PASSAT 2.3 VR5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sema911s
#26 Re: PASSAT 2.3 VR5
citras svi trose ulje,. samo eto vw se omaklo da litar ode na 10000km,., kako da podmazuje dijelove koji se habaju,. mora nesto i da sagori,.
-
citroen xm
#27 Re: PASSAT 2.3 VR5
A ja te pitam kako moj VW sa 400 000 km nije trošio ništa ulja, benzinac? Ajde uzmimo tu priču da nešto benzina popuni mjesto potrošenog ulja, ali kako se tolika količina benzina ne vidi u zamjenjenom ulju. Ako ništa bilo bi daleko rijeđe i svjetlije.
- pink floydd
#28 Re: PASSAT 2.3 VR5
Benzin ispari relativno brzo iz kartera, s naftom je druga priča.citroen xm wrote:A ja te pitam kako moj VW sa 400 000 km nije trošio ništa ulja, benzinac? Ajde uzmimo tu priču da nešto benzina popuni mjesto potrošenog ulja, ali kako se tolika količina benzina ne vidi u zamjenjenom ulju. Ako ništa bilo bi daleko rijeđe i svjetlije.
- sema911s
#29 Re: PASSAT 2.3 VR5
citras ako ti je bio dizel neki ne samo vw na toj kilometrazi trosi litar ulja sigurno,. benzinac mozda malo manje,. jer u tih 400kkm,. zidovi+, ovojnice, i sve sto treba da drzi ulje podalje se razhabalo i propusta ulje,. dodaj na to da nedge sigurno curi,.,
a zasto nisi vidio na ulju koje izvadis iz motora da u njemu uma benzina ili dizela ,.pa sta ces vidjet u onoj silnoj priljavstini,.,
i da ulje ne trosi nebi ulje nakon par hiljada bilo crnoo vec zuto idalje
a zasto nisi vidio na ulju koje izvadis iz motora da u njemu uma benzina ili dizela ,.pa sta ces vidjet u onoj silnoj priljavstini,.,
i da ulje ne trosi nebi ulje nakon par hiljada bilo crnoo vec zuto idalje
-
citroen xm
#30 Re: PASSAT 2.3 VR5
Ja pričam za benzinca. Koliko naspem toliko i izvadim pri mjenjanju. Dakle da ima puno benzina to bi se itekako vidjelo. Dakle motor ne troši ulje ili troši nešto sitno neprimjetno.
Nisam mehaničar, ne bavim se tim, ne znam sve, auta su mi ljubav i hobi. Ovde mi logika, a i praksa ne dozvoljavaju da drugačije mislim.
Nisam mehaničar, ne bavim se tim, ne znam sve, auta su mi ljubav i hobi. Ovde mi logika, a i praksa ne dozvoljavaju da drugačije mislim.
-
Spuzva1
#31 Re: PASSAT 2.3 VR5
Prije dva dana sam nadosuo litru isto mobil ulja ali 10/40 znači pomješalo je se i evo drži razinu ulja već dva dana. A što se tiče ispitivanja kompresije, to mi je provjerio brat pošto je automehaničar i nije mu jasno kuda gubi ulje. Zato sam putem foruma pokušo naći riješenje.
Kilometraža auta tek je prešla preko 190000.
-
romeomoraprezivjeti
#32 Re: PASSAT 2.3 VR5
Ja naspem polu sintetiku,i nakon 8 000 km izvadim full sintetiku.
poslano s moga sonija ze
poslano s moga sonija ze
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#33 Re: PASSAT 2.3 VR5
ako izlazi plavicasti dim na auspuh i ako smrdi sagoreno ulje to znaci da dospijeva u komoru za sagorijevanje ,a tu nema nego 2 nacina: pored ventila i preko crijeva od recirkulacije.jeste li prekontrolisali vodjice ventila kad ste mijenjali gumice? ako su otisle karike kompresija ce prolaziti u karter i ulje ce kroz crijevo od recirkulacije(iberlauf)dospijevati u usis .ali ako je kompresija u redu ne vidim da bi ovaj drugi nacin bio moguc.Spuzva1 wrote: i nije mu jasno kuda gubi ulje. Zato sam putem foruma pokušo naći riješenje.
- basicm
#34 Re: PASSAT 2.3 VR5
Imaju tvornicki podaci za svaki motor koliko trosi ulja (ili ne trosi). Ne gledate kolicinu nego da li je u granicama koje je rekao proizvodjac. To zna biti i litar na 1000 km u odredjenim uslovima.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
BiGBraAder
#35 Re: PASSAT 2.3 VR5
Prijatelju, za tvoje auto preporuka ulja je 5W30 (kad je nov) pa sad nešto malo prešo pa hajd 5W40(ili eventualno 10W40 al sa upitnikom) ali ako ti kompresija valja nema šanse da ti je ijedno od ovih ulja previše rijetko ali je činjenica da taj 0W40 nema preporuku za tvoje auto. Ili ti ne valja test kompresije ili treba malo pretresti ulje koje si kupio. Ja bih na slijedećoj zamjeni promjenio radnju , uzeo preporučeno 5w30 i probao tako. Auto koje voziš će ti 100% potrošiti nešto ulja i to je zbog toga što: svako auto troši ulje(!) i svako jače auto više troši ulje u odnosu na ono slabije. Pa ako je citraš vozio golfa dvicu sa 1.6 motorom onda mu je trošio neprimjetno ulja jer ima samo 70-ak konja a tvoj ima preko duplo više konja a ne toliko veći motor (2.3 vs 1.6) i mora na tu specifičnu snagu nešto da trpi.Spuzva1 wrote:Prije dva dana sam nadosuo litru isto mobil ulja ali 10/40 znači pomješalo je se i evo drži razinu ulja već dva dana. A što se tiče ispitivanja kompresije, to mi je provjerio brat pošto je automehaničar i nije mu jasno kuda gubi ulje. Zato sam putem foruma pokušo naći riješenje.
-
Spuzva1
#36 Re: PASSAT 2.3 VR5
Hvala. Tako ću i uraditi, jer sam našo u njegovim knjigama da mu je potrošnja ulja 1.0l/1000km. Ubacit ću gušće pa nadolivat. Nebi dao ovaj zvuk zbog koje litre ulja.BiGBraAder wrote:Prijatelju, za tvoje auto preporuka ulja je 5W30 (kad je nov) pa sad nešto malo prešo pa hajd 5W40(ili eventualno 10W40 al sa upitnikom) ali ako ti kompresija valja nema šanse da ti je ijedno od ovih ulja previše rijetko ali je činjenica da taj 0W40 nema preporuku za tvoje auto. Ili ti ne valja test kompresije ili treba malo pretresti ulje koje si kupio. Ja bih na slijedećoj zamjeni promjenio radnju , uzeo preporučeno 5w30 i probao tako. Auto koje voziš će ti 100% potrošiti nešto ulja i to je zbog toga što: svako auto troši ulje(!) i svako jače auto više troši ulje u odnosu na ono slabije. Pa ako je citraš vozio golfa dvicu sa 1.6 motorom onda mu je trošio neprimjetno ulja jer ima samo 70-ak konja a tvoj ima preko duplo više konja a ne toliko veći motor (2.3 vs 1.6) i mora na tu specifičnu snagu nešto da trpi.Spuzva1 wrote:Prije dva dana sam nadosuo litru isto mobil ulja ali 10/40 znači pomješalo je se i evo drži razinu ulja već dva dana. A što se tiče ispitivanja kompresije, to mi je provjerio brat pošto je automehaničar i nije mu jasno kuda gubi ulje. Zato sam putem foruma pokušo naći riješenje.