Pretpostavljam, ali de nam malo ekspliciraj na što tačno misliš?staradis wrote:Medicina ti je pretvorena u privatni fakultet
Farmacija vs Medicina
- seinfeld
#26 Re: Farmacija vs Medicina
-
nastavnikhe
#27 Re: Farmacija vs Medicina
Te priče postao privatni fakultet i sl.su daleko od istine. Problema ima,ali studenti uče,polažu i idu dalje. Samo hrabro naprijed!
-
numizmatic
#28 Re: Farmacija vs Medicina
valjda na to da je godina milion marakaseinfeld wrote:Pretpostavljam, ali de nam malo ekspliciraj na što tačno misliš?staradis wrote:Medicina ti je pretvorena u privatni fakultet
ali primaju puno ljudi na budžet (80 prije par god bilo), i svi u prvom roku koji polože prijemni u pravilu odu na budžet
tako da ako ne upadneš onda valjda i nisi za medicine
-
nastavnikhe
#29 Re: Farmacija vs Medicina
Prošle godine je i na farmaciji ostalo mjesta za drugi upisni rok za samofinanciranje
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#30 Re: Farmacija vs Medicina
Medicina ti je zahtjevnija, a neces dobiti puno zauzvrat.nastavnikhe wrote:Prošle godine je i na farmaciji ostalo mjesta za drugi upisni rok za samofinanciranje
Pri tom mislim na mogucnost zaposlenja, platu, uslove rada i vremena koje ti ostane za zivot.
Bolji izbor ti je farmacija, lakse je do zaposlenja, bolji uslovi rada, nema dezurstava (ukoliko ne budes radio/la u dezurnoj apoteci) a zarada bolja.
Ako imas afiniteta za to onda definitivno farmacija.
Bez puno dvoumljenja.
Pozdrav
-
nastavnikhe
#31 Re: Farmacija vs Medicina
Hvala na informaciji i ja sam mišljenja da je medicina zahtjevnija od farmacijeEcci wrote:Medicina ti je zahtjevnija, a neces dobiti puno zauzvrat.nastavnikhe wrote:Prošle godine je i na farmaciji ostalo mjesta za drugi upisni rok za samofinanciranje
Pri tom mislim na mogucnost zaposlenja, platu, uslove rada i vremena koje ti ostane za zivot.
Bolji izbor ti je farmacija, lakse je do zaposlenja, bolji uslovi rada, nema dezurstava (ukoliko ne budes radio/la u dezurnoj apoteci) a zarada bolja.
Ako imas afiniteta za to onda definitivno farmacija.
Bez puno dvoumljenja.
Pozdrav
- seinfeld
#32 Re: Farmacija vs Medicina
I farmacija i medicina su odličan izbor, neće pogriješiti šta god da odabere.
-
Arii
#33 Re: Farmacija vs Medicina
Neko je lijepo napisao o dužini trajanja ova dva fakulteta, znači medicina se gotovo cijeli život uči, barem za onaj formalni dio gotovo duplo više od farmacije treba...dok u medicini postaneš netko...hhh treba stvarno dosta vremena (čak i novca), u biti medicinu bih ja kvalifikovala kao poseban stil života s puno odricanja i žrtvovanja
U farmaciji se "brže" dođe do titule i zvanične kvalifikacije s kojom je moguće raditi, naravno napredovanje u ovoj struci također iziskuje slično kao i u medicini...vrijeme, učenje, novce....
Što se tiče težine fakulteta, pošto sam podučavala studente ova dva fakulteta, medicinari puno više gradiva uče, a farmaceuti puno teže gradivo moraju da savladaju, medicinari mogu jednostavno da nauče, farmaceuti da nauče i da razumiju (često apstraktno), po meni farmacija je teža
U farmaciji se "brže" dođe do titule i zvanične kvalifikacije s kojom je moguće raditi, naravno napredovanje u ovoj struci također iziskuje slično kao i u medicini...vrijeme, učenje, novce....
Što se tiče težine fakulteta, pošto sam podučavala studente ova dva fakulteta, medicinari puno više gradiva uče, a farmaceuti puno teže gradivo moraju da savladaju, medicinari mogu jednostavno da nauče, farmaceuti da nauče i da razumiju (često apstraktno), po meni farmacija je teža
-
nastavnikhe
#34 Re: Farmacija vs Medicina
Ja sam u prvom postu naveo upravo taj pojam zahtjevnost i meni se uz cjelokupno analizu,a i različita mišljenja na forumu čini da je medicina jako zahtjevna,te da se nakon završetka studija tek treba educirati,dokazivat,usavršavati...S druge strane farmacija ima tu notu izučavanja hemije koja je kao nauka zaista apstraktna i jako teška. Obaveze na fakultetu su ponekad čak i složenije nego medicinarima,ali kako su mnogi napisali nakon studija farmaceut može odmah na posao...No,kako Bambi_ na_kofeinu napisa oba studijska programa su dosta zahtijevna,programski teška postoje i na jednom i na drugom profesori koji muče studenete,ali na kraju, ljude koji se upuste u pustolovinu studiranja pomenutih fakulteta čeka svijetla budućnost (bilo u našoj domovini bilo u insotranstvu).
-
nastavnikhe
#35 Re: Farmacija vs Medicina
09.06. počinej pripremna nastava na Farmaciji i Medicini u Sarajevu