Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
newcomer

#26 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by newcomer »

ilkbahar wrote:ma ovo je smisljeno provociranje naroda, posebno nezaposlenih kako bi im se nametnuo osjecaj da su glupi,nesposobni i lijeni i na taj nacin ih se natjeralo da postanu jeftina radna snaga da bi dokazi suprotno.
Hvala
svaka čast!

Iskreno, meni ne pada teško da radim van svoje struke. I ne mislim time nekom nešto dokazivat. Ali ovo sistematično silovanje (iole) zdravog razuma definitivno nekom ide u prilog.
Hendrix

#27 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Hendrix »

Jao kakve ovde buržoazije ima što piskara po forumu...čuj ne znaju nikog ko je nezaposlen, wow, svaka čast tebi i tim tvojim uspješnim poznanicima.

Iz prve ruke...moja supruga, diplomirani inžinjer građevine, tražila je posao u struci skoro godinu dana dok nismo vani otišli, i danas bi sigurno tražila...također još 2-3 kolegice su tražile posao po godinu dana.

Na gradilištu neće žene, u projektovanju nema kao posla, u državnim agencijama nemaš teoretske šanse...uglavnom sva mjesta rezervisana za nečiju djecu ili poznanike, ostaje ti da radiš u prodaji materijala kao diplomirani inžinjer...gdje će ti likovi poput Radeljaša i sličnih biti šef.

Čuj ne poznaju nikog nezaposlenog... :roll:
Alfons Kauders

#28 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

poznajem par nezaposlenih, ali mahom je rijec o ljudima koji nece da rade... ili su jebeno izbirljivi, pa kontaju da zive od svojih hobija... od raje iz srednje mislim da jedan lik nema redovni posao... od raje s faksa svi zaposleni (ukljucujuci one koji nisu zavrsili ili ne rade u struci)

znam jednog koji je fakat vrijedan i super lik, ali jbg imao burnu mladost pa je kratak kad su u pitanju kvalifikacije i formalnosti... radio vani i uzeo fine pare, ali sad ne moze naci nista pametno kod nas (probao je u dvije firme, nije islo, pitao je i mene imam li sta preporuciti - slabo)

generalno, od 20tak ljudi s kojima se redovno druzim... svi rade... sss i vss... otprilike cetvrtina ili petina u javnom sektoru, ostali u realnom... barem cetvrtina nije prijavljena, a medju njima ima par ljudi koji zaradjuju da ti oci ispadnu :thumbup: ali ulaze u statistiku kao nezaposleni
SSemir

#29 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by SSemir »

Alfons Kauders wrote:poznajem par nezaposlenih, ali mahom je rijec o ljudima koji nece da rade... ili su jebeno izbirljivi, pa kontaju da zive od svojih hobija... od raje iz srednje mislim da jedan lik nema redovni posao... od raje s faksa svi zaposleni (ukljucujuci one koji nisu zavrsili ili ne rade u struci)

znam jednog koji je fakat vrijedan i super lik, ali jbg imao burnu mladost pa je kratak kad su u pitanju kvalifikacije i formalnosti... radio vani i uzeo fine pare, ali sad ne moze naci nista pametno kod nas (probao je u dvije firme, nije islo, pitao je i mene imam li sta preporuciti - slabo)

generalno, od 20tak ljudi s kojima se redovno druzim... svi rade... sss i vss... otprilike cetvrtina ili petina u javnom sektoru, ostali u realnom... barem cetvrtina nije prijavljena, a medju njima ima par ljudi koji zaradjuju da ti oci ispadnu :thumbup: ali ulaze u statistiku kao nezaposleni
u sarajevu?
Alfons Kauders

#30 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

SSemir wrote:
Alfons Kauders wrote:poznajem par nezaposlenih, ali mahom je rijec o ljudima koji nece da rade... ili su jebeno izbirljivi, pa kontaju da zive od svojih hobija... od raje iz srednje mislim da jedan lik nema redovni posao... od raje s faksa svi zaposleni (ukljucujuci one koji nisu zavrsili ili ne rade u struci)

u sarajevu?
vecinom sarajevo, dio u tuzli... u sarajevu je generalno dosta bolje nego u tuzli, siguran sam da je stopa nezaposlenosti barem za trecinu manja u sa...
filozofija

#31 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by filozofija »

ilkbahar wrote:ma ovo je smisljeno provociranje naroda, posebno nezaposlenih kako bi im se nametnuo osjecaj da su glupi,nesposobni i lijeni i na taj nacin ih se natjeralo da postanu jeftina radna snaga da bi dokazi suprotno. Zamolila bih admine da ubuduce ovakave i slicne provokativne teme zakljucavaju jer vrjedjaju nacionalni interes nezaposlenih.
Hvala
Ima li išta na ovome svijetu što kod pojedinih ne spada u teorije zavjere :skoljka:

Ja sam prije nekih 15 godina, bez oca, bez završenog faksa u to vrijeme, s majkom koju sam izdržavao, bez para i bez ičega drugoga našao dobar posao. Zašto?! Pa zato jer nisam sjedio i izmišljao teorije zavjere k'o neki likovi, nego sam svaku prokletu marku trošio u internet caffe-u kako bi našao posao. Trebalo mi je svega dva mjeseca, mada sam poslao preko 100 prijava, da nađen dobar posao. Dakle, meni nije žao apsolutno nikoga, ko ne radi, a dnevno ne pošalje bar dvije prijave za posao. Nigdje nisam vidio izbirljivijeg naorda nego kod nas. Ja znam more ljudi koji ne rade u tzv. "struci". Zašto pišem "tzv" ... jer struka nije ono za što si dobio diplomu, nego ono u čemu radiš!
iz dna duše

#32 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by iz dna duše »

Je li ja sada imam asocijalno okruzenje, ako kazem da poznajem vise nezaposlenih u svom okruzenju, nego zaposlenih?! Možda, sudeći po nekim komentarima. Je li to sada u BiH nemamo nezaposlenih, odnosno, svi koji su nezaposleni, oni su nesposobni i lijeni i ne žele da rade, nego se žicaju od roditelja za kafu... Žalosna je takva tvrdnja...
Ne treba meni statistika, dovoljno je da pogledam u mom okruženju i porodici dovoljno je da prođem industrijskim zonama naših gradova i da mi je sve jasno. Mi nemamo industrijske proizvodnje, poljoprivreda misaona imenica, danas je vijest ako neki poljoprivrednik ima zasad malina i prodaje maline... Uvozimo sve živo...
Sada će neko reći, neće seljak na selo, zato nema poljoprivredne proizvodnje. nema nigjde poljoprivredne proizvodnje bez podrške i podsticaja države. poznajem ljude koji su pokušali sa proizvodnjom mlijeka, mesa... Sa otkupnom cijenom mlijeka nisu mogli pokriti ni osnovne troškove, plus su često ostajali bez naplate potraživanja...Isto je i sa mesom, lakše je našim mesarima na veliko otkupiti 10 godina zamrznutu argentinsku govedinu, nego plaćati našim stočarima za svježe i ispitano meso.
Elem, i bez brojki iz statistike, "golim okom" se vidi da vlada nezaposlenost, nema li proizvodnje u nekoj zemlji, kao baze svega, kako onda ostalo da funkcioniše i kako da stvaraju radna mjesta. Da, krivi su nezaposleni jer neće da rade a nije kriva vlast koja ljudima nije omogućila ustavno pravo na rad.
A gore neko reče da ne poznaje nijednog nezaposlenog... Blago tebi...
Alfons Kauders

#33 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

filozofija wrote:
ilkbahar wrote:ma ovo je smisljeno provociranje naroda, posebno nezaposlenih kako bi im se nametnuo osjecaj da su glupi,nesposobni i lijeni i na taj nacin ih se natjeralo da postanu jeftina radna snaga da bi dokazi suprotno. Zamolila bih admine da ubuduce ovakave i slicne provokativne teme zakljucavaju jer vrjedjaju nacionalni interes nezaposlenih.
Hvala
Ima li išta na ovome svijetu što kod pojedinih ne spada u teorije zavjere :skoljka:

Ja sam prije nekih 15 godina, bez oca, bez završenog faksa u to vrijeme, s majkom koju sam izdržavao, bez para i bez ičega drugoga našao dobar posao. Zašto?! Pa zato jer nisam sjedio i izmišljao teorije zavjere k'o neki likovi, nego sam svaku prokletu marku trošio u internet caffe-u kako bi našao posao. Trebalo mi je svega dva mjeseca, mada sam poslao preko 100 prijava, da nađen dobar posao. Dakle, meni nije žao apsolutno nikoga, ko ne radi, a dnevno ne pošalje bar dvije prijave za posao. Nigdje nisam vidio izbirljivijeg naorda nego kod nas. Ja znam more ljudi koji ne rade u tzv. "struci". Zašto pišem "tzv" ... jer struka nije ono za što si dobio diplomu, nego ono u čemu radiš!
ovo je veliki problem... masa ljudi vise i ne pokusava, svako iz svojih razloga... ja znam dva primjera:

jedna osoba je jako sposobna, ima dosta iskustva na poslovima koji se daju dobro naplatiti a dio se moze i raditi preko neta... ali jednostavno nece da to radi, hoce da radi nesto deseto, tako da i ne trazi posla

druga osoba ima dosta tanje kvalifikacije i iskustvo, tako da vec godinama ne moze naci posao koji bi joj se isplatio (dok bi neko drugi cuvao djecu, bila bi haman na nuli)

(obje osobe pocele raditi jos kao tinejdzeri, bez faksa)

amerikanci kazu da onaj ko ne trazi posao osam sati dnevno zapravo i ne trazi posao... to je malo pretjerano za nase podneblje, tvoja 'mjera' je puno bolja
tendzera

#34 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by tendzera »

Možda mi nećete povjerovati, al' ja sam jednoĆ vidio nezaposlenog čo'eka :|
Alfons Kauders

#35 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

iz dna duše wrote:Je li ja sada imam asocijalno okruzenje, ako kazem da poznajem vise nezaposlenih u svom okruzenju, nego zaposlenih?! Možda, sudeći po nekim komentarima. Je li to sada u BiH nemamo nezaposlenih, odnosno, svi koji su nezaposleni, oni su nesposobni i lijeni i ne žele da rade, nego se žicaju od roditelja za kafu... Žalosna je takva tvrdnja...
Ne treba meni statistika, dovoljno je da pogledam u mom okruženju i porodici dovoljno je da prođem industrijskim zonama naših gradova i da mi je sve jasno. Mi nemamo industrijske proizvodnje, poljoprivreda misaona imenica, danas je vijest ako neki poljoprivrednik ima zasad malina i prodaje maline... Uvozimo sve živo...
Sada će neko reći, neće seljak na selo, zato nema poljoprivredne proizvodnje. nema nigjde poljoprivredne proizvodnje bez podrške i podsticaja države. poznajem ljude koji su pokušali sa proizvodnjom mlijeka, mesa... Sa otkupnom cijenom mlijeka nisu mogli pokriti ni osnovne troškove, plus su često ostajali bez naplate potraživanja...Isto je i sa mesom, lakše je našim mesarima na veliko otkupiti 10 godina zamrznutu argentinsku govedinu, nego plaćati našim stočarima za svježe i ispitano meso.
Elem, i bez brojki iz statistike, "golim okom" se vidi da vlada nezaposlenost, nema li proizvodnje u nekoj zemlji, kao baze svega, kako onda ostalo da funkcioniše i kako da stvaraju radna mjesta. Da, krivi su nezaposleni jer neće da rade a nije kriva vlast koja ljudima nije omogućila ustavno pravo na rad.
zavisi od okruzenja i skole

ja sam odrastao s rajom iz radnickih porodica, s ljudima koji i nisu imali bas neke uslove pa su se morali boriti i kroz skolu i kroz posao...

i srecom velika vecina se izborila - tako da od cca. 45 ljudi s faksa i iz srednje fakat imamo samo jednog nezaposlenog (dobio nogu prosle godine cini mi se)... ne mogu sad lagati i reci da je 15 od tih 45 nezaposleno, jer to fakat nije slucaj - i drago mi je sto je tako

btw barem trecina ne radi 'u struci', ukljucujuci mene
Arata

#36 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Arata »

Trebalo bi ovu temu zaključati jer stvarno vuče na provokaciju. Hoćemo li sutra otvoriti temu "ko to u BiH fakat ima tumor"? U mom malo odabranom krugu ljudi nema niko, pa je garant to sve laž medija... A ovo malo ljudi što možda ima, to je garant jer se nisu nimalo čuvali... Haos glupo...

Izgleda da bi ovdje trebalo navoditi tačna imena i prezimena prijatelja ili članova familije, da bi uvaženi postavljač teme izjave prihvatio kao istinite. Provokacija i ništa drugo. Sa Alfonsom K. se dogovori za kafu (ili šampanjac, ne znam šta pije ova elita), pa se divite svojim uspjesima i sreći u životu, ne prisjedajte drugim ljudima na muku.
iz dna duše

#37 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by iz dna duše »

Alfons Kauders wrote:
iz dna duše wrote:Je li ja sada imam asocijalno okruzenje, ako kazem da poznajem vise nezaposlenih u svom okruzenju, nego zaposlenih?! Možda, sudeći po nekim komentarima. Je li to sada u BiH nemamo nezaposlenih, odnosno, svi koji su nezaposleni, oni su nesposobni i lijeni i ne žele da rade, nego se žicaju od roditelja za kafu... Žalosna je takva tvrdnja...
zavisi od okruzenja i skole

ja sam odrastao s rajom iz radnickih porodica, s ljudima koji i nisu imali bas neke uslove pa su se morali boriti i kroz skolu i kroz posao...

i srecom velika vecina se izborila - tako da od cca. 45 ljudi s faksa i iz srednje fakat imamo samo jednog nezaposlenog (dobio nogu prosle godine cini mi se)... ne mogu sad lagati i reci da je 15 od tih 45 nezaposleno, jer to fakat nije slucaj - i drago mi je sto je tako

btw barem trecina ne radi 'u struci', ukljucujuci mene
Da ti kažem ,rekla bih da mi je okruženje u tom pogledu solidno i po obrazovanju i svemu ostalome, samo što ima dosta nezaposlenih, finih i obrazovanih ljudi. Naravno, neki od njih ponekada negdje rade, ali sve su to poslovi u tkzv.realnom sektoru ili konbarisanje (i sa fakultetskim diplomama), gdje si od danas do sutra. I ja nisam nikada bila bez posla, i danas imam fin posao, ali se nikada ne bih usudila okvalifikovati sve nezaposlene kao ljenivce i nezainteresirane za posao. Ja sam recimo uvijek pratila šta je to što tržište rada očekuje od zaposlenika i potrudila se da se isprofiliram, savladam nove vještine, ulagala sam u svoje neformalno obrazovanje, koje mi je kasnije pomoglo više od mog formalnog, koje sam nekada davno završila. Međutim, ne ponašaju se svi ljudi isto u kriznim situacijama. neki se bore, neki se predaju sudbini i propadaju.

Takođe, činjenica jeste da ima ljudi koji nakon godina nezaposlenosti prestanu traziti posao, predaju se sudbini, povuku iz drustva, propadaju i duhovno i fizički. Ali to je posljedica toga što nemaju posao dugo godina, time su izolovani iz društva, nemaš para nisi nigdje prispio... To su već patološka stanja i takve ljude žalim. Njih je teško ponovo zaposliti... Imamo takvih slučajeva i na zapadu, npr. u Njemačkoj sa primateljima HARTZ IV naknade za nezaposlenost...to je više socijalna pomoći i primatelji ovog vida pomoći su oni za koje se više i ne očekuje da bi se realno mogli vratiti u poslovni svijet...dugogodišnji nezaposlenici. Kod nas nema ni tog HARTZ IV. Tužno smo mi društvo.
Alfons Kauders

#38 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

Arata wrote:Trebalo bi ovu temu zaključati jer stvarno vuče na provokaciju. Hoćemo li sutra otvoriti temu "ko to u BiH fakat ima tumor"? U mom malo odabranom krugu ljudi nema niko, pa je garant to sve laž medija... A ovo malo ljudi što možda ima, to je garant jer se nisu nimalo čuvali... Haos glupo...

Izgleda da bi ovdje trebalo navoditi tačna imena i prezimena prijatelja ili članova familije, da bi uvaženi postavljač teme izjave prihvatio kao istinite. Provokacija i ništa drugo. Sa Alfonsom K. se dogovori za kafu (ili šampanjac, ne znam šta pije ova elita), pa se divite svojim uspjesima i sreći u životu, ne prisjedajte drugim ljudima na muku.
sta sad se trebam stiditi i izvinjavati sto je moja raja krv propisala da zavrsi skole i pocne raditi?

i sad su 'elita'... zato jer rade?
filozofija

#39 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by filozofija »

Ja nemam namjeru da provociram, ali fakat. Diskusiju sam počeo da bih došao do detaljnih informacija o kojima se to profesijama radi koje su najugroženiji što se uposlenosti tiče. Interesuje me stanje u zemlji, želim da diskustujemo o tome i ne vidim tu nikakav problem. Moji stavovi o zaposlenim osobama su isključivo vezane za profesije navedene u početku teme.
Di Canio

#40 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Di Canio »

Alfons Kauders wrote:
Arata wrote:Trebalo bi ovu temu zaključati jer stvarno vuče na provokaciju. Hoćemo li sutra otvoriti temu "ko to u BiH fakat ima tumor"? U mom malo odabranom krugu ljudi nema niko, pa je garant to sve laž medija... A ovo malo ljudi što možda ima, to je garant jer se nisu nimalo čuvali... Haos glupo...

sta sad se trebam stiditi i izvinjavati sto je moja raja krv propisala da zavrsi skole i pocne raditi?

Moj Alfonse, ko ona fosna drvena si glup....
Arata

#41 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Arata »

Alfons Kauders wrote:

Hajde budi bar jednom u životu objektivan. Kad god otvorim temu na kojoj ti pišeš, sve se svodi na JA SUPER, JA NAJBOLJI, JA USPIO, JA UŽIVAM U ŽIVOTU... Daj malo popusti brate. Ne znam kako ti prijatelji mogu da trpe sve to, hvališ se non stop. Al' hajd što se hvališ, nego što uporno druge omalovažaš. Ne znaš ti u kakvoj je ko situaciji bio, u kakvoj se sad nalazi i zašto ne može da nađe posao. U pitanju su hiljade nepoznatih faktora, svako ima svoju priču. Al' ti zapeo da su takvi ljudi idioti i ne popuštaš.
iz dna duše

#42 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by iz dna duše »

Alfons Kauders wrote:

Ja bih samo dodala, pravo na posao imaju i oni koji nisu završili fakultet, ili? To je također jedan od problema u našem društvu da si niko i ništa ako nemaš fakultet, pa sada, ako ti treba majstor, nema ga ni za lijeka, jer ispada da samo losi djaci i nesposbni ne zavrsavaju fakultet. Biti zanatlija je častan posao, ali danas?! Moj otac je nako gimnazije zavrsio zanat, koji je volio i bio vrstan i poznat majstor. uvijek je imao posla. ja sam studirala i mislim da bih, posebno u ratu, puno bolje prosla da sam imala dobar zanat, u kojem sam znalac. Danas nema tih "majstora svog zanat!, skoro pa nema...
Alfons Kauders

#43 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

Di Canio wrote:
Alfons Kauders wrote:

Moj Alfonse, ko ona fosna drvena si glup....
jesam, isto kao i moja raja

umjesto da smo kmechali, mi budale radili... a mogli smo kukati i gledati odakle je vedro ko vi pametni...

samo nastavite :D to je formula uspjeha :D
Alfons Kauders

#44 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

Arata wrote:
Alfons Kauders wrote:

Hajde budi bar jednom u životu objektivan. Kad god otvorim temu na kojoj ti pišeš, sve se svodi na JA SUPER, JA NAJBOLJI, JA USPIO, JA UŽIVAM U ŽIVOTU... Daj malo popusti brate. Ne znam kako ti prijatelji mogu da trpe sve to, hvališ se non stop. Al' hajd što se hvališ, nego što uporno druge omalovažaš. Ne znaš ti u kakvoj je ko situaciji bio, u kakvoj se sad nalazi i zašto ne može da nađe posao. U pitanju su hiljade nepoznatih faktora, svako ima svoju priču. Al' ti zapeo da su takvi ljudi idioti i ne popuštaš.
kakve veze ja sad imam sa 45 ljudi s kojim sam prosao 8 godina skole?

i ne znam kako se ja "hvalim" cinjenicom da su mnogi od njih uspjesni, dosta uspjesniji od mene?

i gdje sam rekao da su takvi ljudi "idioti"? kao da ja nikad nisam ostao bez posla (a ruku dajem da sam ostao bez posla vise puta od velike vecine ljudi na temi)

zapravo o cemu ti uopste pricas? da nisi fulao adresu?
Di Canio

#45 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Di Canio »

Zivimo u zemlji koja je na vrhu ljestvice po nepotizmu i korupciji a ti pricas o nekom uspjehu i nekom napretku. Smijesna i isprazna prica.
Ecci
Vozim: Biciklam

#46 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Ecci »

Nezaposleni su i ljudi koji rade na crno, odnosno oni kojima poslodavac ne uplacuje zdravstveno i penziono.
Da im novac na ruke, s vremena na vrijeme.
Koliko takvih slucajeva znate?
Ja mislim bar trecina ovih koji su "zaposleni", (ugostiteljstvo, gradjevina, trgovine, pa kod kojekakvih privatnika i prevaranata)
Cinjenica je, takodje, da su nameti na poslodavce zaista veliki i da bi ih vecina propala kad bi poslovala po zakonu
i kad bi uplacivali sve sto drzava trazi.
O nezaposlenim mladim, a obrazovanim ljudima da i ne govorim (elektroinzinjeri, masinski inzinjeri, inzinjeri arhitekture, doktori medicine itd.) ima ih koliko hocete.
Alfons Kauders

#47 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Alfons Kauders »

iz dna duše wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ja bih samo dodala, pravo na posao imaju i oni koji nisu završili fakultet, ili? To je također jedan od problema u našem društvu da si niko i ništa ako nemaš fakultet, pa sada, ako ti treba majstor, nema ga ni za lijeka, jer ispada da samo losi djaci i nesposbni ne zavrsavaju fakultet. Biti zanatlija je častan posao, ali danas?! Moj otac je nako gimnazije zavrsio zanat, koji je volio i bio vrstan i poznat majstor. uvijek je imao posla. ja sam studirala i mislim da bih, posebno u ratu, puno bolje prosla da sam imala dobar zanat, u kojem sam znalac. Danas nema tih "majstora svog zanat!, skoro pa nema...
zanat je super stvar, na zanatu sam zaradio prve pare... ne kontam sto raja bjezi od toga... ko sto kazes, to su casni poslovi, a dobar majstor ce uvijek zaraditi vise od loseg ekonomiste ili profesora... ali nece raja jbg

pravo na posao imaju svi, to nije sporno... ali drzava nema obavezu da izmislja poslove za suficitarni kadar... jer bi onda i ja trebao kmecati i traziti posao u struci, da zaradjujem ko neke kolege koje drmaju po par milja... dok ja radim sss posao koji nema blage veze sa mojim formalnim obrazovanjem

jbg ljudi se vise trudili, posvetili struci i imaju bolje poslove od mene, jer sam ja u to vrijeme radio mimo faksa... naravno da ce biti uspjesniji od mene, jer sam ja bio kita od studenta... ne trebam valjda ja dobiti isti posao kao neko ko je zavrsio faks u roku s projeskom 9 i kusur?
Rizvan

#48 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by Rizvan »

Ljudi koji otvaraju ovakve teme i pišu da ne poznaju nezaposlene osobe ili su ignorantni, zlonamjerni, ili im je jednostavno dosadno pa su našli da provociraju nas nezaposlene. Poznajem itekao veliki broj ljudi koji su nezaposleni, zapravo većina onih koji su mlađi od trideset godina u mojoj okolini su nezaposleni, uključujući i mene. Radi se različitim kadrovima, od SSS pa do diplomiranih ekonomista, pravnika, sociologa, mikrobiologa itd. Neki od tih ljudi rade povremene poslove koji su daleko ispod njihove struke, ali uglavnom većina ljudi ne može pronaći pristojan posao. I meni su dugo vremena punili glavu da trebam prihvatiti bilo šta, naslušao sam se tih priča kako posao čeka iz ugla isl. I nažalost nasjeo sam i prihvatio jedan takav posao, radio od jutra do mraka, trpio provokacije nadređenog, sve s željom da se dokažem, da si osiguram tu neko mjesto. Ali jašta vrlo brzo sam bio smijenjen sa nekim novim robom, kojeg je čekala ista sudbina, a čak nisam bio ni plaćen onoliko koliko je bilo ugovoreno a radilo se zaista o mizernom iznosu. I tako to obično biva na tim poslovima koje je lahko pronaći, ljudi su potrošna roba, i ne pada mi na pamet više prihvatati tako nešto. Radije ću vječno čekati neki pristojan posao, nego samovoljno biti nečija potrošna roba.
amortizer

#49 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by amortizer »

Hendrix wrote:Jao kakve ovde buržoazije ima što piskara po forumu...čuj ne znaju nikog ko je nezaposlen, wow, svaka čast tebi i tim tvojim uspješnim poznanicima.

Iz prve ruke...moja supruga, diplomirani inžinjer građevine, tražila je posao u struci skoro godinu dana dok nismo vani otišli, i danas bi sigurno tražila...također još 2-3 kolegice su tražile posao po godinu dana.

Na gradilištu neće žene, u projektovanju nema kao posla, u državnim agencijama nemaš teoretske šanse...uglavnom sva mjesta rezervisana za nečiju djecu ili poznanike, ostaje ti da radiš u prodaji materijala kao diplomirani inžinjer...gdje će ti likovi poput Radeljaša i sličnih biti šef.

Čuj ne poznaju nikog nezaposlenog... :roll:
I ??? Sad vani radi k'o inzinjer?
admir0711

#50 Re: Ko je to fakat u BiH nezaposlen?

Post by admir0711 »

Zbog ovakvih kao sto je @Alfons nasa zemlja se i nalazi u situaciji u kakvoj je trenutno. Suga se dokopala para(vecina na neposten nacin) i sada omalovazavaju ove sto ili nisu znali ili nisu htjeli krasti. Ja kada citam postove ovog @Alfonsa mene takva "huja" uhvati. Dzaba ti sav novac ovog svijeta ti nikada neces biti covjek(sto je meni vaznije). I seres da se poslovi dobijaju preko kvalifikacija i da narod nece raditi.
Ali nisi ti kriv. Krivi su tvoji roditelji koji su takvog "ljudinu" odgojili.
Ima jedna pjesma koja tebe najbolje opisuje, a izvodi je Elvis Kurtovic.
Post Reply