clio_dci120 wrote:Evo, kada sam vec dobio korisnih odgovora na temi, red je da se javim..usljed poslovnih obaveza, tek jucer sam stigao odvesti auto na ugradnju plina-ugradjen je sequent uredaj ATIKER u ovlastenom servisu, odnosno salonu gdje sam vozilo i novo uzeo.
Sve je fino pedantno uradjeno, poslozeno, sto bi se reklo kultura. Nema nikakvih oscilacija na leru, motor fino radi, ne pale se u voznji nikakve lampice.
Medjutim, ipak osjetim razliku u ostrini kod ubrzavanja, kao da treba malo vise vremena da gas primi rekaciju, motor je ipak bio elasticniji na benzin. Ono sto mE zbunilo, rekli su da trebam doci nakon mjesec dana (ili otprilike 1000KM) na kontrolni servis, i mapiranje (sto vec znam kako ide procedura), ali su rekli i da ce se on sam u voznji mapirati

kao treba da prodje vremena da ova elektornika sto ide preko OBD-a "sve pohvata". I zaista vec prilikom voznje na otovrenom nakon prEdjenih sto kilometara (doduse priclino brze voznje sa mnogo preticanja, jer sam gledao sto vise isprobti ubrzanje u preticanjima) zaista se malo povecala ta elasticnost.
Sada me malo kopka kakav ce biti sa klimom na otovrenoj ccesti, jer dosada nisam osjetio gubitak snage prilikom rada klime, kao npr. na jednom drugom autu u porodici (doduse jeste slabije).
Sada me zanimaju vasa iskustva, odnosno koliko zaista smije se osjetiti gubitak snage prilikom pokretanja na plin, cisto dda znam sta traziti da se popravi na kontorlnom servisu. I da u uputstvu pise da gubitka snage ne smije biti, odnosno u certifikatu od Atikera. I receno mi je kao da ce trositi oko 15 % vise plina, neke osobe iz porodice vec voze na plin, doduse tvornicki ugradjen plin (ne naknadno) i vlasnik mi tvrdi da njemu trosi max 5% vise plina, kao da je to otprilike ta granica kod sequent sistema.
odes na taj servis nakon 1000 Km samo radi provjere i podesavanja sitnica, i onda svakih 10 000 hiljda mjenjac jedan filter od 10 KM, a svaki 20 000 KM jos jedan filer koji kostao 20 KM.
Ja sam ugradio u Atiker-u plin prije 2 mjeseca, vec sam presao oko 8000 km i zadovoljan sam, potrosnja prosjecna je oko 8-9 na nasim cestama, na autoputu pri prosjecnoj brzini od 120-130 km sa klimom potrosnja je oko 10 litara (mozda 1 litar manje bi potrosio na benzinu)
Jedinu razliku koju primjetim je pri upaljenoj klimi i uzlasku na vece uzbrdice, ali nista strasno posto inace i na benzinu klima uzme dosta snage (inace vozilo je fiat marea weekend 1.6 16v, koja u gradskoj voznji popi benzin radi svoje tezine).
Jedini problem koji mi se bio javio je gasenje vozila (nekad, mozda jednom u 2-3 dana) kad stisnem kvacilo i pustim gas u toku voznje (ako duze drzis kvacilo sa upaljenom klimom) i to je rijeseno odlaskom do servisa i podesavanja mape, moja greska jer nisam otisao na taj preglen nakon 1000 km.
(mali pad pritiska u sistemu, koji nije smetao voznji bez klime ali sa upaljenom klimom dolazilo je do gasenja vozila)
Nakon sto tek ugradis, potrebno je najmanje 2-3 punjenja da se sistem prilagodi i da potrosnja dode sebi. Kod mene je trosilo prva dva rezervoara preko 12-14 litara na 100 km.
I dobro pazi gdje sipas i kakav je kvalitet plina, razlika u potrosnji je izmedu 1-2 litra.
Kod mene je mala boca (umjesto rezervne gume) u koju stane otprilike 32-35 litara (sve zavisi od punionice).
Sa 32 litra prelazim oko 340-360 km, dok sa istom kolicinom plina koju naspem u Sloveniji predem gotov 400 km.
I cijena, sa atestom, van.tehnickim i upisom u saobracaju 1080 KM