Bucan rad motora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

esso_sa

#26 Re: Bucan rad motora

Post by esso_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:
Samid wrote: Grijaci rade uvijek, samo sto pri startu hladnog motora koriste struju da bi se zagrijali,a posle se griju od samog sagorijevanja goriva.Da se nebi pregrijali i brzo stradali samo gorivo koje dolazi ujedno hladi grijac i u isto vrijeme se zagrijava.
to neka nova teorija relativiteta?

grijaci griju zrak u pretkomorama da bi se dizel gorivo lakse upalilo i rade 10 sec prije startanja(postoji signalna lampica na instrument tabli) ,na novim autima su brzi grijaci koji rade 3-5 sec .
stariji automobili i kamioni koji nisu imali pretkomore u glavi su imali samo jedan grijac zavrnut u usisnu granu .
Ovo je apsolutno tacno ali za stare motore koji se ne proizvode vec haman 10 godina (svi novi dizeli su direktno ubrizgavanje)
2.0 TDI u ovom slucaju je takodjer motor sa direktnim ubrizgavanjem (na celo klipa) a takvi motori nemaju nikakve pretkomore...
Kod njih grijac grije direktno komoru za sagorijevanje i nema funkciju na temperaturama u plusu :thumbup:
romeomoraprezivjeti

#27 Re: Odg: Bucan rad motora

Post by romeomoraprezivjeti »

esso_sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
Samid wrote: Grijaci rade uvijek, samo sto pri startu hladnog motora koriste struju da bi se zagrijali,a posle se griju od samog sagorijevanja goriva.Da se nebi pregrijali i brzo stradali samo gorivo koje dolazi ujedno hladi grijac i u isto vrijeme se zagrijava.

grijaci griju zrak u pretkomorama da bi se dizel gorivo lakse upalilo i rade 10 sec prije startanja(postoji signalna lampica na instrument tabli) ,na novim autima su brzi grijaci koji rade 3-5 sec .
stariji automobili i kamioni koji nisu imali pretkomore u glavi su imali samo jedan grijac zavrnut u usisnu granu .
Ovo je apsolutno tacno ali za stare motore koji se ne proizvode vec haman 10 godina (svi novi dizeli su direktno ubrizgavanje)
2.0 TDI u ovom slucaju je takodjer motor sa direktnim ubrizgavanjem (na celo klipa) a takvi motori nemaju nikakve pretkomore...
Kod njih grijac grije direktno komoru za sagorijevanje i nema funkciju na temperaturama u plusu :thumbup:

Imas li objasnjenje za 1.6 hdi motor???

poslano s moga Sonija Ze:-D
esso_sa

#28 Re: Bucan rad motora

Post by esso_sa »

Odgovorio sam konkretno za motor koji je kod pokretaca teme...
Francuske motore ne poznajem... Niti me iskreno i zanimaju :D (bez uvrede vozacima francuza :thumbup: )

Al generalno, imas 2 ciklusa rada grijaca : grijanje prije paljenja motora i grijanje nakon starta.

Kad sam ranije pomenuo da u plusu grijaci nemaju funkciju, to se odnosilo iskljucivo na grijanje nakon starta i na VAG vozila.
Kod davanja kontakta i prije starta motora (bez obzira da li je vruc ili hladan) grijaci ce uvijek raditi 2-3 sekunde ali nece nastaviti dogrijavati nakon starta, ako sje temperatura u plusu... Negdje je to 4 stepena a negdje 8, zavisi od motora do motora :thumbup:

Kod tebe je moguce da ti grijaci nisu radili ovaj drugi ciklus pa ti se motor tresao ali ne znam ti reci kako je konfigurisan njihov rad na HDI motoru i da li imaju (ili nemaju) funkciju nakon starta i kad su toplije temperature
Samid

#29 Re: Bucan rad motora

Post by Samid »

esso_sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:

Na oficijelnoj stranici najjaceg proizvodjaca grijaca " Beru"ima tacno objasnjenje rada grijaca kod motora sa direktnim ubrizgavanjem.U iste se ugradjuju ISS grijaci (instant start sistem) i isti ostvaruju temp.preko 1000 stepeni u roku od dvije sekunde.Isti imaju uredjaj za regulaciju rada tj zagrijavanja istih i tamo isto tako pise da prilikom povecanja obrtaja povecava se i temperatura grijaca ,a dok pri manjim obrtajima ista opada.pozzz
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#30 Re: Bucan rad motora

Post by bitanga_sa_otesa »

vjerovatno da imaju objasnjenje koje ti nisi svario do kraja ....mozda cak na ovim novim plastikanerima grijaci i rade dok se motor ne ugrije ,ali da stalno rade nema teorije ni logike..prvo sto je za 2 minute dizelskog rada komora vec ugrijana na normalnu temperaturu tako da za dodatno grijanje nema potrebe ,drugo da rade stalno mijenjao bi ih 2 puta mjesecno najmanje....
romeomoraprezivjeti

#31 Re: Odg: Bucan rad motora

Post by romeomoraprezivjeti »

bitanga_sa_otesa wrote:vjerovatno da imaju objasnjenje koje ti nisi svario do kraja ....mozda cak na ovim novim plastikanerima grijaci i rade dok se motor ne ugrije ,ali da stalno rade nema teorije ni logike..prvo sto je za 2 minute dizelskog rada komora vec ugrijana na normalnu temperaturu tako da za dodatno grijanje nema potrebe ,drugo da rade stalno mijenjao bi ih 2 puta mjesecno najmanje....
Na mom plastikaneru rade nekîh par minuta nakon starta,a to ni u servisu ABc 1969 nisu znali, a i mnogi drugi. Laik sam kad su u pitanju motori i mehanika,ali prvi put kad sam odvukao majstoru i objasnio problem,pitao sam da nije slucajno do grijaca,a on sav vazan odgovori,jarane grijaci rade prije starta motora. I nakon toga isao kod mnogih i gotovo uvijek isti odgovor,i ono da rade tek kad je temperatura ispod 4 stepena. Medjutim,postoji i ovaj drugi ciklus za koji su majstori culi tek nakon desetak godina rada na takvim motorima,zalosno. Mislim prije svega na ove majstore iz ovlastenîh.

poslano s moga Sonija Ze:-D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#32 Re: Bucan rad motora

Post by bitanga_sa_otesa »

ja bas nisam ljubitelj novih auta tako da se nisam pretjerano zanimao oko toga...sve sto ima board kompjutere i ''pamet'' u kojoj stanuje bijeli dim stvara mi odbojnost....uglavnom u ovlastenim servisima ne znaju nista popraviti ,vec samo mijenjati dio po dio dok sve ne izmjenjaju i eventualno s tim ne rijese problem.....
jefferson

#33 Re: Bucan rad motora

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:ja bas nisam ljubitelj novih auta tako da se nisam pretjerano zanimao oko toga...sve sto ima board kompjutere i ''pamet'' u kojoj stanuje bijeli dim stvara mi odbojnost....uglavnom u ovlastenim servisima ne znaju nista popraviti ,vec samo mijenjati dio po dio dok sve ne izmjenjaju i eventualno s tim ne rijese problem.....
To nije samo roblem u BiH, nego svugdje. Ja u SAD auto vozim samo da mi spuru nastimaju i promjene ulje u kocnicama. Sve ostalo, alat u ruke i mjenjaj (osim ako nije nesto oko struje, senzori itd, ali fala bogu jos takvih problema nisam imao).
Ovdje treba eliminisati one probleme koji su karakteristicni za taj motor, pa onda vidjeti dalje sta i kako.
jasko__

#34 Re: Bucan rad motora

Post by jasko__ »

VW Jetta 1.9 tdi, 77 kw, 2007 godina
Poprilično bučan motor kada ide preko 2000 obrtaja...ogromna razlika u odnosu na 1500-2000, baš se buka pojača ispod haube..prešao je 296.000, kod mene je već 8 godina, tj kupio ga na 150.000...i u zadnjih godinu dana mi se ta buka pojačala pravo...npr ako idem 130 komunikacija sa putnicima na zadnjem sjedištu ide po prinicpu - smanji muziku i pričaj glasnije

Znam da mi je zamajac već skoro za zamjenu...ali može li on uzrokovati ovaj vid buke???
amko761

#35 Re: Bucan rad motora

Post by amko761 »

Turbopunjač. Narodski turbina.
condy

#36 Re: Bucan rad motora

Post by condy »

jasko__ wrote:VW Jetta 1.9 tdi, 77 kw, 2007 godina
Poprilično bučan motor kada ide preko 2000 obrtaja...ogromna razlika u odnosu na 1500-2000, baš se buka pojača ispod haube..prešao je 296.000, kod mene je već 8 godina, tj kupio ga na 150.000...i u zadnjih godinu dana mi se ta buka pojačala pravo...npr ako idem 130 komunikacija sa putnicima na zadnjem sjedištu ide po prinicpu - smanji muziku i pričaj glasnije

Znam da mi je zamajac već skoro za zamjenu...ali može li on uzrokovati ovaj vid buke???
Pregledaj izolaciju ispod haube. Poklopac motora i donju plastiku. Obrati paznju koje gorivo sipas probaj nasuti onaj bolji dizel na EP. Izbjegavaj slabiji dizel. Podigni haubu i neka neko poveca gas na leru pa vidi malo odakle bruji. Mozda i nosac motora pitao si za njega moze povecati podrhtavanje i time buku...uglavnom podji od izolacije pa na gorivo i na kraju od mehanike odnosno stvari koje su pri kraju nosaca zamajca...
Bakir1

#37 Re: Bucan rad motora

Post by Bakir1 »

S kilometrima se motor lufta :mrgreen:
condy

#38 Re: Bucan rad motora

Post by condy »

I to sto kazes :mrgreen:
Post Reply