Zasto dijasporci samo kukaju?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
situacija11

#26 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by situacija11 »

Ja hocu da kazem da ne kukaju bezveze,kad nisu ni osjetili kako je to nemat,kao sto smo mi ovdje.Kad vidim kako se ljudi slome od posla za 400-500KM dodje mi da placem od muke,a opet i plate im kasne po mjesec,dva i vise.Ovdje je samo dobro bit politicar.
situacija11

#27 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by situacija11 »

muminovic wrote:Od mene svaka cast DIJASPORI i neka su zivi i zdravi 1000 god.

Da ih nema vjerovatno bi se umiralo od gladi u BiH, jos jednom da ponovim, salju preko 5 milijardi KM godisnje svojoj rodbini u BiH.
Nisam ja rekao da ih mrzim, i od mene im svaka cast na pomoci i svemu tome al mi ide na zivce to kukanje bezveze.Dodje sa mercedesom i kuka covjeku koji vozi golfa 2 i radi za 400KM,pa nemoj mu jos i ti pristajat na muku sa glupostima o tome kako nemas.
situacija11

#28 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by situacija11 »

Zviz wrote:
muminovic wrote:Zviz, jelde porez na strano auto je 100% u Danskoj, pa tako Mercedes od 50.000 EUR u Njemackoj, kosta 100.000 EUR-a u Danskoj ?
105% do sume od 10.700€ sve preko je 180% tako, da auto od 50.000€ je znatno skuplje ;-)

U ovu cijenu nije uracunato extra features na koje isto treba platiti porez. Drzava handri po cijenama auta, da ovdje ko god vozi malo mocnije auto znas da ima masla da muda maze jer ispod 60.000€ ga nije platio zasigurno pod sulovom da placa u kesu! A to je manje vise stan ili kuca na tim dole prostorima.

U Danskoj godisnja zarada od 80.000€ na ruke nije bas neki luksuz. Ali cijene zato nisu kao u negdje drugo. Sve je od 20-60% skuplje nego u bilo kojoj drugoj drzavi soim Norveske koja je skuplja i Svicarske gdje su cijene manje vise iste za neke stvari, za druge dvostuko ili trostruko skuplje a u nekim dosta jeftinije.

0,5l soka ili kokakole kosta u restoranu 9-12km (rijec je o obicnim / prosjecnim restoranima) u skupljim je oko 16km

Zviz,de mi odg na pp. :)
sarayewo

#29 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by sarayewo »

Ja ne znam odakle vise ta prica da dijaspora kuka... Iskreno mislim da je ona ratna dijaspora to davno prestala a ova nova dijaspora koja vani ide trbuhom za kruhom to cini svojevoljno i nema razloga za kukanje.

Krenem od sebe - ja sam vani evo 6 godina i materijalno sam stekao sto dole ne bih za 20, sto zbog razlika u standardu, sto zbog zdravijeg radnog okruzenja gdje gledas da napredjujes umjesto da strahujes za posao. I ta prica da se radi od zvijeze do zvijezde ne pije vode - u poredjenju sa mojom rajom u Sarajevu, ja radim uglavnom isto (negdje i manje), i to zato sto se dodatno zalazem radi karijere. Vecina ljudi radi do pola 5 ili 5 i nikad ih neces vidjeti da ostaju nesto prekovremeno ili da se lome... O radu vikendom nema ni govora. Cak i kad moram putovati vikendom poslovno (npr. ako je duzi put a trebam biti na sastanku u ponedeljak) firma mi kompenzira dodatnim danom godisnjeg odmora. A da, i tih imam 32 radna dana u godini...

Jedina stvar na koju ja kukam je ta drustvena strana jer je kultura drugacija i oni nemaju naviku nekog intenzivnog druzenja. Jako rijetko ce se dogoditi neko druzenje navece tokom radne sedmice, tako da sve ostaje za vikend pa nemas vremena da se uklopis. Kultura ispijanja kafe jednostavno ne postoji.
Zatamnjena stakla

#30 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zatamnjena stakla »

@Sarajewo

De me povedi.
sarayewo

#31 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by sarayewo »

Zatamnjena stakla wrote:@Sarajewo

De me povedi.
Koliko je samo prilika bilo koje sam nudio pojedincima, al uvijek kad dodje do toga bude: "Znas, ne mogu sada, tek sam promijenio posao/kupio auto/nasao curu/[ubaci izgovor ovdje]".

Imam raje kojoj je dole dobro i koji su sretni i ne pricaju o odlasku... Dodju malo kod nas, malo setaju drugdje kad mogu, al ne kukaju "joj da mi je otici odavde", a ima raje koja samo to prica i kad im pruzis stvarnu priliku odjednom 1000 razloga sto sad ne moze.

Ja sam pricao istu pricu i uhvatio prvu priliku da odem. Da je bilo jednostavno, nije, ali iz ove perspektive znam da je to bila ispravna odluka za bolje sutra moje porodice i moje djece.

Otici od kuce nije nimalo jednostavno i treba imati hrabrosti, pogotovo kad odlazis negdje u nepoznato i gdje nemas nikoga "da te pripazi". Treba, da prostite, stisnuti muda pa napustiti komfor mame i tate, raje, grada, itd. i krenuti od nule. Dva puta sam vec to uradio i znam sta to znaci.
luckylaka

#32 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by luckylaka »

Zatamnjena stakla wrote:@Sarajewo

De me povedi.
Ozeni ga sevap je :D Ja vala nit kukam nit se hvalim.Ako mogu pomoci pomocici cu.ako ima ko da bi meni pomogao Bujrum.Imam ih u firmi kojima bi zbog kukanja najradije udijelio ali znam da lazu.Obicno takvi ne daju ni zasta,ne izkaze nigdje,pomoc za humanitarnu im ne spominji odmah zapalacu kako njima treba ali ima i oni koji i sakom i kapom pomazu gdje god stignu.Dakle nije problem sto ,,dijaspora,,kuka nego sto ljudi opcenito kukaju a veliki dio ih laze.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#33 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Truba »

kukam po kućama kao dijasporac

povoljno

pp
Zatamnjena stakla

#34 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Udajte me ljudi, lijep sam :mrgreen:

Jbo majku eto imam rodbine u Njemačkoj al' niko se nije ponudio da kaže "dođi ti, ništa ti ne treba". Ma jok ba, al' kad dođu ovdje onda te zovu da budeš sa njima. E neću gnjide.

Nego, samo nek mi pos'o nađu kakav za početak a ja bi sve ostalo. Ma ni to neće.. Štaš..
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#35 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Matijevic_Vlado »

kukanje u dijaspori je obicaj koji se prenosi sa koljena na koljeno
_mufljuz_

#36 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by _mufljuz_ »

napijte se vode - nestace vam pljuvacke
ema_

#37 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by ema_ »

Kukaju ili iz obijesti ili bezobrazluka ili što su smotani da ne znaju zarađeno rasporediti.

Onaj ko je prvenstveno čovjek, znat će biti zadovoljan i zahvalan i skroman i kad ima 50 i 500 i 5000 km , a ko je pohlepan i pogan, nikad neće osjetiti zadovoljstvo i smiraj.

Primjer dijaspore koja kuka o neimaštini i teškom životu nekome u Bosni ko krpi mjesec dana sa 500 km (ako je sretan) je primjer zdravog čovjeka koji ode u bolnicu među invalide i kojekakve teške bolesnike i šetka se onuda govoreći kako je bolestan - dno. :wink:
mufa1

#38 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by mufa1 »

Osevapi se bona, dodji tako pametna da nam pokažeš kako pametno rasporedit zaradjeno.

Jebo majku, pa ni dvije hefte nije proslo od nezapamcenog, bezuslovnog pomoganja, žrtvovanja, da se pocne sa novim pljuvanjem po dijaspori.
Necu reći da mi je sad žao sto pomogoh, kupi pun gepek stvari, namirnica, jedina želja mi je da dodje u prave ruke. Vidjeh ljude koji su danonoćno radili, pakovali, trazili prevoze, kutije. Cak su neki i poso rizikovali lagajuci da su na bolovanju da bi mogli pakovat. Nadam se da ce i zbog njihovog truda i rizika te stvari doci u prave ruke. A ovim pljuvačima bi poručio, samo nastavite tako, al ne zaboravite biće još poplava, zemljotresa..sta god.
luckylaka

#39 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by luckylaka »

Zatamnjena stakla wrote:Udajte me ljudi, lijep sam :mrgreen:

Jbo majku eto imam rodbine u Njemačkoj al' niko se nije ponudio da kaže "dođi ti, ništa ti ne treba". Ma jok ba, al' kad dođu ovdje onda te zovu da budeš sa njima. E neću gnjide.

Nego, samo nek mi pos'o nađu kakav za početak a ja bi sve ostalo. Ma ni to neće.. Štaš..
Evo ovo ozbiljno,imam komsiju pedera onako srednjih godina fin ko slika,radi,ima kucu auto,nije udat pa ako si musterija mogu upitat :D
El malagueño

#40 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by El malagueño »

Vidi se ko samo kuka :p samo pljuvanje po dijaspori. Haj nastavite. Volio bih da dijaspora 1 godinu ne ide u bih. Pa da vidite onda ko ce kukati. Bilo bi: izdajnici! Otisli vani zaboravili porijeklo. Ne vracaju se blablabla (kad bi vidjeli da nema obrta nidje, restorani, kafici, bazeni, vikendice, prodavnice, irgeti itd itd sve bez posla)
Googlerica

#41 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Googlerica »

dijaspora kuka i kod kuce,ne iskljucivo u BiH,ali kukaju da se pohvale ,nesto najgore sto sam vijdela ,na takve povracam :evil:

srecom,sa takvim se ne druzim,ali sam vidjela primjera kako dodju i kukaju koliko su potrosili na godisnjem odmoru,a meni smijesno :lol: ali to je poneta,moraju reci koliko su potrosili :D

u BiH,opet raja ocekuje iPhone,iPad ,i sve markirano kao poklon od rodbine :D sreca moja,pa nemam takvu rodbinu :)

meni je zao naroda u BiH koji zaista nema,za ostale me nije ni briga :|

skracen verzija na pitanje: disjaporci koji kukaju su osobe kojim je to moda,duhovna hrana,smece od dijapore :evil:
BadCopy

#42 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by BadCopy »

Cuj da kukam zaradjujem 300 eura dnevno :(

Od zla oca od gore matere
AstorH

#43 Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by AstorH »

Time valjda daju do znanja da imaju dovoljno za sebe, ali ne i za davat drugima.
Jbs ga realno ni njima ne pada sa neba.

Sent from my iPad using Tapatalk
stakasa

#44 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by stakasa »

ema_ wrote:Kukaju ili iz obijesti ili bezobrazluka ili što su smotani da ne znaju zarađeno rasporediti.

Onaj ko je prvenstveno čovjek, znat će biti zadovoljan i zahvalan i skroman i kad ima 50 i 500 i 5000 km , a ko je pohlepan i pogan, nikad neće osjetiti zadovoljstvo i smiraj.

Primjer dijaspore koja kuka o neimaštini i teškom životu nekome u Bosni ko krpi mjesec dana sa 500 km (ako je sretan) je primjer zdravog čovjeka koji ode u bolnicu među invalide i kojekakve teške bolesnike i šetka se onuda govoreći kako je bolestan - dno. :wink:
Donedavno je bilo da imate i vise para, ovamo sve foluska, rent a car auta, kuce na kredit, baustela...
Izgleda da je jedina konstanta ispruzena ruka. Sram te i stid bilo
ema_

#45 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by ema_ »

stakasa wrote:
ema_ wrote:Kukaju ili iz obijesti ili bezobrazluka ili što su smotani da ne znaju zarađeno rasporediti.

Donedavno je bilo da imate i vise para, ovamo sve foluska, rent a car auta, kuce na kredit, baustela...
Izgleda da je jedina konstanta ispruzena ruka. Sram te i stid bilo

Jesi ti dobro? Jel te tuđina naučila takvom bontonu? Čisto sumnjam :wink: .

Usput rečeno, ono što sam napisala se naravno odnosi i na one koji ne mrdnu iz Bosne, sve imaju, a samo kukanje. Kuća se izgradi, sve dotegne, pare tu, ali uvijek "Nemam, teško mi!" .

Uostalom, kad vidim ponašanje nekih vas ovdje, ne bi mi bilo žao da imate stvarni razlog kad ste već takvi kakvi ste .
ratamahatta

#46 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by ratamahatta »

muminovic wrote:Od mene svaka cast DIJASPORI i neka su zivi i zdravi 1000 god.

Da ih nema vjerovatno bi se umiralo od gladi u BiH, jos jednom da ponovim, salju preko 5 milijardi KM godisnje svojoj rodbini u BiH.
Tita ti odakle ti ova cifra, znas li ti koliko je 5 milijardi......znas li uopste koliki je budzet BiH :? :? :-)
Zatamnjena stakla

#47 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

luckylaka wrote:
Zatamnjena stakla wrote:Udajte me ljudi, lijep sam :mrgreen:

Evo ovo ozbiljno,imam komsiju pedera onako srednjih godina fin ko slika,radi,ima kucu auto,nije udat pa ako si musterija mogu upitat :D
Hajde, nagodan sam :mrgreen:
Zoya

#48 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Zoya »

azea wrote:Meni je kukanje hobi.
Objektivno, nista mi ne fali. Normalan posao, vlastit stan, zena djete kako to vec ide. Nisam prezaduzen ali nemam ni da se razbacujem. Svjestan sam da samim tim sto zivim u Evropi i sto sam od mali nogu vakcinisan, skolovan, mazen i pazen pripadam sretnijoj manjini ljudske vrste.
Sticaj okolnosti me doveo u Norvesku, sredjenu i bogatu drzavu gdje sam dobio nove sanse u zivotu - besplatno skolovanje, siguran zivot, sredjene radne uslove i slicno. Dakle stvarno, nista mi ne fali i dobro ja to znam.
A da me neko cuje reko bi da sam na korak od skoka u provaliju, jer sokovi su mi skupi, i karte za kino su 35 maraka, coca-cola (i to ona od 33 cl) 8 maraka, kutija cigara 25, vrjeme mi ide na zivce ja'l je prehladno ja'l prevruce, norvezani mi idu na zivce jer nisu ko nas narod, nas narod mi ide na zivce jer nisu ko norvezani, tv programi mi idu na zivce jer su reality (postedjen sam turski i meksicki sapunica koje mi takodje idu na zivce)...u kratko, zalim se na sve i svasta ali to kukanje je vise kao neka vrsta autoterapije a ko me ozbiljno shvati e sta cu mu ja...
Sto me nasmija :lol:
Ja nikad ne kukam. Nisam kukala ni kada bas nisam imala kraj s krajem da sastavim, ali sto imam sestru to nema niko :lol: Ta ti kuka cim zine! U vremenu kada je imala platu od 1000 tadasnjih maraka i svake godine im je firma placala ljetovanje i zimovanje sa djacima ona je i tad kukala i govorila kako je na moru i na planini skupo i kako nece imati dovoljno za dzeparca. Uvijek ti je kod nje "otkud mi" :lol: x Ono sto sam primjetila i kod ostalih koji tako kukaju je da zaista vremenom i nemaju. Treba biti zadovoljan u zivotu i reci elhamdulillah :D
mu_jo

#49 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by mu_jo »

Ko je kuko, jal je nakuko ili ce nakukati ! Nema veze gdje zivi i sta radi. :izet:

Ko je bio optimista ostat ce uvijek optimista, srecu ne cini mjesto gdje se zivi nego kako se zivi. :lol:
Jack Be Nimble

#50 Re: Zasto dijasporci samo kukaju?

Post by Jack Be Nimble »

Ne kukam rodbini i prijateljima nego samo onako kada me neko nepoznat upita sta i kako onda moram malo da spustim loptu. Ako kazem istinu ispadne da se foliram. Kako god da okrenem neugodno bilo sta da kazem. Zato uvijek pokusam da se provucem tih 15-20 dana a da niko ne skonta da sam iz vana.
Locked