone korporacije koja je treci proizvodjac auta po velicini u SAD nije neka sreca, ako su ti dugovi prema bankama, dobavljacima i drzavi veci od prihoda koji ti donosi prodaja auta.
jer prije ili kasnije ti dugovi pocnu jesti osnovni kapital firme koji dolazi od prodaje tih auta. i onda kad banke povuku mjenice,cijena dionica padne, a drzava ne stoji vise iza tebe jer si presao u privatno vlasnistvo, desi se ono sto se haman desilo opelu prije par godina prije nego je njemacka ko drzava odlucila da ga spasi.
ovo je obicni edit.
sony je najveci proizvodjac elektronike za komercijalnu upotrebu u svijetu, pa je u dubokoj gabuli u ovom momentu.

to sto si najveci ili jedan od najvecih ne znaci da si financijski stabilan.
i ponavljam ono sto sam rekao na drugoj temi, ne bi ih fiat mogao kupit u paketu da nisi bili u kurcu.
sto se tice teme, vrijeme ce pokazat sta je istina.
ajde iskreno, jesi ikad uzeo 10k od chrysler grupe u ruke? jesi se malo udubio u finansijske izvjestaje?
mali_milojica

#31 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by mali_milojica »

Bodkin wrote:
emko1234 wrote:
mali_milojica wrote:Fiat propo?
:pisnuo:
Fiat postao 100% vlasnik Chrysler Grupe,inace treceg po velicini proizvodjaca SAD.
Propo :pisnuo:
biti vlasnik ogromone korporacije koja je treci proizvodjac auta po velicini u SAD nije neka sreca, ako su ti dugovi prema bankama, dobavljacima i drzavi veci od prihoda koji ti donosi prodaja auta.
jer prije ili kasnije ti dugovi pocnu jesti osnovni kapital firme koji dolazi od prodaje tih auta. i onda kad banke povuku mjenice,cijena dionica padne, a drzava ne stoji vise iza tebe jer si presao u privatno vlasnistvo, desi se ono sto se haman desilo opelu prije par godina prije nego je njemacka ko drzava odlucila da ga spasi.
ovo je obicni edit.
sony je najveci proizvodjac elektronike za komercijalnu upotrebu u svijetu, pa je u dubokoj gabuli u ovom momentu.

to sto si najveci ili jedan od najvecih ne znaci da si financijski stabilan.
i ponavljam ono sto sam rekao na drugoj temi, ne bi ih fiat mogao kupit u paketu da nisi bili u kurcu.
sto se tice teme, vrijeme ce pokazat sta je istina.
ajde iskreno, jesi ikad uzeo 10k od chrysler grupe u ruke? jesi se malo udubio u finansijske izvjestaje?
Pazi,emko1234 govori realno,ekonomski isplativo i sta moze da zadesi jednu korporaciju.
Ali,Chrysler i njegov novi vlasnik FIAT su sa americkom drzavom zavrsili,pozajmica vracena,svi su isplaceni kojima se dugovalo. Isplacen je i neki penzioni fond u Americi koji je drzao ostatak dionica i FIAT je postao 100% vlasnik Chrysler grupe. Ovo mu je trebalo,jer Chrysler kao grupacija ima negdje oko 10 milijardi € koje FIAT nije mogao koristiti,jer je imao i druge dionicare. Napokon,sad mogu,jer su postali vlasnici. Zato je izasao i novi 5-godisnji plan.
Dalje,FCA (Fiat Chrysler Automobiles) kako se zove nova firma,posluje u plusu. Doduse u neznatnom,ali plusu. Znaci kad se sve svede pod liniju,oni zarađuju.
drndalo

#32 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by drndalo »

mali_milojica wrote: Sema911
Nedavno je Koncar ptodao transformator u Japan. Put brodom je trajao mjesec. Put najvecim avionom na svijetu,koji je Ukrajinski,je trajao jedan dan i kostao je vise nego kupovina samog transformatora. Japancu kad nesto treba,sad i odmah,zaboli ga neka stvar ko prevozi.
Cisto da budemo tacni, transformator je isao za Filipine, i bio im je vazan jer je opskrbljivao 1/2 zemlje strujom, zato je isao hitno avionom... U pricu o Japancima i 9000 skupljem prevozu kontejnera ne vjerujem, ta prica mora imati jos neku nepoznatu... Svakako su vecina zaposlenih posada na brodovima (osim kineskim) jeftini Filipinci...
mali_milojica

#33 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by mali_milojica »

drndalo wrote:
Cisto da budemo tacni, transformator je isao za Filipine, i bio im je vazan jer je opskrbljivao 1/2 zemlje strujom, zato je isao hitno avionom... U pricu o Japancima i 9000 skupljem prevozu kontejnera ne vjerujem, ta prica mora imati jos neku nepoznatu... Svakako su vecina zaposlenih posada na brodovima (osim kineskim) jeftini Filipinci...
Izvinjavam se. U pravu si :thumbup:
sema911s

#34 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by sema911s »

drndalo wrote:

sory zaboravio sam osiguranje,. kinezi nude malu zastitu od stete dok japanska firma sta god da se desi u putu oni snose troskovee,.,
drndalo

#35 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by drndalo »

To onda vec ima smisla, posebno za terete vece vrijednosti od kineskih "sve po 3.5 KM"... ;-)
ime123

#36 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by ime123 »

Ne mijesajte biznis i poslovne razloge sa automobilima u ovom slucaju. Voljeli ga vi il ne voljeli FIAT je trenutno SMECE. Ne proizvode ni jedno ozbiljno auto trenutno.
drndalo

#37 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by drndalo »

Izvini, Fiat koji god mali auto napravi bude auto godine u svijetu... To im mora priznati i Angela Merkel...
citroen xm

#38 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by citroen xm »

Pa ti si puko ko tena. Pa Fiat na tržištu malih auta razvaljuje sa prodajom.
mali_milojica

#39 Re: Propo i Fiat !! (dostojno ga oplakujte - ha, ha)

Post by mali_milojica »

Znaci Golf VII i zadnji Polo su qrac od auta jer su ih novinari klovnovi izabrali za auto godine.
:thumbup:
Post Reply