Alfa 159 kupovina?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Walther

#26 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Walther »

Kiki_Musampa wrote:Ja ne znam za vas,ali ja kad vidim 159,dah mi zastane.Nisam nikad vozao Alfu,ali je želim svim srcem.
Alfa 156 je meni prelijepa :thumbup:
156 FL I i II je ljepsa i od vecine auta danas 8)
Ridjobrki

#27 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Ridjobrki »

basicm wrote: Dzaba ljepota, kad je nekvalitetna. Ja licno se okrenem za svakom 159-kom, ali je nikad ne bih uzeo.
A nekvalitetna je po čemu? Ima li nekih dokaza za to osim rekla-kazala? Dajte ljudi neka relavantna istraživanja ili iskustva pa da se svi složimo oko toga. Mene je mjesecima odgovaralo od Alfe a ja sada nemam pojma koji je tim ljudima bio vrag...

I što reče Kiki, ja zatrepćem kad vidim 159-icu. Džaba sve drugo, ima samo par auta koji imaju takav efekt na mene - Mitsubishi Lancer, SAAB i Subaru Impreza npr. 147-icu sam kupio jer nisam mogao odlagati kupovinu ali dogodine se ide na 159-ku definitivno.
Ridjobrki

#28 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Ridjobrki »

Walther wrote:
Kiki_Musampa wrote:Ja ne znam za vas,ali ja kad vidim 159,dah mi zastane.Nisam nikad vozao Alfu,ali je želim svim srcem.
Alfa 156 je meni prelijepa :thumbup:
156 FL I i II je ljepsa i od vecine auta danas 8)
Ja nisam ni znao da je 147-ica bila auto godine u EU 2001. I sad je ljepša od dosta novih modela a da ne pričam o tadašnjem Golfu 4 ili Astri G koji su joj bili konkurencija.

I provjereno, ima nešto u Alfama što ženama pušta suze niz butine.
basicm

#29 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by basicm »

Od svih istrazivanja trebaju ti dva oka u glavi, pa da gledas Alfe oko sebe, pa ih uporedis sa autima istih godista. Nista drugo. Opet kazem, ne kontriram radi kontre, nego govorim sta vidim.

Sent from my iPhone using Tapatalk
emko1234

#30 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by emko1234 »

kako ste vas par smijesni i napaceni i nadasve iskompleksirani ljudi to je cudo jedno. pa kad nemate argumenata za odgovor i kad vam se iznesu cinjenice onda pocnete s vrijedjanjem, koji zapravo nije vrijedjanje nego samo odraz malogradjanstva koje ste ponijeli sa sobom kad ste šljegli u grad prije 20 godina.

pa to je isto jadne jadne, ko da ja vama kazem bijedo i sirotinjo i bogu si teska. da vam kazem da ste jadnici koji nemaju para za nesto konkretno i kvalitetno pa uzimate taj krs koji morate sami sebi nekako opravdat pa se ubjedjujete da vozite auto koje ima dusu.

pa nemojte da na to spadamo, ako mozemo argumentovano i fino pricat mozemo, ako vam na temi smeta prisustvo covjeka koji vozi svabu i argumentovano prica o necemo sto nije svabo, recite normalno i ja se necu vise javljat dok vi pricate o alfi gledajuci je kroz roze naocale.

edit specijalno za MILOJICU.
milojice sine, vjerovatno nikad nisi otisao nigdje izvan zemalja balkana. al ne bi vjerovao da postoje ljudi koji jesu. i za tvoju informaciju, prema onim argumentima koje te iznosis, ovaj piljarsko poslijeratni lobi je pravo jak svugdje u europi. i svugdje u europi je polovna golf sestica skuplja od polovne alfe 159, da ne pricam o audiju i bmwu.

al to su sigurno sve focaci gore po europi pokupovali, samo da bi se vama alfistima s klixa posrali u cejf kad tu krsinu kujete u nebesa. :thumbup: :thumbup: :run:
Walther

#31 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Walther »

basicm wrote:Od svih istrazivanja trebaju ti dva oka u glavi, pa da gledas Alfe oko sebe, pa ih uporedis sa autima istih godista. Nista drugo. Opet kazem, ne kontriram radi kontre, nego govorim sta vidim.

Neki vide i zivog Elvisa... Inace poredi cijene na Autoscoutu 159tke, BMW 3 i Audija 4
Ridjobrki

#32 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Ridjobrki »

Eto ja se izvinjavam što kontriram ljudima koji me ubjeđuju da je moj auto kojeg sam ja platio, ja ga vozim, tankam i servisiram loš. Eto izmisliću koji kvar, visoku potrošnju i natjeraću se da ne uživam dok ga vozim i gledam da biste vi bili sretni.

Jel ok? :-D
Walther

#33 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Walther »

emko1234 wrote:milojice sine, vjerovatno nikad nisi otisao nigdje izvan zemalja balkana. al ne bi vjerovao da postoje ljudi koji jesu. i za tvoju informaciju, prema onim argumentima koje te iznosis, ovaj piljarsko poslijeratni lobi je pravo jak svugdje u europi. i svugdje u europi je polovna golf sestica skuplja od polovne alfe 159, da ne pricam o audiju i bmwu.

al to su sigurno sve focaci gore po europi pokupovali, samo da bi se vama alfistima s klixa posrali u cejf kad tu krsinu kujete u nebesa. :thumbup: :thumbup: :run:
Inace ja zivim "vani" i vozim vec 4. Alfu. Trenutno imam dvije 8) . Cijene lijepih 159 su vise od slicnih BMW/Audi modela. Cisto onako usput. Inace porediti Golf VI i Alfu 159 je konkretna glupost.
ElRe

#34 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by ElRe »

emko1234 wrote: daj ba, manite se sranja i suplje price. pa u to ne vjeruje vise ni dijete koje je prvi put culo za alfa romeo. rispekt za historiji i za to sto je nekad bila. zadnjih 15 godina alfa nije ni A od one alfe. i zadnjih 15 godina se prica o dizanju alfe iz temelja. znaci otkako je 156 rasturiila kad je tek izasla, pa na ovamo. pa sve krs do krsa. i sve najava do najave. pa eto 159 bila teska, ubijala je konkurencija. pa eto izaci ce mito, on ce biti u klasi mini morisa i bube i tih malih gradskih zuca, pogurace alfu. pa mita s glave nigdje. nisu ih prodali 100 000. pa eto kao neki supersportas 8c s ferarijevom tehnologijom iz 90ih pa ni nje nidje nema. pa eto brera ce zajebat audi TT i mercedesove male kupe modele. pa ni nje nidje. pa gullieta ce u kompakt klasi napravit cudo. nema ih 5 u bosni. pa evo sad ova kanta od 45 000 eura i 900kila. eto ona ce izvadit alfu. :lol: :lol: :lol:

znaci najave o vadioni alfe iz govana su obiljezile proteklo destljece. prica o nasljedniku 159 se vuce zadnje 3 godine. ja ne vidjeh ni jednu ozbiljnu najavu od samog proizvodjaca. sve neki renderi od zaljubljenika i zaludjenika koji bi voljeli da nesto izadje a toga necega ni na mapi.
zar nije bilo price da ce izaci i nasljednik 166ice?

i samo za kraj da vas podsjetim kako ste prije godinu dvije unazad, svi vi isti, pricali ovako i o lancia-i. dize se iz pepela, sad ce s amerikancima napravit cudo bla bla bla kad grom iz vedra neba, ostaje samo jedan model i to onaj mali ypislon. firme pred propadanjem.

daj ba budite realni. i bez uvrede ikome, polovnu alfu danas kupuje neko ko nema para za polovnog svabu a hoce kao vise za svoje pare sto je u princpu manje kad se uzmu neke stvari u obzir.

i uvijek je bilo, ako ne znas sta valja znas sta je skupo. :run:
Za ovo svaka cast 100% tacno. Alfa je svoju pricu zavrsila negdje 2001/02, kada na krilima prodaje 156 i 147 nije uspjela da dostigne nivo prodaje koji bi joj garantovao mirnu budućnost, nove investicije i borbu sa BMWom.

Fiat misli da ce uspjeti sa par modela da ozivi prodaju i da sa trenutnih cca 70000 prodajnim primjeraka za 5 godina podigne prodaju na 300000 hiljada. Pa Toyota koja ima neograničen budžet ne uspijeva da probudi interes Evropljana za Lexususom. Infinity, Jaguar, Vovlo, svi imaju zanemarivu prodaju u Evropi u odnosu na Audi, MB, BMW. Od prodaje na americkom trzistu nista ne ocekujem. Nemaju definisan ni model prodaje, da li ce ici kroz Maseratijeve salone (kojih je malo) ili Chryslerove salone (kako će neko ko prodaje Chrysler prodavati i Alfu - 2 svijeta). A prepreka ce joj biti i cijena.

Generalno, 159 je OK auto. Ima osnovu Vectre C, Fiatove dizel motore koji su izdržljivi. Problem na motoru sa 150 KS je usisna glava i popravak je oko 1500 KM. Standardno DPF, plivajuci zamajac, dizne ... su eventualno skupi popravci.

Kod nas ces tesko naci ocuvan primjerak, ali srecno u potrazi.
Last edited by ElRe on 25/05/2014 20:18, edited 1 time in total.
basicm

#35 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by basicm »

Sta druze da poredimo? 147 konkurencija G4 i Astri? Pa Bravo/Brava se bolje drze. Zeznuti letvu volana koja je nivo tehnologije kao cuskija i to ispraviti nakon 2007? Limarija kao na sporetu Smederevcu...
Jedino se moze reci: volim Alfu i boli me kakva je, ali ubjedjivati da je dobra, mislim da slabo prolazi ne samo kod nas nego u svijetu.

citroen xm

#36 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by citroen xm »

Emko, ajd ti nama fino reci što se zamaraš Alfom kada je i pored para nikada nisi imao niti ćeš je imati?

Nisi glup, ali neke stvari nikada nećeš shvatiti. Za te stvari ne treba mozak već nešto drugo.

Kako neki ljudi ne mogu shvatiti da neke druge ljude ne interesuje cijena, gubitak vrijednosti, premijum imidž.....

Milina je druže kada ti sa tom kantom od 10000 kabadahija sa švabom od 60-70000 ne može ništa. Kada se papak zaleti na kantu da pokaže švabsku tehnologiju, a kanta ga opere i ponizi. Onda fino vlasnik razvuče osmjeh na lice, nasmije se vašim pričama o kantama i nastavi uživati u životu.

Nije sve u novcu, mekoći plastike na tabli i premijum statusu.

Uostalom Alfa ima jedan od najboljih reklamnih slogana koji govori nešto što mnogi nikada neće shvatiti pa ni ti među njima. On glasi: Da nemamo srca bili bi smo samo mašine.
Ridjobrki

#37 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Ridjobrki »

I tako propade još jedna tema o negolfovima....
SSemir

#38 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by SSemir »

al usrase temu zacas
Ridjobrki

#39 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Ridjobrki »

Uglavnom, za postavljača:

Mene odgovaralo od Alfe, ja kupio, prezadovoljan.

Dogodine ide 159-ica, ja je uzimam a ti ho'š-ne'š. :D
emko1234

#40 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by emko1234 »

Walther wrote:
emko1234 wrote:milojice sine, vjerovatno nikad nisi otisao nigdje izvan zemalja balkana. al ne bi vjerovao da postoje ljudi koji jesu. i za tvoju informaciju, prema onim argumentima koje te iznosis, ovaj piljarsko poslijeratni lobi je pravo jak svugdje u europi. i svugdje u europi je polovna golf sestica skuplja od polovne alfe 159, da ne pricam o audiju i bmwu.

Inace ja zivim "vani" i vozim vec 4. Alfu. Trenutno imam dvije 8) . Cijene lijepih 159 su vise od slicnih BMW/Audi modela. Cisto onako usput. Inace porediti Golf VI i Alfu 159 je konkretna glupost.
samo cu ti reci onako seljacki - al u kurcu.
cijena alfi 159 krece od nekih 2500-3000 eura za modele iz 2006. a ti mi nadji audija a4 dizela da nije udaren za te pare il bmw tricu ili c klasu.
i poredjenje se odnosilo na cijenu a na na dva automobila tj automobilska modela.

citroen@

ne kontam pricu, ako je sav uzitak poderat alfom 156 2.5v6 nekog ko ima dizel motor od 130 konja i duplo je skuplji od iste, koji ce mi klinac alfa?
za to mogu uzet jugu i ubacit mu motor fiat tipa 2.0 16v takozvani sedici valvole i derat duplo jace aute.

po meni to nije poenta price.
a sto se tice alfe i slogana, bolje im ide to nego pravljenje auta. mozda da razmisle da kad propadnu, otvore neku marketinsku agenciju.
jebo slogan kojeg ne prati auto
ElRe

#41 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by ElRe »

Image

To su bila vremena...
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#42 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Romeo 80 »

Pustite se šupljikatora koji o Alfi znaju samo da je talijanska i to im je dovoljno da seru po temi o tome kako "talijan nikad nije bio auto". Što kaže Riđobrki, nevjerovatna je ta paćenička potreba ljudi koji voze nešto iz Vau Vau arsenala da sa omalovažavanjem gledaju na marku koja je ispisivala (i još uvijek ispisuje) automobilsku istoriju.

Da se vratimo na temu. Alfa 159. Kao što je već spomenuto, glavna joj je mana velika težina i u prvim serijama problemi sa letvom volana, što je kasnije ispravljeno. Mimo toga, radi se o odličnom autu. Možda kvalitativno najbolja alfa posljednjih godina. Nekih izraženih mana nema, samo se mora paziti da konkretan primjerak nije pregažen, a to je prilično teško.
emko1234

#43 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by emko1234 »

od kojih su ostale samo slike.

cuj ovoga, alfa ispisuje historiju :lol: :lol: :lol: :lol: ?
kvalitativno najbolja alfa u zadnjih par godina ?

to je bas tesko bilo za postici obzirom da su u zadnjih nekoliko godina imali 5 modela ukupno, od kojih su 4 imali zavidnu produkciju od ni 500 000 primjeraka zajedno u tih zadnjih par godina.

joj kako ste smijesni to je cudo.
hajmo dalje. :run: :run:
channel10

#44 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by channel10 »

Emko otkud ti izroni :D ? Pa nije te bilo brat bratu nekih godinu dana na forumu...
seoBIH

#45 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by seoBIH »

Kod nas kada spomenes talijana, odmah se sbavija javlja. Ne shvatam, kao da je to bosanski proizvod!?

Imao sam priliku da kupim golf IV ili Alfu 147 2005 facelift. Nakon sto sam provoza oba modela 100tinjak kilometara, dileme nisam imao.

U cemu je problem ovde? Sto nemamo svi isti izbor i ne letimo za golfovima?

Daj emko nekih dokaza, istrazivanja, a ne licnog misljenja.
cijena alfi 159 krece od nekih 2500-3000 eura za modele iz 2006
Gdje i u kakvom stanju?
ElRe

#46 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by ElRe »

I sam vozim ITA auto, i do sada sam promijenio 4 ITA automobile, ali ne treba se zabaravati prosloscu. Cak i u ITA gdje Alfa proda 95% svojim modela daleko je iza Audi-a, a o VW da i ne govorim.

http://bestsellingcarsblog.com/2014/05/ ... more-42528

Cak i u ITA Golfova se proda 3x vise nego Giulietti.

http://bestsellingcarsblog.com/2014/05/ ... more-42528

Na zalost, Alfa je mrtav brend.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#47 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Romeo 80 »

emko1234 wrote:od kojih su ostale samo slike.

cuj ovoga, alfa ispisuje historiju :lol: :lol: :lol: :lol: ?
kvalitativno najbolja alfa u zadnjih par godina ?

to je bas tesko bilo za postici obzirom da su u zadnjih nekoliko godina imali 5 modela ukupno, od kojih su 4 imali zavidnu produkciju od ni 500 000 primjeraka zajedno u tih zadnjih par godina.

joj kako ste smijesni to je cudo.
hajmo dalje. :run: :run:
Ovakvi paćenički komentari su takođe jedan od razloga zašto volim i vozim Alfu! :D Šta će ti smajliji?! :D Da ispadneš nadmoćniji u argumentaciji jel? :D

Da moj Emko, ispisuje i dalje istoriju! Najbrži auto sa motorom ispod 250 KS na Nurburgringu.

:oops:
sefa77

#48 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by sefa77 »

Samo da dodam, da je 159 ALFA ROMEO (moram velikim slovima), odlicno auto!! To je nije samo stepenica iznad ALFE 156, već sprat iznad, po kvalitetu i po svemu!! Vozio sam i Alfu 33, 145, 147, 156 i sada plovim u ALFI 159 2.4 Q4 (pogon 4x4), sto je za sada ostvarenje sna, nekih 17 godina Alfi i samo Alfi.
Ko god odluci da kupi 159-ku nece se pokajati, osim ako ode i kupi najjeftniju koju nadje u EU, jer i najjeftiniji Mercedes ima razlog zasto je jeftiniji od istog takvog modela negdje drugo!!
Bitno je da uzme od 2008 i mladje, jer su rani modeli imali nekih djecijih bolesti, letva volana i neke druge sitnice!!
Takodjer da uzme, ako ce dizel onu od 150KS najmanje, jer ona sa 120KS je smjesno kupovati, za auto od cca 1500kg!!

Neka NE UZIMA onu TI opremu iako je najbolja i najljepsa, jer je niza za 2cm od standardne verzije, a 159-ka je prilicno niska, govorim iz iskustva!!!

NAJVAZNIJE, jeftinija je za odrzavanje nego "poluproizvod Škoda", govorim za ovlastene servise i govorim iz iskustva, jeftinija joj je recimo centralna brava nego od Škode Fabie koja je...ne mogu ni da je opisem!!

Neko je spomenuo da je auto bezveze, da se ne proizvodi vec dvije godine itd...

Alfa 159 za 7 (SEDAM) godina proizvodnje nije imala niti jedan redizajn, jer savrsenstvo ne treba dotjerivati dalje, takodjer sedam godina prodaje istog modela je kolika god da je prodaja bila, ipak uspjeh!

Takodjer, kupis Alfu i kada je parkiras, odes mirno da spavas, a kada krenes na put, naprimjer do Frankfurta cca. 1400km, izadjes iz Alfice i osvanes u kafani, a sa ovim Njemackim klocevima (VW, Skoda, Seat, a ni Audi nije neka ladja), vec oko Ljubljane ti treba malo masaze i da negdje prilegnes.
Za mene je VW stanje uma, ko voli i ko ne zna za ljepse i udobnije, neka i dalje prica da Alfa ne valja!!
Recimo Citroen C5 je imao bolju prodaju u BiH nego Pasat prosle godine, a C5 je svijet izmislio za Pasata kako dizajnom, tako i udobnoscu!!
UVIJEK JE BOLJE GURATI ALFU, nego voziti VW!!!

Sretno buducem Alfisti, neces se pokajati, vjeruj mi, samo nemoj traziti najjeftiniju koju nadjes u Europi, kao ni jedno drugo auto koje je najeftinije!! takodjer i ove Alfe sto se kod nas dovlace zbog preprodaje, su nerealno jeftine, kada uporedis sa istim godistima na mobile.de ili autoscoutu, kako ih oni nabave i ocarine da su ovako jeftine, to je pitanje!!
Plati malo skuplje i imat ces Alfu koja ce sama suknjice skida, kod pismenih macica, dok ove malo manje pismene ipak zive u Golf sazvijezdju!!
Industrialyzer

#49 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by Industrialyzer »

Pa Emko se vratio, dobrodosao nazad kralju :mrgreen:
johntra

#50 Re: Alfa 159 kupovina?

Post by johntra »

basicm wrote:Od svih istrazivanja trebaju ti dva oka u glavi, pa da gledas Alfe oko sebe, pa ih uporedis sa autima istih godista. Nista drugo. Opet kazem, ne kontriram radi kontre, nego govorim sta vidim.

tvoje oči imaju jako puno problema...
Post Reply