plin-help

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

prsan

#26 Re: plin-help

Post by prsan »

niko bitan wrote:Evo ova mi je prva tema o plinu zapala za oči pa da ovdje pitam.

Prilikom gašenja auta počinje da pišti onaj mali hepek istim zvukom kada je i na rezervi i tako pišti jedno 15-20 min. Čim mu se da kontakt i pritsne ono dugme prestane da pišti i vozi normlano ali kada je bez kontakta ne fercera mu to pritiskanje (logicno nekako :D ) Da li je neko imao slično iskustvo pa da mi malo pojasni o čemu se radi. Plin ugrađen prije 2-2 i po godine.

Upaljen ti je signal za servis,trebas otic da ti ponisti neko i ako treba filtere da zamjeni.
clio_dci120

#27 Re: plin-help

Post by clio_dci120 »

Evo, kada sam vec dobio korisnih odgovora na temi, red je da se javim..usljed poslovnih obaveza, tek jucer sam stigao odvesti auto na ugradnju plina-ugradjen je sequent uredaj ATIKER u ovlastenom servisu, odnosno salonu gdje sam vozilo i novo uzeo.
Sve je fino pedantno uradjeno, poslozeno, sto bi se reklo kultura. Nema nikakvih oscilacija na leru, motor fino radi, ne pale se u voznji nikakve lampice.
Medjutim, ipak osjetim razliku u ostrini kod ubrzavanja, kao da treba malo vise vremena da gas primi rekaciju, motor je ipak bio elasticniji na benzin. Ono sto mE zbunilo, rekli su da trebam doci nakon mjesec dana (ili otprilike 1000KM) na kontrolni servis, i mapiranje (sto vec znam kako ide procedura), ali su rekli i da ce se on sam u voznji mapirati :-) kao treba da prodje vremena da ova elektornika sto ide preko OBD-a "sve pohvata". I zaista vec prilikom voznje na otovrenom nakon prEdjenih sto kilometara (doduse priclino brze voznje sa mnogo preticanja, jer sam gledao sto vise isprobti ubrzanje u preticanjima) zaista se malo povecala ta elasticnost.

Sada me malo kopka kakav ce biti sa klimom na otovrenoj ccesti, jer dosada nisam osjetio gubitak snage prilikom rada klime, kao npr. na jednom drugom autu u porodici (doduse jeste slabije).
Sada me zanimaju vasa iskustva, odnosno koliko zaista smije se osjetiti gubitak snage prilikom pokretanja na plin, cisto dda znam sta traziti da se popravi na kontorlnom servisu. I da u uputstvu pise da gubitka snage ne smije biti, odnosno u certifikatu od Atikera. I receno mi je kao da ce trositi oko 15 % vise plina, neke osobe iz porodice vec voze na plin, doduse tvornicki ugradjen plin (ne naknadno) i vlasnik mi tvrdi da njemu trosi max 5% vise plina, kao da je to otprilike ta granica kod sequent sistema.
ElDzidziIbnDzo

#28 Re: plin-help

Post by ElDzidziIbnDzo »

Turbo benzin je meni bolje isao na plin nego na benzin.Kod atmosferca mozda mala ili nikakva razlika,s tim sto raja pretezno ima placebo efekat.

Inace vidjet ces,da je LPG super stvar.
_mufljuz_

#29 Re: plin-help

Post by _mufljuz_ »

ma samo plin - auto ide na plin bolje nego na benzin - samo to inzinjeri nisu skontali u izgradnji :mrgreen:
preludezalude

#30 Re: plin-help

Post by preludezalude »

Auto ce na plin ici onako ovisno od toga kakva mu se mapa ubaci. Znaci ima malo prostora za stimanje jace-slabije. Npr. da se ustima minimalna potrosnja, a da se nikakve lampice ne pale, ali tada osjetis gubitak snage. Isto tako ima prostora da "odvrne" i tada auto ide bolje ali trosi vise. Ja sam te stvari isprobavao u servisu u kojem je ugradjen plin i vozao jedno krace vrijeme tako. Npr. bio sam ustimao jednom da dizne daju 100% vec na 4000 obrtaja. I tada je auto islo ludo. Na 4000 obrtaja se osjetio efekat naglog povecanja snage i sami osjecaj u voznji je bio kao da ima turbinu.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#31 Re: plin-help

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
danas mapiran jedan,trosi ko upaljac :D
romeomoraprezivjeti

#32 Re: plin-help

Post by romeomoraprezivjeti »

vettel wrote:Ovako, lani sam ugradio plin u volvo s40 1.8 benzinac. ugradio sam u auto servisu ''simanic'' u b.potoku. sta reci - prezadovoljan, rezervoar je 42l (ali 37l realno stane), i stoji umjesto rezervnog tocka. kreses na benzin, a kad dostigne motor temperaturu od 40 stupnjeva automatski prebacuje na plin. u kokpitu ti ugrade mauelni saltac za benzin - plin (to ako hoces da ti saltas na benzin). auto nista na snazi nije izgubio, potrosnju mogu pratiti pomocu boarda, a potrosnja je veca 20-30%. (benzina 6.5 - 7, sad plina 8-9,5l - otvorena voznja). auto isto, zvuci ide, servisi su ti na 10k km (zamjena filtera plina i provjera parametara).

eh, sad cijena, mene je kostalo 1200km (4 cilindra). ugradanja traje 5-6 sati (koliko me sjecanje sluzi). nakon ugradnje dobijes atest za plin, i certifikat da sve zadovoljava sig. standarde i upisu ti u saobracajnu pogonsko gorivo - benzin-lpg. Sto se tice suplje o eksplozijama i tim sranjima, nema sanse da rokne, rezervar je nehrdjajuci celik (a benzinski od plastike pa ti skontaj), ako dodje do porasta pritiska ima ekspanzioni ventil da otpusti visak. Cak (ne daj Boze), u slucaju udesa, da te naguzi sa zada neko, rezervoaru nista nece biti, a auto ce bit sjebano. znaci - sigurniji od benzina. kada ti u voznji nestane plina automatski prebaci na benzin i nastavljas voznju, prebacivanje se ne osjeti u voznji (nema trzaja i to), i prakticno dok vozis, nemas osjecaj da na plin vozis. i da, za kraj, lijep je osjecaj kada se cijena podudara sa natankanim litrima :) Slobodno haveru ugradi, sretno ti bilo, neces se pokajat vjeruj mi. usteda ti je 50% pa ti vidi :thumbup:
Druze,kod tebe auto trosi i benzin i plin,jesi li skontao??:-D
_mufljuz_

#33 Re: plin-help

Post by _mufljuz_ »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
danas mapiran jedan,trosi ko upaljac :D
eno mu mapiran hard-drajv nesto mastan :lol: :lol: :lol:

e, tangabi, dje mu je upaljac na hard drajvu :lol: ?
bitanga_sa_otesa

#34 Re: plin-help

nema ovaj upaljaca ,dobio je 25 ks a potrosnja se duplo smanjila :lol:
_mufljuz_

#35 Re: plin-help

Post by _mufljuz_ »

bitanga_sa_otesa wrote:nema ovaj upaljaca ,dobio je 25 ks a potrosnja se duplo smanjila :lol:
jos ocevidno :mrgreen: pali na pola kljuca ocam :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#36 Re: plin-help

sad opet nece haube dizat jedno 5 god :D
sLLayer

#37 Re: plin-help

Post by sLLayer »

bitanga_sa_otesa wrote:sad opet nece haube dizat jedno 5 god :D
i za 5 god kupice novu dvojku za pare koje neki potrose na odrzavanje :D
bitanga_sa_otesa

#38 Re: plin-help

moracu te razocarati....novih dvojki vise nema :lol: :lol: :lol:
axe22

#39 Re: plin-help

Post by axe22 »

clio_dci120 wrote:Evo, kada sam vec dobio korisnih odgovora na temi, red je da se javim..usljed poslovnih obaveza, tek jucer sam stigao odvesti auto na ugradnju plina-ugradjen je sequent uredaj ATIKER u ovlastenom servisu, odnosno salonu gdje sam vozilo i novo uzeo.
Sve je fino pedantno uradjeno, poslozeno, sto bi se reklo kultura. Nema nikakvih oscilacija na leru, motor fino radi, ne pale se u voznji nikakve lampice.
Medjutim, ipak osjetim razliku u ostrini kod ubrzavanja, kao da treba malo vise vremena da gas primi rekaciju, motor je ipak bio elasticniji na benzin. Ono sto mE zbunilo, rekli su da trebam doci nakon mjesec dana (ili otprilike 1000KM) na kontrolni servis, i mapiranje (sto vec znam kako ide procedura), ali su rekli i da ce se on sam u voznji mapirati :-) kao treba da prodje vremena da ova elektornika sto ide preko OBD-a "sve pohvata". I zaista vec prilikom voznje na otovrenom nakon prEdjenih sto kilometara (doduse priclino brze voznje sa mnogo preticanja, jer sam gledao sto vise isprobti ubrzanje u preticanjima) zaista se malo povecala ta elasticnost.

Sada me malo kopka kakav ce biti sa klimom na otovrenoj ccesti, jer dosada nisam osjetio gubitak snage prilikom rada klime, kao npr. na jednom drugom autu u porodici (doduse jeste slabije).
Sada me zanimaju vasa iskustva, odnosno koliko zaista smije se osjetiti gubitak snage prilikom pokretanja na plin, cisto dda znam sta traziti da se popravi na kontorlnom servisu. I da u uputstvu pise da gubitka snage ne smije biti, odnosno u certifikatu od Atikera. I receno mi je kao da ce trositi oko 15 % vise plina, neke osobe iz porodice vec voze na plin, doduse tvornicki ugradjen plin (ne naknadno) i vlasnik mi tvrdi da njemu trosi max 5% vise plina, kao da je to otprilike ta granica kod sequent sistema.

odes na taj servis nakon 1000 Km samo radi provjere i podesavanja sitnica, i onda svakih 10 000 hiljda mjenjac jedan filter od 10 KM, a svaki 20 000 KM jos jedan filer koji kostao 20 KM.

Ja sam ugradio u Atiker-u plin prije 2 mjeseca, vec sam presao oko 8000 km i zadovoljan sam, potrosnja prosjecna je oko 8-9 na nasim cestama, na autoputu pri prosjecnoj brzini od 120-130 km sa klimom potrosnja je oko 10 litara (mozda 1 litar manje bi potrosio na benzinu)
Jedinu razliku koju primjetim je pri upaljenoj klimi i uzlasku na vece uzbrdice, ali nista strasno posto inace i na benzinu klima uzme dosta snage (inace vozilo je fiat marea weekend 1.6 16v, koja u gradskoj voznji popi benzin radi svoje tezine).

Jedini problem koji mi se bio javio je gasenje vozila (nekad, mozda jednom u 2-3 dana) kad stisnem kvacilo i pustim gas u toku voznje (ako duze drzis kvacilo sa upaljenom klimom) i to je rijeseno odlaskom do servisa i podesavanja mape, moja greska jer nisam otisao na taj preglen nakon 1000 km.
(mali pad pritiska u sistemu, koji nije smetao voznji bez klime ali sa upaljenom klimom dolazilo je do gasenja vozila)

Nakon sto tek ugradis, potrebno je najmanje 2-3 punjenja da se sistem prilagodi i da potrosnja dode sebi. Kod mene je trosilo prva dva rezervoara preko 12-14 litara na 100 km.

I dobro pazi gdje sipas i kakav je kvalitet plina, razlika u potrosnji je izmedu 1-2 litra.
Kod mene je mala boca (umjesto rezervne gume) u koju stane otprilike 32-35 litara (sve zavisi od punionice).
Sa 32 litra prelazim oko 340-360 km, dok sa istom kolicinom plina koju naspem u Sloveniji predem gotov 400 km.

I cijena, sa atestom, van.tehnickim i upisom u saobracaju 1080 KM
clio_dci120

#40 Re: plin-help

Post by clio_dci120 »

@bitanga sa otesa: hehe, eh onda dovozim tebi na mapiranje, hehe:)i da napravis da jos proizvodi plin sam od sebe:)hehe
@preludezalude: hvala na odgovoru, samo mali je problem sto se oni drze svojih postavki, kao znamo mi kako treba, sumnjam da bi htjeli sami stimati mape kako ja hocu...
@axe22:i tebi zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.
Izmedju ostalog, zao mi je sto mi sada ne rade podacio potorsnji na boardu...imao sam priliku probati auto sa tvornicki ugradjenim plinom, i njemu se najnormalinije i potrosnja plina ocitavala na boardu...ali koliko vidim kod naknade ugradnje se ovo ne moze izvesti...
Jedino ostaje da kod kontrolnog servisa pokusaju sta uraditi povodom gubitka snage..doduse sad stvarno ide bolje sto se "vuce" tice nego kada sam tek preuzeo vozilo...inace, zaboravio sam napisati,u pitanju je Skoda Octavia.
Doduse i ja sam prilicno mucan kad je auto u pitanju,uvijek gledam da najmanje sitnica ne fali,i da je sve cakum-pakum jer vise vremena u njemu provedem nego doma...
axe22

#41 Re: plin-help

Post by axe22 »

clio_dci120 wrote: Izmedju ostalog, zao mi je sto mi sada ne rade podacio potorsnji na boardu...imao sam priliku probati auto sa tvornicki ugradjenim plinom, i njemu se najnormalinije i potrosnja plina ocitavala na boardu...ali koliko vidim kod naknade ugradnje se ovo ne moze izvesti...
znam da mi kod jarana na kliu radi i potrosnja plina, koja fula otprilike 0.3-0.7 na 100 km
i naknadna je ugradnja, tako da je moguce i to nastimati.
preludezalude

#42 Re: plin-help

Post by preludezalude »

clio_dci120 wrote:@bitanga sa otesa: hehe, eh onda dovozim tebi na mapiranje, hehe:)i da napravis da jos proizvodi plin sam od sebe:)hehe
@preludezalude: hvala na odgovoru, samo mali je problem sto se oni drze svojih postavki, kao znamo mi kako treba, sumnjam da bi htjeli sami stimati mape kako ja hocu...
@axe22:i tebi zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.
Izmedju ostalog, zao mi je sto mi sada ne rade podacio potorsnji na boardu...imao sam priliku probati auto sa tvornicki ugradjenim plinom, i njemu se najnormalinije i potrosnja plina ocitavala na boardu...ali koliko vidim kod naknade ugradnje se ovo ne moze izvesti...
Jedino ostaje da kod kontrolnog servisa pokusaju sta uraditi povodom gubitka snage..doduse sad stvarno ide bolje sto se "vuce" tice nego kada sam tek preuzeo vozilo...inace, zaboravio sam napisati,u pitanju je Skoda Octavia.
Doduse i ja sam prilicno mucan kad je auto u pitanju,uvijek gledam da najmanje sitnica ne fali,i da je sve cakum-pakum jer vise vremena u njemu provedem nego doma...
Oni tebi mogu ustimati kako ti zelis. Bitno je da mapa ostane u granicama normale, tj da smjesa ne bude presiromasna ili prebogata pa da onda motorna elektronika prijavi gresku. Stvar je samo sta ti zelis. Da li zelis minimalnu potrosnju (tada osjetis gubitak snage) ili zelis istu vucu kao na benzinu. Kod naknadne ugradnje mora se ocitavati potrosnja na boardu. Pritisni ih da ti to rijese. Nema razloga da ti ta funkcija ne radi.
prsan

#43 Re: plin-help

Post by prsan »

nije normalno da trosi 20-30 % vise plina.nije ti ustimano auto dobro.

plinska mapa se stima po benzinskoj,tako da nema sta majstor pitat vozaca oces li jace ili slabije.

i kad se ustima mapa kao i benzinska potrosnja treba da bude ista ,maksimalno 1l vise ako je plin losije kvalitete.a gubitak snage nebi trebo da primjeti vozac.
axe22

#44 Re: plin-help

Post by axe22 »

vettel wrote:ma haveru, od cepa do cepa racunam, tako da nije vjerodostojno, jer mozes nabijat pritisak dodatno (pri kraju).. tako da se postavlja pitanje sta je ''do cepa''. na nekim pumpama mi ispada 7 L da trosi, a nekim 10L (ustvari, razliciti pritisci pumpi) :thumbup:
Sipas uvijek na istoj benzinskoj i mozes se orijentisati.
Ja sipam na petrolu i uvijek naspem oko 33 litra (-+0.5), tako da se uvijek mogu orijentisati na potrosnju.
a podjeli litre sa predenom kilometrazom i znat ces uvijek potrosnju.
(bihamk kartica, pa na petrolu plin je jefiniji 0.05 po litru)
Zeljo_do_groba wrote:Kada radi klima, da li auto trosi plin i dalje, i na sta konkretno utice rad klime? Koliko je veca potrosnja sa upaljenom klimom, auto je Golf 5, 1.4, 55KW? Hvala
Naravno da trosi, motor mora raditi da bi klima radila, tako da trosi.
Otprilike potrosnja je veca za 1 litar, ali i to zavisi od uslova, u gradskoj voznji gdje imas stalno stajanje i kretanje sigurno ce uzeti litar, mozda i vise + vece naprezanje kompresora da ohladi (slabije se hladi killer klime jer nema velikog strujanja zraka, pogotov kad si u mjestu).
Dok na otvorenom potrosnje bude 0.2-0.5 l. (strujanje zraka bolje hladi killer, manje se kompresor napreze itd itd)

I jedna stvar, MAX upaljena klima u kolima koja se ne krecu moze potrositi do 1 litar na 10 minuta.

I zaboravi napomenuti da ce novija kola sa elektronskom klimom sigurno manje potrositi nego kola kod kojih se kompresor klime pokrece mehanicki (preko remena), i uvijek sve ovo opet zavisi od jacine motora i koliko ce osjetiti upaljen kompresor). Jaci monitor manje se osjeti
ElDzidziIbnDzo

#45 Re: plin-help

Post by ElDzidziIbnDzo »

axe22 wrote:
vettel wrote:ma haveru, od cepa do cepa racunam, tako da nije vjerodostojno, jer mozes nabijat pritisak dodatno (pri kraju).. tako da se postavlja pitanje sta je ''do cepa''. na nekim pumpama mi ispada 7 L da trosi, a nekim 10L (ustvari, razliciti pritisci pumpi) :thumbup:
Ja sipam na petrolu i uvijek naspem oko 33 litra (-+0.5), tako da se uvijek mogu orijentisati na potrosnju.
Zeljo_do_groba wrote:Kada radi klima, da li auto trosi plin i dalje, i na sta konkretno utice rad klime? Koliko je veca potrosnja sa upaljenom klimom, auto je Golf 5, 1.4, 55KW? Hvala
Otprilike potrosnja je veca za 1 litar, ali i to zavisi od uslova, u gradskoj voznji gdje imas stalno stajanje i kretanje sigurno ce uzeti litar, mozda i vise + vece naprezanje kompresora da ohladi (slabije se hladi killer klime jer nema velikog strujanja zraka, pogotov kad si u mjestu).
Dok na otvorenom potrosnje bude 0.2-0.5 l. (strujanje zraka bolje hladi killer, manje se kompresor napreze itd itd)

I jedna stvar, MAX upaljena klima u kolima koja se ne krecu moze potrositi do 1 litar na 10 minuta.

I zaboravi napomenuti da ce novija kola sa elektronskom klimom sigurno manje potrositi nego kola kod kojih se kompresor klime pokrece mehanicki (preko remena), i uvijek sve ovo opet zavisi od jacine motora i koliko ce osjetiti upaljen kompresor). Jaci monitor manje se osjeti

Da ti nisi bunovan ili umoran ovo pisao?

Ili nijedno od to dvoje :roll:
axe22

#46 Re: plin-help

Post by axe22 »

ElDzidziIbnDzo wrote:
axe22 wrote:

Da ti nisi bunovan ili umoran ovo pisao?

Ili nijedno od to dvoje :roll:
jbg. Burna je noc sinoc bila.

killer ili ti ga hladnjak od klime???
Uvijek ce se bolje hladiti kad se kreces, nego kad si u mjestu.

I manja ce potrosnja klime biti na motoru od 150 ks i vecin obrtnim momentom, nego na motoru od 55 ks i malim obrtnim momentom.
(manje opterecenje, manje naprezanje motora)
daxon

#47 Re: plin-help

Post by daxon »

axe22 wrote:I jedna stvar, MAX upaljena klima u kolima koja se ne krecu moze potrositi do 1 litar na 10 minuta.
Image
goran16v

#48 Re: plin-help

Post by goran16v »

Izraz kiler dolazi od njemackog izraza za hladnjak "Kühler", a ne od engleskog izraza za ubicu da bi imao x "L"!
preludezalude

#49 Re: plin-help

Post by preludezalude »

prsan wrote:nije normalno da trosi 20-30 % vise plina.nije ti ustimano auto dobro.

plinska mapa se stima po benzinskoj,tako da nema sta majstor pitat vozaca oces li jace ili slabije.

i kad se ustima mapa kao i benzinska potrosnja treba da bude ista ,maksimalno 1l vise ako je plin losije kvalitete.a gubitak snage nebi trebo da primjeti vozac.
Mapa se moze ustimati kako vlasnik zeli jer ima prostora za stimanje a da sve ostane u granicama normale. Majstor ce ustimati na neku normalu, a vozac moze traziti korekcije. Korekcije se uvijek odnose na to da korisnik zeli jos smanjiti potrosnju ili zeli povecati snagu.
Ako je plinska mapa nastimana na neku srednju vrijednost, da ne kazem na optimalnu vrijednost, povecana potrosnja plina u odnosu na benzin od 20-30% nije normalna. Nesto tada nije dobro uradjeno.
preludezalude

#50 Re: plin-help

Post by preludezalude »

axe22 wrote:

Svasta si ti ovdje nadrobio. A ovo crveno si stvarno pretjerao. Hoces reci, 6 litara na sat vremena ce uzeti klima povrh regularne potrosnje. To je cak previse i za ukupnu potrosnju auta na sat vremena. Znas li ti koja bi to trebala biti masina da trosi 6 litara goriva na sat vremena rada u mjestu. Pa cak i kod mene v8 motor ne trosi toliko sa upaljenom klimom na sat vremena.
Post Reply