Nedavno sam uzeo novog Peugeot 508 SW 1,6 BlueHDI 120 S&S EAT6 Active I evo mojih iskustava. Ali da krenem iz pocetka jer vidim da je neko vec spominjao malo starije modele 407. Imao sam 407 sw 2.0 HDI 103kw i mogu reci da je jedno solidno auto naravno sa manama . Ali daj te mi navedite koje ih nema. Pa da podjem redom :
1. Podrhtavanje volana kada stojite u mjestu ili se bas polako krecete.( Navodno tanko povratno crijevo iz letve i treba nasuti malo vise ulja iznad max probao ne pije vode. nije se uvijek desavalo ali uglavnom kada je ugrijano auto .
2. Bucan na vecim brzinama iznad 100km/h Bucan rad motora u kabini.
3.Velika potrosnja u gradskoj voznji izmedju 8-9l ponekad i vise.
4. Jako lose uradjena dvozonska klima. Ako podesimo istu teperaturu na obadvije strane onda se suvozac mora umotati u deku

.
Osim onih redovnih odrzavanja ostalo je sve ok . Solidan auto i bio sam zadovoljan sa njim.
E sada o 508:
Smanjna buka od motora u kabini mada su mogli malo poraditi da se manje cuju gume pri voznji ali to je individualno malo su mi stare ljetne gume pa je moguce da su i one malo otvrdnule.
Konfor i udobnost voznje na visokom nivou potrudili su se da to odrade kako treba.
Posto je u pitanju atomatski mjenjac napravili su odlicnu promjenu umjesto robotiziranog mjenjaca ili CVT ubacili su porsche tiptronic sa 6 brzina koji ima i Adaptive automatic transmission funkciju da se prilagodjava tvom nacinu voznje.Odlican mjenjac jako brz i ne znate kada promjeni brzinu.
E sada kod mene je malo slabiji motor od 88kw koji bas i nije za nekoga ko ocekuje da se moze trkati sa njim ali mogu reci ako ga vozite u onom opsegu obrtnog momenta solidno povuce iznenadjujuce za masinu 1.6. Ima i opciju Sport ali kada je ukljucite ode u visoke obrtaje bez nekog vauuu ucinka cak mi se cini samo da se bez veze dere a ne mrda hahah.
Mana mi je samo sto ima jako malo pretinaca za odlaganje sitnica . Pozitivna stvar su pretinci u vratima a oni su veliki ali svi ostali su jako mali.
Jako prostrano auto sa dosta mjesta i za one koje sjede nazad ( sa cim se bas i 407-ica nije mogla pohvaliti ).
E sada sto se tice potrosnje nisam bas nesto detaljno mjerio ali ako je vjerovati putnom racunaru onda on kaze gradske izmedju 7-8l otvorene 4-5l.
Ako ga poredimo sa Passatom ili Audi 4 ili vec nekim drugim autom u kalsi a napravimo poredjenje cijena kvalitet onda je trenutno bez premca. Njemacka auto su dobra nema price ali dali su stvarno dobra da su i toliko skupa !? Za jednog Audi 4 ili Passat ili Mazda 6 sa opremom koju imam u Pezou morao bih dodati sigurno 8.000 eura i vise .Koliko su uradili kvalitetno 508-icu to cemo jos da vidimo ali evo za ovih godinu koliko ga vozim i predjenih 17000 stvano sve pohvale.
Samo mi nije jasno ima funkciju S&S a do sada mi se nikada nije ugasio sam. Amo se bljeska zelena lampica ECO i to je to