Vojni piloti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Peryton_

#26 Re: Vojni piloti

Post by Peryton_ »

drndalo wrote:S tim ako uljetis u Tursku vojnu skolu (ne znam samo ko bi te poslao tamo), budi spreman i na samar, i na saku, i na marisol kao vid vojnog odgoja...
Prije 15 godina , moglo se aplicirati u Ministarstvu odbrane BiH, oni su imali ugovor sa turskom vladom, medjutim, sada to nije tako.Izmedju ostalog, da sam otisao u Tursku, nakon zavrsetka skolovanja morao bih biti u sluzbi turske vojske najmanje 10 godina a nakon toga, kud koji mili moji, mozes ostati dozivotno ili se vratiti u BiH.
Danas je prakticno nemoguce da neko postane vojni pilot ( mislim na BiH).
sumirprimus

#27 Re: Vojni piloti

Post by sumirprimus »

ne bih rekao 10 god.cak sta visež odmah nakon zavrsetka akademije mogo si se vratit u bosnu,i sta onda.oficirski cin,ihelikopteri...
Wogel1

#28 Re: Vojni piloti

Post by Wogel1 »

mayab wrote:
Wogel1 wrote:Pozdrav, sigurno neko zna nesto o vojnim pilotima. Ja imam zelju da budem vojni pilot i cetvrti sam razred srednje skole, zanima me kako doci do vojnog pilota, mozeli se to zavrsti u BiH. Hvala unaprije :-D
Dakle ti mislis da zelis da budes vojni pilot?
Nemoj me pogresno shvatiti, ali predlazem ti da se povezes sa kakvim aero klubom, da te malo provozaju, pa ako ti se svidi pocni obuku za jedrilicu(moze od 16-te godine),e tu ces vidjeti da li je to (letenje) za tebe!Jer jedno su zelje, treba tu dosta osjecaja, da ne kazem talenta!
A sto se tice ostalog, matematika i fizika moraju se dobro znati, vid perfektan (za profi pilota), zubi po mogucnosti bez popravki, nikakvi problemi sa krvnim pritiskom....
Hvala jaro, ima tu kod mene u blizini aero klub pa cu da odem i da se raspitam tu
Googlerica

#29 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

sinuhe wrote:Sta je bilo sa Harunom sto je otisao 97 na obuku u USAF? Pisalo u Ljiljanu.
Harun , currently a doctoral fellow at the RAND Corporation where he is completing his dissertation on national security policy of great powers in fiscal distress. Previously, he served on the majority staff of the United States Senate's Committee on Finance and worked as a policy analyst for the RAND Corporation at their offices in Santa Monica, Washington and Brussels.

Prior to arriving at RAND, Mr. Dogo spent time as a researcher at the Lawrence Livermore National Laboratory and as an aviation officer with the Bosnian Army. In addition to pursuing his doctorate in public policy analysis at the Pardee RAND Graduate School, Mr. Dogo holds master of science degrees in applied physics and in defense analysis from the Naval Postgraduate School in Monterey, California, as well as an undergraduate degree in physics from the United States Air Force Academy in Colorado Springs, Colorado.
snaga_znanja

#30 Re: Vojni piloti

Post by snaga_znanja »

Googlerica wrote:
sinuhe wrote:Sta je bilo sa Harunom sto je otisao 97 na obuku u USAF? Pisalo u Ljiljanu.
Harun , currently a doctoral fellow at the RAND Corporation where he is completing his dissertation on national security policy of great powers in fiscal distress. Previously, he served on the majority staff of the United States Senate's Committee on Finance and worked as a policy analyst for the RAND Corporation at their offices in Santa Monica, Washington and Brussels.

Prior to arriving at RAND, Mr. Dogo spent time as a researcher at the Lawrence Livermore National Laboratory and as an aviation officer with the Bosnian Army. In addition to pursuing his doctorate in public policy analysis at the Pardee RAND Graduate School, Mr. Dogo holds master of science degrees in applied physics and in defense analysis from the Naval Postgraduate School in Monterey, California, as well as an undergraduate degree in physics from the United States Air Force Academy in Colorado Springs, Colorado.
Al se Runhas naskolova o americkom trosku! :thumbup: :mrgreen:
jefferson

#31 Re: Vojni piloti

Post by jefferson »

Wogel1 wrote:
mayab wrote:
Wogel1 wrote:Pozdrav, sigurno neko zna nesto o vojnim pilotima. Ja imam zelju da budem vojni pilot i cetvrti sam razred srednje skole, zanima me kako doci do vojnog pilota, mozeli se to zavrsti u BiH. Hvala unaprije :-D
Dakle ti mislis da zelis da budes vojni pilot?
Nemoj me pogresno shvatiti, ali predlazem ti da se povezes sa kakvim aero klubom, da te malo provozaju, pa ako ti se svidi pocni obuku za jedrilicu(moze od 16-te godine),e tu ces vidjeti da li je to (letenje) za tebe!Jer jedno su zelje, treba tu dosta osjecaja, da ne kazem talenta!
A sto se tice ostalog, matematika i fizika moraju se dobro znati, vid perfektan (za profi pilota), zubi po mogucnosti bez popravki, nikakvi problemi sa krvnim pritiskom....
Hvala jaro, ima tu kod mene u blizini aero klub pa cu da odem i da se raspitam tu
Ovo ti je najbolji savjet koji si mogao dobiti.
Odes u aero klub i raspitas se koliko bi kostalo da sjednes sa instruktorom na jedans at u nekoj Cesni 152 ili 172.
Pa vidi kako ti se sve to cini. Mnogi ljudi koje znam obozavaju avione, ali ih znam koji su se prestravili leteci kao putnici prvi put. To je medium koji nije normalan ljudima, i nisu svi za to, koliko god tebi to interesantno izgledalo.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#32 Re: Vojni piloti

Post by stetoskop »

Možeš kod nas biti bezavionski pilot. :mrgreen:
Googlerica

#33 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

jefferson,meni nikako ne odogovara let jedrilicom,ako nema motor,dzaba :D

nijedan aeroklub nije jeftin :!:

snaga_znanja,tip je genijalac :-D
eMIR_O

#34 Re: Vojni piloti

Post by eMIR_O »

"She packed my bags last night pre-flight
Zero hour nine a.m.
And I'm gonna be high as a kite by then
I miss the earth so much I miss my wife
It's lonely out in space
On such a timeless flight"
Googlerica

#35 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

eMIR_O wrote:"She packed my bags last night pre-flight
Zero hour nine a.m.
And I'm gonna be high as a kite by then
I miss the earth so much I miss my wife
It's lonely out in space
On such a timeless flight"
ovo je pjesma za kosmonaute ;-)
jefferson

#36 Re: Vojni piloti

Post by jefferson »

Googlerica wrote:jefferson,meni nikako ne odogovara let jedrilicom,ako nema motor,dzaba :D

Pravi vojni piloti prvo lete na jedrilicama.
Googlerica

#37 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

jefferson wrote:
Googlerica wrote:jefferson,meni nikako ne odogovara let jedrilicom,ako nema motor,dzaba :D

svi piloti prvo uce manevrisati jedrilicom,prakticno ucenje pomjeranja tijela leteceg objekta , i svi kazu da bi svaki pilot prvo morao uciti letenje jedrilicom ,ali meni je jedrilica OK :)
jefferson

#38 Re: Vojni piloti

Post by jefferson »

Googlerica wrote:
jefferson wrote:

svi piloti prvo uce manevrisati jedrilicom,prakticno ucenje pomjeranja tijela leteceg objekta , i svi kazu da bi svaki pilot prvo morao uciti letenje jedrilicom ,ali meni je jedrilica OK :)
Ma ne uce svi, idi u prosjecan avio klub, plati 45 sati i eto dozvole.
I onda nakon 250 sati te vozi u CRJ :D
pussysmoke

#39 Re: Vojni piloti

Post by pussysmoke »

Niko ne želi da postane kopilot?
Googlerica

#40 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

jefferson wrote:
Googlerica wrote:
jefferson wrote: Pravi vojni piloti prvo lete na jedrilicama.
Ma ne uce svi, idi u prosjecan avio klub, plati 45 sati i eto dozvole.
I onda nakon 250 sati te vozi u CRJ :D
uh jefferson,kako gdje,ovisi od drzave i avio komapnije,slucaj sa Asiana Arilines je jedna od novijih primjera :)
drndalo

#41 Re: Vojni piloti

Post by drndalo »

Ma nemoj, a kod tebe nema toga ?

Samo: Continental Connection, Colgan Air, US Airways Express, United Express, Chautauqua Airlines, Republic Airlines, Shuttle America, SkyWest Airlines, ExpressJet Airlines, Compass Airlines i garant sam neke zaboravio...
Googlerica

#42 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

drndalo wrote:Ma nemoj, a kod tebe nema toga ?

Samo: Continental Connection, Colgan Air, US Airways Express, United Express, Chautauqua Airlines, Republic Airlines, Shuttle America, SkyWest Airlines, ExpressJet Airlines, Compass Airlines i garant sam neke zaboravio...
nisam o tome pisala,vec broj letova pilota u mnogim drzavama je drugaciji ;-)

uporedi Asiana Airlines i jednu od US avio kopmanija broj sati leta polota na istom modelu aviona ;-)
drndalo

#43 Re: Vojni piloti

Post by drndalo »

Ono o cemu je @jefferson pisao je ovo sto sam ja napisao, a ti bi mogla malo bolje kontrolisati sta pises, polota vs. pilota i tako to... U svakom postu od 23 rijeci, imas barem 3-4 greske... Ili ne pazis prije nego kliknes "submit" ili imas disleksiju..?
Googlerica

#44 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

jeffersoon je pisao o satima letenja :)
drndalo

#45 Re: Vojni piloti

Post by drndalo »

Da, o satima letenja (total time) koje vecina pilota u USA koji tek ulaze u industriju kao FO na CRJ100/200 imaju kada pocinju letiti komercijalno... Spisak feeder kompanija gdje je to vise pravilo nego izuzetak pogledaj u mom gornjem postu...
Googlerica

#46 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

drndalo wrote:Da, o satima letenja (total time) koje vecina pilota u USA koji tek ulaze u industriju kao FO na CRJ100/200 imaju kada pocinju letiti komercijalno... Spisak feeder kompanija gdje je to vise pravilo nego izuzetak pogledaj u mom gornjem postu...
a ja sam dodala isti rang pilota sa razlicitm satima letenja van US ;-)
drndalo

#47 Re: Vojni piloti

Post by drndalo »

Nisi ti nista dodala, spomenula si Asian-u kao svjez primjer, a mi bi valjda svi trebali telepatski znati sve o tome... Ako imas sta konkretno, stavi link na nesto napismeno, ovako samo mlatis praznu slamu...
Googlerica

#48 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

drndalo wrote:Nisi ti nista dodala, spomenula si Asian-u kao svjez primjer, a mi bi valjda svi trebali telepatski znati sve o tome... Ako imas sta konkretno, stavi link na nesto napismeno, ovako samo mlatis praznu slamu...
mislila sam na CPLA ATPL

vi ste spomenuli 45 sati PPL, 250 za CPLA za US ( EU)

ATPL u US i u EU

http://www.alpa.org/portals/alpa/1500Ru ... ummary.pdf

npr.asia 200 CPLA

nakon nesrece i jos jedne avio nesrece ,FAA je opcenito odlucila povecati sa 1000 na 1500 sati za ATPL

u vezi asiana nserece,problme je bio sa treningom za approach/landing
jefferson

#49 Re: Vojni piloti

Post by jefferson »

Da pojasnim sta sam htio reci :-)
Da mislio sam na kompanije tipa Colgan Air (zbog kojeg je povecan broj potrebnih sati da bi postao kopilot). Mislim d aje kopilot na Colganu koji se srusio 2009 imao oko 400 sati naleta.
Koliko znam broj sati leta na Asiana Airlines uopste nije bio problem, koliko znam kapetan je bio izuzetno iskusan pilot kao i kopilot.
U SAD je vrlo lako dobiti dozvolu, i moze se dobiti PPL od 3,800 dolara pa do 7,200 dolara u Kaliforniji.
Kakvi je kvaliteta treninga. Npr. licno znam da ne bi ni neprijatelju preporucio ove sto kostaju 7,200 dolara. Kada sam vidio kako je instruktor dobio dozvolu jasno mi je koliko je sati (trebalo mu dvije godine da dobije PPL).
Najbolje je dozvole ganjati gdje velika koncetracija penzionisanih vojnih pilota ili aktivnih pilota, jer obicno se "penzioneri" bave tim poslom i imaju i vise nego dovoljno iskustva.
Medjutim, konkurencija je to sve toliko pojeftinila, da za 20-30,000 dolara mozes uci u CRJ100/200.
Googlerica

#50 Re: Vojni piloti

Post by Googlerica »

jeffersson,yup :-D najbolje je uzeti PPL u Aljaskoj :D

mnogi US piloti idu van kako bi povecali broj letenja,ima vise varijacija kako se povecava borj sati, no pitanje je kako se povecava kvalitetno iskustvo :) traning je izuzetno vazan

u Aziji je manji broj sati leta za CPL,( asia-pacific region) , mozda su promjenili ( imalla sma tabelu) , a u vezi treninga,to je dio problema koji se "identidicirao" tokom nesrece,plus osoba na treningu,ako se dobro sjecam,je spustala avion
Post Reply